Otázky o laminování
- modeland
- Kontaktovat uživatele:
Přesně to co je zde naposled psáno je asi tak ideál. Řekněme že čím větší teplotou se temperuje, tím kratší dobu temperujeme....Já to držím někde kolem 60 stupňů více ne tak 3 nikdy 4 hodiny. Pak už záleží na zákazníkovy co si vymyslí, dá se to hodit i do pece na 120 stupňů pak to opravdu stačí jen hodinu...
modeland píše:Přesně to co je zde naposled psáno je asi tak ideál. Řekněme že čím větší teplotou se temperuje, tím kratší dobu temperujeme....Já to držím někde kolem 60 stupňů více ne tak 3 nikdy 4 hodiny. Pak už záleží na zákazníkovy co si vymyslí, dá se to hodit i do pece na 120 stupňů pak to opravdu stačí jen hodinu...
Předpokládám že máš desky vakuovány. Z čeho máš formy? že to můžeš hodit i na 120°C
- modeland
- Kontaktovat uživatele:
Nic proti, jen to je výrobní tajemství, pracoval jsem na tom3 roky aby to bylo vše super. Neříkám na potkání 3 roky své práce..
Možná při osobním kontaktu...
JJ02 píše:modeland píše:Přesně to co je zde naposled psáno je asi tak ideál. Řekněme že čím větší teplotou se temperuje, tím kratší dobu temperujeme....Já to držím někde kolem 60 stupňů více ne tak 3 nikdy 4 hodiny. Pak už záleží na zákazníkovy co si vymyslí, dá se to hodit i do pece na 120 stupňů pak to opravdu stačí jen hodinu...
Předpokládám že máš desky vakuovány. Z čeho máš formy? že to můžeš hodit i na 120°C
- modeland
- Kontaktovat uživatele:
no ono jak se to vše veme, já myslím že to není o houpání, jde o to, jestli člověk chce aby to za něco stálo a chce vyrobit desku třeba 50x50cm a chce abych to mohlo jít na trh a nemusel jsem se za to stydět, tak nehoupu. Každá práce má své. Laminuji do forem, potuhuji výrobky carbonem no vše má své kouzlo. co na to více napsat. Nechci toto téma zde dál pitvat.
- rinTinTinSvK
Zdravim ludia, mam jednu otazocku...s laminovanim nemam ziadne skusenosti resp. dnes som prvy krat laminoval ale to len testujem zatial co a jak sa veci maju. Videl som uz vela tem o laminovani ale mam z toho riadny jak sa hovori "guláš" chcel by som sa spytat jak pri laminovani dosiahnem leskly povrch respektive po nastriekani farby? Je to vlastne len o vlastnosti farby ?? Ak ano tak aka je na to vhodna aby bol povrch leskly no zaroven nebola moc tazka... alebo je to aj o postupe laminovania ?
rinTinTinSvK píše:Zdravim ludia, mam jednu otazocku...s laminovanim nemam ziadne skusenosti resp. dnes som prvy krat laminoval ale to len testujem zatial co a jak sa veci maju. Videl som uz vela tem o laminovani ale mam z toho riadny jak sa hovori "guláš" chcel by som sa spytat jak pri laminovani dosiahnem leskly povrch respektive po nastriekani farby? Je to vlastne len o vlastnosti farby ?? Ak ano tak aka je na to vhodna aby bol povrch leskly no zaroven nebola moc tazka... alebo je to aj o postupe laminovania ?
Ahoj, nebudu se zde pouštět do nějakých definic, jelikož nejsem asi tak zkušený, ale moje zkušenost a znalosti jsou následující. Pokud chceš hladký lesklý povrch, musíš na tu plochu, respektive tu plochu, zakrýt nějakým lesklým materiálem, např. nějaká fólie, durofoil atd. Ale pozor, některé jsou potřeba separovat, aby se po vytrzení dala sundat. Zjednodušeně, laminát si strukturu povrchu převezme od toho čím to zakryješ. Když tam nedáš nic, tak je to hrubý. Kdyby jsi tam dal fólii s nějakým vzorem, třeba kůže tak povrch laminátu bude jako kůže. Zkušenější ti to vysvětlí přesněji.
