Turnigy 9X V2 + podsvícení

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zpráva
Autor
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

Turnigy 9X V2 + podsvícení

#1 Příspěvek od Ancistrus01 »

Dobrý den, toto téma jsem založil kvůli nepodsvídcenému displeji na RC vysílačce Turnigy 9X v2

je hodně z možností jedna je koupit si na HC Kit na podsvíceni.
Co si o tom myslíte??? :wink:
coro

#2 Příspěvek od coro »

Asi že lepšie ako nič, inštalácia je jednoduchá, ale boboland mi poslal lepší "materiál" - aj keď to bolo treba rozrezať a preletovať. Možno ešte nejaké má .. ani pošte to netrvá takk dlho..
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... &start=658
dokken

#3 Příspěvek od dokken »

nebo je možná taky verze "social-eco" ))

http://kenbuys.com/flysky-fs-th9x-backl ... d-lcd-mod/

chtělo by to pohrát si s rovnoměrností podsvícení..
macpro
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od macpro »

dokken

#5 Příspěvek od dokken »

sice to není T9X, ale na tomhle obrázku se s tím týpek nesral a na hulváta tam "jen" vložil led pásek se třema ledkama..taky zajímavý

http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=2662220
MarkAurel
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od MarkAurel »

podsvietenie z HK je modre a displej zeleny tak neviem aky je vysledok. Ja mam podsvietenie z PSP, pouzil som 4ks smd ledky ale este stale je to slabe a mam to priamo z baterie cez spinac.
DJI Phantom 4pro, DJI Spark, DJI Mavic pro
boboland
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od boboland »

MarkAurel píše:podsvietenie z HK je modre a displej zeleny tak neviem aky je vysledok. Ja mam podsvietenie z PSP, pouzil som 4ks smd ledky ale este stale je to slabe a mam to priamo z baterie cez spinac.

pouzivam len 3 ledky a je to ok. chyba bude asi v tom ze si nepouzil komplet podsvietnie ale len si vybral LEDky, inak si to neviem vysvetlit.
coro

#8 Příspěvek od coro »

boboland píše:
MarkAurel píše:podsvietenie z HK je modre a displej zeleny tak neviem aky je vysledok. Ja mam podsvietenie z PSP, pouzil som 4ks smd ledky ale este stale je to slabe a mam to priamo z baterie cez spinac.

pouzivam len 3 ledky a je to ok. chyba bude asi v tom ze si nepouzil komplet podsvietnie ale len si vybral LEDky, inak si to neviem vysvetlit.

"slabé" môže byť subjektívna hodnota, ale ešte je tam rezistor o ktorom moc nepíšete akú má hodnotu tak možno stačí opatrne znížiť odpor.

Alebo inak - 4 v sérii, ledky po 2,5V na kus, znamenajú 10V na vstupe aby to vôbec svietilo, a naopak pri plne nabitom aku to môže byť 11V a pre ledky priveľa a hroziť ich spálením - ak tam niekto "zabudol" dať rezistor.... patrilo by sa ich prepojiť z pôvodného 4s na 2s2p, vtedy potrebujú cca 5V (ak sa napájajú rovno z aku tak rezistor tam je nutný!), aspoň ja som to tak urobil.
Ja mám osobne ledky priamo na 5V stabilizátore pre ATMega procesor - odber je tesne pod 1mA, ale stačia mi - t.j. cez deň ani nevidno že je podsvietená, ale v tme je displej pekne čitateľný ako za svetla..

