Tricopter

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zamčeno
Zpráva
Autor
blesk
Kontaktovat uživatele:

#1111 Příspěvek od blesk »

error414 píše:
Petricius píše:Deska ma default firmware pro + quadrocopter z kk multikopter. Deska je KK Control board, cinani ji zacli vyrabet ve velkem. Akorad ma maly Atmega48PA, coz znamena, ze ne vsechny firmware se tam vejdou. Momentalne tam mam ten default.

Regly jsou Turnigy, motory 2213N 800Kv, coz je HW doporuceny na rcexplorer.se

Vrtule jsou zatim slabsi, to jsem tam dal GWS 9x5 a 9x5R. Chci ted jeste vyzkouset 8x4, zda to nebude malo. Vim, ze ty vrtule asi nejsou to uplne ono, ale byly po ruce.

ja bych se prvne zameril na firmware skus tam nahrnout ten nejnovejsi pro atm48P. Cinani to stim procakem pekne podelali :(

kde se dají stáhnout? a je tu už někdo kdo je s tím spokojený?
Petricius
Kontaktovat uživatele:

#1112 Příspěvek od Petricius »

CyCo píše:Ahoj, prosim tě, jak ti šlapou ty motory mám s nima taky osazenýho quada x a motory bez vrtulí děsně vibrujou! když najedu všechny ,celá konstrukce se dostává do nepříjemných rezonancí.
Použil jsem tyhle vrtule http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=11333 spolu s tímhle gum.unašečem http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8240 Vrtule má však o trošku větší díru než je hřídel motoru a na unašeči se může trochu pohybovat do stran, takže to není ideální.

Unasece mam stejne. Mam ale 9x5 a vcera jsem zkousel 8x4 vrtule a oboje maji otvor na unasec akorad. Motory mi na prazdno nevybruji nijak zvlast. Jeden jsem trochu dovazoval. Mezi konstrukci a motor jsem jeste dal pro jistotu takovou tu dvojitou lepici pasku, co se pouziva pod gyra. Vrtule jsem vyvazoval izolepou jak staticky tak dynamicky. Co se tyce vibraci, tak nejake tam jsou, ale nemam je jak zmerit. Subjektivne je to o mnoho lepsi nez pred vyvazenim.
CyCo
Kontaktovat uživatele:

#1113 Příspěvek od CyCo »

OK dík, jde mi o kvalitu motorů, když k rotující osičce (bez unašeče a vrtule) dám šroubovák, tak jsou cítit vibrace i se zvukovým projevem.Ale už jsem pár strojů s těmi motory viděl, tak uvidím jestli to bude vadit gyrům.
Dareba

#1114 Příspěvek od Dareba »

Hoši nevíte o trikoptéře pro FMS? Rád bych to zkusil nejdříve na simu
Petricius
Kontaktovat uživatele:

#1115 Příspěvek od Petricius »

CyCo píše:OK dík, jde mi o kvalitu motorů, když k rotující osičce (bez unašeče a vrtule) dám šroubovák, tak jsou cítit vibrace i se zvukovým projevem.Ale už jsem pár strojů s těmi motory viděl, tak uvidím jestli to bude vadit gyrům.

Motor jsem vyvazoval podle tohohle.

Nejlepsi by bylo to vyvazovat na osciloskopu, ale ten nemam. Premyslel jsem, jak ho nahradit zvukovkou v pocitaci, asi to nekdy zkusim.
Petricius
Kontaktovat uživatele:

#1116 Příspěvek od Petricius »

Tady je pokus o video, co to dela, pokud mam zisk gyra na 100% a je to trimovane, tak aby to vzletlo. Pak uz ridim jen plyn.
Jirka_CZE

#1117 Příspěvek od Jirka_CZE »

Ty gyra na 100% se mi nezdají (máš je úplně doprava, po sněru hod. ručiček?)
Mám vlastnoručně vyrobenou desku KK + HK401B gyra, což je + - to samé. I ty gyra vypadají jako ty z HK401B.

