2m nadupana elektra (Daidalos, Lynx atd)
m2 píše:graup15 píše:Až to budeš matlat..tak upřímnou soustrast. Naprosto nejdéle trvá vymýšlení jak to tam vše dostat, nějak trošku rozumně.
No neviem. Mám v ňom väčší motor, väčšiu baterku a žiadne takéto nácviky neboli. Jedna preglejková doštička pod baterku vybrúsená pilníkom v ruke a to je všetko.
Hihi, jestli v tom máš nastláno stejně jako ve Volcanu..tak ano..stačí jedna preglejková dostička
AR1 píše:graup15 - dík
graup15 Ti k tomu napsal asi všechno a mělo by Ti být jasné co s tím.
Jenom Tě ještě upozorním na ten motor. Potřebné vyosení směrem dolů těžko dosáhneš, protože je pak hnusně vyvrácený kužel proti trupu, blbě to vypadá.
Až to budeš domixovávat (výškovku do motoru), tak mysli na to, že pokud posvištíš v rychlém průletu nízko nad zemí bez motoru a následně tomu naložíš, tak odezva od výškovky přijde rychleji než tah motoru a jde to snadno zarýt.
m2 píše:graup15 píše:Až to budeš matlat..tak upřímnou soustrast. Naprosto nejdéle trvá vymýšlení jak to tam vše dostat, nějak trošku rozumně.
No neviem. Mám v ňom väčší motor, väčšiu baterku a žiadne takéto nácviky neboli. Jedna preglejková doštička pod baterku vybrúsená pilníkom v ruke a to je všetko.
Já to dělám tak, abych tam mohl xkrát v pohodě vložit baterku, zapojit konektory..... a nemusel jsem trnout strachy, kdy tam nějakým presováním něco urvu.
Graup 15 to dělá asi stejně.
JMalik píše:AR1 píše:graup15 - dík
Jenom Tě ještě upozorním na ten motor. Potřebné vyosení směrem dolů těžko dosáhneš, protože je pak hnusně vyvrácený kužel proti trupu, blbě to vypadá.
Až to budeš domixovávat (výškovku do motoru), tak mysli na to, že pokud posvištíš v rychlém průletu nízko nad zemí bez motoru a následně tomu naložíš, tak odezva od výškovky přijde rychleji než tah motoru a jde to snadno zarýt.
Ano Dík za doplnění....velmi důležité!!!!
JMalik píše:m2 píše:graup15 píše:Až to budeš matlat..tak upřímnou soustrast. Naprosto nejdéle trvá vymýšlení jak to tam vše dostat, nějak trošku rozumně.
Já to dělám tak, abych tam mohl xkrát v pohodě vložit baterku, zapojit konektory..... a nemusel jsem trnout strachy, kdy tam nějakým presováním něco urvu.
Graup 15 to dělá asi stejně.
To nie je o presovaní, ale o použití vhodnej baterky a motoru tak, aby si ich nemusel cpať do častí trupu, kde nie je miesto, ale umiestnil ich tam, kde pre ne miesto je.
Ale už som ticho...
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
AR1 píše:Poraďte mi s nastavením - mám výše uvádený Swalow. Mám s tím 2 problémy, od začátku.
Model silně kloní na jednu stranu. Přestože křídla byla s výroby +- 2g, to křídlo co jde nahoru (model kloní doleva, tj pravé křídlo) jsem dovážil už asi 10g olova, model na stole tedy přepadává doprava, za letu ovšem doleva. Abych to zjednodušil - za letu mi kloní na lehčí křídlo.
A druhý problém - v motorovém letu silně stoupá, přešel by rychle do přemetu. Sklopil jsem motor asi ještě o 2-3 stupně, nepomohlo. Přidal jsem závaží, postupně až 70g olova ale nic. S tím zavážím jde však bez motoru po zpomalení rychle čumákem dolu.
Rozdil vahy kridel je malinko znat pri nizkych rychlostech. Ale chte to vyvazovat hotovy sestaveny model, jen rozdilna vaha polovin kridla je nicnerikajici. Jedno muze mit tezsi konec, druhy korenovy zebro.... V tvem pripade to asi bude zkroucene.
Zvedani cumaku pri zapnutym motoru je zpusobeny vyssi rychlosti nez v kluzu, je to stejny jako u dive-testu.
Nejdriv dolad teziste a podelny serizeni tak, aby ti vyhovovalo v kluzu a chovani pod motorem potom doladit mixem motor-vyskovka.
graup15 píše:JMalik píše:AR1 píše:graup15 - dík
Ano Dík za doplnění....velmi důležité!!!!
jj, dík oběma. Asi by to šlo vyřešit zpomalením serva. Uvidím jestli to nenechám na rukách a budu prostě počítat s tím, že při motoru potlačuju.
klingon77 píše:
Rozdil vahy kridel je malinko znat pri nizkych rychlostech. Ale chte to vyvazovat hotovy sestaveny model, jen rozdilna vaha polovin kridla je nicnerikajici........
když to bude u 3D akrobata co se plazí v harieru bez rychlosti, jenom to visí na motoru, tak je to znát. U F3Káčka to dovažuji jen pokud to vadí (nekrouží to symetricky samo na obě strany). U hotlinera by to musel být hodně velký rozdíl hmotností k jedné straně, aby se to projevilo. Tady je nepříjemné jakékoliv minimální zkroucení křídla. To má velký vliv na to klonění, zatáčení a pokud to nejde srovnat, tak je nutné to kompromisně kompenzovat křidélky.
