Motor Potensky 200W

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
MODYN
Kontaktovat uživatele:

Motor Potensky 200W

#1 Příspěvek od MODYN »

Ahoj, po několika letech jsem vytáhl z šuplíku POT 200. K motoru jsem měl i regulátor easy 18. Regulátor nějak nechce spolupracovat i s jinými motory, takže jsem použil obyč setový 20A regulátor z mého Foxe.
Vše včera taknějak šlapalo až na to, že když jsem prudčeji přidal, tak motor ztratil výkon a začal podivně pískat...Myslím a doufám, že je to tím, že motory potenský potřebují 15º předstih. Což setový regulátor možnost nastavování nemá...Říkal jsem si, že to takto zalétám než koupím nový regulátor...Dnes jsem vše zkompletoval a při první motorové zkoušce motor v plných otáčkách začal pískat, ztratil otáčky a během 1-2 vteřiny se sesmahl setrový regulátor...Takže jsem poprvé a doufám, že naposled pocítil smrad mikroelektroniky... :cry:
Mohl to způsobit ten špatný v regulátoru už nastavený předstih?nebo je něco s motorem?
Než jsme motor s regulátorem dal do šuplíku, tak jsem s ním havaroval... Ale od pohledu je na něm vše ok...

Ještě dodám, že k motoru mám doporučovanou vrtuli 11x4.7 APC takže motor nebyl přetížený.

Díky za Rady MODYN
:wink:
Abu
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Abu »

Mam taky POT 200 a s vrtuli 11x4,7 APC-SF to opravdu s nekterymi regly vypadava ze synchornizace. Cim tvrdsi (lepsi, novejsi) baterka, tim horsi. Cce to nastavit pomerne vysoky "predstih", ve stupnich to nevim, ale na nekterych nestacilo ani nastaveni "high". Ted je tam nejaky starsi Jeti s casovanim na co nejvic to jde a beha to bezproblemu i na novou 3s 2100 40C (tece tam max asi 21A).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
MODYN
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od MODYN »

A je možné, že kůli tomu schoří regulátor? Vím že tenkrát asi před 6 lety, když jsem neměl ani páru o tom, že se dá regulátor nastavit mi to chodilo s tím easy 18 i s předstihem na automatic... Jediný problém byl při zastavené vrtuli (jakoby nevěděla na kterou stranu se má roztočit) ale jakmile se to rozjelo, tak jsem mohl s plynem dělat co jsem chtěl...
No nezbude mi nic jiného, než koupit nový, chytrý regulátor a doufat, že to bude makat.

Jinak předstih u toho motoru má být opravdu 15°..Ten easy 18 se dal nastavit až na 28° škoda ho že nemaká... Doví co jsem s tím tenkrát dělal...
paveld

#4 Příspěvek od paveld »

Není ten regulátor slabý ? Kde je odběr BEC a kde rezerva při přechodových špičkových odběrech ? Já bych dal alespoň 25A regl. Při poklesu napětí na accu poteče proud ještě větší ( 200W :11V = 18A).
jez_cz

#5 Příspěvek od jez_cz »

Mě to tedy spíš připadne jako vadné ložisko. Při vyšších otáčkách nestíhá, přidírá se a tím brzdí motor, což vede ke zvýšenému odběru a odpálení regulátoru. Možná jen teorie, za pro věření však stojí. JaHo
I květák je jen vycepované zelí
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od lubo1 »

jez_cz píše:Mě to tedy spíš připadne jako vadné ložisko. Při vyšších otáčkách nestíhá, přidírá se a tím brzdí motor, což vede ke zvýšenému odběru a odpálení regulátoru. Možná jen teorie, za pro věření však stojí. JaHo

Takže jediné, čo môže pomôcť - merať odber...... POT 200 má plastomagnety - potrebuje veľký predstih. Druhý problém je odber. Ak sa použije regler Jeti - ten znesie dlhodobo to, čo je na ňom napísané - číňan zvečša nie. Čo sa týka nastavenia predstihu - jťáky fungujú aj v režime auto vcelku spoľahlivo. Chce to dať tomu šancu, ale so silnejším reglomm, správne nastaviť predstih a merať .... Z tých činareglov by som použil tak 30ku.
Mne berie Pot200ka so Spin 22kou a uvedenou vrtuľou okolo 19A
http://lubo111.rajce.idnes.cz
HonzaS

#7 Příspěvek od HonzaS »

Ak sa použije regler Jeti - ten znesie dlhodobo to, čo je na ňom napísané

Kéžby...
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
MODYN
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od MODYN »

Tak jsem ještě scháněl info o mém problému a motor mi dělá přesně toto:
http://www.youtube.com/watch?v=5wCkRh9eZNI

Bohužel o regulátor easy jsem přišel, takže mi už jede domů regulátor Mystery 30A tak snad se bude časování tohoto regulátoru Pot 200 líbit.

:wink:
MODYN
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od MODYN »

Takže s regulátorem Mystery 30A POT 200 maká bezchybně rovnou v továrním nastavením s automatickým předstihem...
MiraH
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od MiraH »

jez_cz píše:Mě to tedy spíš připadne jako vadné ložisko. Při vyšších otáčkách nestíhá, přidírá se a tím brzdí motor, což vede ke zvýšenému odběru a odpálení regulátoru. Možná jen teorie, za pro věření však stojí. JaHo

Vsadil bych si taky na ložisko. Měl jsem to samý, do 3/4 plynu OK pak snížení otáček, pískot. Nepomohlo vyčištění a promazání ložiska. Regl bych viděl na zvýšený proud při přidírání. Viděl bych to na nový motor.
-----------------------------------
RCK Kramolín www.hranol.cz
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Mirek12 »

zvuk mi to dělalo taky dal jsem na Jeti Advence 30A plnej předstih a bylo po problému vrtuli jsem měl tuším 12x6 SF
MODYN
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od MODYN »

Ano ložisko jsem musel taky vyměnit...Po pár letech začalo dost zlobit, tak šlo ven.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“