stavebnice nebo hotovka z HK
- maroslong
- Kontaktovat uživatele:
Hm, tak o tom som nikdy nepočul, ale zo spaľovákov lietam len benzín a ten nešpiní. Aspoň mne nie, boli tu debaty o tom ako čistiť éro s benziňákom po lietaní a nikdy som nechápal o čom to hovoria... Každopádne si myslím, že keď je poťah fóliou prižehlený dôkladne a s potrebnými presahmi, tak sa pod neho nič dostať nemôže.
- Buckeye-Blitz
malvin píše:Když se bavíte o potahování: Několikrát jsem se dočetl, že se okraje Oracoveru zajišťují sekundovým lepidlem, aby palivo nevniklo pod okraj. Nějak si to neumm představit. To se lepidlem objede každé ukončení potahu? Sekunďák ale na Oracoveru udělá mapy ne?
Pojistit folii sekunďákem jsem se na jednom modelu pokusil (právě jako prevenci proti případnému vniknutí paliva pod potah). Výsledek byl takový, že lepidlo (řídké) zčásti provzlínalo mezi vrstvy Oracoveru (stříbrného) a zreagovalo s barvou. Vznikla tak nevzhledná linka, která měla šedočernou barvu, navíc s nerovným okrajem-někde to provzlínalo dále jinde míň. Následně jsem zjistil, že moje snaha se minula účinkem, neboť krycí průhledná folie, na které je nanesen příslušný odstín Oracoveru spolu s lepivou vrstvou, se odlupuje. Z osobní zkušenosti proto takové pojištění proti zatékání paliva nedoporučuji. Když už je nezbytné žehlit folii na folii v místech, kde dochází k ušpinění palivem, resp. zbytky oleje z paliva, tak je potřeba, aby byl mezi vrstvami dostatečný přesah a byly pořádně přižehleny a nic se pod ně nedostane.
"Schod", který vznikne přežehlením dvou vrstev folie, dělám tak, aby byl po směru letu modelu, protože tímto směrem stírám zbytky paliva a oleje a jde o to, aby tímto čištěním nedošlo k mechanickému odchlípnutí folie. Horší je to s potahováním tam, kde potah navazuje na místa ošetřená laky proti účinku paliva-motorové přepážky. Tam přižehlím folii tak, aby nekončila na hraně, ze které by se později odlupovala, ale klidně ji přižehlím na i na část, která bude později lakována proti palivu. Násleně přelakuji i zakončení folie-zatím to bylo vždy O.K. Pokud jde o dodatečně přižehlenou imatrikulaci či jiné ozdoby, tak bohužel ty se mi vždy časem začaly odlupovat zejména pokud měly ostré zakončení - hvězdy, kříže a pod.
Myšlenka,kterou nelze vyjádřit stručně, nezasluhuje, aby byla vůbec vyslovena.