Etika lietania + Netiketa + Turnigy 9x

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#271 Příspěvek od RiMr »

boboland píše:to RiMr: prograsmatory na predaj uz nemam, mam ich uz len par ks volnych a tie su viac menej rezervovane - tak to prosim vyhod, do navodu to aj tak nepatri.

obrazky eepe3 a eepe4 odstran! -tu som urobol chybu, vo videu je to uz ok.

Opraveno.
Ale.
Chlapi, nelejte to pivo z okna a pište komenty pod článek, nechci tady RCM zasírat techn. komenty k článku na jiném webu... :wink:

Jdu lítat... :)
Kontaktovat uživatele:

#272 Příspěvek od boboland »

sorry, ospravedlnujem sa :oops:

skocim si zalietat aj ja , len to pocasie :( :( :(

mam stal problem nastavit spravne kridelka, nejako sa mi stale dari ich nastavit tak ze mi pada lietadlo po kridle aj pri minimalnom pohybe kridelok - tak idem testovat :)

teraz mam nastavene tak , ze hore 80% a dolu 55% a furt je to zle :(, alebo to tak ma byt?
bohuzial tu nie je nikto kto by mi poradil, vsetci ktorych som stretal v lete a na jesen asi sedia doma, alebo lietaju v inom case, ale vsetci ?
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#273 Příspěvek od RiMr »

A padá ti to jakože se to sveze, když dáš křidélka? Jakože se to nakloní na stranu podle křidélek a pak se to svez po křídle dolů? Nemáš to moc natažené?
Jaké je to letadlo? Zkus to rozjet na rychlosti, třeba jízdou z kopečka, srovnat do horizontu, trošičku zvednout čumák a pak dát ty křidélka (ale toto všecko dostatečně rychle než to tu rychlost zase vytratí a v dostatečné výšce).
Direrenciace má vliv spíš na to, jestli výkrut není sudovitý, že prostě jedno křídlo jde víc než to druhé a éro se netočí podél podélné osy. Že by to mělo kvůli tomu padat po křídle, to se mi nezdá.
Akorát, to máš 80% výchylky, né 80 stupňů úhel mezi vychýleným křidélkem a křídlem...?

učitel - žák

#274 Příspěvek od peppee »

Učitel - žák
to Rimr:
Já vím, že to šlo, někde jsem to tu četl. Ale opravdu nevím čím to je. Jaký jsi použil kabel na spojení? Mono jack 3,5 mm přímý nebo kroucený? Myslím tím přehozené vodiče? Nebo má být použitý stereo jack?

Jinak modulace oba dva PPM.
Obě vysílačky stejný mode tzn. u mě 4
obě čistá pamět
učitel zapnuto fce Trenér vše na ON včetně všech serv
žák fce Trenér vypnuta vše na OFF

postup jak to zapínám:
zapnu učitele ( mou vysílačku ) s přepínačem na trenéra v poloze OFF, ztn: základní nastavení. Zasunu jack do zdířky na učitelovi a pak jej zasunu do žáka ( tátovo vysílačka), tím se žák zapne. Pak mohu ovládat mou vysílačkou model spárovaný s mou vysílačkou po přepnutí přepínače na "stopkách". Mám ho vyměněný místo spínače za přepínač. Ale jak přepnu přepínač do původní polohy, tak žák neovládá nic. Jako by tam ten signál nemohl zpracovat.

To Drondys
Tím odporem tam udělá co? Sníží uroveň signálu, který ruší vycházející signál? A nesníží to náhodou také dosah vysílač? A tento odpor je na učitelovi nebo žákovi?

Děkuji za radu. Potřebuji to rozchodit, protože si ji táta kopil kvůli tomu, aby mohl zatím létat se mnou na "kšandě", než se to naučí.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#275 Příspěvek od RiMr »

Nemůžu to vyzkoušet protože teď jak na potvoru dvě v2 nemám. A s Assanem to nemá význam zkoušet, to prostě funguje, to víme...
Víš co zkus? Tím nic nezkazíš. Zkus na tom žákovi vyndat modul, jak už tu někdo psal. Za zkoušku nic...
Kontaktovat uživatele:

#276 Příspěvek od lubo1 »

boboland píše:sorry, ospravedlnujem sa :oops:

skocim si zalietat aj ja , len to pocasie :( :( :(

mam stal problem nastavit spravne kridelka, nejako sa mi stale dari ich nastavit tak ze mi pada lietadlo po kridle aj pri minimalnom pohybe kridelok - tak idem testovat :)

teraz mam nastavene tak , ze hore 80% a dolu 55% a furt je to zle :(, alebo to tak ma byt?
bohuzial tu nie je nikto kto by mi poradil, vsetci ktorych som stretal v lete a na jesen asi sedia doma, alebo lietaju v inom case, ale vsetci ?

Skús na začiatok vypnúť všetky mixy. Alebo ešte jednoduchšie - naprogramuj to ako nový model, kde nebude mixované vôbec nič - t.z.n. samostatne pôjdu krídelká, samostatne, motor, samostatne smerovka, samostatne výškovka. Žiadne brzdy, ani kompenzácie. Mixovať môžeś začať až po základnom zálete. Diferenciaciu dávam na začiatok 1/2. Doladím podĺa toho, ako sa to správa v zátačkach. Ale snažím sa to nastaviť tak, aby som mal plné výchylky serva.
Ak ti to bude aj potom padať po krídle, tak je niećo zlé v geometrii modelu, alebo ´taźisko, alebo nízka rýchlosť......
http://lubo111.rajce.idnes.cz
boboland
Kontaktovat uživatele:

#277 Příspěvek od boboland »

to RiMr and Lubo1:
nemam nastavene ziadne mixy co sa tyka , ze by islo este nieco ked dam kridelka. mam nastravene 80% z max vychylky ktoru vie servo urobit.

ak ide riadne rychlo = maximum co to da a urobim len pohyb kridelkami, cize vsetko ostatne sa nehybe a je v strede, tak sa mi lietadlo cessna epp 1450mm nakloni a prudko klesa dole. musim tahat vyskovku skoro uplne hore aby nepadalo ako stihacka. robil som to vo velkej vyske aby som videl co to urobi potom, ale stale to ide do "vykrutu" a cim viac cakam tym strmsie dole.
myslim ze mam tie hodnty 80/55 zle navrhnute, ale netusim kolko by to malo byt. ked som dal 90/30 tak to bolo to iste.

ALE, mozno to tak ma byt, len mi to nikto nevie potvrdit, ci je to vada nastavenia , alebo je to tak ok a treba to bezne korigovat vyskovkou, respektive namixovat.

som absolutny samouk, tak dufam ze som sa vyjadril aspon trochu pochopitelne :)
coro

#278 Příspěvek od coro »

Skús tú diferenciáciu zmenšiť. (t.j. nastaviť napr 60 a 60 alebo 60 a 50).

Je možné (a bežne sa to robí) že aj polohy pák serv robia diferenciáciu krídeliek, t.j. že hore chodia viac ako dole aj keď signál vysielača dostanú rovnaký.

Diferenciácia má dva podstatné významy
- jednak zabráni utrhnutiu prúdnic na strane kde krídelko ide dole (zvyšuje vztlak, krídlo má ísť hore),
- jednak krídelko vyklopené viac hore okrem stlačenia tej strany dolu aj pri väčšej výchylke viac brzdí a tým brzdením na jednom krídle v podstate zafunguje aj ako smerovka, natočí model. Toto práve môže znamenať že model sa nakloní napríklad doprava a ten efekt zabrzdenia pravej strany zatočí doprava aj v rovine krídla. Lenže rovina krídla sa pritom nakláňa a to točenie teda smeruje čumák k zemi.
Normálne to ale tak ako popisuješ, určite nie je.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#279 Příspěvek od RiMr »

Dej menší výchylky na křidélkách a větší na výškovce :)
Použij DualRaty.

Když dáš malou výchylku křidélek, tak to dělá co?

Máš to v těžišti?
Nemáš to těžké na čumák a nekompenzuješ to natažením?
To by vysvětlovalo i tu tupou reakci výškovky...

jedenapůl metrová Cessna to už je kus letadla, ta musí lítat jak víno! :D

Hele, není to ta se vztlakama? Nemáš ji pověšenou na vztl. klapkách, na pádovce a nevrzneš tam v ten moment plná křidýlka?
Pak by se to zvrátilo na bok jak popisuješ a taky by trvalo než začne fungovat pořádně výškovka, než se to rozjede...

Prostě možností je víc...

Pošli link co je to za konkrétní éro.
Kontaktovat uživatele:

#280 Příspěvek od lubo1 »

boboland píše:to RiMr and Lubo1:
nemam nastavene ziadne mixy co sa tyka , ze by islo este nieco ked dam kridelka. mam nastravene 80% z max vychylky ktoru vie servo urobit.

ak ide riadne rychlo = maximum co to da a urobim len pohyb kridelkami, cize vsetko ostatne sa nehybe a je v strede, tak sa mi lietadlo cessna epp 1450mm nakloni a prudko klesa dole. musim tahat vyskovku skoro uplne hore aby nepadalo ako stihacka. robil som to vo velkej vyske aby som videl co to urobi potom, ale stale to ide do "vykrutu" a cim viac cakam tym strmsie dole.
myslim ze mam tie hodnty 80/55 zle navrhnute, ale netusim kolko by to malo byt. ked som dal 90/30 tak to bolo to iste.

