Větroň HK Minimoa 200 cm

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
Bartn
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Bartn »

Děkuju Vám všem za informace.Ještě by mě zajímalo připevnění SOP a VOP, jsou lehce demontovatelné nebo přilepené natvrdo?To k vůli případné přepravě pokud se pro ni rozhodnu.Zatím vypadá lákavě jak její vzhled tak podle popisu i letový projev.
PS:snad jsem se už naučit dávat fungující odkaz
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=12885
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Genagen »

Smerovka je napevno, vyskovka je na sroubky. Nicmene ja ji prilepil :-)
kocour
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od kocour »

Na reklamních fotkách to vypadá pěkně. Ale na Modelbazaru to někdo nabízí olétané, fotky ukazují i slepené na několikrát zlomené křídlo a vůbec to není hezký pohled.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Genagen »

kocour píše:Na reklamních fotkách to vypadá pěkně. Ale na Modelbazaru to někdo nabízí olétané, fotky ukazují i slepené na několikrát zlomené křídlo a vůbec to není hezký pohled.

To je ta moje - co jsem o ni psal, ze bourala. Ma poslepovane jedno kridlo - snazil jsem se to nafotit aby bylo poznat co vsechno je opravovane.

Co se oletanosti tyce - to slo hodne rychle. Povrchovka je super (na kulicky) kdyz to vybalite z krabice. Ale staci s tim jednou pristat ve strnisti a zacne to vypadat polohnusne. A casem se to nezlepsuje :-)

Problematicke jsou i konce kridel. Jsou tak tenke, ze se na ne staci krive podivat a uz jdou sejdrem :-)
kocour
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od kocour »

Genagen: Já si cením toho, že fotky ukazují skutečný stav. Dokonce jsem přemýšlel, že na inzerát odpovím. Ale mám doma těch krámů už moc, musím napřed něco rozbít.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Bartn
Kontaktovat uživatele:

Re: Větroň HK Minimoa 200 cm

#21 Příspěvek od Bartn »

Vážení kolegové listoval jsem kde se dalo,ale nevede se mě. Rád bych Vás požádal pokud byste někdo věděl kde stáhnout český nebo slovenský manuál na tento model včetně manuálu na setovou vysílačku tak jak je dodávána místními prodejci. Byl bych vděčný i za případný sken manuálů. Jde mě hlavně o návod na předělání vysílačky od Art-tech E-FLY ETB41- 2, 4 GHz z modu 2 na mod 1. Povedlo se mě najít pouze anglickou verzi.Děkuji
Jiri

#22 Příspěvek od Jiri »

Bartn píše:Vážení kolegové listoval jsem kde se dalo,ale nevede se mě. Rád bych Vás požádal pokud byste někdo věděl kde stáhnout český nebo slovenský manuál na tento model včetně manuálu na setovou vysílačku tak jak je dodávána místními prodejci. Byl bych vděčný i za případný sken manuálů. Jde mě hlavně o návod na předělání vysílačky od Art-tech E-FLY ETB41- 2, 4 GHz z modu 2 na mod 1. Povedlo se mě najít pouze anglickou verzi.Děkuji

Já kupoval model bez vysílačky, tj. jsem ti schopen poradit cokoliv se týká modelu, mám ho dlouho a znám ho dobře. Manuál mám též pouze anglický.
Co se týče předělání vysílačky z módu 2 na 1, pokud je to standardní alespoň 4-kanálový vysílač, nebo ovladač simulátoru, většinou to spočívá v těchto krocích:
1) na kniplech se prohodí centrovací pružinka s brzdícím plíškem - jeden knipl (v modu 2 pravý, v modu 1 levý) centruje pružina, druhý je zpravidla bržděn nějakým plíškem, zabírajícím do ozubnice (aby nešel zcela zlehka a držel polohu). To je třeba přemontovat naopak, uchycení pro obojí bývají na obou kniplech.
2) Pokud lze, změnit pořadí kanálů aby odpovídalo standardu. Někde se nastavuje v SW (tak jsem to měl např, u legendární Futaby FC-16), někde se přehodí pořadí konektorů od poťáků, někde se musí přepájet kablíky, když nejsou na konektorech. U některých malých vysílačů (např. pokud mají poťáky napájené přímo do desky - typicky co se dávají třeba k vrtulníčkům) tak to ani nejde. To pak může dělat potíže - přehozením konektorů v přijímači se sice funkce dají přehodit, ale nekorektně se pak mohou chovat různé mixy apod.
Strýček Google, když mu zadáš RC transmitter mode change tak ti najde hafo odkazů na návody pro různá rádia, ale postup je vesměs podobný jak jsem popsal - viz např. http://www.youtube.com/watch?v=quI02aLtaGE. V češtině něco najdeš těžko. Zas taková věda to není, ale pokud máš zásadní problémy s angličtinou a minimální znalosti elektroniky, najdi někoho, kdo ti to udělá.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Jiri

