SIG Smith Miniplane - stavba

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Odpovědět
Zpráva
Autor
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#691 Příspěvek od CharlitoCZ »

dal jsem 7,5, těžiště a všechno mi vyšlo, ale hodně lidí tady právě na čumáku dovažovalo, dle mého názoru z toho cihlu tim motorem určitě neuděláš
DJI Phantom 3 Advanced / SIG Smith Miniplane / spousta deproňáků a miniqvéček
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#692 Příspěvek od Kerberos »

prostě tam motor dáš a uvidíš jak bude těžiště, kdyžtak to doladíš přijímačovejma baterkama. jak se říká, kdo se bojí, nesmí do lesa. nebo jak říkal božský Lumír :"Kdo se bojí, sere v síni" :-D
Zbyněk Hadač

#693 Příspěvek od Zbyněk Hadač »

A není ta 11,5 už velká? Vejde se pod kapotu?
javabuh
Kontaktovat uživatele:

#694 Příspěvek od javabuh »

Tak bude malinko couhat ven, ale budu motor davat hlavou dolu, takze to ani moc nebude videt. Delkove je to akurat. Zatim sem to jen promeroval na planu, takze nevylucuju ze sem na neco zapomnel a nakonec se treba nevejde, ale zatim myslim ze to bude OK.
malvin

#695 Příspěvek od malvin »

Maximálně si v krytu vybrousíš otvor pro hlavu motoru. Jsem zvědav, jak i to poletí.
DX6i, AXN FloaterJet, SIG Smith MiniPlane
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#696 Příspěvek od CharlitoCZ »

Tak dneska jsem si tak procházel hornbach a ejhle, trkla mě ale chytrá myšlenka :lol: :lol:

našel jsem takový "trojůhelníky" který se dávaj za šprušle na stěny aby to bylo jak regál, viz foto, vzal jsem 2x 25cm, tloušťku bych tipnul tak na 2-3mm nějakýho celkem pevnýho druhu kovu, uřízl zbytečný široký vršky, naohejbal, provrtal a přidělal jako podvozek :D

světe div se, funguje to celkem dobře, možná ho ale šoupnu dopřeději, mám ho zatím tam, jak je ta druhá výztuha na ten drátěnej, přijde mi ale, že by se to takto mohlo docela převracet na čumák, uvidím zítra, to by měl být zálet a focení, tady jen při kutění malá fotečka

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#697 Příspěvek od Kerberos »

přihni je, aby kola byla víc před těžištěm, pak se to nebude tolik převracet
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#698 Příspěvek od CharlitoCZ »

jj, podložim je pod šroubkama, aby byl trošku větší úhel dopředu :-)
geopas

žhavení

#699 Příspěvek od geopas »

Ahoj, někde jsem tu četl, že jste použili elektronické žhavení ovládané vysílačkou. Chtěl jsem se zeptat, jak se to osvědčilo, případně o nějakou podrobnost.
Ten plastovej čumák jste potahovali, nebo stříkali barvou?
javabuh
Kontaktovat uživatele:

Re: žhavení

#700 Příspěvek od javabuh »

geopas píše:Ten plastovej čumák jste potahovali, nebo stříkali barvou?

Ja sem ho strikal barvou a v navodu to ani nedoporucojou to jakkoliv necim potahovat, kvuli tomu plastu aby se teplem neposkodil.
Zbyněk Hadač

#701 Příspěvek od Zbyněk Hadač »

Já tam mám motor ASP 61 FS a vůbec nepřižhavuju. Motor jede úplně v pohodě. Možná že s přižhavováním by snesl ještě nižší volnoběh. Za letu mi zdechnul jenom jednou, a to bylo kvůli tomu, že se mi vibracema pootočila jehla v karburátoru. Napřed jsem v něm měl svíčku OS-F a ted tam mám tu ASP univerzální a na obě to šlape dobře.
geopas

#702 Příspěvek od geopas »

