Dvouploch - nějaká úskalí?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
Doctor2

Dvouploch - nějaká úskalí?

#1 Příspěvek od Doctor2 »

Tak přemýšlím, že si pro zpestření pořídím nějakého dvouplocha. Ale. Nikdy jsem s tím nelítal, leda na simu - tam mi to nepřišlo nějak problematický....
A tak si dovolím pár otázek pro věci znalé:

- je nějaká zásadnější odlišnost ve vlastnostech oproti třeba hornoplochu typu Piper, Cessna?

- jsem zvyklý moc nepoužívat směrovku (stydím se), je to sice pomalu lepší, ale řeším s ním prakticky jen rozjezd a přistání. Vadí to u dvojplocha "více než obvykle"?

Díky
Discus2 3,2m, EXTRA 330L 2,4m + DL50, FunJet 2x, ZOOM XXL
HELI: MINITITAN E325, T-REX 550 3gx
PEO
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od PEO »

:D Tady platí slogan: Dvě křídla lítají lépe :D
DAF
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od DAF »

Co to je "lépe". Téměř určitě bude obratnější. Ale na druhou stranu bude na přistání třeba dát větší pozor. Nemá klouzavost Pipera. Většinou po stažení plynu rychle opadá, aspoň co jsem měl možnost vidět, nebo zkusit. Zatím jsem měl jen prcka, kde se to dá těžko srovnat. Chystám se na něj také, jednoho mám a druhé jsem začal stavět. Dále bude určitě háklivější na seřízení, dolní křídlo větší úhel, horní o něco méně. To by mělo vyplynout z plánu. Pro stejný motor bude výrazněji menší než Piper.
Hitec Aurora 9X
ZS

#4 Příspěvek od ZS »

Dvouploch bez směrovky? To mě jaksi nesedí.
JMalik

#5 Příspěvek od JMalik »

Nauč se s tou směrovkou, hodně Ti to zjednoduší situaci.
Kdysi jsem tady někomu doporučoval hned jako druhý, nejdéle třetí v pořadí EPP metrový akrobat s plochým trupem osvědčených vlastností. Později si můžeš vybírat makety, větroně, akrobaty, hotlinery, turbíny....., ale ta akrobacie s tím co píšu je absolutní základ pro to, aby jsi s těma dalšíma letadlama mlátil o zem podstatněji méně.
Ten dvouploch nějaké odlišnosti má, většinou to zase ale letí pomalu, tak je víc času... Největší problémy můžeš čekat start a přistání. Pojíždět s plně dotaženou výškovkou, povolovat jí až se to trochu výrazněji rozjede, jinak to zaboříš vrtulí, to samé po přistání - plynule to dotahovat na doraz. Řídit start (hlavně start) a přistání směrovkou, jinak tohle klidně odstartuje o 90° ze směru někam mezi lidi, nebo auta.....
No, pořiď si k tomu to EPPéčko, určitě neuděláš do budoucna chybu :wink:
PEO
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od PEO »

Tady platí slogan: Dvě křídla lítají lépe

Samozřejmě jsem to myslel s tou obratností,jinak je to tak jak píšeš-menší klouzavost,řízení bez směrovky je blbost hlavně při přistání.
Doctor2

#7 Příspěvek od Doctor2 »

ZS píše:Dvouploch bez směrovky? To mě jaksi nesedí.

- samozřejmě se směrovkou :lol:

JMalik píše:Nauč se s tou směrovkou, hodně Ti to zjednoduší situaci.

- snažím se. Pro tyhle účely mám ZOOMA XXL ... samozřejmě směrovku používám "jak to jen jde", dost mě to naučilo z helin kde mi to problémy nedělá.... ale u letadel nemám pořád jakousi "potřebu" ji používat v normálním letu.... třeba u souvratu mi to příjde jako přirozený pohyb kniplem, ale když točím běžnou zatáčku, tak jen křidélka a výškovka..... no nic, budu trénovat :-)
JMalik

#8 Příspěvek od JMalik »

Tady:
http://www.youtube.com/watch?v=i6q3E9sh0FQ
je krásně vidět jak tou směrovkou koriguje start i přistání.
(je to hned o vlákno výše)
JMalik

#9 Příspěvek od JMalik »

Doctor2 píše:........Pro tyhle účely mám ZOOMA XXL ...

Metrovku, metrovku to chce. Ne tuhle obludu :wink:
Doctor2

#10 Příspěvek od Doctor2 »

JMalik píše:Metrovku, metrovku to chce. Ne tuhle obludu :wink:

Nasadils mi brouka do hlavy, uvědomuješ si to? :lol:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jyrry »

Procpak?
kroxigor

#12 Příspěvek od kroxigor »

Jako čerstvý novic v oblasti dvouplošníků můžu zodpovědně říct, že to bez směrovky fakt nejde. Vzlety a přistání s dvouplochem jsou fakt adrenalin.
S hornoplošníkem vzlítnu přistanu úplně v pohodě, dvouploch je jiná kávička, ale jak to je ve vzduchu paráda ...
Když se to neumí vypadá to takhle:
http://www.youtube.com/watch?v=HqVsQq2xkv0
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
JMalik

#13 Příspěvek od JMalik »

jyrry píše:

Procpak?

Měl jsem možnost to porovnat.
Tahle velká obluda už je na EPP skutečně dost. Nejde to udělat lehké a tuhé jako ta metrovka a navíc EPP už má v téhle velikosti víc těch horších vlastností než lepších.
Jak tuhle velikost z kuliček vyřešili kluci z Kladna, se zajeď za nima podívat. Jde to, ale je tam hodně depronu, málo EPP, pracné je to až neuvěřitelně.......
a nejde s tím beztrestně mlátit o zem.
Prostě 1,5m EPP létá hůře (když to hodně zjednoduším).
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jyrry »

JMalik píše:.....
Tahle velká obluda už je na EPP skutečně dost. Nejde to udělat lehké a tuhé jako ta metrovka a navíc EPP už má v téhle velikosti víc těch horších vlastností než lepších...........
Prostě 1,5m EPP létá hůře (když to hodně zjednoduším).

Vsak vim... mel jsem tu "cest" to vyvijet... A to "to" melo puvodne mit 2m....
Vsak nedavno vzniknul "jen" XL. Ale vyrobu XXL na zadost lidi obnovili, piloti 3m 3D akrobatu to houfne kupovali na letani pro relax a kdyz na dvoudenni akci chlastali a chteli si vecer s necim politat.... :-D
jackboy
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jackboy »

Leta hezky ..mam 2,6 m Motha ...smerovku budes musiet pouzivat ...start ...pristatie a aj pri toceni ve vzduchu musis pomoc smerovkou ...ak mas dve kridla a jen jedno ma ovladane kridelka tak to netoci jak Piper ...no a este pri pristati tendence padat na nos ...pri dosadnuti jemne tuknout vyskovkou at se uzemni a jede po koleckach ...tak moc zdaru ...
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“