Tricopter

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Troll

#466 Příspěvek od Troll »

Vzduchoplavec píše:1) Jaký je rozdíl mezi těmi dvěmi módy gyra - normal a heading lock? A proč na motory nelze použít ten heading - tedy ten, kde gyru svítí kontrolka? Zkoušel jsem obě varianty a v tom heading locku se to chovalo hůř, ale nevím proč v čem tkví problém.

2) Gyro lze přepnout do digitálního režimu s každým reglem nebo to musí být speciální regl - tak jako je digitální servo? V analog módu to reguluje špatně? Při mých pokusech jsem měl gyra v analogu, tak nevím, zda část problémů nebyla v tom.

1. Gyro v normal modu se snaží pouze zastavit vznikající odchylku. Třeba zastavit naklánění. Gyro v HL si pamatuje původní polohu a pokud vznikne odchylka, gyro se snaží vrátit tricopter ( nebo ocas vrtulníku nebo cokoli jiného) do původní polohy.V tomto režimu servo ( nebo regulátor) často používá plné výchylky. Tyhle naše regulační soustavy jsou pomalé a tak se to může rozkmitávat a chová se to v HL blbě. Přečti si něco o PID regulátoru, pak tomu porozumíš. Myslím že to je popsáno i v článcích na helimanii pokud se dobře pamatuju.
2. Této otázce moc nerozumím, nevím v čem je problém. Ale : gyru je jedno co je na něho připojené, s přepínáním režimu to tudíž nesouvisí. Tím, že to přepneš na digitální mód posíláš z gyra tomu co chceš gyrem řídit ( třeba regl nebo servo) rychlejší pulsy. A tak regulační soustava může pracovat rychleji a přesněji. Je to prostě stabilnější. Jenomže ne všechno co je připojeno na gyro ty rychlejší povely ustojí. Pokud pošleš vysokou frekvenci servu co to nestačí zpracovat, nic se nezlepší, naopak se to zhorší nebo to i shoří. Digitání mód je vhodný jenom pro digitální servo, analog obvykle odejde do křemíkového nebe.
Gyro, kterým řídíš ocasní servo nastav na digitál pokud je to servo digitální. Gyra pro regulátory nech v analogovém módu.
Kuna2

#467 Příspěvek od Kuna2 »

stanos píše:Ale stejně mě zajímá, zda budu na FF-9 něco reverzovat. Zapojení 3. kanálu na zisk gyra se týká přijímače, ve vysílači budu plynovou pákou (3. kanál) ovládat stoupání tricoptera, ne ? Budu tedy ve vysílači reverzoval tento kanál či nikoliv ? Vrtulníky jsem nikdy nestavěl, doposud jsem létal pouze s modely letadel.
Hezký večer Standa

Nastuduj si jak funguje vrtulník s 120° CCPM cyklikou, nastavení tvého vysílače najdeš věřím v jeho manuálu.
Které kanály budeš muset reverzovat zjistíš až připojíš ty serva a začneš hejbat kniplama s vysílačem nastaveným na 120° cykliku. Zjednodušený postup: reverzovat kanály 1,2 a 6 tak aby na páku plynu chodily souhlasně (páka dole = serva v poloze, kde je regulátor je vypnutej), pak změnit poměry (znamínka) ve swash mixu tak aby páka křidýlek doprava přidávala levým motorem a ubírala pravým, pak swash mix výškovky tak aby při přitažení přidávaly přední motory a zadní ubíral.
Kanál tři tě bude zajímat až ve chvíli kdy jím budeš chtít něco dělat (třeba to řízení zisku gyr pokud na to nebudeš mít jinej vhodnější kanál - páka plynu se na kanál tři převádí přes křivku plynu - tj. plochou křivkou v určitý úrovni dosáhneš na výstupu konstantní signál (zisk gyra) nezávislej na poloze plynový páky).
Zdeněk
martinre
Kontaktovat uživatele:

#468 Příspěvek od martinre »

Troll píše:Gyro, kterým řídíš ocasní servo nastav na digitál pokud je to servo digitální. Gyra pro regulátory nech v analogovém módu.