Já mám trimy: R60%, P60% a Y40%, je to velmi orientační a záleží na použitém vybavení, ale okolo těchto hodnot by se to mělo pohybovat.

To bude nejspíše softwarem. Tady najdeš nejnovější (jak pro + tak X konfiguraci) http://www.kkmulticopter.com/

Ještě vyzkoušej, např. nad vysokou trávou rychle zakmitat kniplem pro klopení doprava a doleva. Jestli se ti začnou zastavovat motory(né zpomalovat) a quad se ti překlopí, tak je zisk gyr moc velký a musíš ho ubrat.

Jinak KK coptery na jednom místě bez zásahu do řízení moc dlouho nevydrží (nemají acc a baro senzor pro udržení výšky). Většinou se pomalu odeberou na jednu stranu (čím lépe vyvázené tím pomaleji) nebo po větru.
Petricius
Kontaktovat uživatele:

#1118 Příspěvek od Petricius »

Jirka_CZE píše:Ty gyra na 100% se mi nezdají (máš je úplně doprava, po sněru hod. ručiček?)

Jojo presne mam je uplne v pravo. Je to na 100%. Pokud je dam treba na 70%, tak je to uz neriditelne.

Jirka_CZE píše:Já mám trimy: R60%, P60% a Y40%, je to velmi orientační a záleží na použitém vybavení, ale okolo těchto hodnot by se to mělo pohybovat.

Zkusim to nejak tak nastavit. Je normalni, ze po kazde malinke zmene trimu zisku gir, musim totalne prekopat trimovani. A casto se mi ani nepodari copter stabiliziovat.

Jirka_CZE píše:To bude nejspíše softwarem. Tady najdeš nejnovější (jak pro + tak X konfiguraci) http://www.kkmulticopter.com/

Musim koupit programator. Jeste nemam. Ale zkusim.:)

Ještě vyzkoušej, např. nad vysokou trávou rychle zakmitat kniplem pro klopení doprava a doleva. Jestli se ti začnou zastavovat motory(né zpomalovat) a quad se ti překlopí, tak je zisk gyr moc velký a musíš ho ubrat.

Jirka_CZE píše:Jinak KK coptery na jednom místě bez zásahu do řízení moc dlouho nevydrží (nemají acc a baro senzor pro udržení výšky). Většinou se pomalu odeberou na jednu stranu (čím lépe vyvázené tím pomaleji) nebo po větru.

To chapu, ale me se to odebira na nejakou stranu dost rychle, kdyz zacnu packovat na druhou stranu, tak se copter vyda na druhou spravne, ale pohyb se zrychly. Po par vyrovnani je to uz neriditelny:)
Jirka_CZE

#1119 Příspěvek od Jirka_CZE »

Petricius píše:Je normalni, ze po kazde malinke zmene trimu zisku gir, musim totalne prekopat trimovani. A casto se mi ani nepodari copter stabiliziovat.

No nevím ale změna zisku gyr se projeví spíše na "hladkosti" vyrovnání.

Když je zisk malý tak po např. naklopení se copter začne na tu sranu naklápět ještě více až se překlopí.

Když je zisk moc velký tak to po zásahu do kniplů začne oscilovat (klepat se ze srany na sranu až to překročí určitou mez a copter se překlopí).

A když je zisk tak akorát, tak po např. naklopení copter v tom náklonu zůstane a po ukončení náklonu (bez konra na vyrovnání) se copter pomalu narovná (jako by se zhoupne z naklopení do roviny)

To potom platí pro všechny osy X,Y,Z

A to že to v rovnovážném stavu utíká na nějakou sranu, to se už musí dotrimovat.
desmotazz

#1120 Příspěvek od desmotazz »

