SIG Smith Miniplane - stavba

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Odpovědět
Zpráva
Autor
AR1
Kontaktovat uživatele:

#661 Příspěvek od AR1 »

Uf, to bych to ani nevyndaval z auta. To lítalo v tom větru jak mastnej papír.
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#662 Příspěvek od Kerberos »

to pak není moc o radosti z létání, to je spíš boj. nic pro mne :-)
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#663 Příspěvek od CharlitoCZ »

bylo to silnější než já :D :D

ale dneska je pěkně (až na ten vítr), tak uvidíme, jeslti kolem šesté nějak nezmizí :-)
DJI Phantom 3 Advanced / SIG Smith Miniplane / spousta deproňáků a miniqvéček
malvin

#664 Příspěvek od malvin »

Překopal jsem elektroinstalaci, namontoval nový RX vypínač a vyměnil NiMh za NiCd 1100. Včera jsem úspěšně provedl cca 5 letů (po 10minutách mi zůstane v nádrži přesně půlka, tak držím těch 10 minut). Nezaznamenal jsem žádné problémy, tak snad to tak zůstane napořád.

Poprvé jsem trénoval přistání na trávu a už chápu vaše problémy s tuhostí podvozku. Při trošku tvrším dosednutí se mi obě nohy hezky ohnou dozadu. Asi ten podvozek vyměním. Máte nějaké tip, jak na to? Zatím mě nic kloudného nenapadlo. Chtěl bych to uchytit tak, aby se síla pokud možno rozložila na ty dva překližkové špalíky s drážkou, jako je tomu nyní.
DX6i, AXN FloaterJet, SIG Smith MiniPlane
javabuh
Kontaktovat uživatele:

#665 Příspěvek od javabuh »

Já sem u stavby a teď dělám křidélka, podle návodu tak jak sem ho pochopil, tak je zalepím (zalepím kovové táhlo a panty) a pak nemám možnost je sundat. Tak mě napadlo, jestli s tím pak nebude problém při potahování. Mám chuť zalepit to táhlo jen do křidélka a potom potáhnout nepřístupná místa. Jak jste postupovali vy?
malvin

#666 Příspěvek od malvin »

Dělal jsem to podle návodu tak, jak popisuješ. A potahování bylo pak docela pracné. Křidélko nejde sundat. Nevím, jak bych to dělal dnes. Asi bych dal dvě serva a udělal si tak i klapky na přistání. Potahování by také bylo jednodužší. Křidélko bych si vlepil až pak
DX6i, AXN FloaterJet, SIG Smith MiniPlane
geopas

podvozek

#667 Příspěvek od geopas »

Mám dotaz ohledně podvozku. Když sleduju problémy s original drátovým podvozkem a vím, že přistávat budu ponejvíce na trávě, a moc zkušeností nemám, rozhodl jsem se při stavbě použít rovnou duralový. Při jeho shánění jsem však narazil na problém. Když souhlasí výška, je podvozek užší a když najdu stejnou šířku jako u originálu, je podvozek vysoký. Jak jste tento problém vyřešili vy? Díky za odpověď.
Surgical

#668 Příspěvek od Surgical »

No, ono existuje taky možnost si kýžený podvozek namalovat, vystřihnout a naohýbat z duralového plechu svépomocí....
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#669 Příspěvek od CharlitoCZ »

Já zatím po přistáních ohýbám podvozek zpět, zatím jsem se nerozhoupal vymyslet co s tím, mám taky trošku obavy, že tuhší podvozek by pak mohl mít negativní vliv při horším přištání na zbytek éra, možná by nebylo špatný tam dát nějaký tlumení
geopas

#670 Příspěvek od geopas »

Vyrobit si jej, bylo to první co mne napadlo, asi proto že nemám žádné zkušenosti. Byl jsem upozorněn, že pokud dural ohnu za studena, bude v ohybu praskat.
Navíc se mi zatím potřebný kus duralu nepodařilo sehnat, o ohýbání za tepla už nemluvě.
Myslel jsem že bude jednoduší jej sehnat, alespoň v přibližných rozměrech hotový, ale ani to se nedaří. A drát se mi tam po tom, co se zde píše, moc dávat nechce.
Surgical

#671 Příspěvek od Surgical »

http://www.rcm.cz/e-shop/material/dural-pasy-plechy/
kdybys jako doopravdy sháněl, je tam i nastíněno, jak ohýbat za tepla. O ohýbání duralu se diskutovalo i zde na rcmanii, jinak když zadáš do googlu heslo "ohýbání duralu", taky se lecos užitečného dovíš, není to až taková věda. Nejlepší mýdlo na natírání duralu v našich jinošských letech bylo z veřejných záchodků nebo z hotelu, taky jsme šetřili, kde se dalo.....
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#672 Příspěvek od Kerberos »

tak tak , zase taková věda to není, nahřeješ to na vařiči, ochladíš a pak se to dá pěkně tvarovat.
jen s tim podvozkem, uděláš pevnější podvozek, tak co potom bude pružit a deformovat se ? aby se nezačalo štípat uchycení
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#673 Příspěvek od Kerberos »

malvin píše:Překopal jsem elektroinstalaci, namontoval nový RX vypínač a vyměnil NiMh za NiCd 1100. Včera jsem úspěšně provedl cca 5 letů (po 10minutách mi zůstane v nádrži přesně půlka, tak držím těch 10 minut). Nezaznamenal jsem žádné problémy, tak snad to tak zůstane napořád.

Poprvé jsem trénoval přistání na trávu a už chápu vaše problémy s tuhostí podvozku. Při trošku tvrším dosednutí se mi obě nohy hezky ohnou dozadu. Asi ten podvozek vyměním. Máte nějaké tip, jak na to? Zatím mě nic kloudného nenapadlo. Chtěl bych to uchytit tak, aby se síla pokud možno rozložila na ty dva překližkové špalíky s drážkou, jako je tomu nyní.

a přijímač jsi dal jinej ?
geopas

#674 Příspěvek od geopas »

Děkuju za rady a odkaz. Co se letadel týká jsem naprostý začátečník, a tuhle stavebnici jsem dostal jako dárek. Vzal jsem to jako výzvu a stavím první letadlo. Spoustu informací, které neznám mi poskytuje právě tohle fórum. V současnosti mám hotové směrovku, výškovku, obě křídla, z části trup, usadil motor, a vyřezal díry do plastového krytu a teď dělám na trupu "hrb" za pilotem.
Tím sháněním jsem myslel to, že jsem v týdnu oběhl pár známých o kterých vím že mají doma ledacos, zda by se u nich kus duralu nenašel a tam se mi dostalo informace že za studena se to ohýbat nedá.
Proto jsem se obrátil sem, abych se dověděl víc.
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#675 Příspěvek od CharlitoCZ »

Objevil jsem nový plácek na lítání, dneska tam vemu Smithe a uvidíme, třeba ten dráťák bude nakonec taky v pohodě :)
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“