Gyro Turnigy TG-380

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
Erek-tus
Kontaktovat uživatele:

Gyro Turnigy TG-380

#1 Příspěvek od Erek-tus »

Zdravím, mám problém s tímto gyrem . Požívám ho v kombinaci s JR DX9. Pokud je v modu heli vše funguje jak má. Pokud přepnu do módu ACRO tak nejde ovládat zisk gyra. Zapojení zůstává stejné a podle servomonitoru je vše nachlup totožné. Pátral jsem po netu a narazil jsem na toto:
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2.php?idforum=8&potec=1193215
Chová se mi to úplně stejně…. Nemáte někdo vysvětlení co to může dělat?
Dík moc
StrycAlois

#2 Příspěvek od StrycAlois »

Zisk gyra nejde ovládat, pokud se impulsy, tedy hlavní a impuls řízení zisku překrývají.
Neznám postupnost kanálových impulsů u přijímače soupravy JR DX9, ale současně se mi nechce věřit, že se tato postupnost mění při změně módu z HELI na ACRO.
Žel, jiné vysvětlení nemám.
KarelSkala

Re: Gyro Turnigy TG-380

#3 Příspěvek od KarelSkala »

Erek-tus píše:Zdravím, mám problém s tímto gyrem . Požívám ho v kombinaci s JR DX9. Pokud je v modu heli vše funguje jak má. Pokud přepnu do módu ACRO tak nejde ovládat zisk gyra. Zapojení zůstává stejné a podle servomonitoru je vše nachlup totožné. Pátral jsem po netu a narazil jsem na toto:
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2.php?idforum=8&potec=1193215
Chová se mi to úplně stejně…. Nemáte někdo vysvětlení co to může dělat?
Dík moc

Podle popisu na HC gyro TG380 nepodporuje řízení zisku, ale jenom řízení vypnutí/zapnutí funkce gyra. Zisk se nastavuje trimrem na gyru.

"Gyro includes signal wire for on/off control from the radio."

Pokud ti řízení zisku funguje v režimu HELI pak je to zázrak od RC boha, ale v režimu ACRO se holt zázraky nekonají. :wink:
Erek-tus
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Erek-tus »

Špatně jsem to napsal, jedná se mi samozřejmě o vypnutí a zapnutí funkce gyra. V HELi to jde v ACRO ne. Přitom je to na pokud odpojím konektor (vypnutí/zap. Gyra) a dám místo něj servo tak vše funguje v obou modech stejně. Nechápu kdo neviděl neuvěří 8O
Drondys

#5 Příspěvek od Drondys »

Erek-tus píše:Špatně jsem to napsal, jedná se mi samozřejmě o vypnutí a zapnutí funkce gyra. V HELi to jde v ACRO ne. Přitom je to na pokud odpojím konektor (vypnutí/zap. Gyra) a dám místo něj servo tak vše funguje v obou modech stejně. Nechápu kdo neviděl neuvěří 8O

Zkus s tím zalaborovat, a to ovládání vypnutí a zapnutí funkce gyra přesouvat postupně na jiné kanály, které k tomu můžeš použít.
Erek-tus
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Erek-tus »

Tak jsem zkoušel všechno možné ale na nic jsem nepřišel. Jedině napípat letadlo v heli modu. Ještě zkusím jiné gyro ale fakt nevím kde může být chyba.
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Pucmeloud »

Tady jsem řešil asi stejný problém: http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... ec=1274464
No taky nevím, co s tím.
denny1

#8 Příspěvek od denny1 »

cau lidi,
chci si tohle gyro poridit do cessny 182, rozpeti 1400 od pelikana. nejakou chvilku uz liam, resp. se snazim.
Mam dotaz, vim jak gyro funguje, ale nikde se mi nepodarilo najit, jak funguje za letu...
Konkretne: chtel bych jej zapojit na kridylka, zapojeni a osazeni urcite zvladnu, ale zajima me, jestli gyro nezasahuje do rizeni pokud tocim zatacku kridylkama... predpokladam, ze by nemelo, melo by zasahnout do rizeni az ve chvili, kdy knipl pustim a letadlo nebude horizontalne srovnane...
rikam to spravne?
diky za odpovedi
Mustang P-51D, Cessna 182, Pilatus PC-21, Edge 540 Red Bull, FunJet Ultra, EPP FPV, BF-109G, Zlin 50L, Gama 2100, Optima XXL
Spektrum DX8
Drondys

#9 Příspěvek od Drondys »

denny1 píše:cau lidi,
chci si tohle gyro poridit do cessny 182, rozpeti 1400 od pelikana. nejakou chvilku uz liam, resp. se snazim. Mam dotaz, vim jak gyro funguje, ale nikde se mi nepodarilo najit, jak funguje za letu...

Konkretne: chtel bych jej zapojit na kridylka, zapojeni a osazeni urcite zvladnu, ale zajima me, jestli gyro nezasahuje do rizeni pokud tocim zatacku kridylkama... predpokladam, ze by nemelo, melo by zasahnout do rizeni az ve chvili, kdy knipl pustim a letadlo nebude horizontalne srovnane...

rikam to spravne? diky za odpovedi

Gyro reaguje na prudší výkyvy a tudíž samozřejmě zasahuje i do řízení v případech prudších změn. Doporučuji k přečtení článek Ako pripojiť a nastaviť gyro v lietadle viz tento odkaz.
Atto

#10 Příspěvek od Atto »

denny1 píše: chtel bych jej zapojit na kridylka ... zajima me, jestli gyro nezasahuje do rizeni pokud tocim zatacku kridylkama... predpokladam, ze by nemelo, melo by zasahnout do rizeni az ve chvili, kdy knipl pustim a letadlo nebude horizontalne srovnane...

Toto konkrétne gyro je citlivé na pootočenie okolo príslušnej osi, ešte presnejšie povedané, je citlivé na zmenu rýchlosti otáčania. Takže samozrejme vlastne zasahuje do riadenia, konkrétny efekt je ten, že pilot má pocit, že má nastavené menšie výchylky. Je to spôsobené tým, že kniplom sa síce snažíš model krídielkami nakloniť, ale gyro sa tomu bráni a snaží sa náklon zmierniť. Aby sa toto nežiadúce pôsobenie gyra, vlastne celej tejto regulačnej sľučky, eliminovalo, je možné gyru postupne znížovať účinnosť podľa toho, v akej polohe je páka knipla. Ak je páka v neutrále, účinnosť je maximálna. Čím ďalej od neutrálu, tým je účinnosť gyra menšia a tým menej znižuje účinnosť riadenia pri veľkých výchylkách.
Obrázek

To je tzv. dynamické riadenie gýr a je zmieňované v Drondysovom odkaze v časti Súviasiace články.
denny1

#11 Příspěvek od denny1 »

dekuji za odpoved panove. a ja mel za to, ze pokud saham do rizeni, gyro nereaguje a resi pripadny problem srovnanim ve chvili kdy pustim knipl...
takze pokud to chapu spravne, gyro maka porad, ale ja jej muzu omezit nastavenim vysilace.
dekuji a preji hezky den
Mustang P-51D, Cessna 182, Pilatus PC-21, Edge 540 Red Bull, FunJet Ultra, EPP FPV, BF-109G, Zlin 50L, Gama 2100, Optima XXL
Spektrum DX8
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“