SIG Smith Miniplane - stavba
geopas píše:Jo a ještě jeden dotaz bych měl. psali jste tady, v souvislosti s palivovou nádrží, o tlakování. O co tady jde?
Díky za vaši trpělivost a rady.
Uz si moc nepamatuju, co se resilo, ale klasicky to vypada tak, ze z vyfuku ti vede hadicka do nadrze a cast vyfukovych plynu ti tlakuje nadrz, aby se podporilo proudeni paliva do motoru.
geopas píše:Jak moc se to tlakuje? Udělal jsem akorátní lože pro nádrž, tak aby tam šla volně zasunout a přitom neměla vůli k pohybu. Jestli se bude mít tendenci "nafukovat" aby to něco nedělalo s trupem.
To se neboj to neni zadnej silenej tlak, je jen o malinko vetsi nez venku, ze by ti to deformovalo trup, nebo nafukovalo nadrz jak balonek, tak to ne.
Dlouho jsem tu nebyl a dlouho jsem nelítal, bo nebyl čas. Ke žhavení bych dodal toto: já mám konektor pro žhavení vyvedený do kokpitu, takže na svíčku nemusím nic nasazovat. Je to pohodlné. Navíc mám v letadle 1700 mAh článek a elektronické přižhavování, takže k letadlu nemusím ani tahat další aku. Jen sepnu spínač a žhavení je zapnuté. To je ještě pohodlnější. Přižhavování je nastaveno tak, že se při nepatrně větších otáčkách vypne, takže šetří aku. A musím říct, že docela podstatně. V zimě jsem měl problémy s tím (a dlouho jsem na to nemohl přijít), že se při stále zapnutém přižhavování nebo dlouhém startování NiCd článek celkem rychle vybil. To teď nehrozí. Nabíjení provádím také přes konektor v kokpitu. Navíc při startu mohu ke konoktoru připojit i externí zdroj. Power panel nemám a startuji v pohodě.
Musím říct, že s přižhavováním je ten volnoběh lepší a motor lépe hraje ke spokojenosti mého ucha. I bez něj bych si to ale dokázal představit. Takže je to subjektivní. Každopádně jsem se svou koncepcí spokojen.
Ledkový indikátor stavu RX aku se také vyplatil a odpadla nervozita před opakovaným startem, zda je RX v pohodě nebo ne. Hlavně při celodenním pobytu na letišti jsem jej velmi ocenil.
Kryt motoru mám stříkán barvou a má se to takto dělat. Co mi vadí je, že i když je barva palivuodolná, tak ji palivo přece jen leptá. Hlavně pokud nechám éro v klidu a v některém místě zůstane neotřené palivo čí olej, tak to po pár týdnech zjistím podle rozleptané barvy, kterou prstem efektně setřu až na spodní plast. To mě "sere". Dělá vám to taky? Prostě letové hodiny jdou pak na éru poznat, i když s ním člověk nepraští o zem.
Musím říct, že s přižhavováním je ten volnoběh lepší a motor lépe hraje ke spokojenosti mého ucha. I bez něj bych si to ale dokázal představit. Takže je to subjektivní. Každopádně jsem se svou koncepcí spokojen.
Ledkový indikátor stavu RX aku se také vyplatil a odpadla nervozita před opakovaným startem, zda je RX v pohodě nebo ne. Hlavně při celodenním pobytu na letišti jsem jej velmi ocenil.
Kryt motoru mám stříkán barvou a má se to takto dělat. Co mi vadí je, že i když je barva palivuodolná, tak ji palivo přece jen leptá. Hlavně pokud nechám éro v klidu a v některém místě zůstane neotřené palivo čí olej, tak to po pár týdnech zjistím podle rozleptané barvy, kterou prstem efektně setřu až na spodní plast. To mě "sere". Dělá vám to taky? Prostě letové hodiny jdou pak na éru poznat, i když s ním člověk nepraští o zem.
