Zase ION :)
Zase ION :)
Zdarec,
tak po super opravě křídla se kterou mi pomohl Vitousek a díky němu jsou i fotky na:
http://www.mkchlumec.cz/Ostatni/Jelelen.htm
jsem konečně pořádně rozpohyboval IONa. Včera i předevčírem jsem trávil ve vzduchu celý večer. Mám však pár otázek k letovému pojevu toho éra. Mám ho celkem lehkého jen 1672g což na IONa není moc,ale jakmile jsem ve vzduchu vše vytrimoval a držel krásně bez zásahu rovinu,zkusil jsem ve vzduchu pár blbostí a při letu střemhlav dolů se mi při překonání určité rychlosti pokaždé začne stáčet doleva. Prostě z ničeho nic začne točit zatáčku, jakmile přitáhnu a srovnám to tak pořád točí dokud nespomalí a potom letí zase rovně. Toť první věc.
Další otázka se týká spíše elektroniky. Na klapkách mám dvě serva přes V-kabel. S klapkami stačí třeba desetkrát je úplně vychýlit do maxima a zpět a jedna klapka má potom munu jinde než druhá. Může to být v-kabelem? Serva tam mám Robbe FS70MG. díky moc
tak po super opravě křídla se kterou mi pomohl Vitousek a díky němu jsou i fotky na:
http://www.mkchlumec.cz/Ostatni/Jelelen.htm
jsem konečně pořádně rozpohyboval IONa. Včera i předevčírem jsem trávil ve vzduchu celý večer. Mám však pár otázek k letovému pojevu toho éra. Mám ho celkem lehkého jen 1672g což na IONa není moc,ale jakmile jsem ve vzduchu vše vytrimoval a držel krásně bez zásahu rovinu,zkusil jsem ve vzduchu pár blbostí a při letu střemhlav dolů se mi při překonání určité rychlosti pokaždé začne stáčet doleva. Prostě z ničeho nic začne točit zatáčku, jakmile přitáhnu a srovnám to tak pořád točí dokud nespomalí a potom letí zase rovně. Toť první věc.
Další otázka se týká spíše elektroniky. Na klapkách mám dvě serva přes V-kabel. S klapkami stačí třeba desetkrát je úplně vychýlit do maxima a zpět a jedna klapka má potom munu jinde než druhá. Může to být v-kabelem? Serva tam mám Robbe FS70MG. díky moc
-
were
- Kontaktovat uživatele:
Pises ze jsi ho vytrimoval, ale uz nepises v jake poloze mas po vytrimovani ridici plochy (hlavne kridylka). Pokud nejsou v neutrale (coz predpokladam ze nejsou, kdyz jsi ve vzduchu trimoval) tak je jasne se ze se ero bude chovat neutralne pouze pri jedne rychlosti, a to pri te na ktere jsi ho trimoval a pokud ho rozjedes na rychlosti zacne se stacet
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
V kabelem by to být nemělo, ale spíše určité vůle v závěsech a na servech.Může mít vliv i teplata vzduchu. Já bych to tipnul na vůle v závěsech a držení středu (nulové polohy) a vůle u serv. V důsledku toho to může mít vliv při určité rychlosti i na to stáčení vlevo. A překontrolovat souměrnost kýlovky a výškovky vůči křídlu a celkovou geometrii včetně vyvážení (příčné). Křidélka předpokládám, že jsou v nulové poloze
Každá drobnost při větší rychlosti může být příčinou.
Držím palce.
Držím palce.
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
Bingo. Díky PH. Odhalena další chyba. kdyz podržím éro a mám křídla rovně tak je proti nim malinko natočený ocas. Zkrátka na téčku vzadu nejde ta plocha stejně rovně jako křídlo. Jde se brousit a upravovat. Ani mě nenapadlo,že by to mohlo takhle být. Díky a po testu dám vědět jestli to pomohlo. Jinak na servech vůle nejsou. Ještě jest třeba dodat,že jsem netušil, že při montáži serv na klapky přes V-kabel se musejí dát serva pákama na stejnou stranu. To jsem nevěděl a neudělal. Řešil jsem to tu na fóru a někdo mi poslal odkaz na článek kde byl podrobně popsán postup jak reverzovat servo uvnitř. To jsem udělal a vše je OK. To by na to ale nemělo mít vliv,že ne?
Já mám klapky přes revers+zpomalovač http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=8863
Také žádné vůle a po lítání se mi jedna klapka hne asi o 1-2 mm.
Druhý den jsou zase ok. Asi je to tím teplem (nějak to pracuje).
Také žádné vůle a po lítání se mi jedna klapka hne asi o 1-2 mm.
Druhý den jsou zase ok. Asi je to tím teplem (nějak to pracuje).
Surgical píše:Chvála bohu? Spíš bohužel, že jsi penízky spíše nešetřil na nějakého celokompozita....Ale s Eclipsou, byť s Palíkem, bys to stejně nevyužil, to je pravda....
V Eclipse s Palíkem bych nejspíš nehledal problém, napípat se dá dost. Proti IONISTům taky nic nemám. Já spíš kvituji rady těch co mi radili nepotahovat křídlo folii ale lakovat.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Může to být v-kabelem? Serva tam mám Robbe FS70MG. díky moc
Řekl bych zcela jistě, že je to servama, mám je na klapkách také, na samostatném kanálu(z křidélek jsem je už dal do šuplíku) a musím téměř každý let srovnávat středy. Čekají na výměnu, horší serva, co se týká držení středů, jsem snad neměl.
Řekl bych zcela jistě, že je to servama, mám je na klapkách také, na samostatném kanálu(z křidélek jsem je už dal do šuplíku) a musím téměř každý let srovnávat středy. Čekají na výměnu, horší serva, co se týká držení středů, jsem snad neměl.
Celkem jo, dej si pozor na stranu 2 návodu k sestavení nebo na web výrobce Iona, tam je totiž uvedeno to o co tu žádáš. Podle mých zkušeností pak stačí jen lehce dotrimovat podle konkrétního éra.Rostak píše: je něco na co si mám dát pozor??