Beta 1400 - stavba
- Borek
- Kontaktovat uživatele:
Serva
A ještě jeden dotaz: přihodil jsem do košíku taky servo HS-55, protože je napsané v návodu ... ale pak jsem začal trochu váhat, je to opravdu ta správná volba pro Betu? Jedná se o servo směrovky (tj. nic kritického).
Bixler, Super Sky Surfer, DJI F550, Mavic Pro | FrSky Taranis X9D+
Blog: http://tinyurl.com/ctuoqtx
Ad serva: Osobně bych tam dal tohle: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... roduct=662
Hitec HS55 neznám, ale papírově je prakticky stejně velký, jen cenově někde jinde
Ad vrtule: Větší vrtuli? Proč? Bez měřáku bych to nedělal. Tah tím zjevně zvýšíš, ale taktéž vzroste odebíraný proud a mnohdy víc než by člověk tušil. Jinak k vrutulím se dodávají redukce na zmenšení průměru. Nemusí se použít vždy. Jen když je to potřeba. Je ale nutné dbát na to, aby vrtule seděla pořádně a bez vůle. Občas je třeba vzít menší redukci a tu trošku vhodným nástrojem vrtákem, frézou, výstružníkem ručně zvětšit. Použití vrtačky nedoporučuju. Samozřejmě, že by se vrtule měla pak vyvážit.
Jo a ještě jeden poznatek pro majitele Bety. Už jsem to psal před dobou, ale zdůrazňuji opět. Kontrolujte si ovládací páky. Směrovka se mi vylomila (v místě uchycení blimpu) jako první. Výškovka byla načatá taktéž. A dnes (cca 2 měsíce od výměny páky výškovky) se mi ulomilo uchycení jednoho křidélka. Páka druhého byla jen naprasklá. Prostě ten plast je křehkej a stojí za prd. Neříkám, že se to musí hned vyměnit, ale je potřeba to kontrolovat.
Hitec HS55 neznám, ale papírově je prakticky stejně velký, jen cenově někde jinde
Ad vrtule: Větší vrtuli? Proč? Bez měřáku bych to nedělal. Tah tím zjevně zvýšíš, ale taktéž vzroste odebíraný proud a mnohdy víc než by člověk tušil. Jinak k vrutulím se dodávají redukce na zmenšení průměru. Nemusí se použít vždy. Jen když je to potřeba. Je ale nutné dbát na to, aby vrtule seděla pořádně a bez vůle. Občas je třeba vzít menší redukci a tu trošku vhodným nástrojem vrtákem, frézou, výstružníkem ručně zvětšit. Použití vrtačky nedoporučuju. Samozřejmě, že by se vrtule měla pak vyvážit.
Jo a ještě jeden poznatek pro majitele Bety. Už jsem to psal před dobou, ale zdůrazňuji opět. Kontrolujte si ovládací páky. Směrovka se mi vylomila (v místě uchycení blimpu) jako první. Výškovka byla načatá taktéž. A dnes (cca 2 měsíce od výměny páky výškovky) se mi ulomilo uchycení jednoho křidélka. Páka druhého byla jen naprasklá. Prostě ten plast je křehkej a stojí za prd. Neříkám, že se to musí hned vyměnit, ale je potřeba to kontrolovat.
- Borek
- Kontaktovat uživatele:
Ticcino píše:Ad serva: Osobně bych tam dal tohle: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... roduct=662
Hezký, ale moje objednávka je z ČR. No můžu se na to zatím vykašlat (směrovka mi zas tak nechybí) a objednat až budu dělat objednávku z HK.
Větší vrtuli proto, aby Beta neměla takový problém nést kameru. Mám 30 A regulátor, doufal jsem, že to bude stačit. Ale zase zničit motor bych nechtěl. Ach jo, to jsem netušil, že na výměnu vrtule za 60 Kč si budu muset pořídit i vyvažovačku, výstružník, měřák a kdoví co ještě...
Jak to lítáš? Zrovna v neděli jsem lítal v docela brutálním větru a všechno mi drží, jak má.
Bixler, Super Sky Surfer, DJI F550, Mavic Pro | FrSky Taranis X9D+
Gluck píše:Tak mam betu doma mam opet dalsi dotaz co tam misto vyztuhy dat hlinikovou trubicku je take docela lehka slo by to ?
Ne. To bych tam nedával. Hliníková trubička není moc pružná. To tam radši nech tu grafitovou trubku. Když s tím nebudeš moc dračit, tak se nezlomí. Grafitová tyč je nejlepší. Zřejmě by byla dobrá i laminátová tyčka, jen je těžší než ta uhlíková.
