Začátečník Cessna 182

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Pavoda

Začátečník Cessna 182

#1 Příspěvek od Pavoda »

Všechny srdečně zdravím,
jsem úplný začátečník v RC létání. Vždycky mě to hodně přitahovalo, ale teprve nyní jsem koupil svůj první model a tak bych na Vás měl pár dotazů a budu vděčný za odpověď.
Bez dlouhýho vybírání jsem objednal tuhle cesnu:
http://www.blokovano.cz/letadla/rtfarttechcessna.html
Když jsem to smontoval a viděl, jak je to velky a křehký, tak jsem si řikal, že jsem měl vzít přecjen toho wing dragona, kterej je levnější a pro začátečníky jednoduší.
No, ale stalo se a cesna už je složená a připravená k létání...no ne tak uplně.
1) problem "párování"
po prvním připojení letadla k elektrice mi cesna málem ulítla :) ale byl jsem dost rychlý, chytl jí a stáhnul plyn. Otestoval jsem všechny ovládací prvky a odskoušel všechny hejbátka na vysílači. Mačkal jsem ale asi víc než jsem měl. Letadlo přestalo reagovat a jen pípalo. Podařilo se mi čudlíkem bind zřejmě zrušit spárování, který nejsem štonc ani podle návodu znovu propojit.
hlavní zádrhel bude zřejmě v tom, že nemám propojovací očko, kterým se skratuje cosi a znovu propoji.
http://www.art-tech.com/english/pdf/THE ... TEM-EN.pdf

Ale díky bohu, že jsem to hned první den nerozchodil, protože bych zřejmě cesnu hned rozmlátil. Teď aspoň než problém vyřešim potrenuju na simulatoru.

2) Problém "ovládání"
Vysílač má dvě páčky. Levá se centruje na střed celá a pravá centruje osu x a y je posuvný. Přitom standartní nastavení byl plyn a křidélka na leve a výškovka, křidélka na pravé. což mi přijde teda dost debilní. Protože plyn v klidovém stavu je na 50procent a výškovka se nevrací do centru.
Toto nastavení mi vyhovuje, ale nevyhovuje mi centrování páček. V ideálním případě bych chtěl levou páčku celou posuvnou na plyn a směrovku a pravou celou centrovanou. Proto by mě zajímalo, že máte zkušenosti s nastavováním těchto vlastností u páček a jaké používáte nastavení vy?
Díky za případné rady.
Pavoda
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od aviatik666 »

Pavoda nejprve to chtělo si o tom něco přečíst, píšeš tady o standartním nastavení modu vysílače. Co je to standartní ? Každý používá co mu vyhovuje, ale jinak nějaké základní informace jsou třeba zde :
http://www.modelarina.cz/page.html?id=1&chapter=0
Ty máš vysílač v módu 1.
Dále trochu zapátrat zde na rcmanii, je tady toho pro začátečníky až, až.
Nechci tě nějak odrazovat, ale od setového vysílače za 640,-Kč nečekej zázraky a silně pochybuji že půjde předělat na jiný mód. Jinak asi nejrozšířenější je mód 1, levý knipl: výškovka a směrovka, pravý knipl: plyn a křídélka, ale jak jsem již psal "každému vyhovuje něco jiného".
coro

#3 Příspěvek od coro »

Nikdy som si nazapamätal ktorý mód je ktorý, akosi na to nemám bunky. Ale lietam tak ako píše aviatik666, plyn vpravo, asi mode1 ? Alebo to je zakaždým označené inak lebo sa mi zdá že niekde som to videl označené ako mode2..? Hm.
Tá pružinka, a prítlačný "rapkáč", sa často dá prehodiť alebo len povoliť jednu stranu a pritiahnuť druhú. Niekedy sa dajú prehodiť celé mechaniky kniplov komplet..