#23 Příspěvek od Jiri »

Bartn píše:.. pokud byste někdo věděl kde stáhnout český nebo slovenský manuál na tento model včetně manuálu na setovou vysílačku

Český manuál na samotný vysílač je tady:
http://www.scribd.com/doc/24722734/R-C- ... TECH-Czech
ale popis předělání módů tam samozřejmě není, pro to platí, co jsem napsal v předchozím příspěvku.
pedro006

Re:

#24 Příspěvek od pedro006 »

Genagen píše:
kocour píše:Na reklamních fotkách to vypadá pěkně. Ale na Modelbazaru to někdo nabízí olétané, fotky ukazují i slepené na několikrát zlomené křídlo a vůbec to není hezký pohled.

To je ta moje - co jsem o ni psal, ze bourala. Ma poslepovane jedno kridlo - snazil jsem se to nafotit aby bylo poznat co vsechno je opravovane.

Co se oletanosti tyce - to slo hodne rychle. Povrchovka je super (na kulicky) kdyz to vybalite z krabice. Ale staci s tim jednou pristat ve strnisti a zacne to vypadat polohnusne. A casem se to nezlepsuje :-)

Problematicke jsou i konce kridel. Jsou tak tenke, ze se na ne staci krive podivat a uz jdou sejdrem :-)

Já ji mám cca půl roku, byl to můj první eroplán a můžu prohlásit, že co se týče letových vlastností je to po několika drobných úpravách náramně klidný a hodný model. Úpravy spočívaly v podložení výškovky (na přední straně), někým již zmíněné předělání motorového lože včetně motoru (RAY 2826) a vrtule (tuším taky zmíněná Graupner 9x5).Od těchto úprav je to super stabilní éro a chodím s ním doslova relaxovat. A již taky zmíněnou směrovku používám jen abych "hejbal levou páčkou taky do stran a ne jenom dopředu a dozadu"(mod2).
MINIMOA 2m, ASK-21 2,6m, L13 Blaník 3,2m , SCOUT 1,2m, CX-450, SK 450, Futaba
Jiri

Re: Re:Minimoa

#25 Příspěvek od Jiri »

pedro006 píše:Já ji mám cca půl roku, byl to můj první eroplán a můžu prohlásit, že co se týče letových vlastností je to po několika drobných úpravách náramně klidný a hodný model. Úpravy spočívaly v podložení výškovky (na přední straně), někým již zmíněné předělání motorového lože včetně motoru (RAY 2826) a vrtule (tuším taky zmíněná Graupner 9x5).Od těchto úprav je to super stabilní éro a chodím s ním doslova relaxovat. A již taky zmíněnou směrovku používám jen abych "hejbal levou páčkou taky do stran a ne jenom dopředu a dozadu"(mod2).

Já používám i původní motor a lože, pouze jsem ho kvůli zahřívání motoru podložil překližkou 0,8mm a zkrátil původní listy vrtule o cca 1cm na konci každý.
Lože VOP mám taky vyztužené překližkou 0,8, aby lépe snášelo její montáže/demontáže a bylo dostatečně tuhé - neměnil se náběh podle aktuálního přitažení šroubů. Ostatní úpravy jsem už popisoval - páska se skelnými vlákny na předek trupu zespodu a náběžku křídla, silnější struny do lanovodů + prohození ovládání VOP/SOP, aby byly struny méně ohýbané, vidlička na VOP pro snadnou demontáž při přepravě, pilot v kabině... .
Na směrovku reaguje velmi aktivně, tj. pro čisté zatáčky je rozumné ji využívat. Bezvadně fungují též křidélka mixované jako flaperony nahoru pro bezpečný sestup z termiky nebo výrazné zkrácení přistání.
pedro006

