Větroň - letové režimy a nastavení klapek

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
JMalik

#16 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:
Křidélka i klapky souběžně -----lepší odezva na výkrut,případně lepší korekce náklonu při součastně aktivovaném buterfy

klapky plynule k výškovce-pouze pohyb klapek dolu ---menší opadání v zatáčkách při slabém větru na svahu

klapky ,lépe i křidélka plynule s výškovkou i nahoru -nedoporučuje se,ale docela to pomáhá u klenutých profilu při letu na zádech-odtlačení výškovky a trochu se to dá i považovat jako mix-rychlost

klapky-křidélka dolu -výškovka podle potřeby-termika mě se to osvědčilo pouze u hodně polosouměrného profilu při vodorovném letu-menší opadání v termice,lepší klouzavost,případně při použití proporcionálního nastavení,se tím dá udržet model ve větru v termické bublině bez dopředného pohybu,případně i s bublinou couvat-při pokusu o kroužení ohromná chut modelu padnout do vývrtky-kladné seřízení křídla

výškovka na páce plynu-doladění bez nutnosti potlačit motor -potlačený model třeba na maketě -kužel mimo osu trupu vypadá fakt hnusně,pokud je sklopený dolu,podle potřeby-stále aktivovaný mix-

Pepine, jenom krátce po odstavcích:

- nemůžeš mít klapky i křidélka souběžně při současně aktivovaném butterfly

- nebudou to klapky k výškovce, ale výškovka ke klapkám a to je ještě dost diskutabilní, protože pokud je klapek moc, má to už velký klopivý moment a je to pro kroužení ztráta

- klapky a křidélka lehce nahoru je normální nastavení pro rychlost a přeskok. Pomáhá to silně právě u málo klenutých profilů

- klapky a křidélka dolů = to už tady bylo a je nesmysl to dávat tolik, že to brzdí. Je to vždy velké opadání a v termice je třeba vždy kroužit, pokud to není taková situace, že to jde prolétávat, nebo "delfínovat"

- to je mix motoru do výškovky a je to jeden z nejhorších které se v nutnosti používají. Právě u větroně, hotlinera.... je odezva výškovky rychlejší než motor a velmi snadno to zaryješ.

(Napsal jsem to jenom proto, že jsi požadoval reakci, jinak je samozřejmě každého věc jak si to nastaví a létá. Pro takhle vysoký počet korekcí pro jeden model bych vždy doporučoval letové režimy, jinak není možné si pamatovat co tam máš. Samozřejmě se to dá nastavit, že i v případě nepoužívání letových režimů nevznikne kolizní situace mixů, ale říkám, nemůžeš si zapamatovat co kde máš.)
JMalik

#17 Příspěvek od JMalik »

Než dám vyvenčit čokla, dopíšu to......, tak jsou tady další příspěvky, kde by to bylo zase na diskusi.:wink:
Proto doporučuji si ujasnit a pak to taky tak psát co je v mixech funkce Master a co je Slave.
pepin

#18 Příspěvek od pepin »

Jirko,v tom co jsi napsal se ztrácím,prostě to nechápu,možná to děláme stejně,jen si jenom nerozumíme,pokud to funguje tobě i mě,je dost možné,že hodně děláme stejně.Jsemtedna Rané a klábosím právě o této problematice naklapkování a odezvě vuči určitým profilum sF3Fkařema,co zde mají soutěž,v krajním případě mohu možná někoho z nich donutit to s tebou probrat,zatím,co jsme probírali,se mi nezdálo,že bych byl opravdu tak moc mimo.
were
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od were »

JMalik > Ad ta terminologie - predpokladam ze to bylo na me, ja dodrzuju stejnou syntaxi prave abyu bylo poznat co je master a co slave, vzdycky pisu treba "klapky do vyskovky" nebo "smerovka do kridelek" a doufam ze ctenar pochopi, ze to prvni je slave a to druhe master - ale je urcite lepsi to napsat nejak konkretneji

Ja si primichavam smerovku do kridelek, protoze to tak memu mozku lepe vyhovuje, ale predpokladam ze obecna praxe je obracena, cili kridelka slave a smerovka master
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
pepin

