měření motoru: Velkom Model VM24/10

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

měření motoru: Velkom Model VM24/10

#1 Příspěvek od Nakadah »

Tak mili pratele, dnes se vratime nekolik let zpatky :D Dostal sem moznost za par korun koupit motor VM24/10 od vyrobce Velkom Model (drive Palicka, nasledne Velkom a nyni Model Motors). Motor jsem cely rozebral, vycistil, nechal srovnat komutator a zakoupil nove uhliky (timto dekuji p. Vaclavikovi z fy Model Motors za hbite dodani, stale jeste na tyto motory vedou ND). Nasledne jsem uhliky poctive nekolik hodin zabihal, az pekne sedly celou plochou na komutator.

Nominální napájecí napětí motoru je 8,4V s maximem 35A po dobu 30s (maximalni povoleny prikon je tedy cca 300W). Konstrukcne se jedna o stejnosmerny 5-ti lamelovy motor s 10-ti zavity. Magnety jsou klasicke feritove (neodymove ma az rada VM20xx/xx), telo motoru se sklada ze tri casti ktere jsou triskove obrabene. Hridel je kalena o prumeru 5mm. Motor ma umozeno menit predstih, staci pouzet povolit dva sroubky a pootocit zadnim celem (soucasne i s prednim celem). Bohuzel v prachu doby zmizela originalni nalepka se stupnici, takze jsem si v CADu vyrobil novou. V radosti jsem vyrobil stupnici delenou po 1°, jenze jsem zapomel, ze dilky vzdalene od sebe 0,314mm jaksi pujdou videt samostatne pouze cvicenym okem :D Deleni po 1° jsem ponechal a pouze jsem zvyraznil 5,10,15 a 20°. Konstrukce motoru umoznuje nastavit maximalne asi 24° predstihu.

Musim jeste podotknout, ze motor se protaci dosti ztuha - pritlak pruzin na uhliky je velmi silny. Proto ty celkem vysoke proudy pri behu naprazdno - ovsem pri vetsich otackach pak proud klesa (vyzkouseno s 3S LiPol)

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Mereni mi zabralo ponekud vice casu nez obvykle, rozhodl jsem se i vyzkouset rozdily pri zmene predstihu. Takze vice tabulka i vcetne parametru motoru:

Obrázek

Motor je takova o malinko vetsi a tezsi nahrada 600-ky, ovsem s ponekud vyssi ucinnosti. Vyrobce uvadi ze nejvyssi ucinnosti 74% dosahuje pri proudu 16A, coz se mi i potvrdilo. Samozrejme velky vliv na ucinnost ma i nastaveni predstihu. Bohuzel bez originalni nalepky, nemuzu vyzkouset doporuceni vyrobce, ktere v casopise RC Modely uvadel v testu tohoto motoru RNDr. Zdenek Hubacek, CSc. Takto to vypada, ze predstih 15° bude rekneme univerzalni. Nicmene pro primy pohon se ten motor hodi leda do rychlejsi lodi kde nevadi vaha. Kdyby snad nekdo chtel pouzit tuhle "vykopavku" do letadla tak jedine s prevodovkou. Ono tah 800g s 8" vrtuli a 2S LiPol zase neni tak spatny, ale hadam ze pokud by se motor provozoval na maximum, tak se to rychle podepise na komutatoru a uhlicich.

V soucasnosti pro ten motor nemam vyuziti, ale mam asi slabost pro stejnosmerne motory :D opravil sem ho a zmeril ciste pro zabavu. A chci se o to podelit s ostatnimi. Doba kdy nic lepsiho nez stejnosmerny motor nebylo, zase neni tak davno minula :wink: Ono to zase tak zle se stejnosmernymi motory neni, pokud jsou kvalitne provedene. Znacnou nevyhodou je ale pomer vaha/hmotnost a zivotnost. A proto uz snad muzeme jen nostalgicky vzpominat 8) Nak

PS: kdyby se nekdo divil nazvu regulatoru, tak se jedna o pouhy impulzni regulator osazeny vykonnymi MOSFETy. Bohuzel nic jineho nez JETI JES020 nemam a ten se vypina pri 23A.
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Speedy »

Nemůžu si pomoct, ale není chyba v nastavení předstihu? Teoreticky by měl se zvětšením předstihu stoupat příkon a klesat účinnost. Takže obráceně. Z toho mi vychází chybná výchozí poloha. Jinak zajímavý měření a kouknutí do historie.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Nakadah »

Prave ze to neni az tak presne. Od nulove polohy do urciteho bodu by mela ucinnost stoupat, pak se to zlomi a dal uz zase klesa. A taky to zalezi na proudu - vyrobce sam uvadel zmenu nastaveni predstihu pro nizke proudy a pro proudy vyssi. Nulova poloha je jasna, na stred mezi magnety. Ale je dost dobre mozne, ze za to muzou slabsi magnety. Preci jen kdyz protacim takovy MIG480 mezi prsty tak jasne citim silu magnetu. Kdyz protacim VMko (bez uhliku) tak jde velmi lehce, magnety citim jen slabe. Preci jen uz ma nejaky leta a podle toho jak vypadal se k nemu hezky nechovali. Tezko rict no :) Kazdopadne jede a to je pro me hlavni. Nak

EDIT. tak sem se akorat na netu v rychlosti docetl, ze zvyseni predstihu zvysi otacky motoru, snizi kroutici moment a snizi ucinnost. Snizeni predstihu funguje naopak. Ale kdyz vidim ze otacky mi rostou a prikon klesa, tak spis ucinnost stoupa nez klesa. Toz sem z toho jelen :)
m2
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od m2 »

Nakadah píše:Toz sem z toho jelen :)

Nie si. Ver vlastným očiam, obvykle neklamú.

