Začátečník Cessna 182

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Pavoda

#46 Příspěvek od Pavoda »

to těžiště určitě posunout zkusim.
Jinak s citlivostí směrovky jsem docela spokojenej, výškovka jakš takš, ale ty křidélka mají fakt velký výchylky a je to hodně citlivý. Nevim ale jak tu citlivost seštelovat. Vysílačka je hodně jednoduchá a má jen trimy. Jde to nějak přes táhla nebo serva?

Jinak s tou rychlostí to je částečně tím zazůmováním, částečně tím, že sem lítal spíš na půl plynu no a částečně z toho důvodu, že to mam fakt asi pomalejší :D
coro

#47 Příspěvek od coro »

Ten na youtube linku tam zjavne má to závažie
- mi to pripadá trochu ako tréning na prvý Jet...
Ono to nejakú rýchlosť potrebuje aby to letelo.
SkyArtec by takéto s prepáčením "pupušácke" "vypúšťanie" nevydržala:
http://www.youtube.com/watch?v=NXqa32t4Jak
:(
Je tam pár videí kde lietajú modely vydojené na minimum rýchlosti. To je najčastejšia chyba.

Rýchlosť, u motoráka nie je daná hmotnosťou! To platí len pre vetrone!
Motorák môže letieť ako chce, aký má výkon motor.
Skorej naopak ak je ťažký tak musí vyvodzovať vztlak a preto ho to viac brzdí a letí pomalšie. Samozrejme, ak je model ľahký tak NEMUSÍ letieť rýchlo, ale to neznamená že nemôže!
coro

#48 Příspěvek od coro »

Pavoda píše:...Jde to nějak přes táhla nebo serva?
..

Ano, na kormidle dáš tiahlo ďalej od osy otáčania a tým sa zmenší výchylka.
Alebo na serve bližšie k stredu - len pozor aby potom servo mohlo pohybovať pákou v celom rozsahu (niekedy to o tiahlo dorazí a nemôže ďalej)..
JMalik

#49 Příspěvek od JMalik »

coro píše:....Rýchlosť, u motoráka nie je daná hmotnosťou! To platí len pre vetrone!
Skorej naopak ak je ťažký tak musí vyvodzovať vztlak a preto ho to viac brzdí a letí pomalšie. Samozrejme, ak je model ľahký tak NEMUSÍ letieť rýchlo, ale to neznamená že nemôže!

Coro,
jsi střízlivý, nebo u toho něco popíjíš ? :lol:
Pavoda

#50 Příspěvek od Pavoda »

coro píše:Ano, na kormidle dáš tiahlo ďalej od osy otáčania a tým sa zmenší výchylka.
Alebo na serve bližšie k stredu - len pozor aby potom servo mohlo pohybovať pákou v celom rozsahu (niekedy to o tiahlo dorazí a nemôže ďalej)..

Táhla jsem měl od osy nejdál jak to šlo, na servech jsem si ale nevšiml, že to jde taky regulovat. Za ten poznatek díky. Posunul jsem tedy citlivost křidélek o jednu dírku a už se nevychylujou do takového extrému.
Osadil jsem taky závažíčko, tak uvidíme co to zítra udělá. Dal jsem půlku toho původního o kousek blíž k těžišti než bylo předtim.
Zítra to prolítnu a bude hned jasno, jestli to éru prospělo.
coro

#51 Příspěvek od coro »

JMalik píše:
coro píše:....Rýchlosť, u motoráka nie je daná hmotnosťou! To platí len pre vetrone!

Coro,
jsi střízlivý, nebo u toho něco popíjíš ? :lol:

To že ŤAŽKÝ MODEL NEMôŽE LETIEŤ POMALY lebo by spadol, je jedna vec.

Ale to že by ľahký model nemohol letieť AJ rýchlo, je vec úplne iná.
- ťah motoru má rovnaký, čelný prierez čiže odpor vzduchu má rovnaký, a navyše vďaka menšej hmotnosti nemusí mať profil krídla taký nábeh lebo nemusí vytvárať taký vztlak a teda má MENŠÍ odpor.
To znamená že s PRI ROVNAKOM VÝKONE MOTORA V ROVINE POLETÍ ĽAHŠÍ MODEL RÝCHLEJŠIE. (a aj pri stúpaní samozrejme).