DX6i, AXN FloaterJet, SIG Smith MiniPlane
- Zbyněk Hadač
Já jsem přižhavování nedával, a funguje to taky v pohodě. Chtěl jsem to mít co nejjednodušší. Startovací panel taky nemám. Používám Pb akumulátor 2V/ 4Ah a tři metry drátu pro snížení napětí na svíčce. Spokojenost. Ten indikátor napětí přijímačových baterek jsem si běžel koupit hned, co jsem viděl kolaps úplně nových baterek u kolegy. Naštěstí se to projevilo na zemi a ten indikátor ho zachránil. Odešel mu jeden článek. No a ta palivuvzdorná barva mi na kytu motoru taky měkne a je taková gumovitá.
malvin píše:Kryt motoru mám stříkán barvou a má se to takto dělat. Co mi vadí je, že i když je barva palivuodolná, tak ji palivo přece jen leptá. Hlavně pokud nechám éro v klidu a v některém místě zůstane neotřené palivo čí olej, tak to po pár týdnech zjistím podle rozleptané barvy, kterou prstem efektně setřu až na spodní plast. To mě "sere". Dělá vám to taky? Prostě letové hodiny jdou pak na éru poznat, i když s ním člověk nepraští o zem.
Tak to si mi sebral vitr z plachet, ja si koupil u pecky "palivu odolnou barvu" v takovem malem speji. Takze mam to brat tak, ze to teda odolne vuci palivu neni? Ze bych to prestiknul epoxidovou pryskyrici. Pocitam, ze ta je odolna na 100%
- Zbyněk Hadač
Také jsem to řešil a nevím, jak to dělají profíci. Já na žhavení použil toto
http://www.gme.cz/cz/p-knx1-p631-003.html
Obvod je udělám tak, že pro vypnutý vypínač dobíjím přes cinch aku. Pro zapnutý žhaví svíčka a externí zdroj do cinche může podpořit žhavení
http://www.gme.cz/cz/p-knx1-p631-003.html
Obvod je udělám tak, že pro vypnutý vypínač dobíjím přes cinch aku. Pro zapnutý žhaví svíčka a externí zdroj do cinche může podpořit žhavení
DX6i, AXN FloaterJet, SIG Smith MiniPlane
Díky za rady, objednal jsem právě příslušné věci a budu pokračovat v kutání na trupu.
Přemýšlím, jestli mám ten plastovej čumák laminovat, ale moc se mi do toho nechce, naposledy jsem laminoval kanoi, když jsem ji prorazil na jezu a vypadalo to jak bolavá noha. A tohle je tak jemná tkanina, že mi zůstává na prstech jen když ji nesu.
No nic, až si zas nebudu vědět kudy kam, ozvu se.
Přemýšlím, jestli mám ten plastovej čumák laminovat, ale moc se mi do toho nechce, naposledy jsem laminoval kanoi, když jsem ji prorazil na jezu a vypadalo to jak bolavá noha. A tohle je tak jemná tkanina, že mi zůstává na prstech jen když ji nesu.
No nic, až si zas nebudu vědět kudy kam, ozvu se.
Tak jsem zase tady a mám dvě otázky.
1) zkoušel někdo laminovat ten plastovej kryt? Případně jak to šlo. Přemýšlím o tom kvůli drobným škrábancům, které jsem spáchal, když jsem vyráběl díry. Mám obavu že je barva zvýrazní.
2) balsovou část trupu, která je skryta pod plastovým krytem, (od motorového lože po přišroubování plastového krytu) jste potahovali, nebo taky stříkali? Mám to napasovaný festově a bojím se, jestli při nasazování nebudu potah trhat. Díky.
1) zkoušel někdo laminovat ten plastovej kryt? Případně jak to šlo. Přemýšlím o tom kvůli drobným škrábancům, které jsem spáchal, když jsem vyráběl díry. Mám obavu že je barva zvýrazní.
2) balsovou část trupu, která je skryta pod plastovým krytem, (od motorového lože po přišroubování plastového krytu) jste potahovali, nebo taky stříkali? Mám to napasovaný festově a bojím se, jestli při nasazování nebudu potah trhat. Díky.