Ale vo vysielači by sa mali prehodiť aj logické funkcie, napríklad v lepšom prípade sa príjmač snaží pri výpadku spojenia vypnúť motor prípadne nastaviť na servách neutrály - bolo by blbé keby dal pol plynu a výškovku naplno potlačil. Ale je to aj o mixoch, napríklad na plyn môže reagovať výškovka drobným potlačením (lepšie vysielače okolo majú takých funkcií 100stranové návody), proste vysielač by mal vedieť ktorý elektrický vstup od kniplu je výškovka a ktorý plyn.
To sa niekedy dá prehodiť káblikmi od potenciometrov v kniploch, inokedy v nastavení vysielača.

To pípanie môže byť aj chýbajúce spojenie, ale nemáš náhodou vybitú pohonnú lipolku pre model? Nesmie sa vybiť úplne.. Oplatí sa prečítať aj rady ako sa správať k baterkám.

SkyArtec Cessna 182, je pekná ale maličká a rýchla "mrcha". Neuč sa na nej, bude jej škoda.
Viacero ľudí sa učilo na PC Cessna od Pelikána - je väčšia a vďaka tomu pomalšia a poslušnejšia, a aj tak to je blízko hranice ktorú človek bez návyku na kniple nejak ešte zvládne. Ideál na učenie je EasyStar a jeho kópie, ja som zastáncom aj malých EPP samokrídel ala Toro. Po čase sa pohyby kniplov uložia v malom mozgu a budú automatické, a potom môžeš vytiahnuť aj tú malú mrchu.

Najčastejší problém je nezalietaný model a príliš veľké výchylky serv(pomer pák), a samozrejme chýbajúci návyk na to že lietadlo má danú minimálnu rýchlosť pod ktorou padne.
jez_cz

#4 Příspěvek od jez_cz »

Tato Cessna je pěkná (co je malé, to je pěkné :)), a při létání potřebuje držet na rychlosti, což je pro začátečníka celkem nevýhoda, protože je při pilotáži na vše méně času. Z pohledu vybavenosti je to za tu cenu dobrá volba - stříďáček motor, 4k ovládání - tedy i křidélka, RC souprava 2.4GHz. Jen to chce trochu natrénovat na nějakém pomalejším a hodnějším letadle, pokud tedy nejsi z jednoho procenta pilotů, kteří to mají od Boha. Na druhou stranu máš možnost nákupu náhradních dílů, takže pokud Tě neodradí úvodní nezdary, tak vzhůru do nebes. Do těch začátků to chce nalézt někoho zkušenějšího ze Tvého okolí. Doporučuji do Tvého profilu doplnit město ve kterém žiješ, třeba se někdo nabídne.

Ten ovladač máš mechanicky v Mode1 a elektricky v Mode2, proto ta nelogičnost v ovládání plynu vycentrovaným kniplem.

Mode1 - vlevo výškovka a směrovka, vpravo plyn a křidélka
Mode2 - vlevo plyn a směrovka, vpravo výškovka a křidélka - jako knipl na skutečném letadle.

Buď tedy přehodíš ve vysílači mechanicky kniply a budeš mít Mode2, nebo elektricky přehodíš kanály a budeš mít Mode1, třeba přepojením serv na přijímači.

Vedou se diskuse (i dost bojovné), který Mode je lepší, a každý si brání to své. Je to jen o tom, co Tobě vyhovuje lépe.
Já třeba létám s modely Mode2, protože to mám takto naučené ze skutečného letadla, kde plynová páka je na levé straně, směrovka se kope nohama a knipl s ovládáním výškovky a křidélek se drží pravou rukou (někdy i oběma :)).
Většina model-pilotů však měla za učitele někoho, kdo používá ovladač v Mode1 (má to historické kořeny, dříve u nás byly k sehnání výhradně ovladače v Mode1) a proto se tento mód také naučili. To bude nejspíše i Tvůj případ, pokud někoho takového ve svém okolí najdeš.

