Zásuvka, fáze vlevo - vpravo
-
frantaletec
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem kdysi dávno vyměnil poškozenou zástrčku na pračce Tatramatce se vkládáním zhora za obyčejnou placatou dvoukolíkovou,která se dala zasunout na obě strany.potom se stalo,že jsem zastrčil zástrčku do zásuvky obráceně,čímž jsem dal fázi napravo.Při zapínání pračky jsem se držel radiátoru,to Vám byla facka,že se divím,že jsem to přežil.Pračka letěla ven a šel jsem si koupit jinou.

frantaletec
Bohužel už tady nemám ten dopis, ale táta vznášel dokonce dotaz na úřad. Přišla odpověď s razítkem a odkazem na normu. Fáze vlevo je pouze doporučením. I podle prvního příspěvku v tomto tématu to není zpochybněno.
Samozřejmě ji dávám a budu dávat pouze vlevo, protože je myslím rozumné mít ji na jedné straně.
Ohledně spotřebičů to není nikterak horké. Podívejte se na eurozástrčky moderních přístrojů. Mají plošky pro zem nahoře i dole. V Německu, kde mají v zásuvce zem nahoře i dole si tedy pozici fáze měníte otočením zástrčky, stejně jako u dvojkolíku. Němci z tohoto důvodu v přístrojích fázi neznačí. Oba vodiče jsou černé, protože oba mohou být fáze.
V systému, kde lze otočením vidlice fázi prohodit nemá možná cenu řešit její pozici v zástrčce, ale pro pořádek by to mělo být jasně dané.
Samozřejmě ji dávám a budu dávat pouze vlevo, protože je myslím rozumné mít ji na jedné straně.
Ohledně spotřebičů to není nikterak horké. Podívejte se na eurozástrčky moderních přístrojů. Mají plošky pro zem nahoře i dole. V Německu, kde mají v zásuvce zem nahoře i dole si tedy pozici fáze měníte otočením zástrčky, stejně jako u dvojkolíku. Němci z tohoto důvodu v přístrojích fázi neznačí. Oba vodiče jsou černé, protože oba mohou být fáze.
V systému, kde lze otočením vidlice fázi prohodit nemá možná cenu řešit její pozici v zástrčce, ale pro pořádek by to mělo být jasně dané.
frantaletec píše:Já jsem kdysi dávno vyměnil poškozenou zástrčku na pračce Tatramatce se vkládáním zhora za obyčejnou placatou dvoukolíkovou,která se dala zasunout na obě strany.potom se stalo,že jsem zastrčil zástrčku do zásuvky obráceně,čímž jsem dal fázi napravo.Při zapínání pračky jsem se držel radiátoru,to Vám byla facka,že se divím,že jsem to přežil.Pračka letěla ven a šel jsem si koupit jinou.![]()
No pokud jsi u pračky s kovovým pláštěm použil dvojkolík jsi borec.
O Darwinově ceně už jsi slyšel?
-
frantaletec
- Kontaktovat uživatele:
No neslyšel,Ale tenkrát jsem si svépomocí dělal mnoho elektrikařiny.Jsem rád,že jsem dosud naživu.Od té doby jsem se mnoho poučil.Když jsem ukazoval elektrikáři zapojení venkovní zástrčky,tak mě dokonce pochválil,že jsem to udělal jako elektrikář.Vigo píše:frantaletec píše:Já jsem kdysi dávno vyměnil poškozenou zástrčku na pračce Tatramatce se vkládáním zhora za obyčejnou placatou dvoukolíkovou,která se dala zasunout na obě strany.potom se stalo,že jsem zastrčil zástrčku do zásuvky obráceně,čímž jsem dal fázi napravo.Při zapínání pračky jsem se držel radiátoru,to Vám byla facka,že se divím,že jsem to přežil.Pračka letěla ven a šel jsem si koupit jinou.![]()
No pokud jsi u pračky s kovovým pláštěm použil dvojkolík jsi borec.
