Hitec Optic 6 35 Mhz - shořelá součástka
Hitec Optic 6 35 Mhz - shořelá součástka
Ahoj, dneska jsem zapnul svého Optica a začal se z něj po chvíli valit kouř, tak jsem ho rychle vypnul, po opětovném zapnutí již bylo vše ok, jenom mam trochu problém u vysílačky je to celkem závažný problém a to je že nevysílá
... Když jsem to rozebral, tak jsem si na desce, která je vidět hned po sundání zadního krytu, viděl spálenou nějakou součástku a právě nevím co to jo a jaký to má mít hodnoty, pokud by někdo vědě nebo by byl dokonce ochotný se podívat, tak bych byl moc rád, přidávám fotku kde součástka je a označil jsem ji. Děkuji za pomoc

Somethin Extra, Multiplex Extra 330, SU-29 - 2,2m, F3K ISIS
http://img27.imageshack.us/img27/4259/dsci0872w.jpg
Problem neni jenom ve vyznacene soucastne (mozna, ze v ni ani problem neni), ale hlavne na te vetsi napravo, kde je jasne videt znacne tepelne namahani a poskozeni pouzdra. Matne si vzpominam, ze je tam MUX na prepinani ucitel/zak, HCF (HEF) 4066 SMD.
Problem neni jenom ve vyznacene soucastne (mozna, ze v ni ani problem neni), ale hlavne na te vetsi napravo, kde je jasne videt znacne tepelne namahani a poskozeni pouzdra. Matne si vzpominam, ze je tam MUX na prepinani ucitel/zak, HCF (HEF) 4066 SMD.
Naposledy upravil(a) FlyerMan dne stř 13.04.2011 19:20, celkem upraveno 1 x.
-
ExperimentatorPetr
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hitec Optic 6 35 Mhz - shořelá součástka
Ahoj pro zainteresované (skoro po roce), vysílačku shora uvedenou jsem nakonec opravoval já. Shořela jak součástka vlevo tak čip vpravo. Mikroskopem se dalo přečíst z čipu, ano naštěstí jen obyčejná "cmoska" 4066, součástka vlevo začínala písmenem R stejně jako jedna vedle, která měla to R shodné, a tam bylo R22 - na to jsem vsadil, zkazit se nedalo nic, takže podle pouzdra SOT23 a srovnávací tabulky na netu jsem zjistil že se jedná o tranzistor 2SC3356 (kupodivu VF tranzistor - nechápu proč je u 4066ky.. ale budiž). CD4066 stála 6Kč, horší byl ten tranzistor, i když ho měli skladem v GES electronic, trvalo to týden a půl než jsem ho získal (jiná historie), stál krutých 15Kč. Obě součástky jsem vyměnil a vysílačka opět funguje. K poškození muselo dojít něčím šíleným, tipuju to že se dostalo nějaké napájení někam, kam nemělo.... např. od kabelu k simulátoru atp.
Když letadlo kouří, je to správně!