Přeji hodně trpělivosti a stejný počet přistání jako vzletů.
JaHo
I květák je jen vycepované zelí
Pavoda

#5 Příspěvek od Pavoda »

Díky všem za rady.
Takže problém se spárováním jsem vyřešil. Byl to trošku oříšek, protože bez párovacího očka to prostě nejde. To jsem ale nahradim dobře umístěnou pinzetou na piny přijímače a asi po pěti hodinách trápení se kluci elektronický opět našli.

O modech na vysílači jsem si tedy zjistil co se dalo. Mám tedy opravdu mod 1 vysílačku, ale elektronika byla zapojena jako mod 2.
Mod 2 je pro mě daleko schůdnější řešení, protože mám nalétáno možná tisíce hodin v simulátoru IL-2 šturmovik, který jsem ovládal téměř stejně jako mod 2. -vpravo knipl, vlevo plynovka a ovládání směrovky. Takže to mám po tech 10ti letech sakra zažitý. Asi jsem toho o modech moc nevěděl když jsem cessnu objednával a myslel si, že to pujde všechno nastavit.
Udělal jsem takovej kompromis. Nechal jsem mod 1 s tím, že jsem prohodil kabely v přijímači a mám vlastně zrcadlově obrácený mod 2, takže vlevo knipl v pravo plyn a směrovka.
Jen doufám, že to nemůže mít nějaký negativní vliv na to éro. Zatim jsem to všechno odzkoušel na simulátoru.
Mám Realflight 4G. Je to hoodně fajnovej, realistickej simulator...určitě znáte. A jsem hrozně rád, že mi problémy neumožnily jít s letadlem hned do vzduchu. Protože na simulátoru jsem se přesvědičil, že by cessna opravdu moc dlouho nelítala.
Na moje skomolený ovládání si už zvykám. Není to ideální, ale už se mi to dostáva do rukou.
Vysílačku jsem namapoval jako joistick pres PPjoy a už s ní mastim i IL-2 sturmovik.
Dokud nepřistanu aspoň desetkrát na letadlovce se zerem, nemůžu jít s reálnou cessnou do vzduchu... :)
Hodim sem pak dyžtak obrázky co z tý cessny zbylo, protože nepochybuju o tom, že dřív nebo později s ní švihnu o zem. :)
Letu zdar
Pavoda
zdekar

#6 Příspěvek od zdekar »

Hele, než se začneš učit na ten mód 3, co sis vytvořil... je možnost upravit vysílač na mód 2. Obvykle k tomu stačí přehodit uvnitř vysílačky pružinku z jedné páky na druhou. Pak budeš mít výškovku na pružince a plyn volně pohyblivý.

Tady v tom vlákně jsem to popsal:
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ic&t=30707

Je to pro podobnou vysílačku a je to změna z módu 2 na 1, ale jednoduše bys to měl pochopit i jak to bude obráceně. To usazení pák je u těhle vysílaček dost podobné. Ale pokud sis už zvyknul létat v módu 3, tak to je taky možnost :)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Pavoda

#7 Příspěvek od Pavoda »

zdekar píše:Hele, než se začneš učit na ten mód 3, co sis vytvořil... je možnost upravit vysílač na mód 2. Obvykle k tomu stačí přehodit uvnitř vysílačky pružinku z jedné páky na druhou. Pak budeš mít výškovku na pružince a plyn volně pohyblivý.

Tady v tom vlákně jsem to popsal:
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ic&t=30707

Je to pro podobnou vysílačku a je to změna z módu 2 na 1, ale jednoduše bys to měl pochopit i jak to bude obráceně. To usazení pák je u těhle vysílaček dost podobné. Ale pokud sis už zvyknul létat v módu 3, tak to je taky možnost :)

To bylo první co mě napadlo. Rozmontovat a prohodit pružinky a brzdičky, ale neměl jsem páru jestli by to šlo a jak to vevnitř vypadá. Staločilo mi vědět, že to jde a vysílačka byla rozmontovaná :-D Bylo to sraní, ale dílo je asi po dvou hodinách dokonáno a z modu 1 mam mod 2 :) A to je přesně to co jsem chtěl.
Diky za radu
Pavoda

#8 Příspěvek od Pavoda »

Tak první lety/pády jsou za mnou a chtěl bych se podělit o zážitky :)

První pokusy probíhaly, tak že jsem éro nechal rozjed po parkovišti a testoval, kdy se odlepí od země. Kupodivu potřebovalo hodně výkonu aby se aspoň rozpohybovalo a nabralo určitou rychlost.
Po pár přejezdech parkoviště tam a zpět a několika nárazech do obrubníku se pomalu začla vybíjet baterka a tak bylo načase vrátit se domů, zhodnotit výsledky a nabít akumulátor.

