SIG Smith Miniplane - stavba

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Odpovědět
Zpráva
Autor
AR1
Kontaktovat uživatele:

#526 Příspěvek od AR1 »

Mě nevyšlo horní křídlo na kozlík a tak jsem začal znova (s novou stavebnicí). Nechtěl jsem dostavovat něco u čeho jsem si nebyl jistým, že splňuje základní věci (geometrii). Musí se to stavět pečlivě, milimetr k milimetru jinak z toho vyjde paskvil.
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#527 Příspěvek od Kerberos »

tak já nevim, mě to vyšlo všechno OK. napřed vyzkoušet nasucho, popřemejšlet a pak slepit a je to. hlavně s etoho nebát. jak říká božský Lumír "kdo se bojí, sere v síno " :-D
javabuh
Kontaktovat uživatele:

#528 Příspěvek od javabuh »

Spodní křídlo jsem sice ještě nestavěl, ale není tam schválně udělanej na tom křídle negativ? Co jsem zběžně pročítal návod tak tam o tom něco je.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#529 Příspěvek od AR1 »

Kerberos píše:tak já nevim, mě to vyšlo všechno OK. napřed vyzkoušet nasucho, popřemejšlet a pak slepit a je to. hlavně s etoho nebát. jak říká božský Lumír "kdo se bojí, sere v síno " :-D

Jj, já to zmastil rukama. Teď si dávám bacha a zatím to sedí jak má. Jen jsem zvolil trochu jiný postup než před tím.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#530 Příspěvek od AR1 »

javabuh píše:Spodní křídlo jsem sice ještě nestavěl, ale není tam schválně udělanej na tom křídle negativ? Co jsem zběžně pročítal návod tak tam o tom něco je.

Ne, to není, křídlo není geometricky zkroucený, má jen malý vzepětí.
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#531 Příspěvek od CharlitoCZ »

tak dneska jsem si udělal stojan a byl zaběhnout motor, projel jsem 2 nádrže na dost bohatou směs (z vejfuku kouře habakuk, na plnej plyn málo otáček, ale držel stabilně), 2 nádrže vyprázdněný, pak když jsem chtěl nahodit třetí, tak mi došla baterka ve žhavítku :evil:

šlo to dobře, nahazoval jsem startérem, ten však nějak nechtěl moc točit motorem, tak jsem pak používal klacík a šlo to líp :)

ještě vyjedu tak 5 nádrží, a budu ho brát jako částečně zaběhlej, další záběhy pak až na éru :)

snad už ho taky někdy dostavim, momentálně jsem ale trochu bez nálady, to spodní křídlo mě ničí, ale zase si říkám, že pak už "jen" horní, směrovku, no a pak to celý nějak napasovat na sebe..
DJI Phantom 3 Advanced / SIG Smith Miniplane / spousta deproňáků a miniqvéček
geopas

dotaz

#532 Příspěvek od geopas »

Ahoj, stavím už nějakou dobu toto letadlo a tak sleduju tohle fórum. Jelikož mi angličtina nic neříká, a z plánů se vše odvodit nedá pomáhá mi hodně to, co se tady probírá. Taky obrázky na "brezinal"
V tuhle chvílli budu vybrušovat obě křídla před potahováním, to samé u výškovky a směrovky. Z větší části mám hotový trup.
Mám na vás dva dotazy.
1) Jak to je s laminováním plastového krytu motoru. Dělal to někdo, a má to smysl?
2) mám motor ASP FS-61AR a z plánu není patrné jeho umístění na motorovém loži. Poradíte mi v jaké vzdálosti od čela vyvrtat díry pro motor?
Díky.
javabuh
Kontaktovat uživatele:

#533 Příspěvek od javabuh »

Já sem se stavbou zatím, relativně na začátku. Co se týče laminování, tak já kryt laminovat budu, ale ne az úplně do krajů. Co sem koukal na plány a četl na foru, tak se musí hodně trup zbrušovat, aby tam šel nasadit. Takže kdyby byl kryt o 1 až 2mm uzší, tak by to nebylo asi jednoduché.

