EasyStar zalétávání a 2 problémy

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Michal_N
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Michal_N »

RiMr píše:Určitě?
Není to naopak?
Prostě dovážit čumák...

Naopak to není :D . Mám to vyzkoušené a nejen na ES.

Čím více je těžiště vpředu, tím více musí být pro let v horizontu natažená výškovka. Po rozjetí na rychlosti se účinnost výškovky zvýší a čumák se zvedne nahoru. Model stoupá a ztrácí rychlost. Pokud nepotlačíš, tak rychlost klesne na minimální, model ztratí vztlak, sklopí čumák dolů a začne se znovu rozjíždět na rychlosti. Cyklus se opakuje a model se houpe.

Pro zálet bych nechal těžiště podle výrobce a soustředil se na správné vytrimování. ES je dobře navržený model pro začátečníky. Pokud je správně slepený, tak je s těžištěm podle výrobce spíše mírně těžší na čumák, než naopak.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od RiMr »

No já nevim...
Ale za mých mladých let se posunem těžiště dopředu zvyšovala podélná stabilita (a naopak), mimo jiné s následkem tupějších reakcí na řídící plochy.
Samozřejmě v určitém rozmezí ... :wink:
Michal_N
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Michal_N »

Jasně, při těžišti vpředu je vyšší podélná stabilita a model je tupější na řízení. Zároveň ale taky po rozjetí na rychlosti a puštění kniplů začne model houpat, a pokud nepotlačíš, tak houpání pokračuje, i když se postupně zmenšuje.

Na tom principu funguje i dive-test. Podívej se třeba sem na křivku „těžiště příliš vepředu“ http://www.lomcovak.cz/elektro/2k1/opt2_1.html .

Každopádně pro zálet bych nechal těžiště podle výrobce. Později, až nessi dostane ES pořádně do ruky, může těžiště posunout, ale nejspíš to bude dozadu. K tomu mu pomůže dive-test, ale pro jeho správné provedení je naprosto nezbytné mít nejdříve správně vytrimovanou výškovku. Tím by měl nessi začít.
zdekar

#19 Příspěvek od zdekar »

Když se tu bavíte o tom těžišti... co ještě zkusit zkontrolovat těžiště stranové, tedy jestli to na jednu stranu neváží víc. Pak by to mohlo způsobovat i to zatáčení.
Pokud je to vše vyvážené a trup rovně, tak musí vše letět bez zatáčení.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Máza

#20 Příspěvek od Máza »

Ahoj,me se stalo u vetrone že zatáčel vpravo kvuli negativum křídel :?:
nessi

#21 Příspěvek od nessi »

Zdravim panove, tak posunul jsem teziste resp. jsem olovo dal primo do cumaku a zaprel baterii LiPol 1100. Zkusil jsem ES svihem hodit a klouzal uplne paradne! Takze jsem to zklusil s motorem a jsem nadsenej jeste ted!! Zkusil jsem 4 starty a kazde pristani jako do perin! Mas desnou radost, ze se mi konecne v litani taky konecne darilo :P :P Jinak s tim tahnutim doprava jsem to pri startu musel resit pres vytazeny trim (kormidla) a behem letu jsem jej opet rovnal k nule. Chce to jeste urcite doladit ale pokrok pro me hoodne velkej. Jeste jednou bych chtel podekovat vam vsem za cenne rady!
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od RiMr »

Tak bezva, blahopřeju! :)
Teď už to bude jen lepší! :D
Časem se "easyho" postupně vytrimuješ a až si budeš přistávat k noze a začneš mít roupy, tak si to těžiště zase o kousek posuň dozadu a éro bude sice podstatně citlivější na zásahy do řízení i na vnější vlivy, ale taky obratnější. :wink:
cernos
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od cernos »

Lukash píše:
imagin píše:Nekdo tvrdi ze se tlacne motory nevyosuji - ja bych to videl na tenhle problem.

Nevyosují pokud neofukují žádné řídící plochy. A to není případ EasyStara.