"predstih" uvádzaný pri regloch BLDC motorov a mechanický predstih komutátora nie sú tým istým predstihom. Predstih u komutátoru (na stred medzi magnetmi) je predstih oproti vzájomnej "nulovej" polohe magnetov a cievok - no a tak, ako si ho zadefinoval, zahŕňa aj čas (uhol pre pracovné otáčky) potrebný na budenie cievok. Predstih trebárs u CC reglov je predstih oproti časovaniu, kde prúd cievkou (nie napätie) už kopíruje priebeh BEMF. Aspoň tak som sa dočítal.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Speedy »

To je pravda, u stříďáků vyhodnocuje regl průběh proudu a ten bude mít trochu zpoždění proti mechanice. A se vzrůstajícím zatížením se to bude víc rozcházet. Něco taky ovlivní komutátor a přechod uhlíků přes lamely. Tak snad je vše v pořádku.
erik357

Nahrada VM 24/10 + prevodovka 1:2,5

#6 Příspěvek od erik357 »

Nakolko nie som velmi zdatny v elektrifikacii modelov tak by som potreboval poradit od starych harcovnikov ktory to maju v malicku.
Staviam model Sky Devil od pana Leopolda Waleka kde by mal byt pouzity VM24/10 + prevodovka 1:2,5 a sklopna vrtula 280/200 no chcel by som tam dat nejaky striedavy motor TURNIGY teda ak by to bolo mozne. Moze mi prosim niekto poradit cim to cele osadit??? Myslim motor, regulator, listy.

Rozpetie 2500 mm
Dlzka 1250 mm
Plocha kridla 42,30 dm2
Plocha VOP 6,60 dm2
Vaha 1,270 gr.
Zatazenie 30gr/dm2

Vopred pekne dakujem
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Doktor »

>erik357
Největší problém bude koncepce trupu. Tedy konstrukční trup s přepážkama T2 a T3.
Ten VM 24/10 hmotí cca 240g + převodovka (dejme tomu 50g - netušim). Takže celkem 290g. Aku je umístněna v těžišti. Serva v trupu až za odtokovkou.
Tady asi nebude moc prostoru pro hejbání s čímkoli.
Další problém bude asi použití oběžky v balsovém trupu. Předpokládam že je trup stavěn na kužel 40mm?

Asi bych šel cestou zachování podobné hmotnosti motoru. Aku LiPol bych se snažil posunout hned za přepážku T3, a serva Vop a Sop bych přestěhoval z trupu za křídlem do prostoru pod křídlem pod odtokovku (před přepážku T4).

Takže jestli chceš konkrétní tip na pohon, tak:
Motor:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=6525
Regulátor Ti stačí 40A. Třeba:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=2165
+
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=2169

Listy 10-11/6. Nevim jakej budeš mít kužel, ale líp se budou asi sklápět graupnerácký. Tobě by určitě stačila ta velikost 10/6. Přece jenom je ten model "papírák".

Aku jakákoli 3S s kapacitou (hmotností) ideální tak, abys neměl problém s těžištěm. Tu by bylo možná lepší koupit až budeš mít model kompletně osazen a až potom vybírat aku s ohledem na potřebnou (nutnou) hmotnost kvůli vyvážení. Já na tenhle motor lítam TGY 3Ah 20C.

P.S.: Co mi hlava nebere, jak jsou ovládaný brzdy jednim servem a lankem. Pokud jsou lanka vyvedena každé na jeden konec páky serva, tak vzhledem k tomu že se klapky vysouvají tahem za lanko, tak se musí vysouvat jenom jedna klapka za kterou servo momentálně tahá né? Na druhé straně lanko zalejzá, tak nemůže vysunout brzdu! Nebo sem asi ÚB a nepochopil sem to? :)
erik357

#8 Příspěvek od erik357 »

Velmi pekne dakujem za radu. Ta programovacia karta je ku tomu nutna??? Ja som vsetky regulatory programoval cez vysielac.

Ku tym brzdam. Uz naozaj velmi dlho nad tym rozmyslam ako je to myslene a ako to ma fungovat. V navode je to opisane ako velmi jednoduche a funkcne riesenie ale nic viac. Na plane je zakreslene servo s celou pakou z coho si myslim ze vyplyva upnutie lanka na oba konce. V tom pripade by musela byt jedna brzda miernym tlakom zatvorena a druha miernym tlakom otvorena aby to fungovalo. Len som si neni isty ci je to rozumne riesenie :D. Alebo teda dalsie riesenie je obe lanka priviazane na jeden koniec tiahla. Je to otazne.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Doktor »

Tak ta karta nutná není, ale vzhledem k ceně mi to příde lepší nastavovat kartou než pípat rádiem.

V dnešní době laciných serv bych ty klapky asi řešil samotným servem pro každou klapku zvlášť umístněným v křídle. Akorát nevim jak si s tim poradí soft Tvého rádia. Na druhou stranu by to lítalo i bez nich. Pakec ale bude potom s timhle únik z termiky. Kdyby to mělo alespoň křidélka.
erik357

#10 Příspěvek od erik357 »

Serva som tam velmi davat nechcel. Skor ma zaujimala odporucana metoda ktora teda mala byt absolutne jednoducha :D. Ked som sa tym zacal viac zaoberat stredy kridel uz boli hotove. Hold smola. Ale nieco vymyslim. No a je pravda ze s tymto modelom v termike bez kridelok = celkom pruser.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“