Elektrifikace polomakety

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
kovaco

sirius

#16 Příspěvek od kovaco »

to:were :twisted: Co ot tady píšeš, že Sirius není vhodný do termiky????? :evil: Máš ho doma? Já s ním lítám od května a můžu ti sem poslat odpovědi dalším mojich kámošů, kteří ti potvrdí, že Sirius je vyloženě termický éro. 2,20 min bez použití motoru je jaký éro? Hotliner? A to nás ve třech bolelo za krkem, tak jsme ho sundali. Nezlooooooooooooooob.
OK53
kovaco

termika

#17 Příspěvek od kovaco »

To:Henny Proxima II je rychlejší, umí i akrobacii. Sírius je klidné termické éro. Kolega, co mě s ním učil udělá vpohodě lobíka jako nic. Já to ještě nezkoušel, ale i to bude. Můžu ti říct, že ze 100- 150m přistaneš, kde chceš. Prdneš tam klapky a éro v protivětru zůstane stát jako auto se zataženou ručkou.
:lol: OK53
kocour
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od kocour »

henny: Musím tě zklamat, já modely nekupuju, ale stavím sám, jen s využitím trupů a podobně. Když jsme se bavili o polomaketách, byly to u mne modely koupené z bazaru, které jsem musel dodělat a částečně postavit. Pokud jde o účelové modely, 1. elektrolet jsem postavil s trupem, který jsem dostal jako výměnu za jiné modelářské věci a postavil němu zbytek, asi 1,9 m, tehdy bez křidélek a na stejnosměrný motor ( 2002). Na stříďák jsem koupil v bazaru trup z pozůstalosti a postavil křídlo r. 2,25 m, s křidélky, která se vyklápějí taky nahoru jako brzdy.Párkrát byl na maděru, zejména při pokusech s 2,4 GHz, ale stále to spravuju, nyní má Duplex i s variem. Kolegové kolem lítají s Mistraly (Reichard), Galaxií i s jinými. Nemám dojem, že by některý kritizovali a nějaký byl nejlepší. Mám na mysli lítání v termice pro srandu, ne soutěže. Pokud máš, jako já, obavy z manželky, bylo by nejlepší postavit něco podle návrhů L. Walka, nebo se jeho modely inspirovat. Pro termiku by neměl být papírák (ve výšce to obvykle fouká, klid je jen výjimečný), v každém případu něco na brzdění ( aspoň vyklápění křidélek nahoru), ještě líp klapky, užívané i jako brzdy. Než nějaké vymakané křídlo je lepší myslím dobrá baterka s pořádnou kapacitou, která umožní hledat termiku na mnoho pokusů s nastoupáním. Vario je vynikající, když máš pomocníka, který vario ( a hlavně výšku ) sleduje, nebo hlasový výstup ( má asi Sky Asssistant, snad Picolario, ale Jeti ne).
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
kocour
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od kocour »

Henny: Abych prokázal, že jenom nekecám, podívej se na naše stránky http://www.modelgliderklub.xf.cz Jsou tam fotky z lítání i pár mých modelů ( Spatz, Pilatus B4, Discus, ASW 28 ) Ten nemaketový větroň 2,25 m je na fotkách z lítání taky, jen se s ním nechlubím, kolegové oddaní polomaketám to považují za srabařinu. Včera jsem byl na srazu na Rané, takže se na nějakých fotkách odtamtud snad taky mihnu.
Henny

#20 Příspěvek od Henny »

kocour: Je to moc hezka stranka, dekuji za link. Zajima me jeste ten Pilatus B4. Mohl bys mi poslat vice informaci o motorizaci a elektronice toho krasnyho 3-metrovyho modelu?
were
Kontaktovat uživatele:

Re: sirius

#21 Příspěvek od were »

kovaco píše:to:were :twisted: Co ot tady píšeš, že Sirius není vhodný do termiky????? :evil: Máš ho doma? Já s ním lítám od května a můžu ti sem poslat odpovědi dalším mojich kámošů, kteří ti potvrdí, že Sirius je vyloženě termický éro. 2,20 min bez použití motoru je jaký éro? Hotliner? A to nás ve třech bolelo za krkem, tak jsme ho sundali. Nezlooooooooooooooob.
OK53

Promin, nechtel jsem nastvat majitele siriusu, ja nepisu ze Sirius neni vhodny do termiky, ale ze kdyby se me nekdo zeptal jestli jo, tak bych rekl ze ne, takze nedokazu poradit.
Proste kdyby nekdo chtel vysokovykonne termicke ero, tak mu ja za sebe budu radit jina era nez Siruse, nic vic jsem tim rict nechtel. Kdyz nekdo rekne ero na termiku tak si predstavim Bubble Dancer, Avu Pro a podobne, proste era konstrukcnim kridlem a minimalnim plosnym zatizenim, polystyren dyha mi na termicky special prijde moc tezky.
A pokud uz by to melo byt neco od Reicharda, tak me osobne na termiku prijde nejlepsi Elipsoid. Siriuse nemam, jen jsem ho videl litat, mam Passata ktery ma stejnou konstrukci a stejny profil, takze z toho jsem vychazel. Leta krasne a je hrozne hodny, ale opadani ma prece jenom vetsi

Jinak nechapu ty 2h20 bez motoru, to jste to hodili do termiky jako F3K? pres dve hodiny na jedno nastoupani jsem nalital i s Torem 900 :D Taky jsem musel dolu kvuli krku - ale to to samozrejme hezky nosilo
Naposledy upravil(a) were dne pon 11.10.2010 16:38, celkem upraveno 2 x.
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Abu »

2minuty 20s to je na F3K celkem dobrej vykon ne... pokud to teda nebylo na svahu :D
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
kocour
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od kocour »

Henny píše:kocour: Je to moc hezka stranka, dekuji za link. Zajima me jeste ten Pilatus B4. Mohl bys mi poslat vice informaci o motorizaci a elektronice toho krasnyho 3-metrovyho modelu?
Motor Roton 600, regl Jeti opto 70 A, maxBec amatérské výroby (kolegy z klubu, ne mojí),baterky původně 4x A123. Ukázalo se , že kapacita baterek je dost malá, při odběru asi 36 A něco přes 3,5 min. chodu motoru a podařilo se při 1. letu vybít baterky pod kritickou mez. Proto mám opět na radu kolegy udělátko, které přes Schottkyho diodu hlídá napětí hlavní baterie a při poklesu přepne na 4xAA, která napájí potom přijimač a serva. Napětí těch 4xAA se sráží na 4V. Podle toho Duplex pozná, že něco není v pořádku, vysilač pípá a má se rychle přistát. Zatím se mi to nestalo. Teď lítám spíš s LiPo Turnigy 5 Ah 4 čl., bez té záchranné baterie. Od Schulzeho mám další udělátko, které hlídá napětí jednotlivých článků LiPo přes servisní konektor a když se mu něco nezdá, nepustí motor. To samé vyrábí Schulze i pro A123. Přijimač mám Duplex 8, anténu vyvedenou jako uši před křídlem za kabinou. Napájení serv je ze samostatné sběrnice (proud do serv nejde přes přijimač).Do přijimače kondenzátor LowESR, pro mně neznámé kapacity (taky jsem dostal). Na kabelech od serv mám toroidy. serva S+V Hitec HS422, kovové bowdeny ke S+V. Křidélka 2x HS 81 MG, brzdy HS 81. Ještě tam mám vario Duplex. Podle typu baterek je nutné hlídat proud a podle toho volit vhodnou vrtuli. S 4xA123 jsem měl Graupner CAM 30x15 ( skut. průměr 32 cm ), pro LiPo jsem musel dát 25x15 (skutečný průměr 27 cm), bere 35 A na zemi. S původní vrtulí byl odběr 65 A ! To všechno funguje, je ale otázka, zda to má smysl, jestli by to nešlo míň komplikovaně.
kovaco

větroně

#24 Příspěvek od kovaco »

