jakou silnější Páječku ?

Všechno ostatní o modelářské i jiné elektronice.
Zpráva
Autor
marunka

#31 Příspěvek od marunka »

2 arda1: Zajisté, moje první odpověď se týkala přímo tématu. Mám za to, že na odpájení komponent je nejlepší vyfoukávačka.

Druhý post se týkal upřesnění.

Občas mě udivuje, jak triviální támata jsou schopny rozpoutat flame, asi to někteří mají zapotřebí...
Spectrum DX8 | Phoenix 5.0 | Blade mCP X | T-REX 500 ESP | Fokker E.III | FOX 2300
arda1
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od arda1 »

Já jen jestli jsi se nepřehlídl- takže víš že se to týká přímo pájení na baterkách(Lipol) a přesto trváš na horkým luftu? Víš vůbec něco o problematice pájení packů? Nechci Tě nijak shazovat- ale prosím nastuduj si tom něco než budeš radit -arda1BOT
ICQ 638556901
Lark

#33 Příspěvek od Lark »

to marunka 8O 8O 8O Nechci rejpat, ale co to tady radíš za nesmysly? Už jsi někdy zkusil ohřát LiPolku na 200°C? Docela rád bych to viděl z bezpečné vzdálenosti. Nebo to natoč jako instruktážní video.
JMalik

#34 Příspěvek od JMalik »

marunka píše:No právě, aby se dodržel teplotní profil. Předehřevem určitě nic nezkazíš, teplota se musí volit s ohledem na nejcitlivější součástky, většinou to jsou však plastové díly, které se dají krýt reflexní páskou.

Je podstatný rozdíl, jestli to pozvolna předehřeju a pak hrotem 2 vteřiny nebo to trápím 10 vteřin hrotem.

Obecně součástkám nevadí vysoká teplota, při výrobě prošly reflow pecí, ale šokové změny umí udělat divy.

Tohle tady nejde použít, protože napacháš příšerné škody.
Snad na okapy by to bylo dobré :wink:
marunka

#35 Příspěvek od marunka »

Tak nevím jestli jsem to dobře pochopil, co se tedy tazatel snaží odpájet?

chtěl sem si přepájet z 6s ka 4s ko a prostě AWG 15 prohřeju ale už sem bez šance to napájet na desku, prostě ihned schladne a prd ...

Kabel od článku nebo konektor od kabelu?
Spectrum DX8 | Phoenix 5.0 | Blade mCP X | T-REX 500 ESP | Fokker E.III | FOX 2300
JMalik

#36 Příspěvek od JMalik »

marunka píše:Tak nevím jestli jsem to dobře pochopil, co se tedy tazatel snaží odpájet?

chtěl sem si přepájet z 6s ka 4s ko a prostě AWG 15 prohřeju ale už sem bez šance to napájet na desku, prostě ihned schladne a prd ...

Kabel od článku nebo konektor od kabelu?

Upravuje lipolku 6s na 4s. Musí odpájet kontakty, které jsou buď pospojené volně, nebo jsou napájené na pomocné plošky tišťáku, který fixuje jejich polohu.
marunka

#37 Příspěvek od marunka »

oka, ale odvod tepla je problém na straně spojovací desky při zapájení zpět, nikoliv na straně článku.

Nikde jsem nepsal, ať kolega předehřeje články.

Jelikož je původní dotaz vyřešen navrhuji tuto debatu uzavřít. Již na ní nebudu reagovat.
PEO
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od PEO »

Lark píše:to marunka 8O 8O 8O Nechci rejpat, ale co to tady radíš za nesmysly? Už jsi někdy zkusil ohřát LiPolku na 200°C? Docela rád bych to viděl z bezpečné vzdálenosti. Nebo to natoč jako instruktážní video.

Kluci,já to vezmu do práce a odpájím to TIGem :lol: :lol: :lol:
Dej blbci funkci,on vymyslí lejstro!!!
http://www.peomodel.websnadno.cz/
JMalik

#39 Příspěvek od JMalik »

marunka píše:oka, ale odvod tepla je problém na straně spojovací desky při zapájení zpět, nikoliv na straně článku.

Nikde jsem nepsal, ať kolega předehřeje články.

Jelikož je původní dotaz vyřešen navrhuji tuto debatu uzavřít. Již na ní nebudu reagovat.

Rozeber si lipolku, nejlépe nějaký šestičlánek a více a zkus to. :wink:
Když budeš mít trochu soudnosti, tak přiznáš, že předehřev je blbost.
Stejně tak to je v případě reglů, konektorů apod. Buď to nemůžeš předehřát, protože to doprasíš, nebo je to zbytečné, protože i největší MP JET konektor připájíš bez problémů i bez předehřevu.
Lark

#40 Příspěvek od Lark »

Jakékoli předehřívání (hlavně horkým vzduchem) je pomalé, a i při zakrytování článků, nejde zabránit přestupu tepla do článků přez vývody. Pájení proto musí být rychlé (pár vteřin), páječkou s dostatečným výkonem a s hrotem s dostatečnou tepelnou setrvačností. Víc k tomu asi není co dodat.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od arda1 »

Lark píše:Jakékoli předehřívání (hlavně horkým vzduchem) je pomalé, a i při zakrytování článků, nejde zabránit přestupu tepla do článků přez vývody.
Mě hlavně pořád nedochází proč bych to vůbec dělal. Při reballingu a pod. budiž- tam to ani jinak nejde- ale v modelařině mě nenapadá snad žádná aplikace horkovzduchu...arda1BOT

EDIT-Tak jedna mě napadla a vlastně to někdy i dělám-ale na to co myslím je stanice i ta nejlevnější(cca 2000kč) dle mě zbytečný luxus a já bych si ji jen kvůli tomu asi opravdu nepořizoval. :wink: :lol: :lol: :lol:
ICQ 638556901
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od JirkaA »

arda1 píše: ale v modelařině mě nenapadá snad žádná aplikace horkovzduchu...arda1BOT

na smršťovačky je to bezva :)
OK2WY
arda1
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od arda1 »

JirkaA píše:
na smršťovačky je to bezva :)
Přesně tak -asi jediný rozumný použití v modelařině. :wink: arda1BOT
ICQ 638556901
JMalik

#44 Příspěvek od JMalik »

JirkaA píše:.........

Dnes jsem pájel tou JBC první problémovější věc.
Kabely od motoru NEU na 280A regl MGM Compro a chtěl jsem to ještě zkrátit, aby mezi motorem a reglem bylo jen 2,5cm. Použil jsem hrot to velké kopyto........, za deset minut jsem to měl absolutně dokonale napájené na ty průběžné trubičky reglu.
Vlastně nejvíc času z těch deseti minut jsem spotřeboval na přesné napasování a zapilování vodičů od motoru, protože je to pájené natupo na vingl. Super stroj ,dík :wink:
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od JirkaA »

JMalik píše:..... :wink:

Jsem rád že jsi spokojen ;)
Já na tom oceňuju univerzálnost a rychlost. Hrot přehodíš za vteřinu a za další vteřinu pájíš v klidu dál.. A životnost hrotů, mám starší typ stanice už asi osm let, hroty jsou pořád stejné a kompatibilní. Pájím s tím dá se říct denně, někdy docela intenzivně a pořád mám ještě i původní hroty.
Tak ať ti slouží. Kdyby byl jakýkoli problém, dej vědět.
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Obecná elektronika“