Pokusím se upřesnit.
3 kusy z jedné formy nebyly na UL letadlo. Tyto součásti s letectvím nesouvisí. Dělal jsem v kovové formě a temperoval na cca 100 stupňů. (1 hod. tvrdnutí a jedna chlazení) Separoval voskem, který používám již 25 let a firma která mne hooodně naučila taky. Nejedná se o klasický vosk od Havelkompozitu a ani nic podobného. Je to starý vosk z anglie a jmenuje se "SIMONIZ". Je primárně určen k ochraně karosérii aut.
Po "upečení" se to odděluje hůř, ale jde to. Ovšem za předpokladu několikanásobného voskování.
Zkušenosti jsem zbíral u firmy JARO MULLER. Asi 15 let. Možná znáte, možná ne. Zabývá se výrobou modelů F3B a jednu dobu byl nejlepší a dlouho nepřekonaný.
UL letadla jsem nedělal kompozitová, ale pracoval jsem u firmy PROFE na výrobě dřevěných s kompozitovými součástmi a na svém UL taky.
Jenom jsem chtěl napsat, že jsem dělal i 3 ks za den, ale smysl to asi nemá, takže dělám už jenom jeden kus. Ty tři proto, že pár kusů spěchalo a jiná možnost nebyla. Jedu jenom na jednu formu.
3 kusy z jedné formy nebyly na UL letadlo. Tyto součásti s letectvím nesouvisí. Dělal jsem v kovové formě a temperoval na cca 100 stupňů. (1 hod. tvrdnutí a jedna chlazení) Separoval voskem, který používám již 25 let a firma která mne hooodně naučila taky. Nejedná se o klasický vosk od Havelkompozitu a ani nic podobného. Je to starý vosk z anglie a jmenuje se "SIMONIZ". Je primárně určen k ochraně karosérii aut.
Po "upečení" se to odděluje hůř, ale jde to. Ovšem za předpokladu několikanásobného voskování.
Zkušenosti jsem zbíral u firmy JARO MULLER. Asi 15 let. Možná znáte, možná ne. Zabývá se výrobou modelů F3B a jednu dobu byl nejlepší a dlouho nepřekonaný.
UL letadla jsem nedělal kompozitová, ale pracoval jsem u firmy PROFE na výrobě dřevěných s kompozitovými součástmi a na svém UL taky.
Jenom jsem chtěl napsat, že jsem dělal i 3 ks za den, ale smysl to asi nemá, takže dělám už jenom jeden kus. Ty tři proto, že pár kusů spěchalo a jiná možnost nebyla. Jedu jenom na jednu formu.
modeland píše:no ono jak se to vše veme, já myslím že to není o houpání, jde o to, jestli člověk chce aby to za něco stálo a chce vyrobit desku třeba 50x50cm a chce abych to mohlo jít na trh a nemusel jsem se za to stydět, tak nehoupu. Každá práce má své. Laminuji do forem, potuhuji výrobky carbonem no vše má své kouzlo. co na to více napsat. Nechci toto téma zde dál pitvat.
Souhlasím, dělám s uhlíkem dost dlouho a udělat desku 50x50 perfektní a rovnou, není nic snadného (sám si netroufám). Ja dělám jenom malé výrobky a taky se s tím někdy se...
- rinTinTinSvK
rinTinTinSvK píše:To "Karas" takze by som to pri laminovani na poslednu vrstvu mal pri vytvrdzovani nieco take polozit jak si spominal foliu a podobne ??? ....no budem musiet este toho nastudovat....ale aj tak vdaka za pomoc
Jo, třeba když chceš lesklou desku z uhlíka tak muzes prosytit tkaninu a dát ji mezi dvě skleněný desky.
Nebo se podívej zde: http://www.rchouby.g6.cz/index.php?cl=1/laminace
Takto jsem laminoval ocasky na házedlo.
Ty skleněné tabule, na výrobu uhlíkových desek fungují.
