Heli a vaše nehody

Všechno co je o modelech vrtulníků, ale nevejde se do jiné vrtulníkové kategorie.
Zamčeno
Zpráva
Autor
psena
Kontaktovat uživatele:

#541 Příspěvek od psena »

No ty jo...tak to je fakt hruza..ale co vam brani davat na maly heliny ty konektory z HK (ty zluty XT60 nebo tak nejak) , tohle by se nemohlo stat. Me funguji bez problemu, nejradsi bych je mel i na 600ce :lol: Bezvadna manipulace a bezpecnost me stoji za riziko, ze se me jednou konektor vypoji...ale zatim ani naznak.
DaveLister

#542 Příspěvek od DaveLister »

Jedno servo je na skvarek, druhy potrebuje vymenit zadni plast, treti predni plast a mozna nejaky plastovy ozub. Vsechny potrebujou vymenit kabliky.
Gyro je nastesti netknuty, zatim funguje, snad mu neuskodilo to teplo. Prijmac ma osmazenej obal, ale funguje.

Ram je ztracenej, prezila jenom jedna spodni cast. Vsimnete si jak zmizela pulka ozubenyho kolecka :D. Zevnitr ramu bude potreba vymenit drzaky na loziska rotoru, domecek a ozub zadni vrtulky.

Nejhorsi ale je, ze je cela hlava cerna(puvodne stribrna), to je asi nejdrazsi sranda. Zkousel jsem to drhnout piskem ale moc to nejde a znici se pri tom lak. Nevite cim by se to dalo vycistit? Kupovat celou novou hlavu se mi nechce :(
DaveLister

#543 Příspěvek od DaveLister »

Tak po predbeznym nahazeni dilu do kosiku(chybi jenom par ptakovin) jsem na 219$ 8O 8O
A to jsem nektery dily hlavy vynechaval s tim ze je ocistim. Nechapu kde se to tam bere, vzdyt je to v podsate kus hlavy a servo + ptakoviny..

To uz se mi vic vyplati koupit kit se servama a motor s ESC prodat. Nevite kde by se dal kit sehnat vyhodne(musi to byt verze SE)??
scaly

#544 Příspěvek od scaly »

Hmm, tak to je mi tě fakt líto :cry: vlastně to je pomalu na koupi nějakého nového vrťase a toto mít na ND... toto kdyby se stalo mě tak si asi rok při pilném brigadničením nezalítám.
Easy copter*, MD 500 Hughes-4ch*, Free spirit*, Honey Bee v2, maketa Augusty*- T-rex 450 sport+DX6i, T-rex 600ESP FBL microbeast

Obrázek
Doctor2

#545 Příspěvek od Doctor2 »

Taky se přidám, neboť vidím rudě a vztek mi jde i ušima :evil:

Dnes let s minititanem, asi 1m nad zemí, už jsem se chytal přistát, najednou rána a vrtulník na zemi. Bez varování, bez pilotní chyby...

Důvod: z nějakého důvodu se mi uvolnil kablík se servisním konektorem od LiPo a celý se to namotalo na desku cykliky... očesalo to co se dalo. Fotku radši nedávám :evil: :evil: :evil:

mám chuť s tím seknout
Discus2 3,2m, EXTRA 330L 2,4m + DL50, FunJet 2x, ZOOM XXL
HELI: MINITITAN E325, T-REX 550 3gx
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#546 Příspěvek od JirkaA »

Takže lidský faktor a zkušenost pro příště ;)
OK2WY
zdzd

#547 Příspěvek od zdzd »

Doctor2 píše:Taky se přidám, neboť vidím rudě a vztek mi jde i ušima :evil:

Dnes let s minititanem, asi 1m nad zemí, už jsem se chytal přistát, najednou rána a vrtulník na zemi. Bez varování, bez pilotní chyby...

Důvod: z nějakého důvodu se mi uvolnil kablík se servisním konektorem od LiPo a celý se to namotalo na desku cykliky... očesalo to co se dalo. Fotku radši nedávám :evil: :evil: :evil:

mám chuť s tím seknout

Důvod bych považoval za celkem jasný.

P.S. Ten kablík za to nemůže.
Maxipes

#548 Příspěvek od Maxipes »

Doctor2 píše:Taky se přidám...

To mas jeste kliku ze se ten kablik nezkratoval a nevyhorela ti baterka :-) I kdyz servisni kablik by se asi driv upalil nez by uskodil baterce
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#549 Příspěvek od OPR »

Tak jsem včera oral. A to doslova. :?

Po nějakém seřizování a ladění kdy už se zdálo že takto to bude ok jsem včera vyrazil za opravdu nádherného počasí na zálet a pár skoků.

Prvních 5 baterek bylo takových cvičných - drobet visu, pak byla zkouška jak to chodí za kolektivem (rvát za to jako prase - ale nikoliv akroacie ... tu neumim) a pak nějaký ten pohodový let po obloze.
Šup domu na jídlo nabýt packy zkouknout helinu jestli neni někde něco špatně (na první pohled nebylo) a z5 na letisko. :D

První baterka .... je to nějaký gumový na cikliku, za kolektivem to chodilo dobře.
druhá baterka ........ po vizuelní prohlídce nic nezjištěno vše se zdá být OK a zkouším vyměnit listy ...... a hle cyklika jakoby ožila a pohoda - zbytek jest pohodový let.