Doma jsem usoudil, že cessna špatně jezdí po zemi díky plasovým krytům na kola, který jsou tak šmejdský a nepřesný, že se kolečka o ně zasekávaj.
A tak jsem se rozhodl pokusit se je odstranit
Kryty šli za pomoci šroubováku poměrně snadno sundat a stačilo už jen otestovat upgreat v praxi.
Pojezd po parkovišti ukázal, že to bylo přesně to co cessna potřebovala. Rozjela se už po lehkém přidáním plynu a držela daleko lépe směr.
Vzlétnout jsem se ale ještě neodvážil, protože jsem začal chápat, že prostor na létání budu potřebovat daleko větší, než jsem si původně myslel a než mám k dispozici.
Proto jsem se přesunul na nedaleké pole, kde jsem měl v plánu odstartovat s rozjezdem.
Tam ale nebyl vhodný povrch. A tak jsem se odhodlal, s mrazením v zádech, hodit éro z ruky.
K mému překvapení cessna s plným plynem směřovala rovnou k zemi a po pěti metrech se rozplácna o zoraný pole. Už jsem myslel, že s ní je konec. Ukázalo se ale, že to éro vydrží víc, než vypadá a na konec kromě odpadlého kuželu vrtule a asi centimetru uštíplého polystirenu na křídle se nic vážnýho nestalo.
Se špatným pocitem a skoro depresivní náladou jsem se vracel domů.
V pokoji jsem letadlo pověsil na špagát, zapnul si simulátor a smutně lítal.
V areálu parkoviště jsem lítat nemohl, na poli bych musel startovat z ruky, což se neosvědčilo a na asi 5 kilometrů vzdálený letiště už se mi nechtělo.
A jak jsem tak lítal na počítači, tak mě napadl asi ten nejhorší nápad. Hodit to z balkónu v osmém patře na kolejích, kde bydlim.
Prostoru tam nebylo moc, ale našel jsem si pískoviště asi 10x20 metrů, kam jsem měl v plánu přistát.
A tak jsem se s kamarádem, který měl na starosti kameru odebrali na balkón. Tam jsem udělal předletovou kontrolu, rozhulil motor na plný koule a hop. Éro bylo asi během půl sekundy o pět metrů niž, začal jsem rovnat. Trošičku jsem nastoupal a snažil se udělat zatáčku, ale cessna byla jak bytel brambor, kynklala se ze strany na stranu, neměla rychlost a byla téměř neovladatelná. Pokus vyhnout se stromu nevyšel a tak to zkončilo, tak jak to zkončit muselo. To krásný metrový letadlo sebou jeblo do větví, tam se párkrát přetočilo a spadlo na zem.
Chvíli jsem mlčel a pak jsem řekl duchaplnou hlášku "kurva, to lítá nějak divně".
Šel jsem tedy dolů, abych zjistil škody a posbíral ostatky.
Kužel vrtule byl klasicky zase v prdeli, kousek ocasu byl oštípnutej, zadní křídlo se uvolnilo a na čumáku byl lehce prasklej kryt motoru.
Let jsem označil jako nepodařenej a začal pochybovat, že to vůbec někdy bude lítat. Chybu jsem viděl, jak na straně mojí, tak i v letadle.
Doma jsem dal letadlo na skříň a neměl už náladu s tím nic dělat.
Ale nadalo mi to. Pustil jsem si několikrát video a koukal, kde asi byla chyba.
Usoudil jsem, že je letadlo prostě těžký a na let potřebuje strašně velkou rychlost, aby bylo vůbec ovladatelný.
Rozhodl jsem se tedy letadlo opravit a udělat další velkej tuning.
Sekunďákem a chemoprenem jsem přilepil ocas a ještě jednou pořádně přilepil zadní křídlo a kormidlo. Náběžku křídla jsem celou oblepil lepící páskou a stejně tak i náběch kormidla s trupem. Celkově jsem Vyhladil všechny nesrovnalosti, který se mi nelíbili. Letadlo se zdálo být pevnější, odolnější a aerodinamičtější. Ale těžký bylo pořád. Začal jsem tedy pošilhávat po závaží, které jsem objevil v trupu letadla a kladl si otázku, co se stane, když ho vyndám. Odpověď byla jasná. "Bude lehčí" a to je přesně to co potřebuju. Možná, že to bude na úkor nevyváženosti, ale za pokus to stojí.
Nešlo to úplně snadno, ale po chvíli byl ten kus železa venku. A byl to pěkněj macek. Když jsem ten kovovej kvádr držel v ruce, tak mi bylo jasný, kde je kámen úrazu. Závaží bylo těžký shruba stejně jako baterka a to je sakra hodně. Jako by nestačilo, že se letadlo tahá s motorem, elektronikou a baterkou, oni tam narvou ještě závaží.

