MiniBee - zvolení modu ovladače

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Jandik

MiniBee - zvolení modu ovladače

#1 Příspěvek od Jandik »

Pořídil jsem si MiniBee a mám malinko problém s ovladačem. Na simulátoru létám mod1. Tedy plyn vpravo a na levé páčce směrovka a výškovka. Je to tak dobře, že? Je to mod1?

U toho MiniBee je však jako mod1 uvedeno plyn a směrovka na pravé páčce a výškovka na levé.

Vzhledem k tomu, že jsem začátečník mi to malinko rozhodilo režii. Nemáte někdo tento model? Nejde to nějak přenastavit?
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Speedy »

Ona je celkem běžná praxe, že letadlo s řízením pouze směrovkou bez křidýlek má ovládání směrovky na místě křidýlek (prostě je to hlavní funkce pro řízení směru). Přenastavit to v tomhle případě jednoduše nepůjde.
Jandik

#3 Příspěvek od Jandik »

Takže to mám na simu dobře.
No, tak to jsem zvědavej, jak s tím MiniBee budu lítat :-)
mb

#4 Příspěvek od mb »

Skús prehodiť na prijímači servo smerovky z kanálu 1 (krídielka) na kanál 4 (smerovka) - pokiaľ sa to dá a potom budeš mať smerovku spolu s výškovkou ma ľavom kniply tak, ako keby si mal štvorkanál, ale bez krídielok a na pravom kniply budeš mať len plyn.
Jandik

#5 Příspěvek od Jandik »

Zkusím to, jestli se nějak "probojuji" k přijímači.
Popřípadě zkusím lítat mod2, zdá se mi, že mi to bude možná vyhovovat více.
mb

#6 Příspěvek od mb »

No kamarát, vyskúšaj, ale najprv len na sime. Ja lietam mod 2 a keďže u nás všetci lietajú mod 1, tak som to skúsil aj ja - samozrejme na sime, ale nejako mi to veľmi nešlo. Zvyk je železná košeľa.
zdekar

#7 Příspěvek od zdekar »

Jandik píše:Zkusím to, jestli se nějak "probojuji" k přijímači.
Popřípadě zkusím lítat mod2, zdá se mi, že mi to bude možná vyhovovat více.

Mód 2 máš ale úplně obráceně ;-)

Tedy: plyn a směrovka vlevo a výškovka s křidélky vpravo.

pokud bys jen přehodil v přijímači ty křidélka se směrovkou, pak dostaneš mód 3.

Osobně lítám mód 2 a je to celkem intuitivní ovládání, jelikož veškerý klonění letadla máš na jedné páce. Stejně tak u módu 3, který je zrcadlový k 2ce. Ale jak už se tady mnohokrát napsalo, každému vyhovuje něco jiného, takže si to nejdřív odzkoušej na simu, pokud můžeš a pak uvidíš :)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Jandik

#8 Příspěvek od Jandik »

Dle popisu v manuálu u MiniBee je mod 2 - plyn vlevo a směrovka a výškovka vpravo. Asi to mají nějak "divně"?

Každopádně v tomto konkrétním případu bude pro mě lepší mít plyn na jednom kniplu a ovládání směru a výšky na druhém.
Hony

#9 Příspěvek od Hony »

Máte v tom všichni trochu zmatek. Plyn vpravo, výškovka a směrovka vlevo je mode 3. Já s tím začínal a také jsem si myslel, že je to mode 1. Mode 1 je plyn a směrovka vpravo, výškovka vlevo. Když jsou křidélka, tak jdou k plynu vpravo a směrovka jde k výškovce vlevo. Mode 1 a 4 jsou zrcadlové stejně jako mode 2 a 3.

1 .výškovka směrovka vlevo plyn křidélka vpravo
2 .plyn směrovka vlevo výškovka křidélka vpravo
3 .výškovka křidélka vlevo plyn směrovka vpravo
4 .plyn křidélka vlevo výškovka směrovka vpravo

Zdraví Hony

PS : Zkouším se přeučit na mode 1 a výsledkem zatím je havárie a ztráta jednoho modelu :cry: Šel jsem na to rovnou do terénu, bez tréningu na simulátoru, a to bych nikomu nedoporučoval :!:
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od aviatik666 »

Hony píše:Máte v tom všichni trochu zmatek. Plyn vpravo, výškovka a směrovka vlevo je mode 3. Já s tím začínal a také jsem si myslel, že je to mode 1. Mode 1 je plyn a směrovka vpravo, výškovka vlevo. Když jsou křidélka, tak jdou k plynu vpravo a směrovka jde k výškovce vlevo. Mode 1 a 4 jsou zrcadlové stejně jako mode 2 a 3.

2 .plyn směrovka vlevo výškovka křidélka vpravo
3 .výškovka křidélka vlevo plyn směrovka vpravo
4 .plyn křidélka vlevo výškovka směrovka vpravo

Zdraví Hony

PS : Zkouším se přeučit na mode 1 a výsledkem zatím je havárie a ztráta jednoho modelu :cry: Šel jsem na to rovnou do terénu, bez tréningu na simulátoru, a to bych nikomu nedoporučoval :!:

Máš částečně pravdu,ale mnoho lidí bere že když máš pravý plyn bez křidélek a levý SOP a VOP tak je to MOD 1.

Obrázek
zdekar

#11 Příspěvek od zdekar »

Hony píše:Máte v tom všichni trochu zmatek. Plyn vpravo, výškovka a směrovka vlevo je mode 3. Já s tím začínal a také jsem si myslel, že je to mode 1.

Trochu si tady odporuješ ;-) Správně to je, jak máš pak napsáno níže v tom přehledu všech 4 módů.

Jinak souhlasím s tím, že pokud někdo chce měnit už naučený mód, tak nejlepší je na to ten simulátor. Zkoušel jsem na simu řídit v módu 1 a dá se to, ale:
1) musel jsem si pořád v hlavě předříkávat co kde je
2) v krizovkách člověk reaguje v naučeném módu
3) už mi to pak docela šlo v módu 1 a musel jsem se znovu učit v módu 2 :D
Takže radši na simu lítejte v módu, v jakém chcete lítat i ve skutečnosti. ;-)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Hony

#12 Příspěvek od Hony »

Aviatik 666 : No a to je právě velká chyba, já jsem toho živým důkazem. Když pak máš model s křidélky a jsi zvyklý zatáčet levou rukou a dáš si křidélka na pravou, tak je z toho zpravidla havárka.

Je jedno, jak si kdo zvykne, ale pokud zatáčíš levou, tak bys u toho měl zůstat i s křidélky. A jen pro pořádek tomu říkat mode 3. :)

To co píšeš nemá podporu ani v tabulce od pana Kolmana, je to jen častá chyba, a pak jsou zmatky, viz Jandík.

Zdraví Hony
arda1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od arda1 »

Jak pro pořádek? Mode 1 je mít na pravým kniplu hlavní řídící plochu směru.Tedy pokud mám model s křidýlky mám je tam a směrovku na levém a pokud bez pak směrovku na pravém a na levém nic. A mám furt čistokrevný MOD1. :wink:
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od aviatik666 »

Hony napsal:
Je jedno, jak si kdo zvykne, ale pokud zatáčíš levou, tak bys u toho měl zůstat i s křidélky.

Pokud začnu lítat bez křidélek a mám vpravo plyn, vlevo výškovku a směrovku, tak při přechodu na éro s křidélky si 100% nedám křidélka na levý knipl. Protože v tom případě nepoužívám směrovku na zatáčení, ale na souvrat, nožák atd. Aspoň pro mě je to přirozené. Jinak jak komu vyhovuje. Určitě nejrozšířenější je MOD 1.
Hony

#15 Příspěvek od Hony »

arda1 píše:Jak pro pořádek? Mode 1 je mít na pravým kniplu hlavní řídící plochu směru.Tedy pokud mám model s křidýlky mám je tam a směrovku na levém a pokud bez pak směrovku na pravém a na levém nic. A mám furt čistokrevný MOD1. :wink:

Souhlas.

Ten pořádek je k mode 3, plynu vpravo a k výškovce a směrovce vlevo, o čemž se Jandík mylně domnívá, že je mode 1.

Zdraví Hony
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“