Tricopter

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zamčeno
Zpráva
Autor
speto_sk
Kontaktovat uživatele:

#496 Příspěvek od speto_sk »

Ja som mal 3copter ale nemal som ziadne skusenosti. Teraz co mam 4copter a us asi 6 jeho upravu som spokojny. Ale to co mi ponuka kk doska uz mi nestaci. Tak chcem ist do arduina. Teraz mam ramena 25cm .
My plane: http://www.rcalbum.com/index.php?sum=607&amode=
My video: http://www.youtube.com/user/spetosk#p/a

Coptery , to je diagnoza ;-)
Troll

#497 Příspěvek od Troll »

Koukám, že je to návykové :D . i já jsem si udělal tricopter s KKcontroler jenom tak pro srandu a prvotní pokus , pak quad , na tom jsem taky dost popracoval , vyždímal jsem s něho co šlo, a teď už taky přemýšlím nad něčím opět trochu lepším. :) Jenomže pro mne je to stále pouhá zábava k vrtulníkům a nehodlám kupovat Mikrokopter za desítky tisíc. JAko doplněk k heli je to fajn, létá to podobně, velice stabilně, dá se blbnout i v noci a hlavně - rozbít to není snadné. A nakonec, protože o tom stále vím prd, je to zajímavé objevovat nové věci. :) .
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#498 Příspěvek od Vigo »

Kk pokud tedy měříme od středu celého stroje, udělám 40cm ramena. Pokusím se to udělat skládací pro účely snadnější přepravy třeba na dovolenou.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#499 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Vigo: Jojo já jsem měřil od středu stroje. Někdo uvádí vzdálenost motor - motor. Ale já mám 40 cm délku od konce ramene ke středu.

Jinak já jem původně žil v domění, že to prostě visí ve vzduchu jak přibitý a nemusím sáhnout na páčky, ale zatím to vypadá, že do tohoto ideálu to bude mít docela daleko. No uvidíme na zálet venku.
krtek2k

#500 Příspěvek od krtek2k »

Můžete tu někdo prosím popsat startovací proceduru klasickýho tricoptera na 4gyra?
Co já dokážu domyslet svým slepičím mozečkem je takhle:

1)zapnu vysílač a dám kolektiv do středu aby gyra načetli správný střed a připojim BEC do přijímače.

2)počkám až se zinicijujou gyra , dám kolektiv dolu a připojim pohonnou baterii k reglum.

3)počkám až regly přes motor odzpívaj že jsou ready.

4)pak se dá startovat?

Celý vlákno jsem prolítl , ale tohle jsem tam nezahlídl, tak se omlouvám.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
bigsam72

Tricopter z rcexplorer.se

#501 Příspěvek od bigsam72 »

Zdravim, postavil jsem tricopter podle navodu z rcexplorer.se ( stejne osazeni ) a mam nasledujici logickej problem. V podstate jsem to dostal do stavu kdy to lita. Mam 2 problemy. Jelikoz litatm vrtulniky tak mi pitch ani trotle curve nejsou neznamy ale u tricopteru je na trho curve nastavenej ziska na nejakou flat-line. Muj problem je ze kdyz to zapnu tak musim dat packu kolektivu alespon do 1/3 aby se to roztocilo a vzlitlo, coz je svym zpusobem logicky ale potom se mi stane ze pokud hodne uberu = motory se zastavi ja prudce pridam abych to zkorigoval ale v tu chvili motory zbesile pridaj a udela to treba flip a bum rana. Jak tohle resite pokud to resite ? Druhej letovej mod ?
<b>TORO 900, Blade 400 3D,Blade mSR, TREX 450 Pro,HK500GT - slepa cesta, TREX500 ESP, TREX 600 ESP,TREX 600 NSP</b>
Troll

#502 Příspěvek od Troll »

Zisk na gyrech dej napevno, žádné křivky ani mixy. Udělej kalibraci regulátorů - throttle range. Dle návodu k reglům. To by mělo hodně pomoci. Já mám nastaveny i letové režimy a křivky, pokud se to zastavuje , tak na jeden režim to startuj a na jiný kdy nemáš nulový plyn ale začínáš třeba na 15% létej. Max. plyn taky omez aby tam nebylo 100% . Pokud reglům navalíš 100% , gyra už nemůžou gyrovat , nejde přidat reglům, není z čeho a pak se to různě převrací, dělá to flipy nebo jiné paskvily. Já mám maximál asi 80% , pak to i při plném plynu letí zcela způsobně. Oproti heli je zde potíž, že regly nemají obvykle zcela stejnou charakteristiku. Co to znamená dobře víš sám.
speto_sk
Kontaktovat uživatele:

Re: Tricopter z rcexplorer.se

#503 Příspěvek od speto_sk »

bigsam72 píše:Zdravim, postavil jsem tricopter podle navodu z rcexplorer.se ( stejne osazeni ) a mam nasledujici logickej problem. V podstate jsem to dostal do stavu kdy to lita. Mam 2 problemy. Jelikoz litatm vrtulniky tak mi pitch ani trotle curve nejsou neznamy ale u tricopteru je na trho curve nastavenej ziska na nejakou flat-line. Muj problem je ze kdyz to zapnu tak musim dat packu kolektivu alespon do 1/3 aby se to roztocilo a vzlitlo, coz je svym zpusobem logicky ale potom se mi stane ze pokud hodne uberu = motory se zastavi ja prudce pridam abych to zkorigoval ale v tu chvili motory zbesile pridaj a udela to treba flip a bum rana. Jak tohle resite pokud to resite ? Druhej letovej mod ?

Ja som to vypinanie motorov riesil krivkou plynu. Kedze mam DX6i a ta ma len krivku v heli modu tak lietam 4copter v heli, a nic ine nenastavujem len krivku. Mam ju nastavenu tak ze som si odsledoval kedy sa copter odlepuje od zeme (tu je skok) dalsie dva body mam vo velmi malom rozdiely a potom je skok asi o 10% hore. Ak som mal len linearnu krivku tak som robil presne to iste ze copter skakal.

http://picasaweb.google.com/sabolp/RXSETTING4COPTER?feat=directlink
My plane: http://www.rcalbum.com/index.php?sum=607&amode=
My video: http://www.youtube.com/user/spetosk#p/a

Coptery , to je diagnoza ;-)
bigsam72

Re: Tricopter z rcexplorer.se

#504 Příspěvek od bigsam72 »

speto_sk píše:
bigsam72 píše:Zdravim, postavil jsem tricopter podle navodu z rcexplorer.se ( stejne osazeni ) a mam nasledujici logickej problem. V podstate jsem to dostal do stavu kdy to lita. Mam 2 problemy. Jelikoz litatm vrtulniky tak mi pitch ani trotle curve nejsou neznamy ale u tricopteru je na trho curve nastavenej ziska na nejakou flat-line. Muj problem je ze kdyz to zapnu tak musim dat packu kolektivu alespon do 1/3 aby se to roztocilo a vzlitlo, coz je svym zpusobem logicky ale potom se mi stane ze pokud hodne uberu = motory se zastavi ja prudce pridam abych to zkorigoval ale v tu chvili motory zbesile pridaj a udela to treba flip a bum rana. Jak tohle resite pokud to resite ? Druhej letovej mod ?

Ja som to vypinanie motorov riesil krivkou plynu. Kedze mam DX6i a ta ma len krivku v heli modu tak lietam 4copter v heli, a nic ine nenastavujem len krivku. Mam ju nastavenu tak ze som si odsledoval kedy sa copter odlepuje od zeme (tu je skok) dalsie dva body mam vo velmi malom rozdiely a potom je skok asi o 10% hore. Ak som mal len linearnu krivku tak som robil presne to iste ze copter skakal.

http://picasaweb.google.com/sabolp/RXSETTING4COPTER?feat=directlink

Diky za info, me to napadlo dokonce jsem tu krivku dole uz opravil ale jeste si s tim pohraju. Zeptal jsem se jenom proto abych zjistil jestli neni jeste nejakej jinej figl, lina huba holy nestesti Diky moc a letu zdar ..
<b>TORO 900, Blade 400 3D,Blade mSR, TREX 450 Pro,HK500GT - slepa cesta, TREX500 ESP, TREX 600 ESP,TREX 600 NSP</b>
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#505 Příspěvek od Vigo »

Tak jsem se pomalu pustil do stavby. Měl bych pár nejasností, které jsem na rcexplorer.se nenašel. Dotaz ohledně umístění gyr už tady někde je, ale uvítal bych trochu podrobnější informace.