Po tomhle rozsáhlým tuningu letadla jsem byl přesvědčenej, že už musí letět. Nebylo zrovna ideální počasí. Foukalo, a už bylo lechce šero, ale šel jsem do toho.

Rozhodl jsem se, že sundám kola a cessnu hodím z ruky. Věřil jsem tomu, že poletí. Bez kol a závaží už musí.
Šel jsem tedy na pole. Vzal jsem sebou kámaráda, aby možná poslední chvilky mého éra natočil.

Na poli jsem připojil baterku, vyzkoušel všechny hejbátka, vyvážil plošky na střed a když se vše zdálo být OK, tak jsem roztočil motor. Bez dlouhýho váhání jsem se s cessnou rozloučil a poměrně lehce hodil ku oblakům.
S plným plynem holka vyrazila a světe div, se stoupala jak pták. Letěla úplně sama.
Nabral jsem tedy trošku výšky a začal točit zatáčku. Za pomoci směrovky a výškovky jsem se docela ostře otočil a miřil směrem k sobě. Let proti sobě mi naštěstí vyšel dobře a kromě větru, který mi s érem házel ze strany na stranu jsem cítil, že ho mám pod kontrolou. Po pár obletěných kolečekách jsem byl rád, že je éro pořád celý a tak jsem šel na přistání. Vítr se začal docela zvedat, tak jsem ještě projistotu stočil éro proti větru, tak jak jsem to znal z přistávání na rogale.
Letadlo se proti větru docela vyrovnalo, zpomalilo a začlo klesat. Blížil jsem se k zemi pěkně opatrně, už to vypadalo na přistání jako do peřinky, ale najednou přišel poryv nebo co o metr se propadlo a plác do hlíny. V tu chvíli jsem ale věděl, že éro je na zemi a nic mu není. Spadl mi kámez ze srdce asi tak velkej jako to závaží a měl jsem nelíčenou radost.
Sebral jsem letadlo a doma jsem ho s dobrým pocitem vítězostavně pověsil na svoje místo. :)

Takhle tedy dopadl můj první opravdový let.

Původně jsem chtěl jen napsat rady a tipy pro ty, kdo by si chtěli tuto cessnu pořídit. Jak je vidět, tak mi to uplně nevyšlo a rozvášnil jsem se víc než bylo v plánu.

Z letadla mám nakonec dobrý pocit. Myslím, že je poměrně poslušné a zároveň živé a obratné.

Přikládám tedy ještě výčet úprav, které jsem udělal.
Třeba moje zkušenosti pomůžou někomu kdo má o tento model Cessny zájem.

