A123 - Life nebo LiIon ?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
coro

#61 Příspěvek od coro »

bitovod píše:
coro píše:Z Priusu si niektorí robili domáci generátor, keď vypadla elektrická sieť..
http://hiwaay.net/~bzwilson/prius/priups.html

Nějak mi z toho odkazu uniká, proč to dělali zrovna z Priusu, když ten invertor stejně připojovali na 12V startovačku... Asi je ta elektřina potom nějaká zelenější.

Skús kúpiť 1kW invertor na 110V, alebo 230V 50Hz, so vstupom 265V jednosmerných..
Asi preto použili 12V čo ich sú plné obchody, aj keď vlastne mali potom v ceste dva (ten prvý je súčasť priusu a je stavaný na ten 1kW pri 12V..., zrejme tam je na svetlá a ventilátory a rádio a podobne - celé bežné vybavenie 12V auta).

P.S. Keby niekto mal príliš samovražedné sklony, tých 265V SS by sa dalo priviesť rovno na vstupný kondík spínaného zdroja.. prípadne by tam ani nevadili tie usmerňovacie diody a stačilo by to dať normálne na vstup.. Len neviem ako sleduje palubný počítač vybíjanie a či by všetko fungovalo aj keby mu z trakčného aku utekal výkon priamo do zdroja..
Mira96
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od Mira96 »

LV píše:
Podstatný údaj. Čím a ako si to nabíjal a koľko si dobíjal mAh

Nabíjel jsem je nabíječkou BC-6 s připojeným balančním konektorem, nábíjení proudem okolo 1 A, někdy i méně, když jsem nespěchal. Maximum, co BC-6 dá pro čtyřčlánek je 3,8A, to dostaly za svou "kariéru" maximálně 10x. Dobíjel jsem asi 1600 - 1800 mAh, jak kdy, do sucha nikdy vycucány nebyly. Přes zimu dobíjeny skladovacím režimem 1x měsíčně.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=397
coro

#63 Příspěvek od coro »

Mira96:
Všetky baterky kde je Líthium sú LiIon, lebo Ióny Líthia sú to čo v nich nesie náboj z jednej elektródy na druhú. Aj A132 aj Kokam.. dokonca aj jednorazové baterky do hodiniek, všade je to LiIon správne.

Dostávam sa k pointe : A všetky LiIon baterky starnú, každým dňom v čase aj každým nabitím či vybitím, a hlavne moderné Lipo, starnú rýchlejšie keď sú nabité a starnú rýchlejšie ak je teplo, a poškodzuje ich privysoký prúd, aj na napäte sú citlivé... a vlastne ich poškodzuje všetko aj keď len tak ležia aj každé použitie..
Okrem zatiaľ jediných mosochisticko- zázračných A123, ktoré, napriek tomu že tiež sú Lixx, úplne naopak, zomierajú smútkom keď sa nepoužívajú.

Ale A132 sa z nejakých 20A pri nabíjaní alebo 100A pri lietaní zjavne tešia, a znesú aj nechutnosti ako vybitie takmer na nulu (ale nie do mínusu! meraný každý jeden článok!!! ) alebo aj prebitie o pol volta nad správne napätie (zase sa musí hovoriť o každom jednom z článkov)... Nič im nevadí, vracajú sa v pohode pre ďalší cyklus že ešte, ešte, a dokonca sa ich vlastnosti zlepšujú (znižuje sa vnútorný odpor - znie to ako nonsense, ale je to fakt...).
Noo.. BC-6... hm.
LV
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od LV »

Mira96 píše:
LV píše:
Podstatný údaj. Čím a ako si to nabíjal a koľko si dobíjal mAh

Nabíjel jsem je nabíječkou BC-6 s připojeným balančním konektorem, nábíjení proudem okolo 1 A, někdy i méně, když jsem nespěchal. Maximum, co BC-6 dá pro čtyřčlánek je 3,8A, to dostaly za svou "kariéru" maximálně 10x. Dobíjel jsem asi 1600 - 1800 mAh, jak kdy, do sucha nikdy vycucány nebyly. Přes zimu dobíjeny skladovacím režimem 1x měsíčně.

Nechcem tvrdiť, že nemohol byť vadný niektorý článok, ale pes bude zakopaný v BC-6 a jeho "balancéri"
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Drondys

#65 Příspěvek od Drondys »

coro píše:...Ale A132 sa z nejakých 20A pri nabíjaní alebo 100A pri lietaní zjavne tešia...