:lol: No jo no, srandičky, srandičky. Chápu vás profíci, ale jelikož lítám na Řepích, kde je sice svah, ale na dvě věci, tak lítám na louce a tak jak jsem si myslel, že Sirius je těžký éro na termiku, tak jsem se přesvědčil mooooc krát, že je to supr termický větroň. A dá se s ním proletět z dosti pěkné výšky nad loukou. Je fakt, ýe proti Volcanu to nedělá takový rámus, ale je to supr. A samozřejmě ho musím vychválit, protože to je moje první éro, na kterém jsem se naučil s pár karambolama lítat. :roll: :lol:
OK53
were
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od were »

Nene, ja nejsem zadny profik jako je Abu a na litani jsem bohuzel uplne levej, ja jsem akorat blazen do termiky a tak mam ty meritka na to co je vhodne na termiku dost posunuta. Opravdu jsem nechtel hanet Siriuse, era od Reicharda mam rad, ja osobne si na kvalitu provedeni nemuzu stezovat a Passat ktereho mam je hrozne hodne ero ktere si necha libit i ostre zatacky na minimalce. Akorat vykony pri startech na gumicuku me uplne nepresvedcily, tak jsem predpokladal ze Sirius nebude vykonove vyrazne lepsi, kdyz je to stejny profil a stejna konstrukce kridla - treba Tracy se mi darilo z gumicuku dostavat do termiky podstatne lip - ale to nic nemusi znamenat.

Treba kamarad Michal_N lital mockrat krasne termiku i s Easy Star, ono kdyz to aspon trochu nosi a umi se to, tak se da litat s leccim, akorat kazdy si pod pojmem vhodny stroj na termiku predstavi neco jineho - u me je to ero o rozpeti 3m+, konstrukcni kridla a co nejmensi plosne zatizeni, eventualne pro co nejmensi hmotnost rizena jen S,V a spoiler - tusim ze tomu rika RES), to je proste to, cemu ja bych rekl vylozene termicke ero - a omlouvam se za OT, uz jsem zticha
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
Henny

#26 Příspěvek od Henny »

Cetl jsem nekde na internetu, ze po krachu S2G prebral Topmodel celou nabidku S2G. Pak jsem cetl, ze kvalita modelu S2G nebyla spickova, jasne co bych ocekaval za takovou cenu, ale jde mi o to, ci bude potreba napriklad zpevnovat trup, aby nebyl jak krehka skorepinka z vejce.

Abych ale vasi predchozi debatu usmernil, tak nechci vylozene termicky ero, ale hezkou, idealne polomaketu, ktera nalozena motorem a baterkama zvladne litat termiku. 3,4m se mi zda uz celkom peknej macek aby unesl vahu baterek. Je tady nakej majtel letadla od Topmodelu, at mi potvrdi nebo vyvrati me obavy o kvalite trupu?
DaggyMAC

#27 Příspěvek od DaggyMAC »

Viac informácií o elektrifikácií S2G modelu ASW 28 je na stránkach Silent Network:
http://www.silentflight.net/index.php?/ ... iew/34/40/
alebo na stránkach francúzskych pilotov:
http://olivier040.wordpress.com/2008/03 ... lectrique/
Black
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Black »

Henny:
Black píše:Mám ASW28 od RKM TopModel.Použil jsem motor TR 50-65B 350kv s akumulátorem Turnigy 5000mAh 6SI při hmotnosti 6kg větroň stoupá docela svižně.
Motor jsem namontoval na prodlouženou hřídel,kterou jsem uložil na dvou ložiskách a ještě pod čumák nainstaloval vlečný háček,takže sundám trámec s vrtulí a mám zase čistokrevný větroň a hurá na aerovleky.

