VYtrácí se řemeslná zručnost a čest? Pomůže modelařina?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
pepin

#31 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:Ono někdy už nejde ani o peníze, ale prostě je málo těch velmi šikovných řemeslníků.
Myslím, že každý šikovný modelář si třeba koupelnu obloží lépe než průměrný obkladač. Jde jen o to, že na tom stráví násobně delší dobu.
Na druhou stranu mi právě superšikovný obkladač loni předvedl jak se to dá taky dělat.
Když třeba tady budou padat návody na to, jak vyměnit ložiska inrunnerů, tak 90% motorů skončí neopravitelnou devastací na manuální zručnosti těch montérů. To je prostě realita. Když to budou oběžky, tak by to měl naopak zvládnout úplně každý. Realita manuální zručnosti současného stavu je ale taková, že k tomu ,aby to dobře dopadlo i u té oběžky je většinou nutná spolupráce s nápovědou.
Osobně pokud potřebuji řemeslníka na vyřešení svého osobního problému, tak mě v první řadě zajímá jestli a jak to zvládne a až nakonec cena.

Je to celkem logické,většinu šikovných nahradili ti produktivní,co nekoukají na nějakou tu chybičku,ale jedou,jen se za nima práší.Ostatně i mezi nima je většina,co jen kroutí hlavou,když se snaží splnit,co po nich nadřízení chtějí :wink:

Vidím to z té druhé strany,ty nepovedené věci dost často bez časového omezení opravuji a dost často chodím na radu k těm lemplum,co to museli zmrvit,jinak by nestíhali normohodiny.
zdzd

#32 Příspěvek od zdzd »

dokken píše:
breh píše:Vůbec si nemyslím , že jde řemeslo do háje . Jenom máme každý tu pomyslnou laťku preciznosti posazenou jinak vysoko a to bylo vždycky.

Myslím , že je to taky o věku jedince (modeláře) .

ano, líp bych to nenapsal, do kamene tyhle slova tesat...

O věku te není vůbec. Je to částečně o zkušenostech, protože kdo ještě nezná dobrou práci, tak nemůže poznat ani zprasenou.

A je to hlavně o osobních vlastnostech a přístupu k životu. Poznal jsem náctileté, před jejich prací se mohli "staří majstři" stydět.

Co si budeme namlouvat, před těmi několika desítkami let musel být člověk všeuměl, aby přežil. Ale většina řemeslníků byla i tehdy systémem vychovávána ke šlompáctví, odbývání, šizení a zlodějně. Kdo dělal dobře, tak to povětšině bylo na základě osobního rozhodnutí, nikoliv z nutnosti. Anebo tak byl ještě zvyklý z první republiky...

Mimochodem spousta kolegů od ženy přestavuje byty. V Brně seženeš řemeslníka raz dva. Ale pokud chceš dobrého, mají fronty a zakázky na měsíce dopředu. Nebetyčný problém. A ti šlompáci by se tomu klidně mohli trochu pověnovat, říct si potom třeba dvojnásobek a být ve vatě. Ale asi jim to nestojí za to, nebo jsou opravdu tak leví.
pilot škaloud
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od pilot škaloud »

zdzd píše:Kámoš teď přebudovával koupelnu. Nešel až tak moc po ceně, ale ani si úplně neprověřil kvalitu dodavatele. Přes měsíc chodil vzteklý jako svině. Dělá v Rakousku a vrací se až večer. Denní práci tedy přebírala jeho žena. Ta není modelář a detaily ji až tak moc neberou. Tak jim vždycky schválila denní výsledek a basta. On pak přijel a byl na umření. Firma to dělala s pomocí subdodávek. Zedník, plynař, vodař, obkladač, truhlář... Každý přišel a něco spáchal. Obkladač udělal mozaiku kolem vany. Pak přišel vodař a natáhnul trubky jak se mu líbilo. Baterii fláknul mimo osu mozaiky, hajzlmísu dal předepsaných 33cm od zdi. Nikoliv ovšem krajem, nýbrž osou. Levák si nich prdel nevytře, protože pravé ramano máš opřeno o zeď jen si sedneš. Že by jsi se naklonil, tak to ani náhodou. Zedník stoupačku obezdil podle trubek. Že tam měli mít nějaké výklenky a stupně na poličky? Zapomeň. Kuchyňská linka na míru přiletěla o týden později a dva týdny čekala na pár chybějících desek. Pak byla v kupě, ale nebyl dřez. Dodavatel ho tři dny sháněl. Pak se přihrnul s dřezem a aby to bylo z krku, natřel ho silikonem a zalepil do desky. Než kámoš přišel, byl dřez na tvrdo. Tak pod ním strávil několik hodin upravováním díry a montáží baterie, což by na dřezu venku zvládnul za půl hoďky. Byly to story na pokračovaní...

Tak má dost peněz , který je ochotný dát někomu jen tak. Druhý den by tam nebyl už ani jeden řemeslník, zabil bych je.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od AR1 »

Dopadnul jsem stejně. Chodím do práce, nemůžu bejt leplům pořád za zadkem. Pak jsem si sednul na záchod a musel jsem být opřen špičkami u nohou, víc jsem nedosáhnul. Záchod o 7cm výš než má být.

Ten z toho Rakouska jednal normálně, předpokládál, že když jim platí a oni mají práci, tak ji taky odvedou. Zapomněl totiž, že mezi Rakouskem a námi je pořádný rozdíl. Tak jsem pár týdnů koukal, když jsem se vrátil po nějaké době ze Států...
zdzd

#35 Příspěvek od zdzd »

pilot škaloud píše:Tak má dost peněz , který je ochotný dát někomu jen tak. Druhý den by tam nebyl už ani jeden řemeslník, zabil bych je.

Řemeslníci byli z obliga, jeho žena jim to každý den podepsala. Celá šťastná, že mají zase kousek něčeho nového. Ovšem ženovraždu jsme mu doporučovali, i on k ní inklinoval. Ale civilizační zábrany převážily.

Ta situace nebyla poprvé. Okna jim před časem měnili za stejných podmínek. Udělali to sice celkem pěkně, ale díra na okno je pravda krapet do úkosu. A borec co dělal parapet, ho na jedné straně zařiznul šikmo podle zdi v celé šíři. Tam tedy jde s krajem okna a šikmo do prostoru. Na druhé straně ho taky říznul šikmo podle díry, ale konec přečnívající do prostoru zaříznul kolmo ke zdi. Obě strany perfektně udělané, ale každá jinak. Stejná situace - přijel domů, dílo předáno, podepsáno. Jako by měl model na jednom křídle konec zabroušený do obla a druhý na hranato. Ten kámoš je modelář poctivka a takové fauly ho umí pěkně vydráždit. Jeho žena to vůbec nevnímá. Zato perfektně vnímá každý flek od lepidla. :roll:
AR1
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od AR1 »

Tak tady je pomalu otázka, jestli ví co chce. Ono Účko taky mělo každý křídlo jinak - má to důvod.
pilot škaloud
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od pilot škaloud »

Myslel jsem to tak, že když viděl co předvádí,tak by příští den si ne ně čas udělal měl, to za ty starosti a peníze stojí.
zdzd

#38 Příspěvek od zdzd »

pilot škaloud píše:Myslel jsem to tak, že když viděl co předvádí,tak by příští den si ne ně čas udělal měl, to za ty starosti a peníze stojí.

V Rakousku dělá dělňase ve firmě. Když si jeden den udělá čas, druhý už nemusí chodit. Tam se volno domlouvá na hodně dlouho dopředu.
sramy
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od sramy »

AR1 píše:Dopadnul jsem stejně. Chodím do práce, nemůžu bejt leplům pořád za zadkem. Pak jsem si sednul na záchod a musel jsem být opřen špičkami u nohou, víc jsem nedosáhnul. Záchod o 7cm výš než má být.

Ten z toho Rakouska jednal normálně, předpokládál, že když jim platí a oni mají práci, tak ji taky odvedou. Zapomněl totiž, že mezi Rakouskem a námi je pořádný rozdíl. Tak jsem pár týdnů koukal, když jsem se vrátil po nějaké době ze Států...

