bitovod píše:
Dobře, teď se zeptám se jako debil - v čem se změní geometrie letadla, když tomu plackoletu přidám 3cm na šířku trupu? Jasně, zvětší se čelní profil, tedy odpor, sníží se mi při stejném výkonu rychlost letu, dostanu se blíž k pádovce, díky odporu se mi zvýší pádovka, zvýší se váha - uvažuju správně nebo jsem na něco podstatného zapomněl? A o kolik se tohle všechno změní?
Ja mám k těm plackám fakt averzi, tak potřebuju nejaký silný, logický a ideálně snadno spočítatelný argumenty, abych sám sebe přesvedčil, že mám zatnou zuby a držet hubu a krok.
Před cca 14-ti dny jsem viděl takové menší 2m Su z kuliček zkonstruované s prostorovým trupem maximálně placatým. Vypadalo to moc dobře, je to pracné jako kráva, opravit se to dá. U těch větších věcí z kuliček je to nutnost, protože jinak neudržíš tuhost trupu. Není to levné a ani osadit to nevyjde nejlevněji. Důvod je jasný. Tohle letadlo nejde vyrobit jako skládačka (trup) a ten kdo to dělá to nemůže dělat úplně se ztrátou.
Takže si pořídíš něco tavého za cca 12 000,- komplet. Létá to velmi dobře, ale případnou čenichovku neslepíš vteřiňákem na letišti.
Když se pokusíš to samé aplikovat v malém (prostorový trup), tak lehce naroste hmotnost, prudce se zvýší pracnost a zhorší opravitelnost. Když to uděláš bedničkovým způsobem (hranaté), zase to nebude mít ty letové vlastnosti. Ty ploché trupy s velkou boční plochou vhodně rozvrženou vůči těžišti a působišti vztlaku v noži jsou prostě ideální pro letové vlastnosti a současně zachovávají velmi dobrou opravitelnost. Z hlediska letových vlastností, by byl super depron, ale kvůli nějaké přiměřené odolnosti, je to většinou EPP.
Takže souhrnem je v metrovce prostorový trup podstatně PODSTATNĚ náročnější na začátky pilotáže v akrobacii a 3D akrobacii.