vliv mrazu na pádlo/bezpádlo

Všechno co je o modelech vrtulníků, ale nevejde se do jiné vrtulníkové kategorie.
Zpráva
Autor
error414
Kontaktovat uživatele:

Re: vliv mrazu na pádlo/bezpádlo

#16 Příspěvek od error414 »

Howking píše:
scaly píše:jakého mrazu jsou vůle v pořádku a dá se s nimi v klidu létat. Dík
- no lítat můžeš do jakéhokoli mrazu - polovodiče nejlépe pracují při -47°C - takže pokud nemá tvé gyro/bezpádlo extrémní teplotní drift, nic se neděje. Motor i serva se zahřejou - jen mazivo v servech muže trochu tuhnout, ale ne fatálně. Jediné s čím je velký problém jsou silově namáhané plastové díly - tam je to riziko velké - já sám nevím do jaké teploty se dá spolehnout na plastové gripy mého Protose a tak raději pod -5°C nelítám. I když možná už hazard začíná nad nulou, ale lítal jsem i -8 a nic se nestalo - otázka zda to bylo jen štěstí. Hledal jsem na netu, zda někde najdu teplotní spolehlivost těch plastovouhlíkových kompozitních materiálů z kterého jsou gripy Protose, ale nenašel. Nevíte někdo? Nebo "nekřtili" jste někdo třeba Protose v -10? Abych mohl být v -8 klidnější? :-)

proc je pro polovodic nejlepsi teplota -47?
Logo 600 + spirit
raging

#17 Příspěvek od raging »

Peteer píše:Urcite si nemyslim,ze by letani v mrazu prodluzovalo zivotnost :D
Ba právě naopak :P
Howking
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Howking »

error414 píše:proc je pro polovodic nejlepsi teplota -47?
- nejlepší děrová vodivost a nejnižší ztrátový odpor a nejnižší šum. S výhodou se toho užívá při brutálním přetaktovávání procesorů - když to zchladíš méně, tak se nedostaneš na takové výkony a když to zchladíš více, opět už se na ně nedostaneš. Samozřejmě že součástky v heli jsou navrženy pro optimálně pokojové teploty, ale mráz (pokud nejsou mokré a led je neroztrhá) jim prostě neuškodí. Jediné co s teplotu nemusí jsou materiály, které křehnou (no křehne i kov, ale u plastu je ro výraznější)
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl
raging

#19 Příspěvek od raging »

Howking píše:
- nejlepší děrová vodivost a nejnižší ztrátový odpor a nejnižší šum. S výhodou se toho užívá při brutálním přetaktovávání procesorů - když to zchladíš méně, tak se nedostaneš na takové výkony a když to zchladíš více, opět už se na ně nedostaneš. Samozřejmě že součástky v heli jsou navrženy pro optimálně pokojové teploty, ale mráz (pokud nejsou mokré a led je neroztrhá) jim prostě neuškodí. Jediné co s teplotu nemusí jsou materiály, které křehnou (no křehne i kov, ale u plastu je ro výraznější)
Takové znalosti nemám,vím však,že elektronika,tj. serva,gyro,přijímač,regulátor,teploty hluboko pod nulou moc nesnáší a přestávají spolehlivě fungovat :!:
scaly

#20 Příspěvek od scaly »

Nikomu nenadávám, ani to nemám v nejmenším úmyslu... Na heli jsem ani prstem nehrábl na elektroniku, nebo mechaniku....až bude aspoň nad nulou tak zkusím znova zalétnout, pokud i tehdy se bude problém opakovat, tak se v tom začnu "vrtat" - nejsem v této oblasti moc zkušenej, létám a létám a nerad se vrtám ve věcech, které jsou odzkoušeny od někoho spolehlivého, protože já sám bych to jistě, bohužel, lépe nesvedl.
Easy copter*, MD 500 Hughes-4ch*, Free spirit*, Honey Bee v2, maketa Augusty*- T-rex 450 sport+DX6i, T-rex 600ESP FBL microbeast

Obrázek
error414
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od error414 »

