Čo sa deje s Fasstom 2.4GHz?

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
JMalik

#46 Příspěvek od JMalik »

Já taky vyjádřím svůj názor.
Při 75°C máš po baterce, na serva nemůžeš absolutně spolehnout, pokud je to už neodstavilo a co se děje s kompozitem nad 60°C Tě bude s radostí informovat každý výrobce.
LV
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od LV »

m2 píše:
JMalik píše:Jaké máš v tom modelu baterky a serva?

Bez ohľadu na to, aké servá a baterky používam a aj bez ohľadu na všetky ostatné názory okolo ... ja osobne som presvedčený, že hysteréza teplotných ochrán nastavená na 75oC/60oC je pri prijímači do RC modelov nevhodne zvolený technologický parameter komerčného produktu.

Sorry, ak to niekomu nevyhovuje, vyjadril som iba svoj názor.

Môj názor je taký, že pokial máš v lietadle viac ako 50°C, tak je niečo špatne.
Ale je to iba môj názor :wink:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
m2
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od m2 »

Jo a to video, kde baterky po vybratí majú 85oC je na youtube ... a pristál som (asi preto, že mi pri tom nevypol prijímač? :twisted: :P )
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
JMalik

#49 Příspěvek od JMalik »

m2 píše:

Jo a to video, kde baterky po vybratí majú 85oC je na youtube ... a pristál som (asi preto, že mi pri tom nevypol prijímač? :twisted: :P )

1) Těch 85° C jsi měřil bezdotykovým teploměrem a už kdysi jsme spolu měli spor o tom, jak je důležité respektovat ty povrchy materiálů a jak se to na teploměru nastaví, takže tohle beru s rezerou :wink:
2) Zapoměl jsi napsat, že už Ti to taky vyhulilo, i spadlo aniž se přesně vědělo proč. :wink:
3) v hotlineru by mi to muselo hořet plamenem (a dlouho), než bych spadnul na přehřátí RX vzhledem k tomu jak je to uspořádané. (V ostatních letadlech je situace podstatně jednodušší).
m2
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od m2 »

JMalik píše:
m2 píše:

1) Těch 85° C jsi měřil bezdotykovým teploměrem a už kdysi jsme spolu měli spor o tom, jak je důležité respektovat ty povrchy materiálů a jak se to na teploměru nastaví, takže tohle beru s rezerou :wink:.

V tom sme sa zhodli ... a aj v tom, že keďže teplota okolitého prostredia bola nižšia ako teplota meraného materiálu, že to teda bolo hrubo nepresných 85 alebo viac grádusov... :wink:

Ja nikoho nenabádam, aby si zakladal vatry zvrchovanosti v modeloch lietadiel. Len dookola tvrdím, že vypnúť natvrdo Rx pri 75oC a reštartovať ho pri 60oC je (aspoň pre mňa) "design flaw" a nie "feature".

P.S. neviem o ničom, čo mi vyhulilo a nevedel by som prečo.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
JMalik

#51 Příspěvek od JMalik »

Když to shrnu, tak pro mě je nepodstatné nějaké zvyšování teplotní odolnosti přijímačů fasstu, protože dávno předtím než na tohle dojde, vykleknou jiné komponenty.
Pokud bych se měl vyjádřit k problémům fasstu, tak se mi silně nelíbí omezené napájecí napětí RX (to začali řešit u plnodosahových RX teprve v nedávné minulosti) a rozhodně nejsem přívržencem Busu. Docela by se mi hodila telemetrie, protože jinak to budu muset u dvou, nebo tří letadel začít řešit jinak.
Takže to bych viděl z mé strany jako problémy fasstu. Teplotní odolnost RX považuji za současného stavu zbylých komponentů a konstrukce trupů za dostatečnou.
Peppy
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od Peppy »

m2 píše: Len dookola tvrdím, že vypnúť natvrdo Rx pri 75oC a reštartovať ho pri 60oC je (aspoň pre mňa) "design flaw" a nie "feature".

Obrázek
EXTRA MX,EF extra 300 78"
http://adamweinzettl.webnode.sk/
zdzd

#53 Příspěvek od zdzd »

m2 píše:Ja nikoho nenabádam, aby si zakladal vatry zvrchovanosti v modeloch lietadiel. Len dookola tvrdím, že vypnúť natvrdo Rx pri 75oC a reštartovať ho pri 60oC je (aspoň pre mňa) "design flaw" a nie "feature".

Díval jsi se někdy na povolené teplotní rozsahy RC komponent libovolných výrobců? Našel jsi nějakou, která má zaručený chod nad, řekněme, 60°C?
zahradnik

#54 Příspěvek od zahradnik »

já dívat, já najít....třeba....Duplex -10 až +85, Twin -15 až +85....
zdzd

#55 Příspěvek od zdzd »

A serva, accu, gyra?
OPR
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od OPR »

zdzd píše: A serva, accu, gyra?

Zdenku - nechápu co tady pořád řešíš. Pokud někdo nechá Rx instalovaný blízko potencionálních zdrojů takových to teplot - nevím co řeší a ať si laskavě uvědomí zásady instalace. Baterie za normálních podmínek nepřesahuje 50 °C a pokud ano za malý okamžik bez zásahu nebude poškozený jen Rx ;-) .
Regulátor by taky neměl normálně přesáhnout cca 60 °C (pokud někdo lepí Rx na regulátor je doopravdy znalec a majstro)

No a motor (elektro motor) ten může způsobovat pár problémů ale zase by měl mýt zajištěn řádný odvod tepla. A zajištěn přísun nového chladného vzduchu pro uchlazení. Zase by to pro Rx neměl být žádný problém.

A pokud někdo lepil Rx na výfuk u žhavíku tak jeho problémy s tepelnou absorbcí jeho Rx mu věřím. Být Rx na výfuku - taky bych to nerozdejchal.
coro

#57 Příspěvek od coro »

OPR: to video ukazuje niečo iné - to že nastal prúser (s baterkou, náhodne-
nepredvídeteľne, rovnako by mohol nastať problém s motorom alebo reglom)
- ale vďaka tomu že sa napriek tej dosiahnutej teplote nevypol príjmač, pristál ten model vcelku a nezapichol sa meter do zeme alebo niekomu do hlavy.
Na to či to nejaká baterka alebo krabička opakovane vydrží alebo nie, v tomto prípade
kašlať - tam išlo o zachovanie riadenia po dobu pár desiatok núdzových sekúnd.
zdzd

#58 Příspěvek od zdzd »

OPR píše:
zdzd píše: A serva, accu, gyra?

Zdenku - nechápu co tady pořád řešíš. Pokud někdo nechá Rx instalovaný blízko potencionálních zdrojů takových to teplot - nevím co řeší a ať si laskavě uvědomí zásady instalace. Baterie za normálních podmínek nepřesahuje 50 °C a pokud ano za malý okamžik bez zásahu nebude poškozený jen Rx ;-) .

Já celkem nic. :wink: Jen čekám, kdy se zjistí, že třeba Hitec serva mají 60°C limit...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od jyrry »

zdzd píše:... Jen čekám, kdy se zjistí, že třeba Hitec serva mají 60°C limit...

Budes z toho pak mit radost?
zdzd

#60 Příspěvek od zdzd »

Proč? To je přece dávno dostupná a běžná informace. Jen mi není jasné, proč by přijímač musel fungovat v situaci, kdy má potenciálně mrtvá serva.

Takové teploty jednoduše nemají v modelu co dělat. To je celé.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“