Mě by to teda docela taky zajímalo
Větroň - letové režimy a nastavení klapek
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
spadne alebo poletí, to nasleduje po každom štarte
napr. moje ASW28 by zrejme po určitom čase spadlo, nakoľko síce lieta takmer samo, ale sem-tam ho treba usmerniť atď, zo zatáčiek treba kontrovať...
Ale už WH by letel donekonečna, nakoľko vie lietať sám a aj sám sa dostane s vývrtky, resp. by pomaličky doplachtil k zemi /motor by mu vypnul/, ale to môže byť j xx kilometrov...
napr. moje ASW28 by zrejme po určitom čase spadlo, nakoľko síce lieta takmer samo, ale sem-tam ho treba usmerniť atď, zo zatáčiek treba kontrovať...
Ale už WH by letel donekonečna, nakoľko vie lietať sám a aj sám sa dostane s vývrtky, resp. by pomaličky doplachtil k zemi /motor by mu vypnul/, ale to môže byť j xx kilometrov...
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
To je největší riziko ale když je dosah víc jak 1km tak na to km to letadlo už je micro takže se většinou krouží nad hlavou 
Naposledy upravil(a) Ancistrus01 dne pon 04.04.2011 16:03, celkem upraveno 1 x.
Ancistrus01 píše:Sorač do tohohle téma se plíst nechci ale ještě jste neodpověděli elektrikovy co se stane kdyz stratí signál nebo jestli mu to nejak ukáze ??
Všechny tyhle systémy chodí na cca 2km i více. Někdo má názor, že se to dá zachránit, když kvíkne telemetrie, že je problém se signálem. Telemetrie je užitečná věc, ale používat to na tohle je nesmysl. Neexistuje běžné letadlo do cca 5 - 7m rozpětí se kterým by se dalo létat na větší vzdálenost než je bezpečný dosah. Pokud telemetrie zakvičí na 500,800,1000...m, tak je něco špatně a klidně s tím můžeš fláknout i ve vzdálenosti 100m aniž to stačíš vrátit.
Pokud už skutečně ztratí signál, tak je ve velké vzdálenosti velmi malá šance, že to zachrání. I pokud má značnou výšku, tak největší problém není ten reset RX, ale skutečnost, že pilot ztratí přehled o poloze modelu a ani po obnovení signálu tu tečku daleko na obloze nedokáže srovnat do nějakého letu zpátky k sobě.
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
- mior
- Kontaktovat uživatele:
were píše:JMalik > Ad ta terminologie - predpokladam ze to bylo na me, ja dodrzuju stejnou syntaxi prave abyu bylo poznat co je master a co slave, vzdycky pisu treba "klapky do vyskovky" nebo "smerovka do kridelek" a doufam ze ctenar pochopi, ze to prvni je slave a to druhe master - ale je urcite lepsi to napsat nejak konkretneji
Priznávam, že ma to tiež splietlo: ak niečo mixujem, tak som mal dojem, že mixujem Master do slave (a nie naopak).
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
mior píše:were píše:JMalik > Ad ta terminologie - predpokladam ze to bylo na me, ja dodrzuju stejnou syntaxi prave abyu bylo poznat co je master a co slave, vzdycky pisu treba "klapky do vyskovky" nebo "smerovka do kridelek" a doufam ze ctenar pochopi, ze to prvni je slave a to druhe master - ale je urcite lepsi to napsat nejak konkretneji
Priznávam, že ma to tiež splietlo: ak niečo mixujem, tak som mal dojem, že mixujem Master do slave (a nie naopak).
Priznám sa, že definiciu som nikde nečítal... ale smorovka do krídelok znamená, že smerovku nixujem DO krídelok - t.j. že smerovka je MASTER a krídelká SLAVE... Ak by to malo byť opačne, muselo by sa to písať smerovka (riadená) Z kridelok...
Pokiaľ je tam slovíčko DO, tak sa dá signál poslať jedine DO Slave...
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Ancistrus01 píše:Sorač do tohohle téma se plíst nechci ale ještě jste neodpověděli elektrikovy co se stane kdyz stratí signál nebo jestli mu to nejak ukáze ??
Telemetria má slúžiť na to aby si overil že nemá anténky nejak nevhodne zatienené alebo sa mu na ne v niektorých polohách modelu neodráža signál v protifáze. To môže overiť aj na 100m keď si nastúpa trochu výšky a natrimuje model na pomalé stabilné krúženie - na displeji si pozrie aký má v modeli príjem.
Keby mal v niektorej polohe výrazný pokles (ale ešte stále úplne v pohode na riadenie na 100m), musí to umiestnenie antén prerobiť, lebo inak by potom na ten kilometer mohol padnúť.
Keď to bude mať umiestnené dobre, tak dosah bude vo všetkých polohách ďaleko nad 1km, a vtedy už mu bude táto časť telemetrie nanič - svoju úlohu už bude mať splnenú.
To čo sa stane keď vypadne príjmač (alebo aj vysielač), by mohol ovplyvniť nastavením failsafe. Ak teda ten príjmač FS nastavenie má a skutočne do FS prejde (lebo môže aj zmrznúť a neurobiť nič).
