Tricopter
tak jsem to tu celé pročetl a napadlo mě. Někdo se tu zamýšlel nad použitím trubek od vrtulníků 450 i s domkem a vrtulkou, ale byl problém v propojení ve středu (všechny ty řemínky ) ale co použít verzi 450 Pro ? ty kardanky by byli pro 120 stupňový systém ideální, odpadl by problém s regulátory a možná by to přineslo i váhou úsporu. Jediný problém vidím v řídícím rameni, to co jej otáčí kolem své osy, není problém jej pomoci serva naklánět spíš jde o to jak pak udělat to táhlo na smíkátko vrtulky. Možná je to totální kravina, ale za úvahu to možná stojí.
krtek2k píše:Mám doma 4x GA250 ASSAN , čili 4 MEMS senzory. Vím že pokud to tak jak to je funguje dobře , nemám nic řešit, ale nedá mi to...
To by šlo prohodit? Origo v desce za MEMS z GA250? Nebo je to blbost?
Já o tom vím zatím prd
Doufám že Ti odpoví lépe nějaký elektronik, já o tom zatím skutečně moc nevím.
Kuna2 píše:...Říkáte, že jiné softy jsou lepší. Mám se tedy do svého rovnou zaměřit na zmiňovaný soft M. Burtona (XXcontrollerV1.1)?
Další dotaz mám k regulátorům. Neví někdo zda jdou přeprogramovat regulátory Turnigy Plush 12A? Zatím jsem viděl na webu soft akorát do Plush 18A, HKSS18A a nějaký Tower Pro. Pokud mám tyto a nepůjdou přeprogramovat má smysl koupit nějaký jiný, který jdou?
Mně to se se softem o kterém se zmiňuješ chodí nejlépe( quadrocopter) a to o dost. Nemůžu ale tvrdit , že to tak musí být vždy ,na to nemám dost zkušeností, jsou různé motory, regly, vrtule i konstrukce.Zkoušel jsem více motorů,reglů i vrtulí a pokaždé je to trošku jiné. Ten původní originální soft kk chodí dobře,naprosto spolehlivě, s korejskou variantou jsem měl potíže s vrtulkovým servem u tricopteru, quad může být výborný, to nemám vyzkoušeno.
Já mám přeprogramovány Plush 18, jestli jde i 12 nevím, ale řekl bych, že to bude docela pravděpodobné. Nikoli však jisté.
Jestli postavíš quad do 550g tak to gratuluji a bude to brus.
Pokud s tím nemáš moc zkušeností, s akrobacií moc nespěchej, je to dost špatně vidět a lehce stratíš povědomí jak je to vlastně natočené a kam letí.V tomto ohledu je to výrazně horší než vrtulník.
[quote="Troll"][/quote]Díky moc za rady. Začnu tedy asi se zmiňovaným softem XXcontroller. Pak kdyžtak vyzkouším případně nějaké další.
Motory mám 38 g, 1400 KV, vrtule 8x4, ramena risknu těch 50 cm. Baterku plánuju použít 3S 1300 mAh. Kolega co jsem mu to zalítával má tu samou elektroniku ale rám 60 cm a silnější a hmotnost má kolem 500 g bez baterky, má tam 1300 nebo 1500 mAh a visí mu to přesně na půl plynu. Váhově a výkonově by mi to teda snad mělo vyjít celkem dobře, ale to vidím samozřejmě až to dám dohromady.
Každopádně ještě jednou díky a až to bude v kupě tak se ozvu jak to dopadlo.
Motory mám 38 g, 1400 KV, vrtule 8x4, ramena risknu těch 50 cm. Baterku plánuju použít 3S 1300 mAh. Kolega co jsem mu to zalítával má tu samou elektroniku ale rám 60 cm a silnější a hmotnost má kolem 500 g bez baterky, má tam 1300 nebo 1500 mAh a visí mu to přesně na půl plynu. Váhově a výkonově by mi to teda snad mělo vyjít celkem dobře, ale to vidím samozřejmě až to dám dohromady.
Každopádně ještě jednou díky a až to bude v kupě tak se ozvu jak to dopadlo.
