Není vrtule jako vrtule?
Není vrtule jako vrtule?
Ahoj,
hodlám si pořídit nové éro. Funcuba od Multiplexu.
Našel jsem nějaký doporučený motor (Ray 3536/08 1250kV). Velmi podobný mám doma skladem (Turnigy 3536-B 1300kV) , takže to použiju, ale zarazila mě jedna věc.
Stejný motor mám na samokřídle s vrtulí SF 8x6.
Na Funcubu doporučují vrtuli APC 11x5,5.
Jenže na samokřídle mi to tahá 35A.
A na Funcubu mají doporučený 40A regulátor.
Znamená to, že SF 8x6 vrtule bude tahat stejně jako APC 11x5,5?
Jinými slovy, není vrtule jako vrtule a 8x6 od jedné firmy bude mít uplně jinou charakteristiku než 8x6 od druhé firmy?
Příkladně APC 8x6 bude tahat jinak než SF 8x6 a ta bude tahat jinak než GWS 8x6?
Nebo ještě jinými slovy, vrtuli musím vybírat podle účelu letadla? Slow flyer / electric / atd.? Kde se dočtu, co to znamená slow flyer? Co to je pomalolet? Jako že je to vhodné do motorů s nižším kv?
Jak si vybíráte vrtule vy? Máte jednu značku a zkoušíte pokus/omyl a měříte proud?
Ta modelařina začíná být stále těžší a těžší, čím víc se do toho dostávám...
hodlám si pořídit nové éro. Funcuba od Multiplexu.
Našel jsem nějaký doporučený motor (Ray 3536/08 1250kV). Velmi podobný mám doma skladem (Turnigy 3536-B 1300kV) , takže to použiju, ale zarazila mě jedna věc.
Stejný motor mám na samokřídle s vrtulí SF 8x6.
Na Funcubu doporučují vrtuli APC 11x5,5.
Jenže na samokřídle mi to tahá 35A.
A na Funcubu mají doporučený 40A regulátor.
Znamená to, že SF 8x6 vrtule bude tahat stejně jako APC 11x5,5?
Jinými slovy, není vrtule jako vrtule a 8x6 od jedné firmy bude mít uplně jinou charakteristiku než 8x6 od druhé firmy?
Příkladně APC 8x6 bude tahat jinak než SF 8x6 a ta bude tahat jinak než GWS 8x6?
Nebo ještě jinými slovy, vrtuli musím vybírat podle účelu letadla? Slow flyer / electric / atd.? Kde se dočtu, co to znamená slow flyer? Co to je pomalolet? Jako že je to vhodné do motorů s nižším kv?
Jak si vybíráte vrtule vy? Máte jednu značku a zkoušíte pokus/omyl a měříte proud?
Ta modelařina začíná být stále těžší a těžší, čím víc se do toho dostávám...
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Re: Není vrtule jako vrtule?
Ticcino píše:Příkladně APC 8x6 bude tahat jinak než SF 8x6 a ta bude tahat jinak než GWS 8x6?
Presne tak. Nejen ze budou jinak "tahat" ale taky budou jinak zrat a maji jine povolene maximalni otacky. Staci kdyz si das vedle sebe APCcko SF a E a musi ti to byt jasne, jiny tvar listu, jiny profil listu, jina plocha listu....
Jak vybiram vrtule - castecne zkusenost, castecne pokusy, castecne tahani rozumu z kolegu modelaru. (u vrtuli za stovku to pokusniceni jeste jde, horsi je to treba u uhlikovy sklopky za 900,-)
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Existuje něco jako "rodina vrtulí" třeba APC elektro nebo GWS SF. Takové vrtule mají podobné parametry a lze je vyjádřit nějakou konstantou.
Tedy číselně stejné vrtule mají jiný průběh zatížení = zjednodušeně jiný odběr.
Další věc je, že palce nejsou u všech výrobců stejné.
Pokud máš opravdu motor Turnigy 3536-B 1300kV a s 8x6 APC SF ti to bere 35 A, tak je něco divně. Předpokládám 3článek.
Tedy číselně stejné vrtule mají jiný průběh zatížení = zjednodušeně jiný odběr.
Další věc je, že palce nejsou u všech výrobců stejné.
Pokud máš opravdu motor Turnigy 3536-B 1300kV a s 8x6 APC SF ti to bere 35 A, tak je něco divně. Předpokládám 3článek.
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Jeste jsem zapomne napsat - pri vyberu pouzivam "kalkulatory" - MotoCalc a DriveCalc. Ne vzdy se jim sice da stoprocentne verit, ale jako prvni priblizeni se to da pouzit. Spis ne v absolutnich hodnotach, ale pro porovnani ruznych konfiguraci. (napr. "zmeril jsem ze s 10x6 je odber tolik a tolik, ma cenu zkouset 11x7 nebo mi to rovnou napise ze motor shori"...)
Díky chlapci, díky.
Jo, přesně tak 35-36B 1300kv (equiv.AXI 2814). Vrtule ovšem není APC SF , ale jen SF. Nebo abych byl konkrétní tak SF E-Prop 8x6
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=9843
Pokud je "něco" špatně, tak těžko říct co. Leda nechat zkalibrovat měřák. Píše to 35A. Rachot je to ohromnej a tah je 1350g. Na druhou stranu, 30A regulátor při tom neshořel.
TomasC píše:Pokud máš opravdu motor Turnigy 3536-B 1300kV a s 8x6 APC SF ti to bere 35 A, tak je něco divně. Předpokládám 3článek.
Jo, přesně tak 35-36B 1300kv (equiv.AXI 2814). Vrtule ovšem není APC SF , ale jen SF. Nebo abych byl konkrétní tak SF E-Prop 8x6
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=9843
Pokud je "něco" špatně, tak těžko říct co. Leda nechat zkalibrovat měřák. Píše to 35A. Rachot je to ohromnej a tah je 1350g. Na druhou stranu, 30A regulátor při tom neshořel.