I kompozit jde lehce někam překroutit za pomocí horkého vzduchu. Rozhodně to nedoporučuji nikomu kdo s tou technologií nemá zkušenosti, protože to jde velmi snadno podělat. Na druhou stranu jsem se byl podívat jak se takhle dá povolit zámkový lem kabiny velkého letadla. Rám kabiny je kevlar, těsnící integrovaná lišta uhlík. Šlo to.
S tím křídlem asi nic neudělám a ani nebudu umět. Je to takovej uhlíkovej sendvič, nejpevnější co dělají. škoda že mě nenapadlo se tu zeptat dřív a zkontrolovat to, reklamoval bych. Teď už to mám rok doma a i když si nemyslím, že bych to zkroucení mohl způsobit (naopak, nezpůsobil, kloní to od začátku), dohadovat se nechci.
Mě bylo divný, že to kloní když to váhově vycházelo OK a i vyvážení modelu - model na stole nikam neklonil. Tak jsem začal dovažovat to křídlo, co šlo za letu nahoru a teď to tedy na stole padá na toto těžší, mnou dovážené křídlo, ale za letu to kloní stále vesele na druhou (pořád stejnou) stranu. I když po tom dovážení míň.
Mě bylo divný, že to kloní když to váhově vycházelo OK a i vyvážení modelu - model na stole nikam neklonil. Tak jsem začal dovažovat to křídlo, co šlo za letu nahoru a teď to tedy na stole padá na toto těžší, mnou dovážené křídlo, ale za letu to kloní stále vesele na druhou (pořád stejnou) stranu. I když po tom dovážení míň.
To závaží vyndej a dotrimuj to křidélkama. Pro zajímavost můžeš ještě před tímhle zásahem vyzkoušet jak se to chová v přetažení, kam to bude padat. Myslím, že pokud tam toho máš tolik, že místo aby to napřed prosedlo, to mnohem dřív upadne na tu těžší stranu. (Do přetažení to musíš uvést pomalu, plynule dotahovat výškovku až to ztratí rychlost. Nepředpokládám, že to budeš zkoušet ve dvaceti metrech nad zemí
)
To křídlo by asi šlo srovnat, pokud máš nějakého šikovného kamaráda kolem výroby kompozitů (nesmí to být borec co laminuje pramičky).
To křídlo by asi šlo srovnat, pokud máš nějakého šikovného kamaráda kolem výroby kompozitů (nesmí to být borec co laminuje pramičky).
Zase pár foteček Linxe
Uložení serv Vop a Sop je na 3mm tlusté uhlíkové desce. Přímo do ní pak vyříznuty závity M3 na šroubky serv. Výška je zvolena tak aby pod servy prošli kabely. Do části za desku serv je vlepena páteř z 3mm překližky. Je tam jen pro to aby šlo zespod trupu vyříznout zahloubení pro hlavičky zápustných M3 šroubků. Na této páteři je pak destička s přijímačem a snižovadýlkem napětí o 0.7V z paralelních diod a kondíku. Sice všechna serva jsou Hyperion na 2SA123 native, ale přijímač je Futaba 6008HS a výrobce jasně píše max 6V..tak nic neriskuji. Prostě tam víc než 6V není.
Všechny kabely jsou na míru, nic se nikde nesmí povalovat, protože nad přijímačem vede táhlo k Vop. Pod otvorem na výměnu vzduchu je umístěn schválně...je tak možnost lehce přebindit na jiný vysílač.

Uložení serv Vop a Sop je na 3mm tlusté uhlíkové desce. Přímo do ní pak vyříznuty závity M3 na šroubky serv. Výška je zvolena tak aby pod servy prošli kabely. Do části za desku serv je vlepena páteř z 3mm překližky. Je tam jen pro to aby šlo zespod trupu vyříznout zahloubení pro hlavičky zápustných M3 šroubků. Na této páteři je pak destička s přijímačem a snižovadýlkem napětí o 0.7V z paralelních diod a kondíku. Sice všechna serva jsou Hyperion na 2SA123 native, ale přijímač je Futaba 6008HS a výrobce jasně píše max 6V..tak nic neriskuji. Prostě tam víc než 6V není.
Všechny kabely jsou na míru, nic se nikde nesmí povalovat, protože nad přijímačem vede táhlo k Vop. Pod otvorem na výměnu vzduchu je umístěn schválně...je tak možnost lehce přebindit na jiný vysílač.

paráda co dodat
za dlouhých večerů když nejde lítat se člověk alespoň může koukat letadlu pod sukni
jak prosimtě usazuješ MPX konektory když sou nastrkovací na půlky křídel? a čim je separuješ ?
díky
ps už aby mi dorazil Hyperion
za dlouhých večerů když nejde lítat se člověk alespoň může koukat letadlu pod sukni
jak prosimtě usazuješ MPX konektory když sou nastrkovací na půlky křídel? a čim je separuješ ?
díky
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Milan Nes píše:paráda co dodat
díky
Musíš rozlišovat dva zpúsoby..tzn jde to udělat oboustranně fix, či nejde. U Linxe je fix v trupu, v křídle jsou konektory volně. Oboustranně fix to jde např u Vikinga, kde je naprosto přesné a tuhé usazení křídel na trup...což u Linxe nejde.
jasně to chápu, mno mohl bys nastínit obě problematiky ?
pravda abych se dostal k tomu že bych to dělal na nějakym F3B
fakt nehrozí ale zajímalo by mne to ...
případně pro tu "nepřesnější" variantu kdy to není dokonale tuhé a přesné
pravda abych se dostal k tomu že bych to dělal na nějakym F3B
fakt nehrozí ale zajímalo by mne to ...
případně pro tu "nepřesnější" variantu kdy to není dokonale tuhé a přesné
SOVA is YouR CO-pilot