1) Na fotkách různých Tricopterů jsou i různá umístění Gyr. Jako logické mi přijde umístění jako na vrtulníku, tedy u 401 vždy vetší plochou rovnoběžně s osou otáčení tj nějak takhle: http://www.rcalbum.com/photoView.php?id ... r=3&amode=
Popravdě mi hlava moc nebere, jak mohlo chodit tohle:
http://www.rcexplorer.se/projects/trico ... pter19.jpg

2) Vzdálenost gyra od středu Tricopteru. Podle fotek a i použití u vrtulníků se zdá, že by měla všechna být co nejblíže středu. Není mi jasné proč. Na koncích ramen je přeci větší obvodová rychlost a gyro tedy zachytí možný pohyb dříve. Naopak na středu budu nucen zvyšovat zisk. Podle toho, že na vrtulnících se dává k hřídeli a ne na ocas je mi jasné, že nějaký důvod to má, ale zaboha nevím jaký.

3) Jakou frekvenci produkují HK401 v digitálním režimu?

4) Podařilo se tady někomu dosáhnout takové stability jako je na webu rcexplorer.se Třeba v té tělocvičně?

Díky
Vigo
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#506 Příspěvek od JirkaA »

Vigo píše:
2) Vzdálenost gyra od středu Tricopteru. Podle fotek a i použití u vrtulníků se zdá, že by měla všechna být co nejblíže středu. Není mi jasné proč. Na koncích ramen je přeci větší obvodová rychlost a gyro tedy zachytí možný pohyb dříve. Naopak na středu budu nucen zvyšovat zisk. Podle toho, že na vrtulnících se dává k hřídeli a ne na ocas je mi jasné, že nějaký důvod to má, ale zaboha nevím jaký.

Omyl. Gyro nezajímá obvodová rychlost ale úhlová rychlost otáčení, a ta je stejná kdekoli ho umístíš. Na konci ramene ale bude oproti středu větší amplituda vibrací a to nemá gyro rádo, z toho důvodu je ideální umístění uprostřed ramen.
OK2WY
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#507 Příspěvek od Vigo »

Jo díky to dává smysl. Jinak mé další dotazy stále platí, tak se nestyďte :-D

Ještě me napadla jedna věc. Co motory vyosit pár stupňů od středu Tricopteru. Sliboval bych si od toho zvýšení stranové stability.
martinre
Kontaktovat uživatele:

#508 Příspěvek od martinre »

Umístění gyr na tom druhém odkazu co dáváš je správné. Ne každé gyro má osu ve které měří stejnou. Třeba to HK se přidělává jinak než to turnigy. Kdyby na tom druhém obrázku byly všechny turnigy tak by to yaw gyro bylo nalepeno na stojato.

Jak jsem to měl já umístěný (ten první odkaz) to chodilo dobře. Stabilitu jsem měl hodně dobrou, troufám si tvrdit že min. stejnou jako má na tom videu. Když jsem měl nastavený velký zisk a měl ještě dlouhá ramena, tak se to skoro nemuselo řídit, opravdu jsem byl překvapen.

Tu frekvenci gyr ti nepovím, to nemam jak změřit
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#509 Příspěvek od Vigo »

kk díky za info o Gyrech

Jak dlouhá jsi ta ramena od středu měl?

Ohledně frekvence se ptám, protože Mystery blue by podle rcgroups měly snést bez úpravy vyšší frekvenci, jen nevím jakou. Jede je někdo na digitál a bez úpravy?
martinre
Kontaktovat uživatele:

#510 Příspěvek od martinre »

Já jel na digitál u SS i Tower Pro bez jakýkoliv úprav a chodí to takhle už půl roku bez problémů. Analog jsme zkoušel ale sotva se mi to drželo ve vzduchu.
Jako ramena jsem měl původně celé ocasní trubky ze 450ky, jak jsem dělal kraviny a padal, tak jsem to pouze zkracoval o tu ulomenou část(vždy se to ulomilo u toho pouzdra v trupu), nakonci jsem to měl asi poloviční a stále to dobře létalo. Samořejmě sem musel měnit zisk, ten na tom přímo závisí.

Ty Mystery to opravdu snesou-z vlastní zkušenosti (mam ty HK Blue) to mohu potvrdit. Frekvenci mi v nich upravuje přímo soft v řídící jednotce.
Zamčeno

Zpět na „Coptery - projekty“