Třetí (ten den již osmá) natankovaná baterka ve vrtulníku - šup na start a do luftu.
Říkám si drobet procvičíme vis boudou k sobě ....... pohoda huba - visím jde to po zimě nečekaně dobře :lol: myslel jsem si že po zimě a jen pár letů budou ruce "zatuhlejší".
Asi druhá minuta letu - najednou heli přestává poslouchat na povely klonění (křidélka) docela člověku v týhle chvíli zatuhne i když je vrtulník odemne přez 10m (cca13-17m) v tu chvíli je to blíž než si kdokoliv dovede představit.
Samotná představa toho že se mi ta roztočená bestie proběhne po pěšince instinktivně donutí ruce sepnout autorotaci a v poslední záchraně o oddálení vrtulníku ztěžka poslouchá alespoň klopení ........ po ocase a na zbytkovou energii v listech se vrtulník ode mne vzdálil a já s "úlevou" očekával náraz po ocase do rodné hroudy.

No nic dopadlo to, na to jak to mohlo dopadnout, poměrně dobře. Jedu domů a je mi celou cestu divný že mne to vůbec nemrzí. Naopak.
Doma jsem pak udělal kontrolu všeho možného a troufnu si říct že velmi pečlivě.

Verdikt komise pro letecké nehody je jasný.

Šrouby (dva) které zajišťují hlavu stabilizátoru na kameni hlavy nosného rotoru i přez to že byli řádně podlepeny (243) se jeden ze šroubů uvolnil. Následné "zašilhání" hlavy stabilizátoru při korekci v chybě pilotáže donutilo jít přepákování a celou mechaniku za své limity. To se následně projevilo "vyskočením" táhla mezi cyklikou a servem. Následovala ztráta kontroli nad kloněním a velmi obtížně se prováděla změna klopení.

Závěrem......... i když šrouby pečlivě zajišťujete lepidlem k tomu určeným, nemusí to znamenat vůbec nitssss. Kontrola, kontrola a zase kontrola.

PS:
škody nitsss motsss - klasika + ložiska. elektronika přežila uff :D
Nechť je to pro Vás varování co vše se může stát.
Mikelo

#550 Příspěvek od Mikelo »

Vrtulníkář provádí obřad kontroly spojů. Doporučuji u některého "hodnotného" programu televize v periodě co 2 letové hodiny. Někteří co lítají akrobačku navíc preventivně vyměňují kulové čepy a jejich šroubky akrobačkou přetěžované, např. na gripech. Jiní to nedělají a pak nadávají.
Screwball671

#551 Příspěvek od Screwball671 »

Tak přispěju taky svou troškou, start 450 v odházeném plácku se zbytky rozbředlého sněhu, při rozběhu jetště s mínusovým náběhem listů se podvozek mírně zatlačil do sněhu, bohužel jednou stranou více. Myslel jsem že to v pohodě vytrhnu ale místo vytržení se mi to převrátilo na bok, samo na tu více zabořenou stranu. Příčná hřídel ohlá do oblouku, servo cykliky stržené, hlavní hřídel ohlá. Po nelítání asi cca 2měsíců, jsem měl absťák a nechtěl jsem se zdržovat novým startem, takže se mi to vyplatilo. :x
Trex 700E, Trex 600 nitro, Protos 500, Trex 500, Trex 450 Sport, Yak 55M, RS352, Piper Cub, Variant
OPR
Kontaktovat uživatele:

#552 Příspěvek od OPR »

Mikelo píše:Vrtulníkář provádí obřad kontroly spojů. Doporučuji u některého "hodnotného" programu televize v periodě co 2 letové hodiny. Někteří co lítají akrobačku navíc preventivně vyměňují kulové čepy a jejich šroubky akrobačkou přetěžované, např. na gripech. Jiní to nedělají a pak nadávají.

Kontrolu dělám a nepodceňuji ji. Vrtulník byl po kompletní rozborce a tohle byl zalétávací den. Mezi lety byla prohlídka ovšem jen vizuelní Zmíněný šroub podlepený BYL ač se povolil. Z mé strany jsem pro to nemohl udělat více. Poté následoval slet nešťastných událostí který zkončil tak, jak zkončil. Bohužel.
Nebo máš jiné vysvětlení jak to že zalepený šroub se sám uvolní? Podotýkám že zbytky vytvrzeného tmelu na šroubu jsou patrné v odpovídajícím množství.

PS: spoje vytvrzené tmelem (243) byli ponechané 3dny na vytvrzení.
A otázka ......... je podle tebe 3dny válení se na skříni a tvrdnutí tmelu málo? Dovoli bych si odpovědět že nikoli :wink:

Neříkám že jsem vševědoucí ale tohle mne opravdu zajímá. jelikož bych podobným situacím rád do budoucna předcházel jinak. pokud vůbec nějaké "jinak" existuje.
prosím poraď........ 8)
DaveLister

#553 Příspěvek od DaveLister »

Screwball671: Presne to same se mi stalo pred par dny, u me se ale do snehu chytl ocas a ocesal se mi jenom predni prevod karnanu a listy se zakously do gripu, zbytek nastesi v pohode, asi taky proto, ze nebylo roztocene na plne tocky. Rozhodne jsem se ale poucil a priste si start zopakuju radsi zopakuju.... a nebo mozna to od ty zeme utrhnout rychlejs, aby se to nestihlo prevratit :D :D
zdzd

#554 Příspěvek od zdzd »

Urvat rychleji asi nebude to správné řešení. Na helicopter dangers borec popisuje jak mu při takovém pokusu helina vlétla do ksichtu...
OPR
Kontaktovat uživatele:

#555 Příspěvek od OPR »

zdzd píše:Urvat rychleji asi nebude to správné řešení. Na helicopter dangers borec popisuje jak mu při takovém pokusu helina vlétla do ksichtu...

Přesně....... na nízkých otáčkách (což v tomto případě je) je helina opilá a v horším případě neovladatelná a kerým směrem se vydá - těžko se z něj nechá odklonit.
Zamčeno

Zpět na „Heli - jiné“