gyro assan GA250 mems - par dotazu na majitele

Vrtulníky do velikosti 450
Zpráva
Autor
Mikelo

#16 Příspěvek od Mikelo »

A nedělá to jenom statika. Nedávno jsem laboroval s délkou páky serva ve vztahu k jeho citlivosti při silném omezení dráhy a chovalo se to stejně jak popsal Nakadah. Statika obvykle způsobuje výraznější zákmit a většinou i v ostatních servech, ne jen v jednom. Leda by gyro bylo háklivější než vstupní díl přijímače, ovšem to jsem ještě osobně nezažil. Což samozřejmě neznamená, že to není možné.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Nakadah »

A je to digital a nebo jenom rychly analog? Co paka serva, neni to prilis moc? Nak
Kraken

#18 Příspěvek od Kraken »

ja ted skousim na 250 tohle servo s ga250 zatim jen par letu az bude lip tak dam vedet..
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10976
HK500 GT
HK450-480 4clanek
MCPX 2S power
Mikelo

#19 Příspěvek od Mikelo »

Na 450kách se páka serva vrtulky obvykle motá okolo 9-10mm, takže zde bych chybu primárně nehledal. Důležitý je však právě ten vztah k citlivosti serva a jeho konkrétně nastavené celkové dráze (limit na gyru). Musí se to prakticky vyzkoušet a najít tak nejlepší kombinaci délky páky serva a jeho limitu na gyru. Aby byla větší sranda účastní se toho, jak jinak, i zisk gyra, takže to chce trochu štěstí nemá-li se na to jeden po týdnu pokusů vyignorovat. Rozumný zisk gyra bych viděl okolo 50% (normal i headlock). Hodnoty jako 80% jsou mi podezřelé.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Nakadah »

Zisk mam na 40% a limity rozsahu sem na gyru nastavil vicemene v mechanickych normach rozsahu smykatka na vrtulce. Mozna je to moc? Nak
OPR
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od OPR »

Mikelo píše:........Může být příliš dlouhá páka na servu i příliš krátká. Nesmí se zapomenout ani na to na jak velkou krajní výchylku je servo omezeno a tím pádem jak je využito/nevyužito jeho citlivosti..........

Nooo nevím jestli každý nemyslíme něco jiného ale krátká páka na servu je vlastně docela dobře vyloučitelná. Ne?
Mikelo

#22 Příspěvek od Mikelo »

Proč? Mechanicky je možno uvažovat rozmezí tak 6 - 12 mm. Těch 6 asi nikdo za střízliva nepoužije, ale možné to je a fungovat by to mohlo za určitých podmínek taky. Zřejmě by se lépe využila citlivost serva, na druhé straně by to bylo hodně háklivé na vůle v uložení výstupní osy serva a negativně by to ovlivnilo rychlost reakce serva. Ale 8 - 11 mm je už reálné a dobře možné bez větších pochybností a to je rozdíl který by na citlivost soustavy měl silný vliv.
Těch 40% procent bych schválil, pokud se tohle mems gyro nějak extra nevymyká z běžných měřítek pro nastavení. Při podhození citlivosti ocas obvykle pomalu a nevyzpytatelně plave do stran a hodně blbě se to dohání kniplem, při přehnání kmitá rychle kolem střední polohy a vlastně se s tím i docela dá lítat, kdyby to muselo být.
Kenny McCormick

#23 Příspěvek od Kenny McCormick »

ja pouzivam na oboch vrtasoch len 7mm paky.
Nedavno krtek2k pisal ze ma na protosovi500 este kratsiu./5mm?/
Lenze k tomu uz treba super rychle servo, Nakadah ak s HD1810 skratis paku este to servo spomalis, cize jednoznacne vymenit.
Pouzivam rok HGD201/22usd/ a HGD261/36usd/ a obe su stale takmer ako nove. Funguju bezchybne. Tej 201-tky som sa bal ze bude mat malo sily, no ma jej na rozdavanie 8O
Mal som chvilu aj MKS545 a trosku sa urobili vole v prevodovke, ale mozno som mal nejake vecsie vibracie, to uz neviem, tiez na DS480...
Mam este jednu kopiu futaby:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=13422
ale len v supliku ako nahradne, na HK je nanho dost kritiky, no lieta ho tuna Bizon /dufam ze este stale :lol:/ a dost ho chvalil.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Nakadah »

Koukam ta kopie futaby ze vazi 25g. Neni to trosku moc na 450ku? Nak
Kenny McCormick

#25 Příspěvek od Kenny McCormick »

trosku ano na 450V2, opticky.
Na 450Procku sa strati, origo Align tam dava 520-tku, co je rovnako velke/tazke.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Nakadah »