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Hodil jsem to do DriveCalcu a celkem to vychazi. Vypada to ze ten motor ma kv spis 1350. Mimochodem, docela dost prekracujes povolene otacky u te SF vrtule (8000 / 11000).
Podle vypoctu bude odber s vrtuli APC-E 8x6 necelych 30A, ale s APC 11x5,5 bude 50A = ohen. To kv je precejen na "almaru" typu FunCub dost vysoke, bude ti tam vychazet mala vrtule (maximalne tak APC E 9x6, Aeronaut 9.5x6).
Podle vypoctu bude odber s vrtuli APC-E 8x6 necelych 30A, ale s APC 11x5,5 bude 50A = ohen. To kv je precejen na "almaru" typu FunCub dost vysoke, bude ti tam vychazet mala vrtule (maximalne tak APC E 9x6, Aeronaut 9.5x6).
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Ticcino píše:Kde zjistím povolené otáčky u vrtule? Na HK nic nebylo napsané. Vcelku to chápu u sklopek, ale nějak si nedokážu představit, že by se rozletěla ta moje.
Rozletet se muze, obzvlaste ty SF maji hodne uzky krcek a tam je to namahani nejvetsi. Na HK se asi takovymi problemy nezabyvaji, ale na APC strankach jsou vzorecky pro vypocet max otacek -
http://www.apcprop.com/v/html/rpm_limits.html
(napr pro 8" SF je to max 8125 ot/min, pro 9" max 7222, pro E je to vyrazne vic)
a na Aeronautich strankach jsou primo max otacky pro jednotlive vrtule.
Nevíte někdo prosím, kde najít maximální povolené otáčky sklopných vrtulí (listů) graupner?
Ticcino,
pokud se týče maximálních otáček může být vhodným odkazem, který podal Abu.
Obecně lze poznamenat, že by výsledné rychlosti vzduchu obékajícího špičky vrtulí neměly překračovat cca 250 m/s. Pak( ale už i před tím) již vzniká velký hluk a profily listů by měly respektovat okolnosti související se stlačitelností vzduchu. Je vhodné také vzít v potaz, že za letu se otáčky vrtule vlivem dynamického účinku proudu vzduchu poněkud zvýší.
K porušení - utržení listů vrtulí dochází obvykle v případech kdy jsou jejich střední části nedostatečně dimenzovány. To by však měl zaručovat výrobce. Vibrace motoru nebo samotné vrtule na to mají neblahý vliv.
Uveřejnili jsme několik článků o vrtulích, populární formou napsaných, v našem magazínu "Akademie letectví".
U některých výrobců je vhodné si porovnat deklarované údaje o stoupání vrtulí se skutečností, aby nedocházelo k mylným závěrům.
J.Lněnička
pokud se týče maximálních otáček může být vhodným odkazem, který podal Abu.
Obecně lze poznamenat, že by výsledné rychlosti vzduchu obékajícího špičky vrtulí neměly překračovat cca 250 m/s. Pak( ale už i před tím) již vzniká velký hluk a profily listů by měly respektovat okolnosti související se stlačitelností vzduchu. Je vhodné také vzít v potaz, že za letu se otáčky vrtule vlivem dynamického účinku proudu vzduchu poněkud zvýší.
K porušení - utržení listů vrtulí dochází obvykle v případech kdy jsou jejich střední části nedostatečně dimenzovány. To by však měl zaručovat výrobce. Vibrace motoru nebo samotné vrtule na to mají neblahý vliv.
Uveřejnili jsme několik článků o vrtulích, populární formou napsaných, v našem magazínu "Akademie letectví".
U některých výrobců je vhodné si porovnat deklarované údaje o stoupání vrtulí se skutečností, aby nedocházelo k mylným závěrům.
J.Lněnička
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
kocour píše:Pak jsem užezával původní vrtuli, až jsem se dostal asi na proud asi 46 A. Bylo mi jasné, že řezat vrtuli je prasárna, ale nechtěl jsem kupovat několik nových vrtulí. Po osazení vrtule stejného průměru a stoupání, jako měla ta původní vrtule po ořezání, klesnul proud na 36 A. Takže průměr x stoupání samo o sobě má velmi malý význam.
Pokud si ořezal vrtuli Y/X na velikost X/X, tak si rozhodně nedostal vrtuli odpovídající originální X/X! Proto ten rozdíl 10A!
kocour píše:Takže průměr x stoupání samo o sobě má velmi malý význam.
Průměr x stoupání samo o sobě má sakra velký význam!
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Honzisx píše:Nevíte někdo prosím, kde najít maximální povolené otáčky sklopných vrtulí (listů) graupner?
Obávám se že na Tvoji otázku odpověď neexistuje. Vycházet snad s max. otáček listů aeronaut. Teoreticky by mohla graupnerka vydržet asi víc díky jinak (masivněji) konstruovanému přechodu kořen-list. Díky tomu ale bude mít asi list graupner o něco nižší účinnost jak aeronaut. Každopádně doporučené otáčky pro list aeronaut by měl list graupner předpokládam taky vydržet (listy s kořenem 8mm!).
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
-----------------------
Naposledy upravil(a) kocour dne pon 25.06.2012 7:54, celkem upraveno 1 x.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Doktor píše:Honzisx píše:Nevíte někdo prosím, kde najít maximální povolené otáčky sklopných vrtulí (listů) graupner?
Obávám se že na Tvoji otázku odpověď neexistuje
Díky, právě jsou to listy 7,5x4 s kořenem 6mm, a předpokládané otáčky s axi 2208/20 na 3s kolem 15 000.