Re: Re:Minimoa

#26 Příspěvek od pedro006 »

Jiri píše:
pedro006 píše:Já ji mám cca půl roku, byl to můj první eroplán a můžu prohlásit, že co se týče letových vlastností je to po několika drobných úpravách náramně klidný a hodný model. Úpravy spočívaly v podložení výškovky (na přední straně), někým již zmíněné předělání motorového lože včetně motoru (RAY 2826) a vrtule (tuším taky zmíněná Graupner 9x5).Od těchto úprav je to super stabilní éro a chodím s ním doslova relaxovat. A již taky zmíněnou směrovku používám jen abych "hejbal levou páčkou taky do stran a ne jenom dopředu a dozadu"(mod2).

Já používám i původní motor a lože, pouze jsem ho kvůli zahřívání motoru podložil překližkou 0,8mm a zkrátil původní listy vrtule o cca 1cm na konci každý.
Lože VOP mám taky vyztužené překližkou 0,8, aby lépe snášelo její montáže/demontáže a bylo dostatečně tuhé - neměnil se náběh podle aktuálního přitažení šroubů. Ostatní úpravy jsem už popisoval - páska se skelnými vlákny na předek trupu zespodu a náběžku křídla, silnější struny do lanovodů + prohození ovládání VOP/SOP, aby byly struny méně ohýbané, vidlička na VOP pro snadnou demontáž při přepravě, pilot v kabině... .
Na směrovku reaguje velmi aktivně, tj. pro čisté zatáčky je rozumné ji využívat. Bezvadně fungují též křidélka mixované jako flaperony nahoru pro bezpečný sestup z termiky nebo výrazné zkrácení přistání.

Mě původní motor shořel, lože se už před tím vytavilo i přez tebou popsanou podložkou. Neměřil jsi, nebo nezjišťoval co je to ve skutečnosti za vrtuli (rozměr). Já jsem musel použít tu od Graupnera, protože novej motor měl problém tu původní utáhnout. S flaperonama souhlas, mám je jak popisuješ a je neuvěřitelný jak ladně éro klesá. Já říkám, že to přistává jak na padáku. A jelikož máme modelářské letiště cca 150m za barákem, tak jsem si mohl dovolit křídla slepit k sobě purexem. zdá se mi, že se křídlo výrazně zpevnilo, myslím co se týče uložení.
pedro006

#27 Příspěvek od pedro006 »

IMG_0006.JPG
IMG_0002.JPG
IMG_0001.JPG
Dnešní létání -5C, mírný SZ vítr, přistání do cca 5cm prašanu
Jiri

#28 Příspěvek od Jiri »

Originální listy vrtule mám zkrácené na cca 100mm přesně podle Graupner Cam Folding Prop 23-12 (9-5), včetně oblouku na konci. S originálním motorem a kuželem je to tak akorát, aby se nepřehřál a přitom to rozumně stoupalo (tak 45 stupňů /30 vteřin do dostatečné výšky). Přepravuji v originální ještě zmenšené bedně (s oddělanou VOP), na tek velký éro je úžasně skladná.
Přílohy
Pilot
Pilot
Minimoa
Minimoa
pedro006

#29 Příspěvek od pedro006 »

Jiri píše:Originální listy vrtule mám zkrácené na cca 100mm přesně podle Graupner Cam Folding Prop 23-12 (9-5), včetně oblouku na konci. S originálním motorem a kuželem je to tak akorát, aby se nepřehřál a přitom to rozumně stoupalo (tak 45 stupňů /30 vteřin do dostatečné výšky). Přepravuji v originální ještě zmenšené bedně (s oddělanou VOP), na tek velký éro je úžasně skladná.

Pilot je hustej...

Jinak jsem osadil motor RAY 2826/12, původní měl asi o něco větší výkon, ale není to zásadní rozdíl.
Bartn
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Bartn »

Děkuju za rady a postřehy z provozu tohoto modelu. Je již téměř jisté, že v jarních měsících s Minimoa zahájím svou modelářskou sezónu.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“