#20 Příspěvek od pepin »

nicméně jako zásadní mi přišlo probrat to klapkování a upravy,nějakých těch pořád jednoduchých větronu,což tady asi bude řešit nejvíc lidí,klasické modely určené do termiky,většinou asi s nosným klenutým profilem.jejich zakřivování odtokovky je TOTÁLNÍ NESMYSL,v principu jsou konstruované-tvarem,na minimální opadání a další uprava-zakřivení,je jen zmršení profilu-bud stavbou,nebo povelem vysílače-další zakřivení vede pouze k přibrždění modelu,nikoli k nějaké jiné pozitivní reakci-což jsou i mé postřehy z praxe.Samozřejmě,tak jak to většinou u těchto debat bývá,většinou se zkončí u toho,že v podstatě čím mín do toho hrabeš,tím líp a jestli vlastně nechodím na RC mánii a neřeším ty hovadiny těch,co si myslí,že výchylka vyřeší že neuměj lítat :lol:

Muj osobní názor je takový,že učelnější je být v Alpách s Easy Gliderem,nežli na nějaký místní bouli s 3m kompozitem.Samozřejmě je to částečně nadnesené,ale vosrávat se letovejma režimama a neumět si vybrat z několika okamžitých stoupáku,případně snít o tom,že možná jednou vubec nějaký stoupák poznám,je fakt ulet,tady žádný nastavení nepomuže.Standartně bych řekl,že klasika je asi taková,že během 20ti minutového letu vystřídáš cca 5 stoupavých proudu,ruzně rozmístěných a z mnoha dalších poryvu si vybíráš ten pravý,pokud odstartuješ a ono to nosí všude,sedáš,páč je to děsná nuda.
Naposledy upravil(a) pepin dne sob 02.04.2011 23:15, celkem upraveno 1 x.
JMalik

#21 Příspěvek od JMalik »

were píše:
Ja si primichavam smerovku do kridelek, protoze to tak memu mozku lepe vyhovuje, ale predpokladam ze obecna praxe je obracena, cili kridelka slave a smerovka master

Ne, většinou se to používá tak jak to máš. Křidélka master, směrovka slave.
JMalik

#22 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:...........nicméně jako zásadní mi přišlo probrat to klapkování a upravy,nějakých těch pořád jednoduchých větronu,což tady asi bude řešit nejvíc lidí..................

Ale název vlákne je:
letové režimy a nastavení klapek
Zbynass1

#23 Příspěvek od Zbynass1 »

were píše:"klapky do vyskovky" nebo "smerovka do kridelek" a doufam ze ctenar pochopi, ze to prvni je slave a to druhe master

Nezamotal jsi se do toho trochu?
Je teda možné, že si to jako čtenář vykládám blbě, ale když já říkám že mixuju klapky do výškovky tak moje logika říká že klapky jsou master - řídící kanál a výškovka slave řízený kanál.
Nechci rýpat jenom abychom si ujasnili jak to kdo myslí ;)

A teď otázka k věci: když teda budu na svižném elektrovětroni brzdit v butterrfly tak bych mix křidélka - klapky měl zásadně vypnout?
Mělo by se jednat cca o 2kg 2,2m éro.
nahoru může, dolů musí
pepin

#24 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:
pepin píše:...........nicméně jako zásadní mi přišlo probrat to klapkování a upravy,nějakých těch pořád jednoduchých větronu,což tady asi bude řešit nejvíc lidí..................

Ale název vlákne je:
letové režimy a nastavení klapek

Jirko,čtu mezi řádky,sorry,ale kdo to myslí opravdu vážně,vyřeší to mimo RC mánii :lol: ani jinak nemuže,musí prostě do terénu a teprve tam s někým něco řešit :lol: Jinak,to co jsem o letových režimech napsal,si opravdu stojím za tím,že 99% lidí se svýma obyčmodelama s tím vystačí až do smrti,respektive maximálně 20% těch co to budou řešit dojdou vubec do té fáze vyčerpání plných 99% a řeknou-co napsal Pepin mi už nestačí :lol:

Ale samozřejmě mužu být taky za chytráka akaždýho smahnout tím,že to je tak děsně složitý hodit do vzduchu cokoli,že at se na to raději vyprdne,nebo si minimálně nechá nejdřív udělat Iq test,jestli to má vubec význam,aby se sral do nějaký složitý modelařiny.
klingon77
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od klingon77 »

Chudak zakladatel vlakna, kdyz si procte tenhle flame, tak si radeji koupi lodicku :twisted:
JMalik

#26 Příspěvek od JMalik »

Pepine,
za sebe jsem tazateli napsal, aby ze začátku nepoužíval žádný mix a napřed to zalétal, nastavil výchylky, diferenciaci......
Až potom mix směrovky, nějaké brzdy s kompenzací výškovky..........., ostatní podle toho jak dobrý je pilot a co vyžaduje.