Měl jsem na mysli to, co napsal Malvin na straně 34: přebudoval jsem žhavení na elektronické. Motor chytil okamžitě a po přidání plynu se žhaveni samo vyplo a motor neměl s "přežhavením" problémy.
Chtěl jsem vědět, jestli se tento systém v praxi osvědčil, kde elektroniku sehnat, jakou baterkou žhavení pohání, jak ji nabíjí, čeho se vyvarovat.
Jsem teď ve fázi stavby, kdy začnu osazovat serva a elektriku a zvažuju co tam dát a nedat.
Lítám zatím jen EPP Fokra, a o motorácích sbírám informace.
javabuh
Kontaktovat uživatele:

#703 Příspěvek od javabuh »

geopas píše:Měl jsem na mysli to, co napsal Malvin na straně 34: přebudoval jsem žhavení na elektronické. Motor chytil okamžitě a po přidání plynu se žhaveni samo vyplo a motor neměl s "přežhavením" problémy.
Chtěl jsem vědět, jestli se tento systém v praxi osvědčil, kde elektroniku sehnat, jakou baterkou žhavení pohání, jak ji nabíjí, čeho se vyvarovat.
Jsem teď ve fázi stavby, kdy začnu osazovat serva a elektriku a zvažuju co tam dát a nedat.
Lítám zatím jen EPP Fokra, a o motorácích sbírám informace.

Tak tu elektroniku sezenes tady: http://www.v-e.cz/prod_ve7.php
Verim ze to dela i nekdo jinej. Co sem slysel na letisti, tak si na to nikdo neztezoval, ale taky to tam maji tak dva nebo tri lide. Ja si rikam, jestli to neni zbytecne, dam ho tam mozna az budu litat v zime, ale pokud motor beha spolehlive, tak proc to tam davat.
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#704 Příspěvek od Kerberos »

dá se koupit i levnější varianta, mám dojem že Jeti dělá spínač. já mám přižhavování na 4T taky, spíš to mám z důvodu horšího přístupu ke svíčce, tak nemusim mít externí žhavení, prostě zapnu přižhavování a můžu startovat. potom i volnoběh lze nastavit nižší a taky při delšim letu na volnoběh motor nemá tendenci chcípat, když se hodně ochladí. ale lítá to i bez přižhavování. jinak na napájení používám jeden článej Sanyo 2400 NiCd
geopas

#705 Příspěvek od geopas »

Díky za odpovědi. Ke žhavicí svíčce jsem si svou nezkušeností a hloupostí zkomplikoval přístup a pokud nechci laborovat s plastovým čumákem, který už mám hotový, tak to musím řešit jinak než žhavítkem.
Abych si to ujasnil. se spalovákama totiž nemám vůbec žádný zkušenosti, na žhavení se dá použít elektronický obvod jako má Malvin, ale dá se použít i mechanický vypinač od jeti umístěný v kokpitu.
Výhodou elektronického systému je přižhavování kvůli volnoběžným otáčkám které pak mohou být nižší (což v tuto chvíli pro mne asi nebude aktuální) Budu rád pokud mi to vůbec poběží. Motor mám ASP AF 61AR a čeká mě záběh.
Takže bych asi volil ten vypinač. Kouknu se po něm.
Co se týká žhavící baterky, tu na nabíjení vyndaváš, nebo ji přes nějaký konektor nabíjíš v lretadle? Nabití baterky sleduješ měřidlem, nebo odhaduješ ze zkušenosti? (to je věc, která mi chybí)
Protože chci přijímačovky nabíjet v letadle, mám na to koupený vypinač s nabíjecím vývodem a ledkový měřič stavu baterií (o tom se tady v diskusi psalo, tak jsem ho koupil), uvažuju že bych stejně nabíjel i žhavící baterku.
Ale nevím jestli mě nečeká nějaké úskalí zvolením tohoto systému.
Ve Fokeru to mám jednoduché, pohonnou a současně přijímačovou baterku vyjmu jedním pohybem a je to bez problémů.

Jo a ještě jeden dotaz bych měl. psali jste tady, v souvislosti s palivovou nádrží, o tlakování. O co tady jde?
Díky za vaši trpělivost a rady.
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“