Do haje ja musel dat do cumaku 15g olova abych o vyvazil a on necouval, a ted bych mel dat o 10g tezsi servo dozadu :D co ta DS480, bylo to takove tragicke? Nak
OPR
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od OPR »

Mikelo píše:Proč? Mechanicky je možno uvažovat rozmezí tak 6 - 12 mm. Těch 6 asi nikdo za střízliva nepoužije, ale možné to je a fungovat by to mohlo za určitých podmínek taky. Zřejmě by se lépe využila citlivost serva, na druhé straně by to bylo hodně háklivé na vůle v uložení výstupní osy serva a negativně by to ovlivnilo rychlost reakce serva. Ale 8 - 11 mm je už reálné a dobře možné bez větších pochybností a to je rozdíl který by na citlivost soustavy měl silný vliv.
Těch 40% procent bych schválil, pokud se tohle mems gyro nějak extra nevymyká z běžných měřítek pro nastavení. Při podhození citlivosti ocas obvykle pomalu a nevyzpytatelně plave do stran a hodně blbě se to dohání kniplem, při přehnání kmitá rychle kolem střední polohy a vlastně se s tím i docela dá lítat, kdyby to muselo být.

Ta páka toho serva respektive umístění kuličky od středu páky by měla být jen tak malá - jak jsem bez elektronického omezní (nastavení dorazů) schopen plného pracovního rozsahu smykátka po hřídelce. Pokud nevyužívám plné délky rozsahu chodu smykátka po hřídelce - jasně přidám "o dirku navíc" a elektronicky nastvim dorazy.
Takže krátká páka (nedosahování mechanických dorazů) je doopravdy - jak si napsal "za střízlivého" uvažování nepoužitelná.

Já mám na T500 kuličku od středu 7mm. Pokud by to šlo méně tak ji určitě ještě něco pod zadkem utrhnu - jenže už to mechanicky nejde - nevyužíval bych plný dráhy smykátka.

A o rychlosti serva se tu snad nemusíme bavit ne? Servo co má papírově nad 0.9s / 60° je pomalé a na řízení VR nemá co dělat.

A věřím že až NAK pořídí rychlejší servo jeho problém zmizí. Nebo bude jemným doladěním parametrů dobře řešitelný.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od OPR »

Nakadah píše:........ co ta DS480, bylo to takove tragicke? Nak

to nevím ale papírově vypadá opravdu dobře. myslím že i s malinkou vůlí to bude chodit. Já mám na S9257 vaklík taky a nějké problémy nepozoruju. Naopak chodí to s tím vaklem jako víno.

PS: nevím jestli by se vešla ale DS-545 je také možné řešení a s vůlema by na tom mohla být o něco lépe. Ale fakt nevím - nikdy jsem to neviděl.

http://www.jpmodels.cz/serva_cz.htm
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Nakadah »

Nemelo by to byt 0,09s/60° ? Protoze 0,9sec/60° to je snad pomalejsi jeste nez HS-303 :lol:

Zkusim si s tim jeste dneska pohrat, vcera sem si nejak omylem prvne zapnul reverz gyra a i kdyz se mi zdal smer nataceni listu dobry tak to samozrejme bylo naopak. Pri startu superrychla piruetka a az vecer sem si na listech vsimnul skrabnutych koncu o asfalt. Omrknu hridelku jestli nehaze popripade vymenim, protoze ty HK hridelky jsou blato. Kdyz nic nepomuze tak koupim rychlejsi servo - zkusim asi tu MKS DS480 (snad to pisu dobre). Kazdopadne diky za napady. Nak
Kenny McCormick

#30 Příspěvek od Kenny McCormick »

mks ds480 som mal, teraz sa predava s nalepkou Turnigy. Vakl, a nie maly sa mi urobil za asi tri mesiace. Servo sice fungovalo dalej, ale nie uplne k mojej spokojnosti.
Dalsi problem na nom je ten, ze pri pake 7mm nedas poistnu maticku, hrb zavadzia. Ked sa mi zacalo vyklepavat aj mks ds545, povedal som si ze uz nikdy kovove prevody na chvost.
To InoLab hg-D 201 je proti nim vynikajuce. Za rok bez vaklu, pri dvoch padoch sa mi furt zlomila ta najmensia/najtensia paka serva zo setu, pri dalsich dvoch nic, prevody OK. Ale daju sa kupit z US eshopu za 7usd+post. Akurat som pre istotu znizil napetie kremikovou diodou, teraz z 5,5 na 5,1V.
A budes moct znizit zataz v kabinke.
Regl mam pod baterkou, baterky 190gr a vyvazena heli v pohode. Este mam na baterku dlhsie plato z laminatu.
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“