Konkurence Asanu aneb nové FrSky moduly na HC

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
KaSe

#91 Příspěvek od KaSe »

Nemáte pro názornost někdo k dispozici vyzařovací diagram té antény (resp. obdobné) co je na modulu FrSky, díky. K.
mior
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od mior »

Vyžarovací diagram je rovnaký ako u každej podobnej antény. Platí to, čo som popísal predtým.
Ešte to upresním:
Predstavme si šišku - koblihu, ktorej do stredu pichneme pero. To pero je anténa a šiška (kobliha) je vyžarovací diagram.
Pre modelára je najlepšie, ak anténa mieri kolmo hore alebo ešte lepšie do čela. Vtedy celý diagram žiari priamo na model.

Najhorší prípad je ten, ako sú zrovna umiestnené antény na vysielači - anténa mieri na model, ale diagram smeruje všade inde, len nie na model, respektíve na model len veľmi málo.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
coro

#93 Příspěvek od coro »

http://homewireless.org/wp/wp-content/u ... diator.jpg
Obrázek

Podľa mňa je od zeme pred pilotom slušný odraz na ktorom sa dá lietať aj dosť ďaleko...
Fakt je že ja mierim anténou do zeme pred seba, ten odrazený signál by sa mohol skladať s priamym a potom by mohli vzniknúť miesta v priestore kde signál neexistuje.

Inak mieriť anténou na model, je síce najhorší stav, ale zase je na polemiku či nie je dobre lietať v tom stave a prípadný problém riešiť jednoduchým potočením vysielača ktorý pridá pekných pár decibelov (každé 3db znamená dvojnásobok signálu!).
Samozrejme je nutnou podmienkou že systém nezmrzne a hneď po natočení "ožije"..
Lebo pilot vidí menší model ledva na tretinu normálneho dosahu bežného rádia..

Netreba zabudnúť na polarizáciu - ak je anténa príjmača kolmo na smer vysielača ale zároveň kolmo na anténu vysielača, napríklad na vysielači je zvislo a na modeli vodorovne, je síce signál z pohľadu zisku antény v ideálnom smere, ale na polarizácii sa môže stratiť až 30 decibelov.
KaSe

#94 Příspěvek od KaSe »

díky - takhle to je naprosto jasné. Doufám, že to o víkendu otestuji v praxi :D
mior
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od mior »

To coro:
Akú krásnu šišku si našiel - ešte je aj cukrom posypaná... :D
coro

#96 Příspěvek od coro »

mior píše:To coro:
Akú krásnu šišku si našiel - ešte je aj cukrom posypaná... :D

Ono to je o názornosti, pre mnohých je nejasné čo znamená "všesmerová". (že to je len v rovine a nie aj do výšky).

Ešte by to chcelo rovnako názorný obrázok pre "všesmerové anténky s vyšším ziskom".
...Osobne by som si to predstavil ako odtlačok vzoru topánky na tej posypanej šiške, po prišlapnutí. S názorným roztiahnutím zisku do šírky.
:-)
siki
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od siki »

mior píše:Tak je tu ďalší článok o FrSky - o vyrobení a pripojení jednoduchého napäťového senzoru na stráženie napätia aku:

http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=191&n=senzory-k-telemetrii-frsky-%E2%80%93-1-cast---napatovy-senzor

Opět skvělá práce. Jen mám malý rejpnutí na neošetřenou možnost dělení nulou v programu (při R2=0) . :)
mior
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od mior »

siki píše:
Opět skvělá práce. Jen mám malý rejpnutí na neošetřenou možnost dělení nulou v programu (při R2=0) . :)

Hihihi, poviem autorovi - on nuly nemá rád!
mior
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od mior »

coro píše:
Ešte by to chcelo rovnako názorný obrázok pre "všesmerové anténky s vyšším ziskom".
...Osobne by som si to predstavil ako odtlačok vzoru topánky na tej posypanej šiške, po prišlapnutí. S názorným roztiahnutím zisku do šírky.
:-)

Úplný súhlas!
mior
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od mior »

siki píše:Opět skvělá práce. Jen mám malý rejpnutí na neošetřenou možnost dělení nulou v programu (při R2=0) . :)

Takže chyba delenia nulou odstránená (brácho pôvodne nepredpokladal, že by niekto mal R2 nulovej hodnoty :) , ale mohol by to niekto nechcene nastaviť a potom by mu pomohol už len reset počítača).

