Proti eroplánům mě dost vadí krátký letový časy, se čtyřma baterkama se člověk nikam neposune tak jedině lítat s průběžným dobíjením. Na éro mám sedm baterek ( plus event. ty čtyři z Trexe po dovážení sáčkem s olověnou zátěží ) a když to - z domova nabitý vylítám, mám toho dost.
S Trexem je to hned prázdný, letu uběhne jak nic a tak řeším co očekávat reálně od nabíjení venku. Mám double pack PB 12V 2x7A=14A, ale tam když naložim nabíjecí proud 4A, tak dvě baterky naráz to neutáhne, a druhá už nejde moc svižně. Samozřejmě optimum je z autozásuvky nebo baterky ( zakrytovaný .... ). Nerad bych ale vylítanej zlůstal na suchu a škemral s propojovacíma startovacíma kabelama...... Mám nějakej adaptér mezi zásuvku a spotřebič, co na třech diodách - zelená GUT, červená NORMAL a dolní červená SCHWACH signalizuje kondici baterky v autě. Samozřejmě když zapnu nabíjení na dvou portech Raytronicu C60 se 4A, tak to svítí hlavně dole a trochu Normal

Kolik tak spolehlivě nabijete ? Samozřejmě záleží v jaký kondici baterka je, jakou má základní kapacitu, stáří a tak ( já mám 60Ah cca 5 let starou ), ale spíš tak obecně pro základní představu, ze které vyjde nějaké obecné minimum počtu nabití. Je fakt že pro rychlý nabití asi 2C nestačí, spíš tak 4C a to už je větší zátěž, použití dvou portů nabíječe možná nereálná iluze.......
Na Trexe 450 mám 4x LiPo 2200mAh nano-tech 45-90C z HK. Po pěti minutách jsou na můj vkus tedy poměrně teplý, do ruky OK ale tak 35 až 40 stupňů tam je a v podstatě jdou takhle občas znova na nabití. Hyperiony jsou o poznání chladnější, ale je to jiná třída a cena.
Na tý nedávný rozborce tohohle vlákna jsem vyšmátral na téma Baterky na straně 85 a 86 základní data k tomu co se ptám a už už jsem ten dotaz smáznul, nakonec ale proč to neaktualizovat jak to vidíte a provozujete dnes ?
Variace byly tehdá v listopadu auto ( zapnutý nebo vypnutý motor ) a olověná gelovka (AGM) 12V 26Ah ( doporučil Kuna2 ). To druhý se mi líbí taky, jenom jsem nenašel jaký a odkud je to výrobek. Kdyžtak se optám autora přes SZ.