ALE, mozno to tak ma byt, len mi to nikto nevie potvrdit, ci je to vada nastavenia , alebo je to tak ok a treba to bezne korigovat vyskovkou, respektive namixovat.

som absolutny samouk, tak dufam ze som sa vyjadril aspon trochu pochopitelne :)

Ťažko takto nadiaĺku niečo poradiť. Najjednoduchšie je poźiadať niekoho skúseného v okolí....
Prekontroluj ťažisko, váhu, pohon, či máś správne namontovanú vrtuľu. Zátačky sa krídelkami bežne lietajú do náklonu cca 15 st. Potrebujeś dostatoćnú rýchlosť, inak ti to padne na čumák. Ak pustíš knipel v malom náklone - čo to urobí? Pohodové éro by sa malo zrovna´t. Ak sa sám nezrovná - chce to vrátiť z náklonu kontrou krídelok - inak ti bude zátačku uťahovať a náklon zvečšova´t až do vývrtky. Večšie náklony chcú većšiu rýchlosť. Ak je neaký symetrický profil, potom to chce aj máličko výśkovky, poprípade korekciu smerovkou. Ak nemá vzpetie, potom sám z náklonu nevyjde.
japes

Koupit?

#281 Příspěvek od japes »

Tak to Vám chlapi pěkně děkuju. Vlastním mx-12 a uvažuji o koupi něčeho 2,4Gh, no a byl jsem pevně rozhodnut, že za ty prachy se tenhle vysílač rozhodně vyplatí. Po přečtení části z diskuze jsem ale poněkud vyveden z míry a mé rozhodnutí je nahlodáno nejistotou a strachem z velkého zklamání. Je zajímavé, že největší odpůrci tohoto přístroje, jej nevlastní a ani dokonce jej v reálu nikdy neviděli, proto nemůžu jejich hodnocení brát v potaz i když zní mnohdy velmi fundovaně. Tak se ptám těch, kteří jej vlastní. Mám či nemám investovat v podstatě skromný peníz do tohoto výrobku nebo zakoupit značkovou (drahou) vysílačku? Jsem pokročilý začátečník a létam se vším možným, vždy dokud to totálně nezničím. Děkuji za případnou radu a letu zdar.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#282 Příspěvek od Abu »

Precti si co o te vysilacce pise RiMr, jak tady v te diskuzi, tak na jeho webu. On je jeden z mala, ktery opravdu VI o co bezi. Tady v diskuzi dostanes vetsinou cernobile odpovedi ze kterych si stejne nic neujasnis (akorat tak vyvolas dalsi histerickou hadku, kterou bude muset moderator smazat).

A rozmysli si jake modely s tim planujes ridit (ne jen najare, ale treba za 2-3 roky).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#283 Příspěvek od lubo1 »

boboland píše::)

Predpokladám, že ak je to stavebnica - sú tam popísané max výchylky všetkých kormidiel. Kŕidelko by rozhodne nemalo ísť hore viac ako 30 st. A aj to je už brutálna výchylka. Pozor -píšem krídelko, nie servopáka ani mix na vysielači. Koľko to je mm - to si spočítaš podĺa hlbky krídelka....
Nezniźuj to na mixoch, radšej to uprav na pákach serva a páke kridelka. Servo by ti malo idealne chodiť pri plných výchylkách na 100 percent.
Radšej ako D/R používam Expo. Okolo stredu to chodí jemne a keď v krízovke zaberiem za knipel - zodpovedá tomu patričná výchylka...
boboland
Kontaktovat uživatele:

#284 Příspěvek od boboland »

to coro and lubo1: dakujem za dobre poznamky - vsetko to overim a dam vediet

to RiMr: vsetko vyvazene, vyrovnane .... neotravoval by som vas az s takymito blbostami ako je vyvazenie ...

lietadielko je cessna hornoplosnik bez klapiek ...
len SVKM nic viac.

P.S.: prave som si spravil podsvietenie (dodam foto a info) a idem osadit na pevno konektor pre programovanie pod logo turnigy (detto bude foto a info) neda sa lietat, tak sa hrajem :)
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#285 Příspěvek od lubo1 »

boboland píše:

Tú diferenciaciu je nutné merať priamo na krídelkách - nespoliehať sa na to, čo je nastavené na vysielači..... Keď predsadím páky na servách dopredu - bude na vysielači diff 0 a skutočná 1/2.......
Zamčeno

Zpět na „Turnigy T9x“