K tomuto:
"......A teď otázka k věci: když teda budu na svižném elektrovětroni brzdit v butterrfly tak bych mix křidélka - klapky měl zásadně vypnout?
Mělo by se jednat cca o 2kg 2,2m éro....."

Jaký mix křidélka - klapky máš před tím bržděním zapnutý?
Máš to tak, že klapky kopírují výchylky křidélek (může být i v menších výchylkách) ?
pepin

#27 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:Pepine,

K tomuto:
"......A teď otázka k věci: když teda budu na svižném elektrovětroni brzdit v butterrfly tak bych mix křidélka - klapky měl zásadně vypnout?
Mělo by se jednat cca o 2kg 2,2m éro....."

Jaký mix křidélka - klapky máš před tím bržděním zapnutý?
Máš to tak, že klapky kopírují výchylky křidélek (může být i v menších výchylkách) ?

Jirklo,bez hádání ti nerozumím,odhadem,se muže stát,že mi tam zustane mix,kdy vyklopím buterfly a zustane mi tam mix,kdy při přitahování výškovky mi automaticky odjíždějí klapky do rovna-ale já nemám standartní klapkování na páce plynu ,i u větronu mám motor,takže já sedám-dolétám na motor,jako u motoráku-takže vyklesávám hodně pod dolet a dolétávám na motor-né na plachtění-na přistání jdu motorem,pouze pokud už jsem přelétal motorový čas,řeším to klasicky rozpočtem.

PS: jedno jediný mi je záhadou,před 15ti lety,bez jakéhokoli mixu jsem vubec neměl problém sednout se svahákem na Dívčácích bez jakéhokolimixu k noze,o tom se mi dnes už muže pouze snít :lol: sice nepřelétávám,ale občas čumim,kamsi až musim pro ten model dojít :lol:
JMalik

#28 Příspěvek od JMalik »

To si rozhodni jak Ti to vyhovuje.
Několikrát jsem psal, proč si myslím, že je dobré mít butterfly, nebo aerodynamické brzdy na kniplu a ne na přepínači. Pak s tím přistáváš jako s větroněm a brzdy ti nahrazují plyn. Pokud máš trvale na přistání plyn na kniplu a brzdy na přepínači, tak k tomu nemohu nic říct, protože to tak nelétám.
pepin

#29 Příspěvek od pepin »

Jirko zkusim to takto-svižnější větron-buterfly-máš je na páce plynu,takže jedeš podle potřeby-máš je jako já na tlačítku a je tam motor,jedu pod hranici doletu-možná i doletim-uvidim,maximálně cvrnknu motorem,ale páč s tím počítám,automaticky vyklesávám na předodhad docvaknutí motorem.

JenžeJirko,mujrozpočet a priority př přistáníjsouo přepočítávání padačkářu na východní přistávačce na odhadu kdos tím padákem zápasí,kdo to drtí dopředu,koho to táhne dozadu a kolik cm je ještěmezi padákemvpředu a vzadu,já tam ten motor vcelku potřebuju pouze pro krouženína přistání,páč už mám chut na pivo,ažena něbudu řvát-KURVA SEDÁM,JDĚTE DO HAJZLUje to poslední :lol: Někdy je to fakt honka :lol: Já mám hodně věcí jinakopravdu kulimístním podmínkám,nicméně létám v podmínkách,co většina nezvládá-proto jiné nastavení-proto jiné priority.
pepin

#30 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:To si rozhodni jak Ti to vyhovuje.
Několikrát jsem psal, proč si myslím, že je dobré mít butterfly, nebo aerodynamické brzdy na kniplu a ne na přepínači. Pak s tím přistáváš jako s větroněm a brzdy ti nahrazují plyn. Pokud máš trvale na přistání plyn na kniplu a brzdy na přepínači, tak k tomu nemohu nic říct, protože to tak nelétám.

Jirko máš to v dalšim přízpěvku,muj rozpočet na přistání spočívá v tom,že někomu pomohu složit padák,abych měl kde přistát.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“