Tak s tím nesouhlasím, pro regulátor nastavit gyro jedině na digitál. Zkoušel jsem to na několika různých gyrech a reglech. Na analog se to sotva drželo ve vzduchu..
m111

Re: kk hexacopter nestabilni

#469 Příspěvek od m111 »

Problém je v tom, že gyra odchylky netlumí, ale zvyšují. Musíš zreverzovat gyra. Dělá se to otočením potenciometru na řídící jednotce na nulu a zahýbáním příslušným kanálem. Podrobný návod je na rcgroups. Zde : Checking gyro directions:

-Take off the propellers.
-Turn on transmitter and flight controller.
-Set throttle to about 1/4. Motors should start.
-Tilt quad forward. Forward motor should speed up. If not, reverse pitch gyro.
-Tilt quad to the left. Left motor should speed up. If not, reverse roll gyro.
-turn quad CW. Front and back motor should speed up. If not, reverse yaw gyro.

Reversing gyros or gain potmeter direction:

1: Set roll gain pot to zero.
2: Turn on flight controller.
3: LED flashes rapidly 10 times.
4: Move the stick for the gyro you want to reverse, or the throttle stick for gain potmeter direction reversing.
5: LED will blink continually.
6: Turn off flight controller.
7: If there is more gyros to be reversed, goto step 2, else set roll gain pot back.

Jednoduché, nic na tom není. :D Reverzací ve vysílači ten jev cos tady ukazoval neopravíš. Jestli neumíš AJ, přeložím Ti to. :)

Díky moc za radu, ale problém byl jinde.
V euforii jsme předtím zapojili špatně kabely od regulátoru do ŘJ.
V šetce byla jednička a v jedničce šestka atd.
A teď už to je lítá a drží krásně.
Ještě jednou díky.
V budoucnu pošlu video.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#470 Příspěvek od blesk »

martinre píše:
Troll píše:Gyro, kterým řídíš ocasní servo nastav na digitál pokud je to servo digitální. Gyra pro regulátory nech v analogovém módu.

Tak s tím nesouhlasím, pro regulátor nastavit gyro jedině na digitál. Zkoušel jsem to na několika různých gyrech a reglech. Na analog se to sotva drželo ve vzduchu..

pro regl na digitál? já lítal s analogem, nevím jestli se to moc líbí tomu reglu ty "rychlé" informace
Howking
Kontaktovat uživatele:

#471 Příspěvek od Howking »

Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl
Troll

#472 Příspěvek od Troll »

martinre píše:

Pročpak tak rozhodný nesouhlas? Já radil člověku co o tom zjevně moc neví. A tudíž je mnohem menší chybou nastavit na regly analog kdy to sice nebude chodit tak dobře jak by mohlo, ale zcela jistě to chodit bude . Jasně že vyšší frekvence je lepší, ale jak můžeš tvrdit " jedině digitál" . Jsi si jist že všechny regly tohle zvládnou ? Co když se mu to za letu zastaví ? Anebo dokonce nějaký regl odejde? Není lepší postup pro začínajícího začít hezky od jednoduššího a funkčně spolehlivého stroje než se hnát za výkonem s nejistým výsledkem?
P.S. Já mám regly vyhnané na 416 Hz a jeden z nich po pár letech pustil do světa čmoudíky a je po něm. Vysoká frekvence je dobrá, ale všeho s mírou.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#473 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Právě o to mi šlo v 2. otázce. Zda je možné pustit digitál do každého reglu. S analogem to docela chodí, ale právě nevím, zda se digitálem ten regl nemůže odpálit. Mám tam obyčejné regly HobbyKing 20A - žádný zázrak techniky.

Jsou to tyto regly:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=13430

Servo tam mám Hitec HS-82 MG, takže analog.

Zajímavé je, že jsem nepozoroval žádný problém s inicializací gyr po zapnutí - jedu jen na 3x BEC z reglů. Žádný extra BEC nebo přijímačovky jsem tam zatím nedával. Nebo jsem si toho jen nevšiml? Jak se ten prblém s špatnou inicializací v praxi projevuje?

Mám 4 gyra HK-401B:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10113

S tím HL režimem jsem si to myslel - podle pozorování, jak se to chová, ale nebyl jsem si jistý. Díky moc za potvrzující odpověď.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

T-style

#474 Příspěvek od Vzduchoplavec »

A heleďte na toto:

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1143569&page=346#post15979688

Uspořádání do tvaru T - vypadá jako mnohem čitelnější na obloze - připomíná to více letadlo. Viz video.