Ten motor si budeš muset umístit ty sám. Při pohledu ze shora je vidět, kde má motor končit. udělej kryt, nasaď ho a odměř si, kde ti musi motor končit tak, aby moc nekoukal ven a zároveň aby nebyl moc utopenej uvnitř. Takle bych na to šel já. Tu vzdálenost ti možná řekne malvin. Pokud si dobře pamatuju, tak má ten samej motor jako ty.
Zbyněk Hadač

#534 Příspěvek od Zbyněk Hadač »

Já jsem si odměřil na výkrese, kde má končit unašeč vrtule. A myslím, jsem motor posunul ještě fous dopředu, aby bylo místo na ovládání karburátoru a pro palivové hadičky. Aby setam nelámaly o motor. A až jsem měl motor přišroubovaný k loži a všechno sedělo a bylo zapojené, tak jsem připasoval motorový kryt, dodělal díry pro výfuk a palivovou jehlu a svrtal ho s trupem a přišrouboval. A vůbec jsem ho nelaminoval. jenom jsem ty půlky krytu slepil pomocí pásku plastu. myslím, že i v návodu je to laminování uvedeno až jako oprava rozbitého krytu.
geopas

dotaz

#535 Příspěvek od geopas »

díky za radu. Zkusím to odměřit podle tvé rady.
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#536 Příspěvek od CharlitoCZ »

tak, před chvilkou jsem dodělal hrubou stavbu posledního křídla, už jen směrovku a "mám to", pak mě čeká asi to nejhorší, všechno vykitovat, zabrousit a hlavně spasovat + ty vzpěry mezi křídlama, zatím jsem dělal jen podvozek, tak uvidím jak to půjde

barveně ho budu mít nejspíš bílo-modrýho, resp. ještě uvidím, bílej potah jsem dnes koupil a ještě tu mám dost zbytků modrého a červeného, tak bych to rád zdělal, pokud vystačí červená, tak to asi udělám z ní, ale když jsem k tomu přikládal modrou, tak je to taky líbivý :-)

uvidíme, docela fuška musim říct, hlavně to broušení bude ještě asi oříšek, kor s mim "umem" alá lajdák :lol: :lol:

ten motor si normálně na zkoušku nasaď a pak přikládej ten trup abys viděl jak ti to vychází, já dávám 2T asp46, tak to mám víceméně jak v plánu, ale pár změn tam mám - docela dost jsem ho musel / i chtěl šoupnout dopředu, snad to pomůže i vzhledem k těžišti, který se tu celkem rozebíralo.

S tím broušením trupu ku krytu to asi záleží, mě to docela vychází, tak uvidíme jak to dopadne :)
charon

#537 Příspěvek od charon »

Trup mám postavený úplne presne napriek tomu bakelitový motorový kryt šiel na trup veĺmi na tesno a nie až tam, kam by mal podľa plánu sadnúť a to som ho nemal ani vylaminovaný z vnútra ako to doporučuje návod. Trup som nemal chuť v prednej časti oslabovaať nejakým extrémnym brúsením a tak som sa rozhodol prerobiť kryt.Na bokoch som ho narezal takmer až po predok.Nasunul som ho na trup až po miesto,kde mal sedieť podľa plánu - kryt sa teraz nasunúť dal lebo narezané miesta sa roztvorili. V tejto polohe som kryt z vonkajšej strany zafixoval, dal ho dole z trupu, cvik vzniknutý rozrezaním a roztvorením som z vnútra prelaminoval a z vonku vytmelil Bodytmelom. Takto upravený bakeliový kryt som použil ako kopyto na výrobu formy. Kryt laminovaný z 3 vrstiev tkaniny 100g/m mi na trup pasuje už presne a hlavne váži podstatne menej ako originál. Podobne som otlačil aj papučky lebo bakelitové proti sebe bohvieako nesedeli musel by som ich v mieste spoja hodne tmeliť a vážili ako kladivo :D
Zbyněk Hadač

#538 Příspěvek od Zbyněk Hadač »

Já jsem kryt slepil tak jak je a trup jsem brousil a brousil, až tam kryt pasoval.
charon

#539 Příspěvek od charon »

Já som si to tiež tak nejako predstavoval ale čo keby sa mi to zapáčilo a s trupu by nič nezostalo :D Ono ten rozdiel bol na môj vkus dosť velký a váha kapoty tiež. Nedávno som totiž vyrábal pre kamaráta do stavebníc nejaké kapoty zhruba tej istej veĺkosti a tie vážili ani nie polovicu.
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#540 Příspěvek od CharlitoCZ »

tady ta hmotnost kapoty asi tak nevadí, jak tu už ostatní psali, tak je to většinou potřeba dovažovat právě na předku

Mě taky nedosáhne až tam kde by měl bejt dle plánu, ale nebudu to řešit, na tu překližku stačí a to je hlavní.

Dneska mám v plánu potahovat, už jsem udělal půlku dolního křídla, zabralo to celkem dost času a ty zakulacený hrany se mi moc nepovedly, nu co už...

Ještě mě čekaj ty přiblblý hranoly mezi S a V, ale to už bude sranda, spíš se bojim těch vzpěr mezi křídlama, jak mi to vyjde, snad to bude dobrý, ale pasování spodního křídla mi taky zabralo nějakou hodinku, než se mi to povedlo, pár míst musim zas na trupu rozšířit, ale sedí, to už budou maličkosti :-)
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“