Lietať by mal v každom prípade tak, ako keby to v hociktorom momente mohlo vypadnúť. Stáva sa to, je to občas ale je to realita - a aj s DX8. Záleží ale asi hlavne na použitom príjmači, ak je tam AR8000 tak by to nemalo byť príliš pravdepodobné - ale aj vadné AR8000 existovali.
Navyše si treba dať veľký pozor na napájanie, aj keď sa o tom stále píše tak to stále niekto podcení..
lubo1 píše:mior píše:were píše:JMalik > Ad ta terminologie - predpokladam ze to bylo na me, ja dodrzuju stejnou syntaxi prave abyu bylo poznat co je master a co slave, vzdycky pisu treba "klapky do vyskovky" nebo "smerovka do kridelek" a doufam ze ctenar pochopi, ze to prvni je slave a to druhe master - ale je urcite lepsi to napsat nejak konkretneji
Priznám sa, že definiciu som nikde nečítal... ale smorovka do krídelok znamená, že smerovku nixujem DO krídelok - t.j. že smerovka je MASTER a krídelká SLAVE... Ak by to malo byť opačne, muselo by sa to písať smerovka (riadená) Z kridelok...
Pokiaľ je tam slovíčko DO, tak sa dá signál poslať jedine DO Slave...
Master je řídící kanál, slave je ten řízený. Takže pokud je např. master křidélko a slave směrovka, tak mix určuje jak moc se přidá té směrovky do nezměněného rozsahu a průběhu kanálu křidélek. Pak tedy někdo mluví o tom, že mixuje (přimixovává) směrovku do křidélek. Někdo si to chybně vysvětluje, že mixuje křidélka do směrovky.
Proto bych se snad držel toho jednoznačného označování master - slave, nebo řídící - závislý....apod.
mior píše:were píše:JMalik > Ad ta terminologie - predpokladam ze to bylo na me, ja dodrzuju stejnou syntaxi prave abyu bylo poznat co je master a co slave, vzdycky pisu treba "klapky do vyskovky" nebo "smerovka do kridelek" a doufam ze ctenar pochopi, ze to prvni je slave a to druhe master - ale je urcite lepsi to napsat nejak konkretneji
v těch pojmech a jejich pořadí mám taky docela hokej,určitě je to i tim,že jsem se nikdy plně nesoustředil na správné pojmy jakožto zásadní problém při internetových debatách,ale je fakt,že ten internet je bezva a člověk se opravdu dost přiučí,nedávno tu někdo zjištoval,jak se má správně létat a co dělat páčkama při Roling Harieru,nakonec jsem zjistil,že to lítám uplně v pohodě a nechápu,jak to někomu nemuže jít,jen nejsem takový odborník ohledně názvosloví,ach jo,budu na tom muset asi máknout.
Prostě když řeknu,že ke křidélkum mi jde i výškovka,vubec mě nenapadne,že by se našel takový blbec,který to natuká u větroně tak,že při výchylce křidélek se mu na jednu stranu výškovka potlačí a na druhou přitáhne.Budu si to muset hlídat.
- mior
- Kontaktovat uživatele:
JMalik píše:
Master je řídící kanál, slave je ten řízený. Takže pokud je např. master křidélko a slave směrovka, tak mix určuje jak moc se přidá té směrovky do nezměněného rozsahu a průběhu kanálu křidélek. Pak tedy někdo mluví o tom, že mixuje (přimixovává) směrovku do křidélek. Někdo si to chybně vysvětluje, že mixuje křidélka do směrovky.
Proto bych se snad držel toho jednoznačného označování master - slave, nebo řídící - závislý....apod.
Áno, takto by sa to malo jednoznačne vyjadrovať!
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
JMalik píše:..
Osobne mám z tohoto textu totálny mišmaš, a pochopil som len prvú vetu (že master je riadiaci).
"Jak moc se pridá smerovky do nezmňeněného.." už ma zaseklo a resetlo - keď je smerovka slave tak sa one nemá čo kam pridávať, a je tam kde je, akurát k nej sa niečo (master krát určitá váha) pripočíta/odpočíta...
A že pripočítať hodnotu master(krideliek) do smerovky je povedané nesprávne, to mi teda už vôbec nejde do hlavy..
...Ale mne nešlo do hlavy ani programovanie pod Windoze, (to potom čo som pod OS/2 už mal napísaného toho dosť), tak možno som len neprispôsobivý typ - alebo som sa aj v tomto prípade skorej navykol na niečo iné a už to jednoducho nejde späť (jednoznačné rozlíšenie čo je knipel/vstup a čo je servo/výstup)...
A čo sa stane keď sa aj smerovka má pohybovať na pohyb krídeliek, ale aj krídelká majú pohybovať pri pohybe smerovky? Ktoré skorej? Alebo sa to zacyklí?
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
coro píše:...A čo sa stane keď sa aj smerovka má pohybovať na pohyb krídeliek, ale aj krídelká majú pohybovať pri pohybe smerovky? Ktoré skorej? Alebo sa to zacyklí?
Záleží, jestli je jako vstup v mixu použitý řídící prvek (páka - AIL, RUD) nebo výstup z kanálu toho master prvku. Pokud jde o páky, pak můžou být nezávisle funkční oba mixy současně. Pokud výstupy z kanálů tak nevím