Ono je to potřeba vidět i zdruhé strany, neříkám, že to je vždy, ale někteří zákazníci, zas umí pěkně potrápit nás řemeslíky. :(
U nás v ČR.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
pepin

#40 Příspěvek od pepin »

zdzd píše:
pepin píše:Jen pro doplnění-je někdo z těch,co mají zde v diskusi starost o řemeslnou zručnost řemeslníkem?má nějakou osobní zkušenost v řemeslné činnosti co by zaměstnání a finančním ohodnocení své práce ve vztahu-kvalita-čas nutný k výsledné kvalitní řemeslné práci?Pokud nějakého řemeslníka potřebujete na vyřešení nějakého svého osobního problému zajímá vás jeho zručnost,nebo kolik bere na hodinu :lol:

Hledali jsme firmu na výměnu oken. Prvně se zjišťovalo co umí, pak teprve co to bude stát. Když se kupují třeba brýle, tak se napřed vyberou kandidáti, pak se teprve kontrolují ceny. Nejprve je třeba vybrat co vlpastně chceš a pak možnosti přebrat podle ceny. Jít na to naopak je průser.

Kámoš teď přebudovával koupelnu. Nešel až tak moc po ceně, ale ani si úplně neprověřil kvalitu dodavatele. Přes měsíc chodil vzteklý jako svině. Dělá v Rakousku a vrací se až večer. Denní práci tedy přebírala jeho žena. Ta není modelář a detaily ji až tak moc neberou. Tak jim vždycky schválila denní výsledek a basta. On pak přijel a byl na umření. Firma to dělala s pomocí subdodávek. Zedník, plynař, vodař, obkladač, truhlář... Každý přišel a něco spáchal. Obkladač udělal mozaiku kolem vany. Pak přišel vodař a natáhnul trubky jak se mu líbilo. Baterii fláknul mimo osu mozaiky, hajzlmísu dal předepsaných 33cm od zdi. Nikoliv ovšem krajem, nýbrž osou. Levák si nich prdel nevytře, protože pravé ramano máš opřeno o zeď jen si sedneš. Že by jsi se naklonil, tak to ani náhodou. Zedník stoupačku obezdil podle trubek. Že tam měli mít nějaké výklenky a stupně na poličky? Zapomeň. Kuchyňská linka na míru přiletěla o týden později a dva týdny čekala na pár chybějících desek. Pak byla v kupě, ale nebyl dřez. Dodavatel ho tři dny sháněl. Pak se přihrnul s dřezem a aby to bylo z krku, natřel ho silikonem a zalepil do desky. Než kámoš přišel, byl dřez na tvrdo. Tak pod ním strávil několik hodin upravováním díry a montáží baterie, což by na dřezu venku zvládnul za půl hoďky. Byly to story na pokračovaní...

nevim,těžko soudit podle nějakých domácích uprav,pokud je nějaká dokumentace a dané rozměry,vcelku nevidím problém,nechat to někoho předělat,pokud nejsou problém peníze a majitel nemuže držet stráž nad řemeslníkem,není problém sjednat stavební dozor---------TAKŽE PENÍZE PROBLÉM JSOU-------v tomto případě zcela určitě.Vubec si neumím představit,že chci mít někde hajzl,někoho na to seženu a ten hajzl bude jinde,spíš si umím představit,že seženu zedníka,vubec nemám šajn a všechno nechám na něm,on ten hajzl někam dá,pak přijde nějakej levák a řekne mi,že na tom hajzlu by si prdel neutřel a já už mu ale neřeknu,že v pravo jsem chtěl mít ale poličku a od toho zedník vycházel,ale ted nechci být za blbce já,tak sejmu zedníka :wink:
pepin

#41 Příspěvek od pepin »

