EasyStar zalétávání a 2 problémy
EasyStar zalétávání a 2 problémy
Zdravim vespolek! Dnes nastal konecne den D a zkousel jsem zaletavat novy model Easy Star, ktery jsem konecne dokocil. Pri prvnim startu (motor naplno) mel ES tendenci tlacit se dost doprava. Proto jsem ho nechal sednout a pres trim smerovky jsem smer upravil. Musel jsem dat ale trim naplno. Pri dalsim startu byl smer lepsi ale stale naznak letu doprava (plny tah motoru). Pri vizualni kontrole vse ok. To mi je prvni zahadou. Druhou zahadou mi je toto: pri vystoupani do mirne vyska jsem vypl uplne motor a letadlo se zacalo stacet, ale nyni doleva. Vypada to, ze v bezmotorovem letu to asi chce vratit trim smerovky na "0" ??? Nevim. A co me dale prekvapilo bylo to, ze letadlo delalo vlny jako blazen, ze byl problem s tim decentne pristat. Vim ze se tu resilo teziste, ale s tezistem jsem se dost zabyval. Letadlo bylo polozeno na kolibce na dvou vrutech a vyvazoval jsem tak dlouho dokud nebylo uplne ve vodovaze. Mam ho tedy zatitizit vic na cumak? Ale o kolik? Aby sem ho nezaril do zeme. Toto asi vyresim s tim tezistem, ale trapi me to staceni nejdrive doprava (pod plynem) a pote doleva. Budu vam vdecny za vase rady ziskane zkusenostmi, ktere mi zatim chybi. Predem diky moc!!!!
-
JmX
- Kontaktovat uživatele:
Nejlepší bude, když se ti na to někdo přímo podívá, protože klonění může dělat tisíc a jedna příčina. Motor máš originál plechovku, nebo si dával stříďák? Já bych řekl žes ho tam špatně vlepil. Pokud je trup slepen rovně a rovněž ocasní plochy jsou tak jak mají být, tak už mi nic jiného nezbývá. Ale lépe bude poprosit někoho ať se na to jukne.
***** Futaba T8FG Super *****
Hangár s podrobným popisem stavby mých modelů na osobních stránkách Jirkůf Blok = http://jirkufblok.blogspot.com
E-mail: pilot@ok-jmx.cz
Hangár s podrobným popisem stavby mých modelů na osobních stránkách Jirkůf Blok = http://jirkufblok.blogspot.com
-
JmX
- Kontaktovat uživatele:
No asi takhle: Easy Star je tak pěkně vymyšlený a dobře vyrobený, že létá rovně bez trimování (aspoň teda mě). Pokud je potřeba trim naplno pro motorový let a pro bezmotorový ne, pak prostě motor / vrtule není v pořádku. To houpání vyřešíš snadno, buď létáš moc pomalu, nebo je špatně těžiště. Posuň baterku a uvidíš.
***** Futaba T8FG Super *****
Me ES pod plynem taky lehce tahne doprava - podle toho co pisou ostatni na foru nejsem sam, staci ho asi momentova sila motoru (mam ten originalni). Na plny trim to rozhodne neni - mam nastaveny tahlo tak, ze pri nulovym trimu smerovka je asi 1mm vlevo (o 1/2 tloutky odtokove hrany) a pri letu trimy moc nepouzivam, proste ho ridim - kdyz jde doleva dam kormidlo vic vpravo a naopak.
Ze ti jde bez motoru vlevo je asi tim trimem ne? Prestane pusobit motor a kormidlo furt tahne doleva (coz by mohlo ukazovat na problem s polohou motoru, ale kdo vi). Pro jistotu bych zkontroloval podelny vyvazeni, (ne)zkrouceni a souosost kridla a ocasnich ploch.
S tezistem se tak nebabram, mam ho tak nejak podle navodu, +/- 5mm zadna mira - ze zacatku dej vic dopredu, bude stabilnejsi.
Jo a na plnej plyn ho taky nepoustim - v navodu kecaj
Ja davam tak 3/4, hodim ho rovne dopredu, on sice o kousek prosedne ale brzy se srovna. Mirne ho pritahnu kdyz je tak 10m ode mne, aby zacal stoupat a az pak pridavam plyn - to staceni vpravo je pak pri startu min vyrazny.
Ze ti jde bez motoru vlevo je asi tim trimem ne? Prestane pusobit motor a kormidlo furt tahne doleva (coz by mohlo ukazovat na problem s polohou motoru, ale kdo vi). Pro jistotu bych zkontroloval podelny vyvazeni, (ne)zkrouceni a souosost kridla a ocasnich ploch.
S tezistem se tak nebabram, mam ho tak nejak podle navodu, +/- 5mm zadna mira - ze zacatku dej vic dopredu, bude stabilnejsi.
Jo a na plnej plyn ho taky nepoustim - v navodu kecaj
Ja jeste doplnim, ze motor mam Permax 400, tedy klasiku co se do ES bezne dava. Motor je do trupu vlepen opravdu dobre, to jsem kontroloval. Ze by byl tedy nejak krivy se mi opravdu nezda. Dost mi to mrzi, protoze to je muj druhy model se kterym bych chtel konecne proniknout do RC sveta. S prvnim ASW28 jsem to zatim vzdal, ten odpociva zatim v krabici. Proto bych byl rad, kdyby se mi model povedlo "rorzchodit" tak aby me jakozto zacatecnika moc nezlobilo.
