Elite
petrhu píše:Mám Elita postaveného a nalétáno asi 15 startů s postupnou změnou těřiště, ale nedaří se mi s ním zalétnout nožák. I při plné výchylce směrovky to pořát klesá mírně dolu a to na obě strany takže nesouměrnost modelu to být nemůže. Letovku mám 770g těžiště jsem zkoušel od 80 do 115mm od náběžky - bez výsledku.
Jaké máte s tímto zkušenosti?
Když dáš těžiště aspoň do polohy obvyklé pro normální akrobacii = v normálu to poletí horizont, nebo bude třeba velmi nepatrně tahat a po otočení na záda to zase poletí horizont s tím že může být zase třeba velmi nepatrně tlačit a budeš mít dost výkonu na motoru, tak nemůže být problém.
Ještě k tomu těžišti. Dnes se to dává na 3D ještě více dozadu, ale to už chce o tom přemýšlet, co od toho vlastně požaduješ
Že máš dostatečnou výchylku směrovky je samozřejmě předpoklad.
Nejčastější chybou je posun těžiště v rozmezí doporučeném výrobcem.
To už teď nerespektuj a těžiště najdi třeba tak jak píšu (metod na to je ale víc).
Na tohle letadlo by jsi měl mít asi tolik výkonu na vrtuli, aby to dost svižně odletělo z visu.
(Dnes se těžiště pro 3D posunuje ještě více dozadu, ale chce to u toho přemýšlet co vlastně požaduješ. Zrychlí to nějaké autorotační prvky, většinou to lépe léta harierové věci......, ale už to není tak neutrální v těch polohách normál a záda a s tím souvisejícíma obratama.)
Taky by jsi mohl mít to éro trochu lehčí. Třeba právě na ten nůž by to pomohlo - je tam jenom nějaká daná boční plocha trupu a všechno nedoženeš výkonem motoru.
petrhu píše:Motor tam mám Axi 2814/12 vrtule 10/4,7 40regl Jeti aku 3čl.1300. Mám odnímatelné křídlo takže mi to trochu přibralo. V návodu je doporučená poloha pro 3D max115mm a to je už dost nestabilní. Výchylku mám co dovolí výřez ve výškovce.
Ověř to těžiště a protože máš takový trochu ingot, tak to nepoletí nožák s vrtulí SF 10/4,7.
Dej tam na zkoušku 10/6, oranžovou úzkou GWS, ale nelétej to dlouho na plný knedlík, případně změř proud.
( Předpokladem jsou aku v dobré kondici)
Doktor píše:Tak problém s výkonem u kombinace Axi 2814/12 + 10/4,7 bych nehledal. Naopak! Kolik tahle kombinace proboha žere A?
Tam není problém s výkonem, ale s tím malým stoupáním vrtule v souvislosti s lehce ingotovou hmotností.
Kolik to žere? Nepodstatné (cca 30A). Většinu letu to žere minimálně, ale musíš tam mít tu rezervu, aby to zabralo dvě, tři sec. a odletělo to z nějakých potíží.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
No ono stoupání 4,7 neni málo tim víc že na motoru s Kv 1400! Tam musí dostat počoudit i ten 40A regl. Otázkou je, jak se chová vrtule SF při takovém zatížení. A vůbec. Na takovém pohonu by neměla vrtule ředy SF co pohledávat už jenom z hlediska bezpečnosti. Co se při tom výkonu děje na těch listech s klenutým profilem těžko říct. Ale tipuju, že celá eff vrtule jde do kopru.
H4: člověče, kolik jsi tam toho lepidla vypotřeboval
Ale oceňuju tvoji trpělivost, já už bych to slepil klidně žvejkačkou, hlavně abych letěl
S tim rádiem by to mělo být v poho, jestli máš návod tak určitě, neboj se toho. Hlavně ať máš správně výchylky, to člověku taky pěkně zamotá hlavu - třeba obrácený křidýlka na zálet, to je sranda.... Snad to stihněš do sněhu, další víkend by měl být ještě OK. Ale potom už to vypadá divoce 
Ale oceňuju tvoji trpělivost, já už bych to slepil klidně žvejkačkou, hlavně abych letěl
petrhu píše:Motor tam mám Axi 2814/12 vrtule 10/4,7 40regl Jeti aku 3čl.1300. Mám odnímatelné křídlo takže mi to trochu přibralo. V návodu je doporučená poloha pro 3D max115mm a to je už dost nestabilní. Výchylku mám co dovolí výřez ve výškovce.
S tímto motorem to musí jít. Na jaké rychlosti to lítáš? Elite je obecně dost o rychlosti a s 3D toho má společného jen málo. Na to by se nemělo zapomínat.