Lietame na agroletisku, prevádzka agro len v lete, intenzita mierna, občas ULL.
No a k nám a našim modelom nastúpila štátna polícia, že sú na nás sťažnosti a že rušíme obyvateľov (500 m vzdialenej obce) elektroletmi.
Najprv som policajtovi vysvetlil, že porušil zákon tým, že osobným automobilom vošiel na vzletovú a pristávaciu dráhu vnútroštátneho neverejného letiska bez príslušného povolenia a potom to, že sa nachádza na súkromnom pozemku bez pozvania majiteľa alebo prevádzkovateľa a pokiaľ mi nemôže ukázať povolenie sudcu, tak mu doporučujem začať sa zaujímať o motory a baterky v modeloch, ako o to, čo tam robíme a koho rušíme a zabudnúť na oficiálnosti, lebo sa môžeme stretnúť v pondelok v kancelárii jeho nadriadeného a môže prísť aj niekto z leteckej inšpekcie.
Samozrejme tomu predchádzalo niekoľko krokov. Jeden z nás je totiž pilot s príslušným vzdelaním, dnes už vojak a onedlho pilot stíhačky a tiež roky rokúce poznáme majiteľa letiska, s.r.o., a osobne jej konateľa a spolumajiteľa (a dnes je to v podstate môj kolega, lebo firma, kde pôsobím, kúpila tú "jeho" firmu

) a máme s tou firmou písomnú dohodu o podmienkach využívania plochy Model-Klubom a súčasne oprávnenie pre mňa vydávať povolenie na vstup a na vjazd vozidla na plochu.
Zmluvu so sebou nevozím, povolenku má každý člen klubu a z ostatných kto tvrdí, že má povolenie na vstup na letisko okrem našich členov klame, lebo ja jediný mám to právo povolenia vydávať delegované majiteľom plochy.
Takže policajt chápal celkom rýchlo, hoci jeho kolega to skúšal inokedy, ale tiež rýchlo docvaklo, pobavili sme sa a polietali, vysvetlili pár technických finesov a vypadlo z neho, že niektorým starousadlíkom v dedine vadí, že je na príjazdovej ceste (na okraji dediny) a na letisku živo, chceli by mať kľud. Keďže ale letisko nie je "ničie" a už vôbec nie "dedinská plocha", tak sa síce ľudkovia môžu čertiť, ale právny stav je jasný a tak sme na záver požiadali policajta, aby sa občas prišiel pozrieť na tých opitých autíčkárov, čo na letisku občas vystrájajú, a aj keď plocha nie je verejnou komunikáciou pozemnej dopravy, my ako prevádzkovatelia plochy máme právo privolať políciu

keď ju niekto využíva bez príslušného povolenia alebo bez súhlasu majiteľa alebo prevádzkovateľa.
Takže zisti si, kto je prevádzkovateľ letiska (majiteľ pozemkov môže byť iná súkromná osoba, ešte z čias socializmu nemusia byť pozemky vysporiadané, ale kecy takéhoto človeka, že je to jeho pozemok nemusíš brať do úvahy, ak to letisko bolo postavené legálne) a skús sa s ním dohodnúť, či môžeš na ňom lietať, kedy a ako a spíš jednoduchú zmluvu.
Obecná ani štátna polícia na takejto ploche nemá žiadne právomoci bez pozvania majiteľa. Iba sa snažia zastrašovať a zneužívať neznalosť občanov.