Omlouvám se za možné spamování, ale nezkoušel jste vytvořit elektroniku použitou v tomto tricopteru V2 ? http://www.rcexplorer.se/projects/TriV2/TriV2.html vypadá to poměrně ,,snadno,, A co jsem se dočetl tak tam píše že regulátory turnigy plush se už ani nemusí přeprogramovávat, což mě zaujmulo, o další starost min.
Další věc co mě napadlo, ale je to asi hloupost, použít tyto motory http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... oduct=6294 nevím jestli je možné napojit na jeden silný regulátor 3 menši motory, ale dalo by se to pak řídit jako vrtulník, tedy křivkami na plyn a křivkami na kolektiv. A gyra by mohli řídit tak rychlá serva jak jen by to serva snesla od čehož bych si sliboval lepší stabilitu za letu a samozřejmě i možnost létání ,,plné 3D,,Co vy na to ?
Další věc co mě napadlo, ale je to asi hloupost, použít tyto motory http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... oduct=6294 nevím jestli je možné napojit na jeden silný regulátor 3 menši motory, ale dalo by se to pak řídit jako vrtulník, tedy křivkami na plyn a křivkami na kolektiv. A gyra by mohli řídit tak rychlá serva jak jen by to serva snesla od čehož bych si sliboval lepší stabilitu za letu a samozřejmě i možnost létání ,,plné 3D,,Co vy na to ?
zaletani kkmulti
Zdravím.
Po půl roce, dvou zalétávacích totálkách, čekání na díly a peripetiích s regulátory, jsem konečně dodělal tricopter. Na to že jsem začal dělat KK snad jako úplně první tady, tak mi to snad až poletí teď. Chci poprosit jestli má někdo z okolí Prahy KKtricopter aby mi pomohl ho zaletět. Sám se ještě dost bojím.
Pro ostatní, moje postřehy ke stavbě KKtri a tri obecně (problémy které mě zbrzdili o 1/2roku):
-Vyvažovat vždy vrtule! Obvzlášt to poznáte pokud máte dřevěné trámky a těžší motory
-Udělat bytelnou ochranu řídící desky, dvakrát jsem si zničil ten gyroskop, co je na kolmo, po tvrdém přistání, z několika metrů na záda.
-Zkontrolovat že regulátory zvládají rychlou PWM!!! Motor upevněte i s vrtulí, připojte regulátor a na vstup mu dejte vrtulníkové gyro v digi módu. Při hýbání gyrem NESMÍ motor jakkoli zaškubat, dělat pazvuky, nebo se dokonce zastavit. Podívejte se na video ve kterém jsem natočil ten rozdíl
http://www.youtube.com/watch?v=c-Y6dyR8YFQ
-Zkontrolovat jestli máte stejné regulátory, ne nedělám si srandu. Mě dorazili tři identické TowerPro, z nichž jen dva byly stejné. Já to nevěděl. Ten jiný se i choval trochu jinak, rozbíhal se jindy, jinak a blbě reagoval na plyn ale hlavně při vyšším plynu po chvíli vysadil a kopter letěl na záda.
Ještě rada v návaznosti na to co jsem tu četl. Zadní motor, pokud máte stejné vrtule, bude vždy trochu nakloněn doprava při pohledu zezadu. Proto je lepší dát servo tak, aby při jeho vystředění už byl motor nahnutý.
Po půl roce, dvou zalétávacích totálkách, čekání na díly a peripetiích s regulátory, jsem konečně dodělal tricopter. Na to že jsem začal dělat KK snad jako úplně první tady, tak mi to snad až poletí teď. Chci poprosit jestli má někdo z okolí Prahy KKtricopter aby mi pomohl ho zaletět. Sám se ještě dost bojím.
Pro ostatní, moje postřehy ke stavbě KKtri a tri obecně (problémy které mě zbrzdili o 1/2roku):
-Vyvažovat vždy vrtule! Obvzlášt to poznáte pokud máte dřevěné trámky a těžší motory
-Udělat bytelnou ochranu řídící desky, dvakrát jsem si zničil ten gyroskop, co je na kolmo, po tvrdém přistání, z několika metrů na záda.