Tabule by měly být nové, neopoškozené. Stačí sice separovat voskem, lepší je ale přidat PVA. Jako základ jsem použil vrstvičku pryskyříce, mírně zahuštěnou balony.Dá se tam přidat i jemná skelná tkanina, na výrobku není vidět, ale dělá to lepší povrch.
Nachystaný vylaminovaný výrobek jsem dal vyvakuovat a vytemperovat do boxu na 34°C, přes noc.
Tabule by měly být nové, neopoškozené. Stačí sice separovat voskem, lepší je ale přidat PVA. Jako základ jsem použil vrstvičku pryskyříce, mírně zahuštěnou balony.Dá se tam přidat i jemná skelná tkanina, na výrobku není vidět, ale dělá to lepší povrch.
Nachystaný vylaminovaný výrobek jsem dal vyvakuovat a vytemperovat do boxu na 34°C, přes noc.
- Kontaktovat uživatele:
U spousty videí, když dělají laminát s odsáváním, tak dávají na díl nějaký materiál, přes který odchází z dílu přebytel úryskyřice. Někde jsem viděl, že psali bavlnu, jinde psali "foam" čili nějaký pěnový materiál, ale blíže to tam specifikováno nebylo. Máte nějaké ozkoušené materiály, které jsou vhodné a nepřilepí se?
- modeland
- Kontaktovat uživatele:
Ježíšku na křížku
Nic takového, jelikož potřebuješ vytvořit vakuum , potřebuješ perforovaný igelit (to jek ho vyrobíš si musíš poradit) na ten perforovaný igelit se dává frýz.. žádná pěna... na ten frýz až normální igelit, ten frýz musí být pouze na tom perforáku, ne mimo, jinak se ti přilepí.. Hadici na odsávání musíš dát do toho frýzu... a zabalit do kousku frýzu...
Řeknu to takto, vyplatíse to snad vyrábět, když si to vše spočítáte, tak se dostanete cenu, která bude opravdu vysoká, nemluvě o tom, že to nebude výroba desky, ale výroba pokusu, jelikož jestli to člověk nikdy nedělal, bude to ještě dražší a třeba se to nepovede a může to vše zahodit... To je praxe, nic víc,,, toto jsou věci které se nevyplácí vyrábět... Je to jako vyrábět doma televizi...
Já desky vyrábím a za tu cenu to nikdo se stejným výsledkem a funkčností nevyrobí, ne amatérsky... kuli jedné nebo pár kusům se to opravdu nevyplatí...zde jsou výsledky mé práce:
[img]http://modeland.vyrobce.cz/files/carbon%20fotky%20desek%20a%20jin%20013%20[pokus%20komprimace].JPG[/img]
Když mrknete na stránky, jsou z toho i jiné věci:
http://www.modeland.vyrobce.cz
Nic takového, jelikož potřebuješ vytvořit vakuum , potřebuješ perforovaný igelit (to jek ho vyrobíš si musíš poradit) na ten perforovaný igelit se dává frýz.. žádná pěna... na ten frýz až normální igelit, ten frýz musí být pouze na tom perforáku, ne mimo, jinak se ti přilepí.. Hadici na odsávání musíš dát do toho frýzu... a zabalit do kousku frýzu...
Řeknu to takto, vyplatíse to snad vyrábět, když si to vše spočítáte, tak se dostanete cenu, která bude opravdu vysoká, nemluvě o tom, že to nebude výroba desky, ale výroba pokusu, jelikož jestli to člověk nikdy nedělal, bude to ještě dražší a třeba se to nepovede a může to vše zahodit... To je praxe, nic víc,,, toto jsou věci které se nevyplácí vyrábět... Je to jako vyrábět doma televizi...
Já desky vyrábím a za tu cenu to nikdo se stejným výsledkem a funkčností nevyrobí, ne amatérsky... kuli jedné nebo pár kusům se to opravdu nevyplatí...zde jsou výsledky mé práce:
[img]http://modeland.vyrobce.cz/files/carbon%20fotky%20desek%20a%20jin%20013%20[pokus%20komprimace].JPG[/img]
Když mrknete na stránky, jsou z toho i jiné věci:
http://www.modeland.vyrobce.cz