Tady tomu tvrzení nějak nerozumím nebo spíš nevěřím. Tlačné motory se nevyosují (je to zvyk) nebo nemají žádný vliv na chování letadla? Pokud motor "vlepím" tak prasácky že bude s podélnou osou svírat úhel třeba 45 stupňů, tak mi chcete tvrdit že to nebude mít na letadlo vliv a stále poletí rovně kupředu? To znamená že velikost síly tlačící do boku (případně shora/zdola) nebude mít žádné následky na chování a pouze se o něj poníží tak kupředu?
jidole
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od jidole »

No ale ES má už z výroby vyosení motoru nahoru/dolu, takže nějaké vyosení je asi opravdu potřebné.
EasyStar se tříďákem, Zlín 50, Tornado XX a pár deskoletů.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od RiMr »

jidole píše:No ale ES má už z výroby vyosení motoru nahoru/dolu, takže nějaké vyosení je asi opravdu potřebné.

Samozřejmě že v určitých případech je. Nemůžeš věřit všemu co se tu dočteš :wink:
Anébrž hledat a průměrovat... :D
Lark

#26 Příspěvek od Lark »

to cernos: Já bych řek, že to špatně chápeš. Nejde o to, že pokud za vrtulí nejsou žádná kormidla, tak nemá vyosení žádný vliv, ale není důvod motor vyosovat (pokud není model zkroucený), aby letěl rovně.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Abu »

Lark píše: že pokud za vrtulí nejsou žádná kormidla, tak nemá vyosení žádný vliv, ale není důvod motor vyosovat

Tohle ovsem plati pouze pro STRANOVE VYOSENI. Vyoseni nahoru a dolu funguje i kdyz je motor uplne nakonci modelu a za nim uz nic (samokridlo, delta). Podle vyoseni nahoru/dolu pak motor tlaci zadek letadla pri pridani plynu dolu/nahoru a model podle toho klesa/stoupa. Overeno v praxi na nekolika mych modelech.
Nebo chces rict, ze vektorovani tahu u stihacek (at uz modely s EDF nebo skutecne vojenske stroje) nefunguje ? :wink:
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Lark

#28 Příspěvek od Lark »

Abu píše:Tohle ovsem plati pouze pro STRANOVE VYOSENI. Vyoseni nahoru a dolu funguje i kdyz je motor uplne nakonci modelu a za nim uz nic (samokridlo, delta). Podle vyoseni nahoru/dolu pak motor tlaci zadek letadla pri pridani plynu dolu/nahoru a model podle toho klesa/stoupa. Overeno v praxi na nekolika mych modelech.
Nebo chces rict, ze vektorovani tahu u stihacek (at uz modely s EDF nebo skutecne vojenske stroje) nefunguje ? :wink:

Přečti si znovu celé, co jsem napsal. Nijak nepopírám vliv vyosení a to vektorování samozřejmě funguje a ne jenom vertikálně, ale i do stran. O tom tady ale pokud vím není řeč, ale řeší se vliv na směr letu při přidání plynu.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od RiMr »

Abu píše:
Lark píše: že pokud za vrtulí nejsou žádná kormidla, tak nemá vyosení žádný vliv, ale není důvod motor vyosovat

Tohle ovsem plati pouze pro STRANOVE VYOSENI. Vyoseni nahoru a dolu funguje i kdyz je motor uplne nakonci modelu a za nim uz nic (samokridlo, delta). Podle vyoseni nahoru/dolu pak motor tlaci zadek letadla pri pridani plynu dolu/nahoru a model podle toho klesa/stoupa. Overeno v praxi na nekolika mych modelech.

Tak tak...
U mého Kometu s motorem na prdelce dělá podložka pod motorem na správné straně s érem divy... :)
JMalik

#30 Příspěvek od JMalik »

Lukash píše:
imagin píše:Nekdo tvrdi ze se tlacne motory nevyosuji - ja bych to videl na tenhle problem.

Nevyosují pokud neofukují žádné řídící plochy. A to není případ EasyStara.

Tohle si Lukashi ujasni, než to sem napíšeš.
(je to nesmysl)
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“