- demontáž krytů na kola
- uřezání nožem nepřesnosti na modelu
- přelepení náběžek a všech nerovností izolepou
- Přilepení zadních křídel a kormidla pořádným lepidlem (né tím v balení)
- Demontáž závačí z trupu letadla.
- Přilepení dvou částní kuželu vrtule k sobě.
- Správné zapojení elektroniky do přijímače
- úprava délky táhel (šroubováním plastové koncovky)
bitovod

#9 Příspěvek od bitovod »

"Vyfukováním cigaretového kouře do vody zlato nevznikne" :)

Pěkně prosím, smutně koukám, nebylo by to video z toho paneláku?
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
AloisO
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od AloisO »

Pavoda píše:Hodit to z balkónu v osmém patře na kolejích, kde bydlim.
Prostoru tam nebylo moc, ale našel jsem si pískoviště asi 10x20 metrů, kam jsem měl v plánu přistát.

Tak to je nářez...
Čím déle létám, tak zjišťuju, že potřebuju pořád víc a víc místa... Asi nějak měknu, nebo co.
Pajas
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Pajas »

Děkuju za poznatky! O přesně této Cessně 182 uvažuju, ale je zajímavý, že tam dali závaží :D . Jestli ji budu mít, tak se snažím proštudovat návod, a apk jít, na Dragonu mi nedali českej návod :( . Měl jste tam český návod? Předem díky za odpověď. :-)
kubajs

#12 Příspěvek od kubajs »

Pavoda: docela dobře jsem se pobavil, hlavně při tom házení z balkonu jsem vyprsknul smíchy ;). Ale nic ve zlém, vzpomněl jsem si na svoje začátky, kdy jsem se bál hodit větroň na rovině a šplhal jsem se kvůli tomu (v bezvětří) na 10 metrový val.
Teď se sám sobě směju, proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. Přitom to stačilo prostě hodit a přistát:). Ale to jsou ty cenné zkušenosti a myslím, že si tím prošel každý.
Pavoda

#13 Příspěvek od Pavoda »

AloisO píše:
Tak to je nářez...
Čím déle létám, tak zjišťuju, že potřebuju pořád víc a víc místa... Asi nějak měknu, nebo co.

A já jsem zase doufal, že čím déle budu lítat, tim míň místa budu potřebovat :)

Ten hod z paneláku byla už taková ta zoufalost. Chtěl jsem hrozně lítat a věřill jsem tomu, že čím bude větší výška, tím mám větší šanci, že poletím. Asi jako ty blázni, co před více než sto lety skákali z Eifelovky a věřili, že kabát s peřím prostě fungovat musí :)

Když už jsem ty lety zdokumentoval, tak to dám na youtube a hodim sem odkaz, at se taky pobavíte :)

to pajas:
Balení obsahuje anglický návod, kde je hodně stručně popsána stavba letadla. Asi tak jako kdybych vzal návod z ikei a vytrhl z něj každou druhou stránku :)
Některý zásadní věci tam prostě nebyly popsaný.
Dál k tomu přibalej českej návod, kde je asi na dvouch stránkách popsaná vysílačka a na druhé postup spárování letadla s ovladačem.
Ale když jsem to smontoval já, tak to musí zvádnout skoro každej.
Věřim tomu, že i s tim závažím by to lítalo, ale muselo by se to držet skoro pořád s plným plynem na vysoký rychlosti.
Moje teorie je že tam to závaží je pro případ, že v letadle nemám motor ani baterku a chci cessnu používat jako házedlo bez pohonu. V návodě o tom ale nic nepíšou. (aspoň jsem si nevšiml)
Pajas
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Pajas »

Trošku odbočuju, můžete se kouknout na youtube www.youtube.com/pav9sob a tam uvidíte lety wing dragona. Cessna 182 by bylo moje druhý éro. Jinak to video, co uvidíte jako první není všechno :) .
Pavoda

#15 Příspěvek od Pavoda »

Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“