Jaký používáte vysílač na ovládání větroně?

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
Toman
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Toman »

Zdravím, stejná otázka. Jaký ovladač na větroň. Stačí mi nějáký do začátku. Díval jsem se buď na Hitec Optic 6 nebo Spektrum DX6i

odkazy:
http://www.modelarina.cz/rc-souprava-hi ... -1010.html
http://www.modelarina.cz/rc-souprava-sp ... 0-p-1.html

Díky
coro

#17 Příspěvek od coro »

Za minimum považujem multiplex Cockpit SX (m-link 2.4GHz).
Ak nerátaš "bastličskú 9x" o ktorej sa popísalo už dosť.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Milan Nes »

mno já mám Futabu 8 ku, lítám teda Káčka s ní a i teď IONa 4 servové křídlo, neni podle mne cokoliv problém nastavit, teď chci ještě "upragradnout" na super

jinak popravde jeste zbytecne mam veci reseny prez jednoduchy mixi,
ne letovy rezimy, to se chystam az se nebude dat litat a bude zase prset a nebude co delat :)

jinak 8 ka ma myslim velmi peknou vec a to ze si nastavujes rovnou pro jakoukoliv funkci cim to ovladas a to rovnou bez skakani do nejakejch menu a i polohy prepinacu, ani nema defaultne dualrates na nejakym prepinaci,
vidim to jako dobrou vec protoze clovek moh treba zapomenout
nastavit a prepnul jak byl zvyklej prepinacem a misto 70% vychylka a 30 expo co myslel ze bude tame mel 100 a 100 :)

jinak ja ji litam jako pultovku, takze pristup k spodnim tahovejm nic moc ale stejne je nepouzivam, vyhoda a to velka je ze narozdil od desitky
sou ty otocny prepinace nahore se zvukovou signalizaci prechodu prez neutral, takze se to da krasne pouzit na zakrivovani odtokovky
treba kdyz fouka a potrebujes si zrychlit ero a podobne
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Toman
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Toman »

To je sice fajn, že vy berete jako minimu ten hrůzostrašně vyypadající ovladač, ale já jsem se ptal, jaký mezi těma dvouma si vybrat.... Na 3metrový model, nepotřebuju 9-ti kanálový vysílač. Psal jsem že jsem začátečník, to znamená, že si nekoupím hnedka vysílač za 10 tisíc.
JMalik

#20 Příspěvek od JMalik »

Jestli bude mít ta třímetrovka klapky, tak už teď Ti jeden kanál chybí.
Jde to kompromisně vyřešit, že to dáš na "V" kabel.
Nepůjde to úplně ideálně všechno nastavit, budou chybět nějaké SW možnosti toho šestikanálu, ale bude se s tím dát létat.
Když Ti tady někdo doporučí šestikanál na větroně, tak ho do roka prohlásíš za blba. :wink:
Surgical

#21 Příspěvek od Surgical »

Kup si co chceš, jeden za 18, druhý bez dvou za dvacet.
Btw. 3-metrový model není 2x vhodný pro začátečníka :)
A s ohledem na budoucnost jsou i ten DX6i i Optic v podstatě vyhozené peníze, o které zaplatíš víc, až si budeš nějaký slušný 8 či vícekanál pořizovat (což budeš, pokud u létání hodláš vydržet). Rozhodně nepočítej s tím, že ty jebky prodáš za stejné prachy, co za ně dáš dneska (jejich morální životnost klesá exponenciálně), takže ochrana investice se limitně blíží nule a mění se v čistou ztrátu...
coro

#22 Příspěvek od coro »

Mezi těma dvouma, není ovladač vhodný pro větroně.
To neznamená že by sa vetroň nedal ovládať hocičím - dá sa, ak to chceš, je to Tvoja vec, vyber si sám. Ale nepýtaj sa ktorý je vhodný, lebo odpoveď je jednoducho "ani jeden".

Ak je problém s peniazmi, v bazáre nájdeš rádiá ktoré vetrone zvládnu výrazne lepšie lebo majú viac možností, a navyše myslím že mnohé aj napriek pár rokom používania budú zároveň spoľahlivejšie ako nový lacný výrobok (prakticky to platí pre najnižšiu triedu u všetkých výrobcov).

Ak nie je inej cesty, hlasujem za Optic. Je s tým (hlavne s príjmačmi) menej problémov.

Jo ale ak teraz dáš 6 tisíc a o pár mesiacov aj tak tých 10, tak si na 16 a to je možno zbytočne veľa.
pitridom
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od pitridom »

coro píše:Za minimum považujem multiplex Cockpit SX (m-link 2.4GHz).
Ak nerátaš "bastličskú 9x" o ktorej sa popísalo už dosť.

Já mám Cockpit SX + FrSky. Naprostá spokojenost. To jak vypadá je jedna věc, ale do ruky padne parádně (konstatováno kolegou, vlastnícím FX-18 ) a umí slušně větroně (i jednoduché letové režimy). Na 4-servové křídlo je to opravdu minimum.
Samotný Cockpit se dá tuším sehnat i za 4000,- na 35 MHz. A předělat to na FrSky je finančně fakt nenáročné.
Pokud chceš lítat větroně, nemá cenu šetřit (sám mám doma 3 vysílače, ušetřil jsem :D ).
Pavel
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=489
m2
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od m2 »

Toman píše:ale já jsem se ptal, jaký mezi těma dvouma si vybrat.... Na 3metrový model, nepotřebuju 9-ti kanálový vysílač.