Předělávám a upravuji ted sklep ve starém baráku-předěláváme to na obytnou část,spoustu základní práce-zedničiny tam odvedl zedník,dokončovačky-dlažba-dorovnání stěn a tak,si dělám sám,mraky hodin na to jenom čumim a přemýšlím,co kde,jak bude a kde to mohu zahrát do ztracena-kde bude postel,tudíž nevadí,že tam pojede podlaha šikmo,kde bude skřínka pod umyvadlem,tudíš nevadí že zed nejde kolmo vuči geberitu,co bude až tu skřínku vyndám,co udělá sádroš,pokud natáhnu do roviny nepasující zed vuči geberitu,pokud bych skřínku vyndal.nejhorší je,hlídat co má a nemá smysl s vědomím,že jsem opravdu dělal dlouhodobě na opravdu hodně luxusních lokalitách a postupem času se mi vše okoukalo a přišlo mi naprostop standartní a k životu nepodstatné,prostě toho luxusu,jsem si nedokázal setrvale užívat,zvlášt,když vidíš,jak se nestandartní věci velice rychle rozpadají a vypovídají službu.
JMalik

#42 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:
Je to celkem logické,většinu šikovných nahradili ti produktivní,co nekoukají na nějakou tu chybičku,ale jedou,jen se za nima práší.Ostatně i mezi nima je většina,co jen kroutí hlavou,když se snaží splnit,co po nich nadřízení chtějí :wink:

Je to skutečně tak.
Navíc u státních zakázek je prvořadým kritériem cena (protože tu umí zkontrolovat i ten blb co o tom nakonec rozhodne). Nikoho nezajímá kvalita, hlavně proto, že ti co o tom rozhodují nejsou odborníci, ale politici.
Těžko potom chtít aby něco vydrželo třeba 10let za dvojnásobnou cenu, když to chytráci pořídili za půlku (ale vydrželo to jenom dva roky :wink: )
To samé s těma řemeslníkama. Když to chci super, vybral jsem si na to vhodného montera, tak ho nebudu nahánět do vysokých otáček, protože to pak tutově někde podělá.
Stačí to sledovat i tady. Je jasné, že si všichni nekoupíme to TOP, co je dostupné, protože všichni přemýšlíme o poměru ceny, kvality, užitku...
Ale koupit to nejlevnější s tím, že to kdyžtak vyhodím se mi zdá trochu od věci.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od AR1 »

sramy píše:
AR1 píše:Dopadnul jsem stejně. Chodím do práce, nemůžu bejt leplům pořád za zadkem. Pak jsem si sednul na záchod a musel jsem být opřen špičkami u nohou, víc jsem nedosáhnul. Záchod o 7cm výš než má být.

Ono je to potřeba vidět i zdruhé strany, neříkám, že to je vždy, ale někteří zákazníci, zas umí pěkně potrápit nás řemeslíky. :(
U nás v ČR.

To s tebou souhlasím a nechci řemeslníky nějak paušalizovat. I zákazníci jsou někdy pěkní hajzlové - kolega teď v práci dělá nově práci za 200 tisíc. Paní si řekla jak to chce, na předání přijel manžel, paní sklapla a všechno blbě. Kdyby si to kolega nechal hned podepsat, vytřel si s nima zadek. Takhle se k tomu ženská nehlásí.
breh
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od breh »

Malík napsal :
Navíc u státních zakázek je prvořadým kritériem cena (protože tu umí zkontrolovat i ten blb co o tom nakonec rozhodne). Nikoho nezajímá kvalita, hlavně proto, že ti co o tom rozhodují nejsou odborníci, ale politici.
Těžko potom chtít aby něco vydrželo třeba 10let za dvojnásobnou cenu, když to chytráci pořídili za půlku (ale vydrželo to jenom dva roky )

Breh odpověděl:
A když se jedná o dotace na opravu silnic z EU , tak za dvojnásobnou cenu pořídit aby to dva roky vydrželo . Za zbytek postavíme tunely.
breh
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od breh »

zdzd píše:
breh píše:Myslím , že je to taky o věku jedince (modeláře) .

O věku te není vůbec. Je to částečně o zkušenostech, protože kdo ještě nezná dobrou práci, tak nemůže poznat ani zprasenou.

Té větě nerozumím
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“