- bekmen
- Kontaktovat uživatele:
...na Pelikána se vyprdni - zajdi do první modelářské prodejny a chtěj silnostěnou uhlíkovou trubku, průměr 6 mm. Prodává se v metrových kusech - zkrátíš si jí "na míru". Stát by měla cca do 100,-. A ještě jeden tip: aby ti v křídlech pěkně držela, omotej jí cca v 1/3 kouskem pásky - pak bude držet dobře a sucháče na spoje křídel skoro nejsou ani třeba (platí pouze pokud chodíš lítat s modelem "vcelku", pokud křídla skládáš musíš to vyřešit sucháčem, nebo magnety).
Beta 1400, Spitfire (Dynam), P - 51 Mustang (SDM), F 18 Blue Angel (Robbe), Minimag (Multiplex), Easy Glider El. (Multiplex), Futaba T6EX 2,4 GHz, Easy Star Set (Multiplex) prodáno
Borek: Ty Hextroniky se dají sehnat i tady. Buďto Aukro nebo i jakýsi webshop jsem našel. Ceny samozřejmě o 100% vyšší než v Číně, ale stále to bylo levnější než značková serva. Kvůli směrovce na Betě bych to fakt asi neřešil. Taktéž lítám bez směrovky.
Kameru na Betu jsem dával taky. Nebyl to vůbec problém i s původní vrtulí. Ale já mám lehoučkou z HobbyKingu (někde tady v diskusi jsem dával fotky myslím). Pokud bys měl nárůst váhy nějak zásadní, můžeš dát menší baterku, pokud ji máš.
Vyvažovačku si určitě pořiď. Alespoň tu obyčejnou, za 50Kč.
http://www.modelarina.cz/vyvazovacka-vrtule-p-1177.html
Není moc dobré ji dávat mezi prsty, ale lepší jsou magnety třeba.
Nástroj na úpravu průměrů to určitě chce. Hlavně ať ti vrtule sedí na hřídeli tak jak má.
Ohledně měření proudu, měřák je relativně drahej, pokud máš někoho v blízkosti sebe, kdo ho má, tak to jen přeměřte na plný točky. Jde o to, aby to s novou vrtulí nežralo moc. Od oka by na to měl 30A regulátor stačit, ale s jistotou to ukáže až měření. Jako vodítko je možné kouknout do diskusí a porovnat, kolik áček bral obdobný motor s danou vrtulí.
A nebo můžeš prostě zkoušet pocitově, jak moc regulátor hřeje. Když se z něj začne kouřit, je už pozdě
Ad zlomený páky: Lítám normálně, ale materiál těch pák je mizernej. Ono se to neulomilo celý, ale jen v tom konečku, kde je přichycený táhlo od serva. (mluvím o pákách co jsou přilepené k ovládacím plochám. Nikoliv o pákách serv)
Kameru na Betu jsem dával taky. Nebyl to vůbec problém i s původní vrtulí. Ale já mám lehoučkou z HobbyKingu (někde tady v diskusi jsem dával fotky myslím). Pokud bys měl nárůst váhy nějak zásadní, můžeš dát menší baterku, pokud ji máš.
Vyvažovačku si určitě pořiď. Alespoň tu obyčejnou, za 50Kč.
http://www.modelarina.cz/vyvazovacka-vrtule-p-1177.html
Není moc dobré ji dávat mezi prsty, ale lepší jsou magnety třeba.
Nástroj na úpravu průměrů to určitě chce. Hlavně ať ti vrtule sedí na hřídeli tak jak má.
Ohledně měření proudu, měřák je relativně drahej, pokud máš někoho v blízkosti sebe, kdo ho má, tak to jen přeměřte na plný točky. Jde o to, aby to s novou vrtulí nežralo moc. Od oka by na to měl 30A regulátor stačit, ale s jistotou to ukáže až měření. Jako vodítko je možné kouknout do diskusí a porovnat, kolik áček bral obdobný motor s danou vrtulí.
A nebo můžeš prostě zkoušet pocitově, jak moc regulátor hřeje. Když se z něj začne kouřit, je už pozdě
Ad zlomený páky: Lítám normálně, ale materiál těch pák je mizernej. Ono se to neulomilo celý, ale jen v tom konečku, kde je přichycený táhlo od serva. (mluvím o pákách co jsou přilepené k ovládacím plochám. Nikoliv o pákách serv)