Prvni co udelam je, ze pridam zatez na cumak. Tim snad odpadnou ty vlnovite propady v letu bez motoru. Co ale vymyslim s tim tocenim opravdu tedy nevim. Pokud bych dal trim smerovky na "0" a mirne ji vychylil doleva, pak si nejsem jist aby to nezlobilo v bezmotorovem letu.
Prvni co udelam je, ze pridam zatez na cumak. Tim snad odpadnou ty vlnovite propady v letu bez motoru. Co ale vymyslim s tim tocenim opravdu tedy nevim. Pokud bych dal trim smerovky na "0" a mirne ji vychylil doleva, pak si nejsem jist aby to nezlobilo v bezmotorovem letu.
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
Směrovkou to není, to by nebočilo jenom pod plynem.
Jaký máš rozsah výchylek? Tedy když píšeš žes musel dát plný trim, o kolik se "konec směrovky" odklonil? Tedy posunul oproti nule?
Pokud je to nějaký milimetr apod., musíš se naučit i to, že vzduch je v pohybu, na éro působí různé síly, tedy žádný teoretický let po kolejích se v naprosté většině případů nekoná. I tak hodné éro jako ES se musí řídit. Né moc. ale musí
Ty vlny máš na mysli nahoru-dolů? Houpe to bez zásahů do řízení? Ptám se proto, že to houpání při snaze potlačit můžeš zvětšovat
Pokud to houpe bez zásahů do řízení, přidej hmotnost do čumáku nebo posuň baterku, co ti to dovolí, tak abys těžiště posunul ASPOŇ o 5mm dopředu. Zpátky můžeš jít vždycky.
Když to bude víc vyvážené na čumák, nebude to ani tak nervně citlivé na točivý moment a pidivýchylky, bude to prostě jistější a klidnější.
Na videu uvedeném níže létá ES s těžištěm posunutým o 10mm (!) oproti návodu. Postupem času jsem ho vracel víc dozadu, ale na hodnotě v návodu nikdy nebylo. (sorry za kvalitu, měli jsem tam jen starý foťák):
http://www.youtube.com/user/richardmraz ... lHlI49FEe4
Jaký máš rozsah výchylek? Tedy když píšeš žes musel dát plný trim, o kolik se "konec směrovky" odklonil? Tedy posunul oproti nule?
Pokud je to nějaký milimetr apod., musíš se naučit i to, že vzduch je v pohybu, na éro působí různé síly, tedy žádný teoretický let po kolejích se v naprosté většině případů nekoná. I tak hodné éro jako ES se musí řídit. Né moc. ale musí
Ty vlny máš na mysli nahoru-dolů? Houpe to bez zásahů do řízení? Ptám se proto, že to houpání při snaze potlačit můžeš zvětšovat
Pokud to houpe bez zásahů do řízení, přidej hmotnost do čumáku nebo posuň baterku, co ti to dovolí, tak abys těžiště posunul ASPOŇ o 5mm dopředu. Zpátky můžeš jít vždycky.
Když to bude víc vyvážené na čumák, nebude to ani tak nervně citlivé na točivý moment a pidivýchylky, bude to prostě jistější a klidnější.
Na videu uvedeném níže létá ES s těžištěm posunutým o 10mm (!) oproti návodu. Postupem času jsem ho vracel víc dozadu, ale na hodnotě v návodu nikdy nebylo. (sorry za kvalitu, měli jsem tam jen starý foťák):
http://www.youtube.com/user/richardmraz ... lHlI49FEe4
nessi:
Nejlepší by rozhodně bylo, aby ti při záletu pomáhal někdo zkušenější. Ten by příčiny problémů nejspíš odhalil během chvilky.
Co se týká houpání, tak podle tvého popisu to spíše vypadá, že nemáš správně vytrimovanou výškovku (je moc natažená) nebo při letu výškovku přetahuješ (typická chyba začátečníka). V obou případech letí ES příliš pomalu, ztrácí vztlak a houpe. To platí dvojnásob při letu po větru.
Pokud posuneš těžiště dopředu, tak bude ES houpat ještě víc. Při každém nárazu větru zepředu se bude vzpínat a stejně tak i po rozjetí na rychlosti. Pro zálet nech těžiště podle návodu a soustřeď se na správné vytrimování v kluzu. Až vytrimuješ ES v kluzu, tak pro motorový let nastavení trimů neměň.
Počítej s tím, že s běžícím motorem budeš muset let směrovkou i výškovkou korigovat, to není u větroňů nic neobvyklého. Situace se dá zlepšit seřízením vyosení motoru, ale úplně to na ES nedoladíš.
Nejlepší by rozhodně bylo, aby ti při záletu pomáhal někdo zkušenější. Ten by příčiny problémů nejspíš odhalil během chvilky.
Co se týká houpání, tak podle tvého popisu to spíše vypadá, že nemáš správně vytrimovanou výškovku (je moc natažená) nebo při letu výškovku přetahuješ (typická chyba začátečníka). V obou případech letí ES příliš pomalu, ztrácí vztlak a houpe. To platí dvojnásob při letu po větru.
Pokud posuneš těžiště dopředu, tak bude ES houpat ještě víc. Při každém nárazu větru zepředu se bude vzpínat a stejně tak i po rozjetí na rychlosti. Pro zálet nech těžiště podle návodu a soustřeď se na správné vytrimování v kluzu. Až vytrimuješ ES v kluzu, tak pro motorový let nastavení trimů neměň.
Počítej s tím, že s běžícím motorem budeš muset let směrovkou i výškovkou korigovat, to není u větroňů nic neobvyklého. Situace se dá zlepšit seřízením vyosení motoru, ale úplně to na ES nedoladíš.