Tak hlásím další létající desku od JirkyA! :D http://www.youtube.com/watch?v=k_z4f1v1pEc
Byl to teprve můj druhý let, takže žádná divočina, ale na to že jsem v životě s heli nelétal, jen na simu(zaplať pánbů z něj), tak myslím zas tak zlý nebylo :wink:
Vzdálenost mezi osou motoru a těžištěm mám 40cm, hmotí to s tříčlánkem 2200mAh 850gr. Ramena hliníkový profil 12x7mm, střed překližka 3mm, vrtule GWS 9x5 se točí všechny stejným směrem. Motory AX2213N 800kV, regly Plush 18.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#1121 Příspěvek od JirkaA »

Chlapci, jeden důležitý poznatek k profilům na ramena.. Kamarád to krotil s nějakým duralem a nic moc spokojenost, pořád řešil vibrace. Po náhradě za obyčejný smrkový nosníky 10x10 mm je to nebe a dudy. Dřevo narozdíl od kovu ty vibrace od motorů pěkně zatlumí a když s tím nakrásně někde praští, metr ramene stojí třináctikorunu a je opraveno asi tak za minutu..
OK2WY
logout
Kontaktovat uživatele:

#1122 Příspěvek od logout »

Aké baterky používate? Ja so to dnes dostal(QuadX - wii) do akotakého lietavého stavu a baterku(3S 2500mAh) to teda vycuclo dosť rýchlo.
AF/cz

#1123 Příspěvek od AF/cz »

Rád bych se také přihlásil k vám do skupiny:) Začínám stavět Xcopter s řídící jednotkou FY90q - zatím jsem tu nikoho s podobným nápadem neviděl, tak vás budu kdyžtak informovat s dojmy.
Jsem nováček, koupil jsem T9x z HK, se kterou pilně trénuju na simulátoru a mezitím jsem dodělal rám podle nákresů, které jsem sehnal na webu.
Regulátory použiji tyto a teď k mé otázce na vás zkušené - původně jsem chtěl tyhle motory, ale v HK se vůbec nemají na to je naskladnit a proto sháním adekvátní variantu. Poradíte mi prosím? Já uvažuji o těhle (ikdyž držáky můžu mít až do velikosti spodku motoru 35mm), ale jak jsem zelenáč, rád si nechám poradit. Ve výsledku chci "línější" stroj na pohodu lítání, žádnýho sviště na akrobacii:)
johny107

..

#1124 Příspěvek od johny107 »

A preco nechces motory odtialto? http://www.rctimer.com/index.php?gOo=go ... oductname=
Je to ten isty,co je aj na hobbykingu,akurat je v inej farbe a este vynde lacnejsie, kedze posta je zadarmo..Ten ram vyzera,ako keby si s nim mal plachtit...Prvy tukanec a ten drziak na motor sa ti dolame, a ktomu este zlikvidujes motor, ten nie je nijak chraneny...
A nad stavbou wiicoptera si nepremyslal??Tamta stabilizacna jednotka stoji na Ebay od 110 eur..Taky wii copter,ktory obsahuje Gyro, Acc podobne ako to tvoje a ktomu ma este baro snimac a magnetometer by ta vysiel aj s procakom s usb pripojenim cca 88Eur..S tym 210W motorom to musi byt pekelny stroj..Tiez ich mam na novom quadcopteri,ktory prave teraz stavam..
jirka_d

#1125 Příspěvek od jirka_d »

Vývoj jde dopředu.
Pánové z KK Multicopteru mají novou desku: FlyCam Blackboard
-Gyros: MEMS (2 axis + 1 axis)
-Motor or Servo Output: 12 channels (Support for Octo, X8, Dodeca, Y6T, TwinQuad, TwinHexa, ...)
-MCU: Atmega168

a k tomu brzy bude FlyCam Naviboard
-Auto leveling(MEMS Gyros + Acceleration sensor)
-Yaw Control(Compass Sensor)
-Height Control(Pressure Sensor)
-Position Hold, Return to home(GPS, U-Blox 6)
-Camera stabilizer(Pitch, Roll Servo Control)
a možnost připojení sonaru.
Dá se použít se všema předchozíma deskama - červená i modrá

vše je zde
http://www.kkmulticopter.kr/
Zamčeno

Zpět na „Coptery - projekty“