-Zkontrolovat že regulátory zvládají rychlou PWM!!! Motor upevněte i s vrtulí, připojte regulátor a na vstup mu dejte vrtulníkové gyro v digi módu. Při hýbání gyrem NESMÍ motor jakkoli zaškubat, dělat pazvuky, nebo se dokonce zastavit. Podívejte se na video ve kterém jsem natočil ten rozdíl
-Zkontrolovat jestli máte stejné regulátory, ne nedělám si srandu. Mě dorazili tři identické TowerPro, z nichž jen dva byly stejné. Já to nevěděl. Ten jiný se i choval trochu jinak, rozbíhal se jindy, jinak a blbě reagoval na plyn ale hlavně při vyšším plynu po chvíli vysadil a kopter letěl na záda.
Ještě rada v návaznosti na to co jsem tu četl. Zadní motor, pokud máte stejné vrtule, bude vždy trochu nakloněn doprava při pohledu zezadu. Proto je lepší dát servo tak, aby při jeho vystředění už byl motor nahnutý.
---
Jsem vyloženě líný člověk a proto spoléhám na svůj vysoký intelekt, že vždy se najde způsob, jak věci řešit s minimem námahy.
Jsem vyloženě líný člověk a proto spoléhám na svůj vysoký intelekt, že vždy se najde způsob, jak věci řešit s minimem námahy.
sergio píše:.. nezkoušel jste vytvořit elektroniku použitou v tomto tricopteru V2 ?Další věc co mě napadlo, ale je to asi hloupost, použít tyto motory http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... oduct=6294 nevím jestli je možné napojit na jeden silný regulátor 3 menši motory, ale dalo by se to pak řídit jako vrtulník, tedy křivkami na plyn a křivkami na kolektiv. A gyra by mohli řídit tak rychlá serva jak jen by to serva snesla od čehož bych si sliboval lepší stabilitu za letu a samozřejmě i možnost létání ,,plné 3D,,Co vy na to ?
Tu elektroniku jsme zkoušeli
Osobně považuji motory s vrtulemi s měnitelným úhlem na copteru za zbytečnou komplikaci, já bych to nedělal. Moc práce, peněz a starostí navíc a zisk pochybný. Zvláště u čínské varianty těchto motorů. Podle mne krása copteru není v tom, že umí letět na zádech ale v jednoduchosti, stabilitě , láci ( teda u těch amatérských) a v porovnání s heli ve vysoké odolnosti proti poškození.
Více střídavých motorů na jeden regulátor nejde připojit, každý motor musí mít vlastní regl.
Lítat s copterem plné 3D je myšlenka dosti pochybná, ne že by to bylo technicky nemožné, ale přinejmenším rozpoznávání polohy symetrického copteru při 3D zmítání bude vysoce obtížné.
Troll píše:Tu elektroniku jsme zkoušeli. Dokonce ji stále provozujeme . Je to výborná věc, doporučuji. Dá se to koupit i hotové .
Osobně považuji motory s vrtulemi s měnitelným úhlem na copteru za zbytečnou komplikaci, já bych to nedělal. Moc práce, peněz a starostí navíc a zisk pochybný. Zvláště u čínské varianty těchto motorů. Podle mne krása copteru není v tom, že umí letět na zádech ale v jednoduchosti, stabilitě , láci ( teda u těch amatérských) a v porovnání s heli ve vysoké odolnosti proti poškození.
Více střídavých motorů na jeden regulátor nejde připojit, každý motor musí mít vlastní regl.
Lítat s copterem plné 3D je myšlenka dosti pochybná, ne že by to bylo technicky nemožné, ale přinejmenším rozpoznávání polohy symetrického copteru při 3D zmítání bude vysoce obtížné.