ASW-čko mám to větší.Rozpětí 4,2m.Trup jsem taky zpevnil.Jinak termika se s tím lítá parádně.Za ty peníze mohu jen doporučit :wink:
Jara11

#29 Příspěvek od Jara11 »

Něco málo z mých zkušeností. Mám ASW28 od Let modelu /3000mm/ omotorovanou jak na svých stránkách doporučují. Chodí v pohodě, dá se hodit bez problému. Nebo spíš to mám vychytaný. Pokud jen malinko pofukuje není problém. Pokud je klid, už to chce cvik. Maximálně silou hodit na cca 50% plynu a ve chvíli odhozu dám plnej. Jinak následuje propadnutí Vop a vzepře se to a padne po křídle. Mám totiž VOP na pravou ruku a pavou hážu. Jinak start z vozíku jsem zkoušel cca 2 roky. Je to vždy o náhodě . 3x paráda a po čtvrtý dolámaný co jde. Jinak s ASW28 termika v pohodě ,ale jak tu někdo psal, je to už moc štíhlý a tak je to o hodně páčkování. Tak jsem pořídil od TOPMODELUCZ Discuse 2c /4500mm/ Motor na pevným pilonu mezi křídlama, vrtule se sklápí dozadu. Pilon i smotorem jsem objednal v SRN, cena dosti vysoká, ale vypadá to pěkně a chodí to taky dobře. Ero má 5kg, baterky 6SLiPol 2200 Power HD. Celkem po cca 50 startech stoupání 4minuty, odběr okolo 40A, stoupání 3.-4m/s. Je to velice hodný, velikost je hodně znát. Vozík jsem zapudil a koupil 50m 6mm oplet gumy a dal do V a cca 10m provazu,šlapku na zaháknutí kroužku za erem a nohou v pohodě s rukama na kniplech odstartuju a po cca 10 jde nahoru a motor už si s tím poradí. Jinak motor by to měl být 1200W. Oproti ASW pohodovka , ale zase o to horší na přistávání. Moc to neodpustí a každá chybka se platí Setrvačný síly podstaně větší a tak snadno něco napraskne a podobně. Pokud by někdo chtěl více do detailu, rád popíšu, myslím že je to zvládnutý. Spíš se peru se 12k MPX 2,4 příjmačem, který po přistání stabilně hlásí SIGNAL ERROR a nevím už co předělat. Snad ještě zkusím vyhodit MAXBEC Jeti na dva Aku a dát na jeden start nikláče bez becu
Ventus3 5.33m - EMS,PIKE Sup.,Vision50Ely-q,XB-8 ,FrSky 20X,
hellmut
Kontaktovat uživatele:

S2G

#30 Příspěvek od hellmut »

Mám od S2G z výprodeje za 3500,- Kč Ka6-e 3,2m (ARC) a kvalita provedení mi připadá dobrá. Trup je pevný a pokud nehodláš čumákem drtit svah, nemáš problém, ale pro jistotu sem ho od centroplánu dopředu vyztužil páskama uhlíku pod rámem kabiny, zpevnil laminátem oblast kolem vlečného háčku na gumicuk a místo pod křídlem, ve kterým to při natahování gumy nejvíc mačkám. V ocasní části nic - jenom balsové žebro kýlovky. Ten nárůst hmotnosti to v pohodě uveze. Když to srovnám třeba s čínským discusem, tak je to supr pevný. Jako docela úlet mi ale připadá, že tak jak jsou z formy na trupu kořeny křídla a výškovky, vychází úhel seřízení 5° a to je prostě neletový - na profi firmu nepochopitelný - prostě všechno si musíš radši zkontrolovat. Ale lítám s ní nejradši.

http://www.rcalbum.com/photoView.php?id ... r=1&amode=
Odpovědět

Zpět na „Větroně“