Howking píše:

je nejaky text kde je zminema zrovna teplota -47?
Logo 600 + spirit
Howking
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Howking »

error414 píše:je nejaky text kde je zminema zrovna teplota -47?
- nemůžu to najít - google neumí hledat mínuska. Ale byl to článek kde se zmiňovalo jednak, že polovodiče jsou v absolutní nule izolanty a s teplotou jejich odpor klesá, naopak odpory s teplotou rostou a jelikož je běžný integrovaný obvod kombinace polovodičů a odporů přibližně půl na půl, tak ta, někdo spočítal ideální pracovní teplotu na -47.
youtube.com/heyingosl
error414
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od error414 »

Howking píše:
error414 píše:je nejaky text kde je zminema zrovna teplota -47?
- nemůžu to najít - google neumí hledat mínuska. Ale byl to článek kde se zmiňovalo jednak, že polovodiče jsou v absolutní nule izolanty a s teplotou jejich odpor klesá, naopak odpory s teplotou rostou a jelikož je běžný integrovaný obvod kombinace polovodičů a odporů přibližně půl na půl, tak ta, někdo spočítal ideální pracovní teplotu na -47.

a jo tak, takze to neni nejlepsi pracovni teplota polovodicu ale integrovanych obvodu. a jeste to neni presne ale je to jen priblizna hodnota.
Logo 600 + spirit
Howking
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Howking »

error414 píše:a jo tak, takze to neni nejlepsi pracovni teplota polovodicu ale integrovanych obvodu. a jeste to neni presne ale je to jen priblizna hodnota.
- no každopádně je hluboko pod nulou, takže k tématu lítání v mrazu víc než dostatečně vypovídající.
youtube.com/heyingosl
gamer007
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od gamer007 »

Kua to nelítá!!! Před chvílí jsem zkusil 250tku na parkáči, po cca. 20s jsem ztrácel kontrolu, začala skákat jako bych cukal kolektivem a skoro nereagovala, tak jsem to ukončil, asi jak je maličká tak rychle promrzne. Nevim jak by se chovalo pročko s bezpádlem, ale naposled v -2°C to lítalo slušně, jen jakoby ztuhlo a občas jsem se propadl víc než bych čekal. Baterky do šestikila asi zase zazimuju, už jsem s ním měl našlápnuto :lol:
T-rex 600EFL, Prôtos 500, Miniprôtos, Solo Pro 180, Ansmann X2, Beatle110BS
Futaba T8FG,GT3C
DaveLister

#26 Příspěvek od DaveLister »

Me to taky dneska nedalo a sel jsem zalitnout nove procko. Teplota krasnejch -9° ale slunicko :D Padla celkem slusne zatuhly, serva diky tomu mely docela zaprah a jeste pred startem casto v nejakych polohach bzucely. Celkove mi prislo, ze helina reaguje dost opozdene na kolektiv - jakoby se serva hybali pomalu. V pulce druhe baterky navic zacal nejak podivne kmitat ocas tak jsem to radsi ukoncil. Rozhodne bych ale rekl, ze elektronika problemy nemela, vsechno to pravedepodobne byly mechanicke problemy.
raging

#27 Příspěvek od raging »

Ty teorie o -47st. jsou sice krasný,ale aplikovat je v vrtulnikarské elektronice je na hovno.V mrazu radsi neletat a smytec :!:
caca

#28 Příspěvek od caca »

hm nevím kde ale někde jsem se dočetl že gyro pod -5 může ztrácet vlastnosti jako že tuhne nebo tak něco hm
PeeKay

#29 Příspěvek od PeeKay »

K tej teplote -47°C: možno je to pre polovodičový materiál optimálne ale elektronika čo riadi vrtulník a jeho stabilitu je zložená z množstva ďalších materiálov, ktoré neboli navrhované na použitie v takom mraze.
Ale tiež si myslím, že elektronika bude asi tá posledná čo zlyhá. Mne včera HKčko po 5 minútach na -10° mraze tiež začalo byť nestabilné (microbeastx), nemohol som sa od zeme odlepiť aby som sa neprevrátil.
HK450GT flybarless, MicrobeastX 2.0, TG9x 2.4GHz, AXN FloaterJet
Odpovědět

Zpět na „Heli - jiné“