O Darwinově ceně už jsi slyšel?
frantaletec
frantaletec píše:Já jsem kdysi dávno vyměnil poškozenou zástrčku na pračce Tatramatce se vkládáním zhora za obyčejnou placatou dvoukolíkovou,která se dala zasunout na obě strany.potom se stalo,že jsem zastrčil zástrčku do zásuvky obráceně,čímž jsem dal fázi napravo.Při zapínání pračky jsem se držel radiátoru,to Vám byla facka,že se divím,že jsem to přežil.Pračka letěla ven a šel jsem si koupit jinou.![]()
S tímhle přístupem by Tě pobily všechny.
Závada nebyla v pračce, ale v elektrotechnické kvalifikaci montéra.
Vigo píše:Bohužel už tady nemám ten dopis, ale táta vznášel dokonce dotaz na úřad. Přišla odpověď s razítkem a odkazem na normu. Fáze vlevo je pouze doporučením. I podle prvního příspěvku v tomto tématu to není zpochybněno.
Od těch citací norem bych upustil, protože by se to hemžilo čísly. Nestačí dát jednu normu, je tam mnoho souvislostí, většina norem je doporučená, ne závazná, přestože to jsou normy...
Ale skutečně je fakt, že fáze může být vlevo i vpravo a dospělo se k tomu v souvislosti s přechodem na třívodičovou soustavu a přispělo k tomu i barevné značení vodičů. Mimo zelenožlutého vodiče může být dnes fáze všude. Takže není možné spoléhat na to, že např. světle modrý vodič bývá obvykle pracovní nulový. Klidně může být krajní fázový.
Vodiče je možné barevně přeznačovat s výjimkou žlutozeleného a v rozbočných krabicích je možné mít různé okruhy, pokud jsou oddělené svorkovnice.
Takže možností jak přijít k bebíčku je více
U spotřebičů je to dnes jednoznačné. Buď je tam dvouvodičové připojení a nesmí to mít kovové části s nutností nulování, nebo to má ty plechy a pak je podmínkou třívodičové připojení. Nesmí se spojit ochranný vodič s žádným pracovním. V tomto uspořádání je možné pak používat naše spotřebiče v Německu, ve Francii... a naopak bez nebezpečí úrazu el. proudem.
-
frantaletec
- Kontaktovat uživatele:
V těch barvách vodičů to nebylo jednoznačný.to jsem kdysi připojoval cirgulárku a v domnění,že připojuji tmavězelený vodič na nulák,vše jsem smontoval.Ony ty dráty měly všechny skoro stejnou barvu.během několika dnů používání jsem se divil,že když sáhnu na páku zapínání,tak mě to docela zabrní.Tak jsem jí obalil izolačkou a dokonce jsem začal při řezání používat rukavice.Dlužno říci,že cirgulárka chodila normálně.Teprve po čase mi to elektrikář přepojil,tak jak to má být.Toto jsem taky přežil ve zdraví. 
frantaletec
-
frantaletec
- Kontaktovat uživatele:
Kamarád měl na chalupě ponorné čerpadlo ve studni na mytí.
Večer se muselo čerpadlo uklidit a když jsem rozpojil prodlužku a dostal jsem kokpanec od zemnícího kolíku nestačil jsem se divit.
Prej mu to zapojoval soused elektrikář
No radši jsem tam pak na nic nesahal a jen přikládal polínka do kamen...
Večer se muselo čerpadlo uklidit a když jsem rozpojil prodlužku a dostal jsem kokpanec od zemnícího kolíku nestačil jsem se divit.
Prej mu to zapojoval soused elektrikář
No radši jsem tam pak na nic nesahal a jen přikládal polínka do kamen...
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
frantaletec píše:
Já jsem kdysi dávno vyměnil poškozenou zástrčku na pračce Tatramatce za obyčejnou placatou dvoukolíkovou. Při zapínání pračky jsem se držel radiátoru,to Vám byla facka,že se divím,že jsem to přežil. Pračka letěla ven a šel jsem si koupit jinou.
Kdysi jsem připojoval cirgulárku. Během několika dnů používání jsem se divil,že když sáhnu na páku zapínání,tak mě to docela zabrní.Tak jsem jí obalil izolačkou a dokonce jsem začal při řezání používat rukavice.
-
frantaletec
- Kontaktovat uživatele: