člověče ty seš fakt střelec Nic ve zlym.
Z toho balkonu si ho spíš upustil než hodil ne? Kup si nějaký házedlo za pár stovek a nauč se ho házet aby letělo...
Tu cesnu neznám, ale pokud je to závaží v těžišti tak je tam možná kvůli větší stabilitě ve větru... Když tomu při hodu nedáš rychlost tak to nepoletí - když je tam závaží, tomu motoru dýl trvá než to letadlo rozjede a nestihne to před dopadem na zem
Mně přijde, že by to i s tím závažím letělo docela dobře, ale moc ses leknul toho, že to zpočátku začalo dost padat (málo prudký hod) a příliš přitáhnul výškovku, takže jsi před tím stromem rychle ztratil rychlost při strmém stoupání.
Já bych se spíš při tom hodu z balkonu bál přistání, dost špatně se odhaduje výška nad zemí.
no ja mam dragona, ted jsem mu dal nove kridlo s kridelky z verze sportdragon a zatim spokojenost, jen bych potreboval vetsi vykon, na vsechny vykruty, prekruty atd musim nabirat rychlost z vysky, taky sem zacinal na simu, mezi tema panelakama ...
Hele možná by chtělo ze začátku si něco rc letadlech přečíst pak možná by tvůj začátek byl o něco lepší a hlavně by jsi věděl proč je to tak
a né vyndat závaží v domnění, že éro bude prostě lehčí. No ono bude, ale těžiště posuneš významně dozadu a na zálet fakt špatně. I podle toho videa je vidě že to houpe (lehký na čumák) a dost vratký.
Takže pokud je to jen trochu solidní stavebnice, tak tam máš vyznačenou polohu těžiště a to je fakt ZÁKLAD mít správně vyvážené letadlo.
Pak jsou další věci , ale to je na přednášku. Ty informace prostě musíš znát. Pro to je dobré mít někoho zkušeného, který ti vše vysvětlí a pomůže a nebo hooooodně číst.
Jinak držím palce.
Přikládám tedy ještě výčet úprav, které jsem udělal. Třeba moje zkušenosti pomůžou někomu kdo má o tento model Cessny zájem.
- demontáž krytů na kola - uřezání nožem nepřesnosti na modelu - přelepení náběžek a všech nerovností izolepou - Přilepení zadních křídel a kormidla pořádným lepidlem (né tím v balení) - Demontáž závačí z trupu letadla. - Přilepení dvou částní kuželu vrtule k sobě. - Správné zapojení elektroniky do přijímače - úprava délky táhel (šroubováním plastové koncovky)
Nejlepší jsou body demontáž závaží a správné zapojení.
Nooo.. ak to pôvodne bolo stavané na plechovkový motor veľkosti 300 alebo aj 400 čo má 70 gramov, a nejaké nikláky 1100mAh, tak verím že tam mohli jednoducho strčiť fakt poriadny kus železa aby sedelo ťažisko.
A preto že ho nemali kam strčiť dostatočne dopredu, lebo polystyrénový trup začína až v polovici dĺžky čumáku, museli dať 2x taký kus, do trupu až za motor..
150 gramov navyše pri 500g modeli?
Neviem, je to len odhad a píšem to preto že to nemusí byť nemožné.
Každopádne, len tak to vybrať a neriešiť, nebude rozumné.
- Poposúvať všetko čo sa dá dopredu, ubrať kde sa dá vzadu, možno posunúť celé krídlo centimeter dozadu, dovážiť čo najviac vpredu (v motorovom kryte hneď za vrtuľou, zvnútra), a ušetrí sa možno poriadne percento hmotnosti, a zároveň to zostane stabiblné..
Ani hádzanie z okna na sídlisku nie je celkom ok..
aviatik666:
Tak mam pocit, že ti dělá velice dobře dávat někomu najevo jakej je amatér proti tobě.
Nevim co ti přijde vtipnýho na bodech: vyndání závaží a zapojení elektroniky.
Jasně tady píšu, že jsem začátečník a tak i pomalejšímu by došlo, že s elektronikou a vyvažováním letadla nemám velký (nebo spíš žádný) zkušenosti.
Pokud v přijímači byly defoultně nastrkaný kabely tak, že místo výškovky jsem pohyboval směrovkou, tak mam za to že to není taková banalita, abych to nemohl zmínit.
K tomu závaží.
Představ si, že nevim jak má vypadat správně vyvážený letadlo. Ale kupodivu mi to bez závaží lítá. A to mi pro začátek stačí.
Tak v čem je problém?
vis ono je letani a letani....to je asi ten prvotni rozdil jakej by jsi mel zjistit:)promin ale letadla z balkonu jsem hazel v 5 letech a uz tenkrat me to prislo stupidni....litej si jak chces a kde chces, ale ja bejt dole s klukem na tom hristi...tak si na tebe pockam a rozslapnu ti to i z hlavou....presne kvuli lidem jako si ty se stavaji problemy a odnaseji to vsichni, ale delejte si vsichni co chcete ono se vam to jednou vymsti....
Ano proti aviatik666 jses opravdu amater a bud rad ze ti to nerekl na plnou pusu jak to umi:)
delej si co chces litej si jak chces ale hlavne delej to na bezpecnych mistech
Hledat éro v řepce, to je jako hledat prd ve vířivce:)
Pavoda tak to se pleteš, já ti fandím ale jak už ti několik lídí psalo, nejdříve si o tom opravdu něco přečti. Jak tady, tak na netu je toho spousta. Třeba zde
http://www.kolmanl.info/ najdeš mnoho základních a užitečných rad. Potom nebudeš dělat takový zvěrstva, jako je házení modelu z balkóna a vytahování závaží. A co se týče zapojení serv do přijímače, tak si to nejspíš posral sám protože jsi koupil vysílač MOD1 a chceš plyn na levý knipl (aspoň podle toho jak to popisuješ ve tvém prvním příspěvku). Jinak ať to líta a nezapomeň, se učit, se učit, se učit.
Fakt je aj to že tu sme na verejnom fóre - takže platí, že čokoľvek ktokoľvek napíše, musí rátať s tým že niekto iný s tým nebude súhlasiť.
To a ako Pavoda reaguje a zdôvodňuje čo robí s modelom, mi trochu pripomína hru chlapca čo si hádže autíčko o stenu.
Nezaujíma ho, že to má jazdiť po kolieskach.. Ok, ale ak čakal poplácanie po zádech že super, len tak ďalej, tak holt, to nevyšlo. Ale netreba sa hneď uraziť alebo toho čo sa mu snaží dobre poradiť, ešte označiť za pomalšie chápúceho..
No boli to správne a dobre mienené rady - zle vyvážený model nepoletí nikdy dobre, držať to vo vzduchu je boj a nie polietanie si.
To že o tom píše je záslužné, ďalší čo si to prečítajú sa môžu vyhnúť rovnakým chybám. Ale tie rady skúsenejších k tomu patria..
Každé lietadlo má nejakú minimálnu rýchlosť, a to že začiatočníci majú akoby snahu model ťahať hore a zabrzdiť je úplne klasická chyba - ak sa nenaučíš dodržovať rýchlosť, každý výkonnejší model Ti spadne a rozbije sa.
- Je to na tom videu vidno, a to že na minimálnu rýchlosť nemyslíš je jasné už aj zo spôsobu ako model hádžeš. Navyše z niektorých uhlov človek neodhadne rýchlosť správne, alebo je snaha za letu "zabrzdiť" nejak podvedomá - ale je to zle.
To že návod k modelu je možno o ničom, len potvrdzuje fakt že si treba o lietadlách a ich vyvážení a stabilite, prečítať viac - ak to nie je v návode tak samozrejme že treba hľadať inde. Dobrí ľudia pridali linky kde to nájdeš.