Ďakujeme, takéto rýpnutie radi privítame, je to len k prospechu nás všetkých.
siki
Kontaktovat uživatele:

-

#101 Příspěvek od siki »

Předpokládám, že na desce v TX modulu bude U-FL konektor, takže problém nekompatibility s Assanem by šel vyřešit tímto: http://wifi.aspa.cz/pigtail-u-fl-rsma-female-pro-minipci-z46253/. Odpojit stávající krátký pigtail, dát tam tento a vést ho vnitřkem optika (asi to bude chtít vyvrtat otvor v modulu, v hitecu naštěstí vhodné otvory už jsou :) ). A pak nějakým způsobem upevnit R-SMA konektor na místo pro anténu. Snad FrSky brzo dorazí, ať to můžu všechno vyzkoušet... Nebo je tu ještě jedna možnost a to použít přímo pigtail z modulu, který má odhadem z videa http://www.youtube.com/watch?v=Bn_PcOSq91Q až po matku R-SMA konektoru 6cm a U-FL konektor je na kraji blíže k otvoru pro anténu, takže by to mohlo stačit :)
Šiki
coro

#102 Příspěvek od coro »

Videl som správy že niekto aktívne pracuje na spojení Multiplex EVO (RoyalPRO) s FrSky telemetriou. Ten vysielač mám tak sa zaujímam.. Fakt je že by ma viac potešil vstup z Jeti lebo ten mám ja a neplánujem meniť, ale toto vyzerá (hlavne kvoli cene príjmačov, samozrejme s podmienkou že riadenie je spoľahlivé) asi na dosť konkurencieschopnú vec.

Inak neviem či to tu už zaznelo, ale novší firmware FrSky pípa 4 rôzne tóny, podľa toho ktorý alarm sa aktivuje. Osobne často ani displej nepripájam a využívam telemetriu len ako pípanie, to mi za letu stačí..

V tomto smere, uvažoval som osobne nad kúpou Unilog od SM-Modelbau - majú prevodník na ten Duplex, takže sa dá použiť ako telemetria a online pozerať a dúfam že aj nastaviť to pípanie, a zároveň to robí záznam, priamo v modeli (načo posielať všetko vzduchom a zaznamenávať až na zemi... v prípade výpadku spojenia by navyše nebolo záznamu že čo s vlastne hore stalo).
V podstate ide o to že senzor(y) by museli mať vlastnú pamäť, prípadne Expander by si pamätal a skladal online výstup. Pre mňa ale zaujímavé bolo že je to všetko v jednom, lebo Jeti má momentálne pre ten systém trochu komplikované zapojenie aj ovládanie, je príliš rozkúskovaný.. Hlavne ma ale zastavil fakt, že pôvodný displej ukazuje oveľa viac než malý Jetibox, a ešte aj fakt že už by nebol problém posielať hodnoty do mojho vysielača a použiť jeho displej a ovládanie.
Momentálne teda čakám čo bude, buď konečne niečo spácham sám, alebo ešte počkám čo bude na výstave (veď je za 2 týždne).
Pre túto tému to asi bolo off-topic zamyslenie, ale každopádne držím palce a so záujmom potichu pozerám čo všetko sa vyvíja.
malcomx

#103 Příspěvek od malcomx »

tak dneska dorazil modul pro JR, a hned jsem nas*anej :twisted: :twisted: :twisted:

ti idioti tam skutecne dali RSMA konektor, propojovaci konektor modulu neni uplne presne proti pinum ve vysilaci a je o dve az tri tridy horsi kvality nez assanovsky a modul jde spatne zasunout, skutecne blbym resenim je prepinani mezi normalnim prijmacem a prijmacem s telemetrii pomoci toho mrnaveho dip switche.
parovani probehlo v poradku a vse fungovalo...... az na ......

zlatym hrebem vecera je upgrade firmware v TX po kterem prestal komunikovat s RX :twisted: :twisted: :twisted:
budu asi muset zbastlit prevodnik RS232 abych mohl nahrat stejny firmware do RX jelikoz kabel na upgrade RX se zatim neprodava

druhou variantou je upgrade pomoci kladiva do kose :twisted: :twisted: :twisted:

zlatej Assan :)
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#104 Příspěvek od JirkaA »

malcomx píše:zlatym hrebem vecera je upgrade firmware v TX po kterem prestal komunikovat s RX

Nechce to třeba jenom znovu spárovat?
OK2WY
coro

#105 Příspěvek od coro »

JirkaA píše:
malcomx píše:zlatym hrebem vecera je upgrade firmware v TX po kterem prestal komunikovat s RX

Nechce to třeba jenom znovu spárovat?

Nie, na webe píšu jasne že treba upgradnúť aj príjmače.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“