Jo je to pravda , když se zamyslím jaké komplikace by byli s těmi vrtulemi tak se na to vykašlu a postavím si klasiku
Předpokládám že to co jsi viděl byl čip SMD a jiný ten samý ale ve standardním provedení do patice.Liší se tvarem i velikostí, ale ne funkcí. Tu desku jsem myslel koupit právě tu korejskou, je pěkně udělaná a je to novější verze s mírně odlišným procesorem. Určitě by to byl schopen udělat někdo i v ČR , není to moc obtížné , je spíš otázkou jestli je ochoten. Ono to totiž nějaké peníze taky stojí. Těch 100 USD se mi zdá jako cena sice nikoli nízká, ale celkem přijatelná. Za o moc nižší peníz nemá smysl to dělat. Jedině že by někdo nekuchal gyra z heli ale sehnal jenom senzory. Pak by se na tom za 100USD pro výrobce dalo i docela slušně vydělat.
Zcela jistě je to lepší řešení jako tricopter bez řídící desky jenom na 4 gyra. A cena je podobná. Hardware je u této desky stejný pro tricopter, quad x , quad + , Y6 i pro hexacopter. Stačí nahrát jiný progam do procesoru v základní desce. Korejskou desku dostaneš i se software dle vlastního výberu. Stačí zbastlit mechaniku a létat. 
No tak a je jasno
Mnohokrát děkuji za vysvětlení, moc si vážím všech rad a poznatků co se tu na foru dočtu a děkuji lidem, jako jste Vy, za neustálou pomoc začínajícím nováčkům, jako jsem já. Jen kdyby náhodou někdo objednával tu korejskou ,,základní desku,, rád bych se přidal, protože se jedná o věc poměrně malou a lehkou, vyplatilo by se nám to na poštovném.- i když je asi pravda že by nám na to už dali DPH.
Re: zaletani kkmulti
kolin píše:Zdravím.
Prosim nemel by si link na tu sekci "rcgroups.com" kde je diskuze o tom upgrade firmware ? Diky .. docela me to zajima ..
<b>TORO 900, Blade 400 3D,Blade mSR, TREX 450 Pro,HK500GT - slepa cesta, TREX500 ESP, TREX 600 ESP,TREX 600 NSP</b>
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Troll píše:Předpokládám že to co jsi viděl byl čip SMD a jiný ten samý ale ve standardním provedení do patice.Liší se tvarem i velikostí, ale ne funkcí. Tu desku jsem myslel koupit právě tu korejskou, je pěkně udělaná a je to novější verze s mírně odlišným procesorem. Určitě by to byl schopen udělat někdo i v ČR , není to moc obtížné , je spíš otázkou jestli je ochoten. Ono to totiž nějaké peníze taky stojí. Těch 100 USD se mi zdá jako cena sice nikoli nízká, ale celkem přijatelná. Za o moc nižší peníz nemá smysl to dělat. Jedině že by někdo nekuchal gyra z heli ale sehnal jenom senzory. Pak by se na tom za 100USD pro výrobce dalo i docela slušně vydělat.Zcela jistě je to lepší řešení jako tricopter bez řídící desky jenom na 4 gyra. A cena je podobná. Hardware je u této desky stejný pro tricopter, quad x , quad + , Y6 i pro hexacopter. Stačí nahrát jiný progam do procesoru v základní desce. Korejskou desku dostaneš i se software dle vlastního výberu. Stačí zbastlit mechaniku a létat.
Samotné gyrosenzory jsou o něco hůře k sehnání, bude to chvíli trvat. Chlapci, orientačně se ptám, jaký by byl přibližně zájem o tu desku (hotovou, případně pro ty šikovnější jen tišťák). Kalkulaci nemám hotovou (mimo jiné bude hodně záviset na tom, kolik PCB se bude dělat, nejvíc stojí příprava výroby, samotné tišťáky už potom takový ranec nejsou), ale předpokládám, že to rozhodně nebude stát víc než ekvivalent těch 100 USD, spíš míň. Počítám samozřejmě s SMD verzí, prokovy, nepájivá maska a potisk, ať je to trochu profi..
OK2WY
Software třeba zde: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1324621 . Anebo taky zde : http://www.kkmulticopter.com/index.php? ... ut=default A taky zde: http://www.kkmulticopter.kr/index.html?modea=firmware