A všetci Ti povedali, že ani jeden. Argument o potrebe/nepotrebe počtu kanálov je síce opodstatnený, ale musíš sa na to pozerať z inej strany - na vetrone potrebuješ software, ktorý to dokáže obhospodáriť. A ten šesťkanály akosi neposkytujú... Aj keby Ti rovno šesť kanálov stačilo, jednoducho sú šesťkanály z obchodného hľadiska softvérovo tak orezané, že je to doslovne k ničomu, leda tak na trápenie sa.

Coro písal principiálne minimum, ak Ti štýl Cockpitu nevyhovuje, minimum sú akékoľvek slušné proporcionálne osemkanály novšej produkcie (konkurencia a vývoj spôsobil, že je v nich už ako-tak použiteľný software) - t.j. z vývovjovo starších aspoň FX18v2, MX16s, T10 a pod, z novších MX16hott, T8, Aurora a pod.

Jo, 3m vetroň - ak to nie je niečo na štýl retro V2 - ale niečo súčasné, moderné, tak poriadne rádio k tomu potrebuješ. Ak si bastlič - elektrodobrodruh, tak aspoň tú TGY 9x / ER9x...
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Milan Nes »

Toman píše:To je sice fajn, že vy berete jako minimu ten hrůzostrašně vyypadající ovladač, ale já jsem se ptal, jaký mezi těma dvouma si vybrat.... Na 3metrový model, nepotřebuju 9-ti kanálový vysílač. Psal jsem že jsem začátečník, to znamená, že si nekoupím hnedka vysílač za 10 tisíc.

odpovidal sem zakladateli tematu ....

dotaz je co kdo lita

ja nevim pokud chces litat vetrone tak musis mit minimum eclipse 7
kdyz beru to nejlevnejsi co ma napadlo, optic uz nestaci na 4 servrove kridlo
a bastleni prez V je naprd, nedotrimujes, nemuzes zakrivit odtokovku

ale jak rikam odpovidal sem zakladateli tematu

vysilacka je zaklad, ja na svoji setril pul roku a rekni mi ze normalni clovek za pul roku kdyz si utrhne od huby nenasetri 8000 (koupil sem bazarovku) jeste neco sem dostal z prodeje svy stary ...
SOVA is YouR CO-pilot

kocour
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od kocour »

Hlavně je otázka, jak moc musí být 3m větroň ovládaný. Vzhledem k tomu, že se zakladatel vlákna ptá jaké rádio, asi není expert na větroně. Pokud si pořídí větroň S+V+K+nějaké brzdy, má dost dlouhou dobu co trénovat. Na to by měla rádia jako Optic, FX-18, Evo 9 atd dost dlouho stačit, asi i s ovládáním klapek na křídle. Pokud nemá ještě peníze pohromadě, asi by se vyplatilo počkat, jaké překvapení chystá Jeti. Pokud vyjde to, co slibují, asi to bude nejlepší možnost. Jen kdy to opravdu bude (modul GPS slibovali asi 2 roky, než se opravdu objevil) a v jaké cenové hladině. Prosákly zvěsti (nevím odkud), že to bude 700 - 800 Euro.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Milan Nes »

tak psal ze lita proximu a 6 kanal mu nestaci, uz na tu proximu je optic malo ...

eclipse 7 umi vsechno zakladni ale dneska uz je stara, pravda cekat na jetaka nevim, nemel uz ten vysilac bejt pred pul rokem ?
Navic nikdy bych si nekoupil novinku, radsi stejne clovek pocka pul roku rok az se odladej chyby a budou nejaky reference ...
a 700 Euro to mi prijde docela uz dost
SOVA is YouR CO-pilot

Zbynass1

#28 Příspěvek od Zbynass1 »

Tu cenu Jetiho kolem 20k mi potvrdil kolega který dříve u firmy pracoval a má s nimi nyní velmi dobré vztahy.

T8 mám a jsem s tímto "14 kanálem" nad míru spokojen, jednu věc která se časem bude hodit ale neumí, nastavení rychlosti serv, tohle si u Futaby pohlídali pro vyžší modely.
nahoru může, dolů musí
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od TERAZKY »

Eclipse + soft od Palíka a máš tam aj ten spomalovač chodu serv.
Za málo peňazí je to veľa muziky. Pre stredne náročné aplikácie vetroňov to stačiť bude. Ergonomicky má to rádio ale určité nedostatky. Rovnako sa komplikovanejšie programuje.
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Milan Nes »

Zbynass1 píše:Tu cenu Jetiho kolem 20k mi potvrdil kolega který dříve u firmy pracoval a má s nimi nyní velmi dobré vztahy.

T8 mám a jsem s tímto "14 kanálem" nad míru spokojen, jednu věc která se časem bude hodit ale neumí, nastavení rychlosti serv, tohle si u Futaby pohlídali pro vyžší modely.

prosimte ja sem zil v tom ze na to tam je mix, jeste sem to teda nezkousel ale je tam mix co dela ze zpomali prechody mezi rezimy, neslo by to pouzit na to ?

vis jak ... das to jako prechodovej krok a zpomalis tim defakto tu dalsi funkci, musel bych to otestovat

add eclipse, lital sem s ni rok a pul a musim rict ze zaty penize zlata ...
s assanem pohoda, jediny co ze se clovek zapoti u programovani,
vcera vecer sem si rikal ze zkusim predelat nejaky mixi a dodelat si na F3K dalsi tri, no a mel sem to za 15 minut hotovy i s nastavenim vychylek, s eclipsou bych se trapil tak dve hodiny minimalne, vlastne vymena eclipsy za futabu byla pohodlnost :-d a to ze sem chtel mit klid ze pouzivam nejspolehlivejsi system (nechci tim zakladat nejakej flame ale proste sem vysel ze zkusenosti lidi kolem a googleni)
SOVA is YouR CO-pilot

Odpovědět

Zpět na „Větroně“