Zmenu farby spôsobuje buď horná vrstva na displeji alebo samotný displej, je to do zelena len v prípade že tam je pod displejom polarizer. Zároveň ale platí že bez polarizeru nevidno písmenká.
intel40

Re: Turnigy 9X V2 + podsvídcení

#9 Příspěvek od intel40 »

Ancistrus01 píše:Dobrý den, toto téma jsem založil kvůli nepodsvídcenému displeji na RC vysílačce Turnigy 9X v2

je hodně z možností jedna je koupit si na HC Kit na podstvíceni.
Co si o tom myslíte??? :wink:

pošli prosím odkaz na ten kit
to by mě taky zajímalo
dík
skiner

#10 Příspěvek od skiner »

intel40 píše:pošli prosím odkaz na ten kit
to by mě taky zajímalo
dík

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=16720
kazdiccc

#11 Příspěvek od kazdiccc »

Ahoj,
mám tuto vysílačku krátce, dostal jsem k ní kit na podsvícení. Svítí hezky, ale ještě bych si rád dokutil vypínač, protože přes den to postrádá smysl :wink:

Máte někdo zkušenosti nebo vyzkoušeno, kam je nejlepší vypínač umístit?
Díky
Turnigy T9x-Frsky Open9x, Beta 1400 v3.0, Mustang P-51 EPP
RiMr
Kontaktovat uživatele:

Re: Turnigy 9X V2 + podsvícení

#12 Příspěvek od RiMr »

(z dovolením jsem ti opravil název tématu. To "podstvíceni" mi trhalo oči.)
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od ddano007 »

To podsvietenie z HK funguje bez problemov a za tie peniaze podla mna nema zmysel nieco bastlit. Odber zase nie je taky svetoborny, aby bolo treba to zvlast vypinacom vypinat, ale proti gusti ziadny disputat. Ked si flashnes do vysielacky ER9x, tak si ovladanie podsvietenia mozes dorobit podla
http://www.ok-rimr.cz/cs/jak-na-to/turn ... -hk-skiner
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
czpredseda

#14 Příspěvek od czpredseda »

Namontoval jsem podsvícení z HK do rádia s Er9x verze r443 V1.4691 a poměrně dost to žere baterky, tipuju tak nejmíň 3x tolik. Dneska jsem je nabil a po cca 30 minutách je z 11 voltů 10,4 - tímhle tempem jsem na 8 voltech za pár hodin. Je to normální? Mám tam pár měsíců starý eneloopky a podsvícení nejde přes firmware ovládat. Máte někdo s tímhle zkušenosti? Ovlivní namontované podsvícení přesnost ukazatele napětí?
coro

#15 Příspěvek od coro »

Ano pokiaľ viem tak tam sú dve ledky s odporom a žerú strašne veľa.
Aj keď priamo z baterky taže sa nič neprehreje a nevypne, je to asi odveci kvoli vybíjaniu baterky - znížiť si čas na polovicu kvoli somarine....
Sú to ale stále len dve ledky ktoré sa dajú vylúpnuť či vyrezať (opatrne) a dať si tam nejaké iné - lepšie led a v sérii aby boli na rozumné napätie voči vstupu z baterky, dajú viac svetla pri menšom prúde, len treba iný odpor alebo stabilizátor.

Ak je to totiž odpor alebo lineárny stabilizátor, tak spolu s napätím delí v rovnakom pomere aj výkon, medzi ledku a stratové teplo...
Na získanie 0,1W na ledke, by pri jednom kuse (alebo x paralelne) bolo treba 0,4W ( pomere 10V/2,5V) čiže 40mA. Pri troch takých led v sérii je to ale 0,13W a 13mA a pritom ten 2-4V rozdiel napätia (medzi 9,5 a 11,5V na baterke) stačí na relatívne dobrú stabilizáciu aj obyčajným rezistorom (tu 220 Ohm ).

Prípadne s riadením podsvietenia z programu by to ani tak nevadilo že žerie veľa, keby zhaslo po pár sekundách neaktivity. Ale keď už niečo robiť s tranzistorom a doskou, tak je nezmysel nechať to zapojené tak ako to je (odpor je tam aj tak v konektore ak sa pamätám dobre).

Spínaný stabilizátor by som tam kvoli ledke nestrkal, aby to nerušilo a výsledkom neboli roztrasené polohy kniplov. Teda ak pri tom displeji nechce niekto aj v noci čítať knižky.

Ja mám osobne spotrebu cca 1mA z 5V stabilizátora. Toľko udrží (neprehreje sa a nevypne za letu).
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“