Turnigy 9x hardware, opensource TX

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
volente
Kontaktovat uživatele:

#1636 Příspěvek od volente »

midolek píše:Asi se ptám blbě...je možný zjistit zda je vadná anténa na přijímači či na radiu (pokud nemám náhradní přijímač ani jiný radio)? Vlastním Turniny s ER9x a 8CH příjímač Turnigy. Mám problém s tím že dosah signálu je do 10 m, kablík na příjimači jsem znovu na základní desku přepájel,ale problém přetrvává.

Taky mám jeden takový přijímač, prostě vadný už z výroby. Ani výměna celé antény nepomohla.
F 104 je můj sen
dokken

#1637 Příspěvek od dokken »

volente píše:
midolek píše:Asi se ptám blbě...je možný zjistit zda je vadná anténa na přijímači či na radiu (pokud nemám náhradní přijímač ani jiný radio)? Vlastním Turniny s ER9x a 8CH příjímač Turnigy. Mám problém s tím že dosah signálu je do 10 m, kablík na příjimači jsem znovu na základní desku přepájel,ale problém přetrvává.

Taky mám jeden takový přijímač, prostě vadný už z výroby. Ani výměna celé antény nepomohla.

neda mi to se nezeptat, doufam, ze vite ze je antena koax :wink:
coro

#1638 Příspěvek od coro »

jyrry píše:s tim jsem si hral, cim vic natazeny ramec (sel jsem az na asi 80ms), tim mekci serva - dostavaji info o poloze za delsi dobu a snaz mu preperes paku :-) Naopak se da jit az na 3-5ms ramec (podle serv), znervozni a maji ukrutnou silu :-D

Pýtal si sa na Jeti, tak tam sú dve možnosti nastaviteľné v príjmači -
-buď mu nastavíš pevný čas opakovania (a pri príjmačoch nad 10 serv aj skupiny serv ktorým bude posielať pulz naraz, keďže samozrejme musí niektoré poslať naraz aby sa zmestil do zadaného času),
- alebo nastavíš "By Transmitter" čo znamená že je výstup príjmača synchronizovaný so vstupom PPM z vysielača, t.j. systém nejak prenesie aj info že práve prišla nová hodnota a rovno ju prepošle servu. Tým dosiahne minimálne zdržanie, a odstráni sa pohyb serva prískokmi pri plynulom pohybe kniplu. Je to najlepšia možnosť ale ako píšeš, zmení to vlastne výkon serva lebo elektronika serv spúšťa prúd do motora vždy len krátko po príchode pulzu. Nevadí to pri digitálnych servách ktoré riadia motor priebežne, tam by nemal existovať rozdiel.

Pri nastavovaní príjmača Jeti a pokusoch na overenie ako až krátku dobu opakovania niektoré servá zvládnu, pozor - môžeš nastaviť smerom dolu aj 8ms, ale príjmač pokiaľ to je napríklad R8 na 8 serv, to bude ignorovať a použije minimum za ktoré stihne "obslúžiť" všetky servá - to bude cca 8x2000us= 16ms, pre R6 menej (6x 2000us=12ms). Tieto menšie príjmače nevedia posielať pulzy servám naraz, to vedia až R10 a vyššie. Skutočnú periódu stačí zmerať merákom ktorý meria aj frekvenciu - pre 20ms ukáže 50Hz a podobne, 1/ 71Hz = 14ms..
Takže HS-81 funguje aj pri nastavení R8 na 8ms frame, ale v skutočnosti začne blbnúť pri cca 12 až 14 ms a nezvláda rýchlejšie opakovanie (ale bolo v nich v poslednej dobe X rôznych typov elektroniky, každá iná, čím novšia tým horšia...)
midolek
Kontaktovat uživatele:

#1639 Příspěvek od midolek »

dokken píše:neda mi to se nezeptat, doufam, ze vite ze je antena koax :wink:

Jojo koax tam je a ke všemu mikroskopickej. Je to titěrná práce dobře jej odizolovat a napájet. Napadla mě možnost nahradit celý kablík na přijímači (pokud je možno anténu vyrobit odizolováním příslušné délky koaxu nějakého tentého koaxu (našel jsem na webu nejtenčí 2,8mm) na jednom konci). Případně porušeného kablíku na vysílačce bude nejspíš nutný vyměnit celou anténu, otázka za jakou (nějaká např. wifi od routeru s kablíkem ?)
boboland
Kontaktovat uživatele:

#1640 Příspěvek od boboland »

midolek píše:
dokken píše:neda mi to se nezeptat, doufam, ze vite ze je antena koax :wink:

Jojo koax tam je a ke všemu mikroskopickej. Je to titěrná práce dobře jej odizolovat a napájet. Napadla mě možnost nahradit celý kablík na přijímači (pokud je možno anténu vyrobit odizolováním příslušné délky koaxu nějakého tentého koaxu (našel jsem na webu nejtenčí 2,8mm) na jednom konci). Případně porušeného kablíku na vysílačce bude nejspíš nutný vyměnit celou anténu, otázka za jakou (nějaká např. wifi od routeru s kablíkem ?)

uz sa to tu preberalo o par desiatok stran spat - precitaj si to.
http://bobo.matej.name
midolek
Kontaktovat uživatele:

#1641 Příspěvek od midolek »

boboland píše:uz sa to tu preberalo o par desiatok stran spat - precitaj si to.

díky za tip, jj doma si těch 110 stránek poctivě proštuduju :roll:
boboland
Kontaktovat uživatele:

#1642 Příspěvek od boboland »

midolek píše:
boboland píše:uz sa to tu preberalo o par desiatok stran spat - precitaj si to.

díky za tip, jj doma si těch 110 stránek poctivě proštuduju :roll:

plne chapem ze sa ti nechce, ale naco to znova pisat.
ja som si takto preluskal vsetky stranky do jednej co sa tu (aj zamknute a zmazane), na Slovensku a RCgroup napisali - strasne utrpenie :O, ale aspon som bol ciastocne v obraze :P
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#1643 Příspěvek od jyrry »

coro píše:...
Pýtal si sa na Jeti,.....

Neee, na JETI neeee...
Videl jsem nadpis diskuze TGY9, tak jsem nestudoval predchozich 100stranek... Informacni sum... :-)
Drondys

#1644 Příspěvek od Drondys »

jyrry píše:
Drondys píše:Sežeň si nějaký osciloskop a podívej se výstup PPM s ním a uvidíš co z toho leze. :wink:

Osciloskopy mam 2 ale Turnigy 9X ani jednu :-) Jen se ptam tech, co to maji, jestli nevi co z toho leze... A coro mi odpoved dal - klido pido to natahne ramec na skoro dvojnasobek... uz nic merit nepotrebuju.

Na implicitním firmware z HobbyKingu je pouze PPM8 a není tam důvod k takovému extrémnímu natahování. Ty další varianty jsou dostupné až na ER9X a jsou spíš určeny pro JETI apod, kde je to využitelné např. ve vztahu k vícekanálovým přijímačům nebo jejich kaskádnímu spojení.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#1645 Příspěvek od jyrry »

Drondys píše:...
Na implicitním firmware z HobbyKingu je pouze PPM8 a není tam důvod k takovému extrémnímu natahování. .....

To jo, jasny. Ja jen ze mne napadlo, jak je to udelany u vice nez 8 kanalu, zvlast driv, kdyz nebyly procesorovy dekodery....

edit: U jednoduchy aplikace (rizeni motoru a fci upoutancu po dvou dratech) bych mohl prdet na ramec a na konec nevimkolikakanaloveho PIC koderu prilepit 3ms jako synchro a bylo by...
Drondys

#1646 Příspěvek od Drondys »

jyrry píše:To jo, jasny. Ja jen ze mne napadlo, jak je to udelany u vice nez 8 kanalu...

Pokud někdo půjde do více kanálů třeba na PPM16 a měl by problémy s analogovými servy tak to může vyřešit použitím digitálních jak už tady zmínil coro.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1647 Příspěvek od RiMr »

Takže Drondysovo shrnutí ohledně certifikace u mě:
http://ok-rimr.com/cs/jak-na-to/turnigy ... ce-drondys
Kontaktovat uživatele:

#1648 Příspěvek od boboland »

RiMr píše:Takže Drondysovo shrnutí ohledně certifikace u mě:
http://ok-rimr.com/cs/jak-na-to/turnigy ... ce-drondys

:) - diki za info.

- - - - - - -
a koniec je najlepsi - ako vzdy.(nejedna sa o vas, ale o postoj statu) jeden si moze doviest aj kamion, ale firma ani jeden, lebo NO! NO! NO!. ako si predstavuju nasi podnikatelia, ze by to mohli aj predavat, ked to maju inde vo svete v predaji- nech si to ludia kupia tam a oni nech tu zdochnu hladom, buzeranti jedny pracovity :D
a dane ? a zisky ? a praca ? vsak poplatky vyberieme aj inak. (pokuty ...)

bye bye - idem certifikovane lietat :P
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1649 Příspěvek od RiMr »

Udělal jsem takové základní video, jak nám kucí v Er9x vymakali a zjednodušili létání učitel-žák...
http://ok-rimr.com/cs/jak-na-to/turnigy ... rainer-new

#1650 Příspěvek od bulvic »

ad certifikát, chvála vám všem, co jste se o to postarali, spadl mi obrovský kámen ze srdce :D
Zamčeno

Zpět na „Turnigy T9x“