Jediný režim kedy ťažší model poletí rýchlejšie, je bez motoru
- t.j. KLESANIE kedy sa vďaka hmotnosti premieňa viac statickej energie na kinetickú. A ešte, zásoba energie v rozbehnutom modeli na určitú rýchlosť je pri vyššej hmotnosti vyššia takže dlhšie vystačí na prekonávanie odporu, ale zase to platí len BEZ MOTORA. Ale to nie je o lietaní s polomaketou motoráku. !
JMalik

#52 Příspěvek od JMalik »

Reagoval jsem jen na to červeně vyznačené.
Když budeš mít dva identické motoráky lišící se jen hmotností, pomalejšího letu vždy dosáhneš u toho s nižší hmotností (bavíme se o letu nad pádovou rychlostí, ne o visení a harierech).
coro

#53 Příspěvek od coro »

JMalik píše:Reagoval jsem jen na to červeně vyznačené.
Když budeš mít dva identické motoráky lišící se jen hmotností, pomalejšího letu vždy dosáhneš u toho s nižší hmotností (bavíme se o letu nad pádovou rychlostí, ne o visení a harierech).

Tak si nabudúce prečítaj celý príspevok, lebo ja som upozorňoval len na to, že
ak chce niekto letieť s motorákom rýchlo, nemusí kvoli tomu doňho pridávať olovo. - a to že ťažký bude musieť letieť rýchlo aby nepadol, som tam napísal aj 2x, raz na rovinu a druhý raz to vyplýva aj zo záveru toho citovaného kúsku.
m.s.

#54 Příspěvek od m.s. »

nejsem si uplne jistej, ale cely to povidani o rychlosti mozna vzniklo jako reakce na muj prispevek o kus vys. ja samozrejme vse co coro pise chapu a souhlasim (i kdyz se musim JMalika zastat, te oznacene vete taky nerozumim ani po opakovanym precteni, mozna zapominam slovensky :-) ).
Nechtel jsem rict, ze to je pomale protoze tam chybi zavazi. Ale bez zavazi to ma jednak mensi padovou rychlost jednak to motor dokaze vic rozjet, proto to treba se zavazim nelitalo a bez nej jo. Spis jsem chtel naznacit, ze je nejakej rozhozenej pohon. Bud neco na letadle nebo treba je to dulsedek toho prehazovani modu na vysilaci. Podle odkazu na zacatku vlakna jsem pochopil, ze to je tahle http://www.webservis.sk/modelweb/module ... le&sid=130 tam pisou, ze visi na 70% plynu, tadyto na tom videu ztracelo rychlost pri pokusu o looping.
btw. neni tam to zavazi krome nastaveni teziste treba proto, aby s tim tolik vitr nehazel?

EDIT: Aha, oprava. Ted jsem konecne pochopil, ze Skyartec a A.r.t.t.e.c.h. neni to same... Moje blbost. Nicmene porad, ze mi zda, ze to lita nejak pomalu.
coro

#55 Příspěvek od coro »

To som písal ako poznámku, že by si mohol skúsiť kvalitnú dvojlistú vrtuľu.
Maximálna rýchlosť na motor je dosť vypočítateľná z otáčok vrtule a čísla jej stúpania (za lomítkom), to je v palcoch takže prerátať na metre a vynásobiť otáčkami ale prerátanými na sekundy. Ak tam máš nejakú trojlistú 8/4 tak sa možno aj točí pomalšie... neviem otáčky toho motora na volt ani napätie ani reálne otáčky na plný plyn..

No a občas sa vyskytne problémik s nastavením reglu, kedy si regl myslí že plný plyn je ďalej než čo mu naplno posiela vysielač, a celý čas to potom lieta na trochu znížený plyn.
To sa nastavuje regulátor, chcelo by to jeho návod - často sa len dá pred pripojením batérie plný plyn na vysielači a potom stiahne.. ALE pozor aby sa neroztočil a neposekal prsty.
jidole
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od jidole »

coro píše:.... Dal jsem půlku toho původního o kousek blíž k těžišti než bylo předtim.
Zítra to prolítnu a bude hned jasno, jestli to éru prospělo.

O kolik se ti posunulo těžiště po přidání té "půlky závaží"?
EasyStar se tříďákem, Zlín 50, Tornado XX a pár deskoletů.
Pavoda

#57 Příspěvek od Pavoda »

Přibližně o 0,5-1cm. Dvakrát jsem to byl proletět a neměl jsem z toho moc dobrej pocit. Je pravda, že hodně foukalo, takže počkám až bude líp a ještě to otestuju
Pajas
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od Pajas »

Můžu se zeptat, jaký akumulátor je v letadle? Někde se uvádí lipol a někde nimh, protože když si někdo chce koupit náhradní aku, tak neví, jaký tam vlastně pasuje. Předem díky za odpověď. :-) :?:
holda29
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od holda29 »

Prislo mi ted ero od Art-Techu a zavazi tam cekalo taky.
Troufam si o sobe rict, ze uz leccemu rozumim a vazne to nechapu, co k tomu safra vyrobce vedlo? Vychazi to s nim tezky na cumak jako blazen a to pouzivam lehci baterky nez doporuceny...
Pavoda

#60 Příspěvek od Pavoda »

pajas: měl by to být Akumulátor 8,4V 1000mAh, NIMH
holda29: Taky cessna? Zkoušel jsi s tim závažím lítat?
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“