Preflzenie drahy serva na jednu stranu? nemozné?
Preflzenie drahy serva na jednu stranu? nemozné?
Ahoj
Mam Filip 600 a optik6, pomocou camb som nastavil kridelka dohora ako brzdy, ale su neucinne. Podla mojho odhadu asi iba 25-30 stupnov. Technicky by mohli ist este viac vysunut, pretoze ked zapnem brzdu a pokusim sa zamavat kridelkami, kridelko ide este vyssie až tak, ako by som si predstavoval aby bolo vysunute pri brzde. Je nejaka moznost predlzit drahu pohybu serva do jednej strany, trebars aj na ukor pohybu na druhu stranu, aby mi zapnutie brzdy vysunulo kridelka az na dojazd serva do krajnej polohy?
Vie niekto ako na to?
Vdaka za rady.
Mam Filip 600 a optik6, pomocou camb som nastavil kridelka dohora ako brzdy, ale su neucinne. Podla mojho odhadu asi iba 25-30 stupnov. Technicky by mohli ist este viac vysunut, pretoze ked zapnem brzdu a pokusim sa zamavat kridelkami, kridelko ide este vyssie až tak, ako by som si predstavoval aby bolo vysunute pri brzde. Je nejaka moznost predlzit drahu pohybu serva do jednej strany, trebars aj na ukor pohybu na druhu stranu, aby mi zapnutie brzdy vysunulo kridelka az na dojazd serva do krajnej polohy?
Vie niekto ako na to?
Vdaka za rady.
-
TomasTR
- Kontaktovat uživatele:
Proč zakládáš toto nové vlákno, když včera jsi se ptal na to samé? http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ht=#457055
Tomu nerozumím...

Tomu nerozumím...
Moje stroje http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=341
www.rctomas.webnode.cz
www.rctomas.webnode.cz
Kluci piště aspoň názvy threadů jako lidi a ne jako čuňata- splést se může každý a já to mám někdy jako hovádko- ale přečtu si to po sobě a když tak je tam upravit-arda1BOT 
Naposledy upravil(a) arda1 dne úte 23.11.2010 11:06, celkem upraveno 1 x.
ICQ 638556901
- frantadobromila
- Kontaktovat uživatele:
Re: Preflzenie drahy serva na jednu stranu? nemozné?
zdema píše:Ahoj
Vie niekto ako na to?
Vdaka za rady.
Optik nemám, ale krídelká, vo funkcii brzdy nastavujem na začiatku najskôr mechanicky Na rádiu nemám zapnuté žiadne mixy, výchylky EPA nastavené na 100 percent a trebárs to ani nedám do kanálu krídelka, ale trebárs výškovky. Nastavujem krajné polohy - hore 60 st, dole 15-20 st.. stred ma zatiaľ nezaujíma. Servo nesmie nikde mechanicky zadrhávať ani niečo priečiť a na pákach nastvím plnú výchylku. Toto mechanické nastavenie sa snažím nastaviť na tiahlach a pákach čo najprecíznejšie a tak, aby obidve krídelká chodili rovnako.
Keď mám toto nastavené, až potom začínam ladiť soft a nastavovať mixy, offset, diff atď... to ale záleží už na konkrétnom rádiu.....
Pokiaľ to mechanicky nenastavíš správne, softom to nedoženieš a v neakom režime ti to bude robiť problémy. To isté platí aj na ostatné funkcie. Ak už máš funkcie pozapínané - nevieš kde je chyba a kam šahnuť, aby to chodilo správne.....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Mam Filip 600 a optik6, pomocou camb som nastavil............
Začni tím, že přesadíš páku na servu tak, aby to tu výchylku diferencovalo mechanicky. Pohybem páky serva k jednomu kraji bude výchylka menší, směrem na druhou stranu to musí napřed dojet k původní střední poloze páky na servu, potom přes ten střed na kraj, tam zvolíš tu požadovanou větší výchylku.
Zbytek Ti píše Lubo1
Mechanická diferenciácia = páka na serve nie je rovnobežná s pákou na krídelku, ale smeruje (v prípade že je zospodu) viac dopredu. Pri pohybe dopredu sa jej pohyb zatáča po kružnici smerom do krídla a za tiahlo už ťahá oveľa menej, ako opačným smerom.
Mať diferenciáciu (že chodia viac hore) nastavenú je hlavn pre vetrone vhodné aj z iných dôvodov (kompenzuje to odpor čo vzniká na krídelku aj to znižuje možnosť odtrhnutia prúdenia)
Možnosti nastavenia Optic 6 nepoznám, pri plnom vysunutí spoileronov (alebo Crow) mi vysielač oreže maximálnu výchylku a krídelká ani ich servá sa už smerom hore vôbec nepohybujú, len sa vracajú dole. Posielať servu viac než 100 percent by sa mi ale nepáčilo a niektoré vysielače to orezať nevedia.