Inak to zapojenie elektroniky - to nie je len prehádzať kábliky, veď treba aj nastaviť neutrály a rozsah výchylky... A hlavne, pred každým štartom je dobrý zvyk prebehnúť všetky (tie základné) kniple a pozerať či pritom kormidlá reagujú správne - je to sekunda ale zabráni tomu aby človek napríklad hodil model s nefunkčnou výškovkou či opačne zapojenými krídelkami, a z letiska išiel namiesto lietania, domov lepiť.
Existujú modely kde je ťažisko vhodné mať výrazne vzadu a sú schopné takmer zastaviť - halové akrobaty. Ale Cessnu na to nepreučíš, tie halové musia byť výrazne ľahšie a pritom majú asi väčšiu plochu krídla než táto cessna.
Jo a vidím že tam máš trojlistú vrtuľu. Nemal som ešte nikde trojlistú čo by dobre fungovala (ťahala), vždy to len žralo viac prúdu. Skús použiť dobrú dvojlistú vrtuľu rovnakého rozmeru - povedzme APC, možno SF.. Ale treba ju vyvážiť, predávajú sa nevyvážené a to žerie prúd a ničí ložiská.
007hudy: no tak to vidiš, já házim letadla z balkonu do teď. Evidentně sis tam s klukem na písku nehrál, tak se ti tvuj hrdinskej, šlapací čin ani nemohl poštěstit.
aviatik666: Tak to je fajn, že mi fandiš, ale uvítal bych víc pomocnej než krytickej přístup.
Ohledně toho ovladače. Z modu 1 jsem díky zdekarově radě udělal mod 2 (ikdyž o tom někteří silně pochybovali).
Protože cessna byla komplet vybavena od serv až po vysilač, tak jsem předpokládal, že nastavení ovládání bude sedět (pohybovaním kniplnu nahoru dolu ovládat směrovku není ok) proto to moje zmiňování o správném zapojení elektroniky.
K hození modelu z balkonu jsem se uchýlil z toho důvodu, že se závažím letadlo nebylo téměř schopný vzletět s rozjezdem a při hození z ruky šlo prostě k zemi. Zkoušet ho házet z ruky by znamenalo po každým hodu lepit.
Hod z balkonu bylo krajní, extremní řešení, ke kterýmu jsem přistupoval s myšlenkou, že budu mít pod sebou dost prostoru na srovnání a vyvážení letadla.
Hodil jsem ho úmyslně jenom z lehka. Chtěl jsem vidět, jak moc táhne a kolik rychlosti potřebuje aby letělo...moch sem si to dovolit s takovou výškovou rezervou pod sebou.
to že se tak hluboko propadne jsem nečekal. Výsledek byl takovej, že ero "pro mě" bylo neovladatelný. Prostě jsem cejtil, že nedělá to co potřebuju.
At to na videu vypada jakkoli, tak můj umysl nebyl tahat letadlo na minimalce vzhuru a pak s nim placnout do stromu.
Byl to sice muj první let, ale ze simulatoru jsem něco znal a byl jsem si jistej, že takhle se to chovat nema.
Proto jsem udělal to "zvěrstvo" a vyndal závaží.
Od první chvíle mi model přišel příliš těžkěj na čumáku, ale neřešil jsem to. Až po téhle zkušenosti jsem se prostě rozhodl ho vyndat. ( maximalne bych s tim prasknul a zjistil, ze to neni spravna cesta).
Od té doby co je závaží venku, tak lítám. Cessna se chová, tak jak by se podle mě chovat měla. Startuje z ruky bez problému, při stažení plynu příjemně plachtí a nemá problém se ztrátou rychlosti. Zkrátka je dobře ovladatelná.
závaží je ze dvou částí. Zvažuju, že jednu část dám na původní místo a otestuju, jakej to má vliv na letový vlastnosti, ale jinak nevidím důvod proč bych ho měl vracet celé tam kde bylo.
Chápu, že to může působit naivně a naprosto nepromyšleně, ale pro mě vyndání závaží logigu má a důkaz toho je, že s cessnou lítám a přistávám.
A jsem rád, že jsem si pořídil právě tenhle model.