Ethanol E 85 místo methylu?

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
Pišta
Kontaktovat uživatele:

Ethanol E 85 místo methylu?

#1 Příspěvek od Pišta »

Ahoj všichni, nezkoušel už to někdo? Jen pro ty , kteří se s tím ještě nesetkali, E 85 je palivo pro automobily, které jsou pro spalování tohoto paliva uzpůsobeny. Je složeno z 85% lihu, nějaké procento Naturalu + aditiva. Já to leju 1:1 do mojí Xantie 1,8 16V a bez problémů a bez negativních projevů. Na druhou stranu, plochodrážní Jawy taky jezdily na Methyl. Nezkoušel někdo z Vás zavrčet žhavíka na E 85 s ricinem nebo syntetikou? E 85 stojí polovinu ceny žhavýho paliva a je i levnější benzín.
Jsem zvědavý na Vaše názory.
Jano
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Jano »

neviem čo na to žhavík ale raz som dal lieh (asi 10l liehu do 5l benzinu)do uazu a išiel ako sečkáreň klepali ventily , detonácie ako sviňa, smrad -
a nechcel vypnúť - samozápaly.
:cry:
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=309
Pišta
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Pišta »

No podle mého, není líh jako líh, záleží na těch aditivech a jaký to má volume. Je tu nějaký chemik, aby nám fundovaně (polopatě)vysvětlil rozdíl mezi methanolem a ethanolem. Vím, že methyl je jedovatý, ale jsem už delší dobu ze školy, tak nevím.
Futaba včíl 9Z opět 35 Mhz PCM
DAF
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od DAF »

Tohle jsem tedy zatím opravdu nezkoušel, ale v dávných dobách, kdy se ještě běžně prodávalo palivo D 1 a D 2 a naopak nebylo k dostání palivo G, se dělaly experimenty s palivem z etanolu s ricinem. Kdo neměl kontakt na nějaký modelářský kroužek, nebo plochou dráhu, musel mít buď povolení na jedy, nebo měl smůlu. Pro dobrý chod se prováděla úprava hlavy motoru, aby se změnil kompresní poměr. Pamatuju, že v jednom čísle Modeláře byl návod na úpravu motoru RADUGA a TONO. Údajně měl být lepší chod a menší spotřeba, Co se stalo s výkonem si už nepamatuju. U metanolu a etanole je jiná hodnota výhřevného tepla. Víc si už ze školy nepamatuju. :oops:
Hitec Aurora 9X
Bizon
Bydliště: Jižní Morava(Veseli n. M.); Praha 10 (Chodov-Kunratice)

#5 Příspěvek od Bizon »

Chemik tu je, ale vliv délky uhlovodíkového řetězce není třeba vysvětlovat, protože tento problém byl převeden na známé oktanové číslo.
Methanol má jako palivo obrovskou výhodu ve vysokém oktanovému číslu, proto se tak dobře používá i v malých motorech.

Hodnota oktanového čísla RON pro methanol je 133, a pro ethanol jen 108. Vzhledem k tomu že v E85 je navíc 15%z benzínu který má oktanové číslo ještě nižší (něco kolem klasických 95), nebude podle mně snadno použitelné v metylovém motoru bez úprav. Aby to fungovalo tak by to asi chtělo snížit kompresní poměr...

Druhá věc je zmíněné výhřevné teplo, to má methanol horší. Proto mají metyláky relativně vysokou spotřebu, ale výkonu to nevadí. Nevýhoda je jen že se to prodraží, pokud je palivo drahé...
RomanSadilek

#6 Příspěvek od RomanSadilek »

Z dob paliv D1, D2, G mám ještě motor MVVS 6,5 tenkrát jsem žhavící palivo taky nesehnal a míchal si ricin s denaturovaným lihem.
Tehdy jsem nepozoroval nic divného na chodu motoru, jen spotřeba s denaturákem byla menší, litalo to tehdy s mým modelem Kiwi pěkně.
Onehdy jsem motor proháněl na FAI 20/80 a spotřeba fakt větší, pocitově po těch 2O letech nevidím rozdíl. Chtělo by to proletět s nádrží metylu a pak něčeho jiného pro srovnání.
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od hoblik »

Taky jsem kdysi lítal MVVS 3,5 na líh s ricinem. Musel být trochu vyšší volnoběh, ale jinak vše v poho........
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
mnov

#8 Příspěvek od mnov »

Zrovna včera jsem přemýšlel a hledal na netu, kde bych mohl E85 použít na místo benzínu. Jedno auto je na LPG druhé jezdí jen krátké trasy, sekačky, pily a podobné stroje to údajně moc nesnášejí, tak zde mám další možnost uplatnění. :) Asi E85 natankuji do kanystru a vyzkouším. :)
Pišta
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Pišta »

Chlapi, dík za vaše zkušenosti a názory. Patří to fakt zkusit.
Pokud to mnov bude zkoušet, prosím o poznatky a zkušenosti. Dík.
Futaba včíl 9Z opět 35 Mhz PCM
radi5

#10 Příspěvek od radi5 »

Nějak mi uniká smysl těchto pokusů i když pominu fakt, že žhavicí motory nejsou na takové palivo navrženy a rozhodně jim neprospěje. Můj názor je, že je zbytečné kvůli pár korunám riskovat zničení motoru, ale možná to někdo vidí jinak.......
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Celeron »

Kdysi v dobach metylovy nouze jsme pricinenim jednoho modelare -chirurga zprivatizovali z jiste nemocnice nekolik 5l sklenenych kanystru s obsahem " Spiritus cum, benzino denaturata" Snad se s tim myly operacni saly. Kolik to melo vody nevim. Michali jsme s toho 20% palivo. V motorech 5,6 a vyse to makalo bez problemu, 3,5 byly problemy s volnobehem a na 2,5 to bylo pouzitelny jen na plny knedl. Trosku se to zlepsilo po pridani asi 3% Supru, kdyz byl jeste Suprem a ne ta moc, co je nyni. :)
Pak jeste bylo kratke dvoulete obdobi, kdy byl k dispozici "velejemny konzumni" z Kolinskyho lihovaru. U nej jsme zahy zjistili, nez ze lejt ho do motoru je hrich a lepsi ho michat 1 ku 3 s Kofolou a pridat led v kostkach, neb reakce Kofoly s lihem byla s znacnym vyvinem tepla.
No vysledky nahrady metylovyho paliva byly takovy, ze muj sef v praci skoncil v protialkoholni lecebne, a ja jsem si udelal na KHS jedovy povoleni a pak jezdil do Pocernic pro metyl za 3 kacky litr, ktery nam prispenim sefa alkoholika zaplatila fabrika z fondu "kulturnich a socialnich potreb". Jo to byly casy... :lol:
Jirka
Jirka
Pandy

#12 Příspěvek od Pandy »

K vyčerpávajícímu článku od Bizona ještě uvádím,že na ideální spálení etanolu je potřeba více vzduchu /má o 1C a 2vodíky více/.
Etanol má navíc jednu nepříjemnou vlastnost a to ,že tvoří s vodou tzv.azeotropní směs,laicky řečeno bude vždy obsahovat minimálně 5% vody.Chemicky či nějakou jinou fyzikální metodou lze těch 5% v výrobě odstranit,ale časem si etanol VŽDY těch 5% z vlhkosti vzduchu natáhne.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Celeron »

Pandy píše:K vyčerpávajícímu článku od Bizona ještě uvádím,že na ideální spálení etanolu je potřeba více vzduchu /má o 1C a 2vodíky více/.
Etanol má navíc jednu nepříjemnou vlastnost a to ,že tvoří s vodou tzv.azeotropní směs,laicky řečeno bude vždy obsahovat minimálně 5% vody.Chemicky či nějakou jinou fyzikální metodou lze těch 5% v výrobě odstranit,ale časem si etanol VŽDY těch 5% z vlhkosti vzduchu natáhne.

No ale to dela metyl taky, nebo ne?
Jirka
Bizon
Bydliště: Jižní Morava(Veseli n. M.); Praha 10 (Chodov-Kunratice)

#14 Příspěvek od Bizon »

Celeron píše:
Pandy píše:K vyčerpávajícímu článku od Bizona ještě uvádím,že na ideální spálení etanolu je potřeba více vzduchu /má o 1C a 2vodíky více/.

No ale to dela metyl taky, nebo ne?
Jirka

Ne, methanol netvoří s vodou azeotrop. Částečně tahá vlhkost ze vzduchu, ale to je do 1%.
hanz393
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od hanz393 »

pardon ze se vmesuju do teto diskuze,ale mam trochu podobny dotaz...asi pred pul rokem jsem videl na youtubu video(ted jsem ho nemohl uz najit)
kde ma chlapek zhavika myslim ze to mel ASP neco kolem 6ccm ale jisty si nejsem,bezel mu normalne na methyl s ricinem,ale ke karburatoru mel privedenou tenkou hadicku a tu mel pridelanou nad difuzorem,a ta hadicka byla o koudek dal pridelana k obycejnemu skrkacimu zapalovaci..takze pri chodu proste zmackl zapalovac a pustil do difuzoru plyn a o neco mu vzrostly otacky..zkousel to nekdo uz ?poustet do sani i trochu plynu?nebo to bylo nejake videou udelane jen pro srandu a v tom zapalovaci zadny plyn nebyl?navic by me zajimalo i co by to delalo tomu motoru..prece kdyz k pomeru palivo-vzduch pridam jeste plyn to se musi ten motor dusit ne?nedostatek vzduchu?docela me to zaujalo ale nemam koule to zkouset :lol:
Graupner MX-16 HoTT Cap 232 - 1,9m , ZDZ 40Piper 2,3m, Saito FA-100atd...
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“