Mať diferenciáciu (že chodia viac hore) nastavenú je hlavn pre vetrone vhodné aj z iných dôvodov (kompenzuje to odpor čo vzniká na krídelku aj to znižuje možnosť odtrhnutia prúdenia)
Možnosti nastavenia Optic 6 nepoznám, pri plnom vysunutí spoileronov (alebo Crow) mi vysielač oreže maximálnu výchylku a krídelká ani ich servá sa už smerom hore vôbec nepohybujú, len sa vracajú dole. Posielať servu viac než 100 percent by sa mi ale nepáčilo a niektoré vysielače to orezať nevedia.
coro píše: Posielať servu viac než 100 percent by sa mi ale nepáčilo a niektoré vysielače to orezať nevedia.
Navyše ak je servo utopené v krídle, većšiu dráhu ako 100 percent ani nieje moźné nastaviť, pretože už chytajú tiahla o krídlo.... Ak urobíš zalomené tiahlo - má to tendenciu pružiť....
Ak celá dráha serva nestačí na plnú výchylku krídelka, potom treba predlžiť páku serva, alebo skrátiť páku na krídelku.....
Ale ako som písal v predoślom príspevku, aź keď je to mechanicky OK, potom nastavovať soft.....
JMalik píše:zdema píše:Ahoj
Mam Filip 600 a optik6, pomocou camb som nastavil............
Začni tím, že přesadíš páku na servu tak, aby to tu výchylku diferencovalo mechanicky.
Záleží od rádia. Na MPXe ma diferenciacia netrápi vôbec. Tam nastavím mechaniku. Následne v softe doladím súbeh a presné koncové body výchylky EPA - cez ktoré servo neprejde ani trimom..... Potom nastavím cez offset neutrál krídelka. Potom nastavím výchylku hore/dolu pre krídelko. Potom nastavujem max výchylku pre Crow. a následne diferenciaciu pre krídelko...... Takźe z pohľadu mechaniky serva ma zaujímajú len krajné polohy serva....
Naposledy upravil(a) lubo1 dne úte 23.11.2010 10:02, celkem upraveno 1 x.
Mám pocit, že tu jde o nedorozumění.
Princip je v tom, že neutrál serva nemůže odpovidat neutrálu kormidla. Mechanicky je třeba vše nastavit tak, aby v krajních polohách serva bylo i kormidlo v krajních polohách a nic se nikde neblokovalo. Potřebný neutrál kormidla se pak nastaví ve vysílači a servo není ve své středové poloze. Což ničemu nevadí a způsobí to to, že pak je využitá celá jeho dráha, přičemž chod na jednu stranu je delší než na druhou.
Princip je v tom, že neutrál serva nemůže odpovidat neutrálu kormidla. Mechanicky je třeba vše nastavit tak, aby v krajních polohách serva bylo i kormidlo v krajních polohách a nic se nikde neblokovalo. Potřebný neutrál kormidla se pak nastaví ve vysílači a servo není ve své středové poloze. Což ničemu nevadí a způsobí to to, že pak je využitá celá jeho dráha, přičemž chod na jednu stranu je delší než na druhou.
Mam Filip 600 a optik6, pomocou camb som nastavil kridelka dohora ako brzdy, ......
Ešte ma tak napadlo....
Je funkcia Camb. určená pre ovládanie krídelok ako brzdy? Skús pozrieť manual. Camb býv večšinou pre nastavenie zakrivenia odtokovky - čiže obojsmerná funkcia..... Brzdy by mali byť označené, ako Crow, alebo butterfly, alebo spoiler.....
zdzd píše:Mám pocit, že tu jde o nedorozumění.
Pokud je to specielně pro tuhle funkci, nebo diferenciaci křidélek, tak je lepší to mechanicky co nejlépe přednastavit a subtrimem to potom jenom jemně doladit. Nespoléhat na ten subtrim, že to dotlačí do požadované polohy, nemusely by mu potom stačit výchylky.
Dělám to také jak píše Malík-mechanické přepákování na servu,někdy pomuže prohodit levé servo za pravé-určitě i vysílač mi v neutrálu trochu kecá mezi pravým a levým křidélkem-klapkou.teprve při záletu řeším dál.odladění subtrimem mi zmenšuje výslednou dráhu a většinou mi u letadel stejně pro vodorovný let nevychází nastavení křidélek přesně v nule .jakmile odtrimuji subtrimem-trimem,tak se při nastavení maximální výchylky-brzda podtrimované servo zastaví dříve-zmenší se jeho krok.
¨pepin píše:jakmile odtrimuji subtrimem-trimem,tak se při nastavení maximální výchylky-brzda podtrimované servo zastaví dříve-zmenší se jeho krok.
Jaké máš rádio? S tím jsem se nikdy nesetkal. Mechaniku jsem v koncových polohách nastavil podle základního rozsahu serva, výsledný neutrál a koncové polohy jsem dopekl nastavením na vysílači. Bez problémů to šlo na Hitec Prizm, Futaba FC-18 i FX-30.