Řízené to je zřejme KK deskou... To se mi líbí!
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#475 Příspěvek od Vigo »

Pánové měl bych pár dotazů.

1)Přemýšlím na nějakým x copterem pro FPV. Pochopil jsem dobře, že v případě KK boardu pro X copter potřebuji již jen 4x regulátory a motory? Tj žádná další gyra ani programování?

2) V případě stavby tricopteru bez KK boardu, jaké regulátory a gyra se jeví jako bezproblémové?

Díky
Vigo
martinre
Kontaktovat uživatele:

#476 Příspěvek od martinre »

Chápeš to dobře. Regulátor můžeš použít skoro jakýkoliv, v tomhle vlákně jich bylo zmíněno už několik-dobrou zkušnost mam s těmi Super simple, pak s tower pro a teď i s těma přelepenýma mystery(HK Blue series). Gyra asi nejlepší poměr cena/výkon ty HK401.
speto_sk
Kontaktovat uživatele:

#477 Příspěvek od speto_sk »

Vigo píše:Pánové měl bych pár dotazů.

1)Přemýšlím na nějakým x copterem pro FPV. Pochopil jsem dobře, že v případě KK boardu pro X copter potřebuji již jen 4x regulátory a motory? Tj žádná další gyra ani programování?

2) V případě stavby tricopteru bez KK boardu, jaké regulátory a gyra se jeví jako bezproblémové?

Díky
Vigo

Ak budes mat origo KKboard alebo si ho spravis, tak nepotrebujes ziadne dalsie dosky. Teraz je KKboard uprgadeovany na Megu168 (to je procesor na doske). Neviem ci ti pride doska uz naprogramovane pre Xcopter pretoze ja som si dosku urobil. Ak ti pride bez softu musis tam este nahrat za pomoci programatora ten soft ktory budes chciet, teda x copter alebo + copter alebo uz ako chces. Potom pripojis regulatory nastavis aby si mal spravne rozsah plynu, zisk z gyr popripade reverzovat gyra. A mozes lietat. A este by som zabudol aspon jednu sadu vrtuly naviac.
My plane: http://www.rcalbum.com/index.php?sum=607&amode=
My video: http://www.youtube.com/user/spetosk#p/a

Coptery , to je diagnoza ;-)
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#478 Příspěvek od Vigo »

Jj díky. Ohledně těch regulátorů se ptám, protže se tady dost řeší frekvence jakou zvládají. Z diskuse tady vyplívá, že lepší než SS jsou Turnigy Plush, ale ty věčně nejsou skladem.

Jde mi o to, jestli použití řídící desky nějak snižuje nároky na regulátory. Tj pokud to bude uspokojivě chodit i s nějakým horším reglem.

Díky
Vigo
speto_sk
Kontaktovat uživatele:

#479 Příspěvek od speto_sk »

Vigo píše:Jj díky. Ohledně těch regulátorů se ptám, protže se tady dost řeší frekvence jakou zvládají. Z diskuse tady vyplívá, že lepší než SS jsou Turnigy Plush, ale ty věčně nejsou skladem.

Jde mi o to, jestli použití řídící desky nějak snižuje nároky na regulátory. Tj pokud to bude uspokojivě chodit i s nějakým horším reglem.

Díky
Vigo

podla mojho usudku by to mohlo ist s akymkolvek reglom, ale je otazne ako budu regle reagovat na povely.
My plane: http://www.rcalbum.com/index.php?sum=607&amode=
My video: http://www.youtube.com/user/spetosk#p/a

Coptery , to je diagnoza ;-)
martinre
Kontaktovat uživatele:

#480 Příspěvek od martinre »

Chodit to bude i s horším réglem. Ty Turnigy Plush jsou dobrý, ale když jsem je chtěl, tak je neměli skladem. Já mam na quadrocopteru ty Blue series a ty chodí fakt suprově. Záleží taky na tom softwaru v tý řídící jednotce, v tom co tam mam, je to upravený na vyšší frekvenci bez toho, aby se musel régl nějak upravovat a přeprogramovávat.
Zamčeno

Zpět na „Coptery - projekty“