LiPolky nano-tech na tom taky nejsou špatně viz řada Turnigy nano-tech apod. Různé verze těchto LiPolek označovaných jako nano-tech podporují nabíjecí faktory pět a více C, a to údajně bez poškození i bez rapidního poklesu životnosti. Jen pro zajímavost viz odkaz do jiné diskuze kde je ukázka testu rychlonabíjení LiPolky z řady nano-tech proudem 30A.

http://www.rcauta.net/forum/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=17516&postdays=0&postorder=asc&start=15

Nano-techy obdobně jako A123 taktéž umožňují vyšší vybíjecí faktory než ostatní LiPolky a měly by mít údajně i větší životnost co se týče počtu cyklů než ostatní LiPolky..
LV
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od LV »

Drondys píše:Nano-techy obdobně jako A123 taktéž umožňují vyšší vybíjecí faktory než ostatní LiPolky a měly by mít údajně i větší životnost co se týče počtu cyklů než ostatní LiPolky..

údajne :lol:
www.elektromodely.sk
Drondys

#67 Příspěvek od Drondys »

LV píše:
Drondys píše:Nano-techy obdobně jako A123 taktéž umožňují vyšší vybíjecí faktory než ostatní LiPolky a měly by mít údajně i větší životnost co se týče počtu cyklů než ostatní LiPolky..

údajne :lol:

Vyšší nabíjecí i vybíjecí faktory se u nano-techů obecně potvrdily, čas ukáže zda se potvrdí i jejich větší životnost z hlediska počtu cyklů.
coro

#68 Příspěvek od coro »

Proti "nanotech" v princípe nemám nič, až na zneužívanie slova "nano" podobným štýlom ako ultra mega super a podobne... Neverím že ide skutočne o nanotechnológiu.

Hyperion G3 sú čímsi čo považujem už rok aj viac, za vrchol lipolkového vývoja, a toto bude buď to isté alebo úspešná snaha o dobrú kópiu (potvrdilo sa že sa správajú elektricky podobne).
Zarazila ma ale fotka horiacich nanotechov po prepichnutí v RC aute (na rcgroups). NEmali horieť až tak ľahko. Lipolky majú horieť až po prebití kedy sa destabilizuje elektróda a je v nej menej líthia. Nerád by som videl zas správy o vyhorených bytoch len preto že líthium nie je zadarmo a niekto pri výrobe ušetril...

Lepšia životnosť Lipo všeobecne môže byť ale skrytá za nižšou teplotou (vďaka tomu že sú tvrdšie), ale potom to v prípade prispôsobeného zaťaženia rovnako na hranicu toho čo zvládnu, dopadne všade rovnako..

Ale principiálny rozdiel je inde - ani nanotechy ani G3, sa nemajú nechávať nabité, mám ich v chladničke (no neodolal som a jednu zbytočnú sadu tu mám na pokusy..),
to je opruz a oproti voľne pohodeným A123 to je z pohľadu užívateľa asi stále rozdiel..

A ešte pripomeniem že ide zima. Uvidíme pri -10 stupňoch, či väčšina nebude šťastná že kdesi hlboko v šuflíku nájde staré A123 ktorým to tak nevadí...

Veď čas ukáže. Cena za kus nie je podľa mňa mňa vôbec zaujímavá, podstatná je cena za rok lietania, a to je pre takého ako ja dosť nepríjemné počítanie keď urobím pár desiatok letov za rok. :( Nebyť správneho skladovania kupoval by som každý rok nové a počet 30 letov na životnosť sady by bol trapas...
To že po 8 rokoch vytiahnem nejakú modermú sadu zo šuflíka a po oživení ju spokojne strčím do modelu s BEC a zaťažím 20C, nepovažujem za reálne ani pri A123, a už vôbec nie pri nejakých nanotech lipo. Tie NiCD Sanyo N-1000 SCR tu ale ešte stále mám..
Mira96
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od Mira96 »

To coro
Dík za podrobné vysvětlení. Vím dobře, že lionky stárnou každým dnem a cyklem, ale LiFe vyměkly po 35 cyklech a létat se na ně téměř nedalo. Stejně staré Kokamy dosáhly 98 cyklů a stále ještě táhnou. Myslím si, že nabíječkou to nebude, s jinými aku jsem problémy neměl. Navíc, oba Life packy odešly současně.
Nyní už létám s nanotechnologií od Turnigy, tak jsem zvědav co předvedou. A hlavně je to o úplně jiných cenách.
Naposledy upravil(a) Mira96 dne stř 08.09.2010 22:54, celkem upraveno 1 x.
LV
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od LV »

Mira96 píše:To coro
Dík za podrobné vysvětlení. Vím dobře, že lionky stárnou každým dnem a cyklem, ale LiFe vyměkly po 35 cyklech a létat se na ně téměř nedalo. Stejně staré Kokamy dosáhly 98 cyklů a stále ještě táhnou. Myslím si, že nabíječkou to nebude, s jinými aku jsem problémy něměl. Navíc, oba Life packy odešly současně.
Nyní už létám s nanotechnologií od Turnigy, tak jsem zvědav co předvedou. A hlavně je to o úplně jiných cenách.

A123 po 30 cykloch odpíše:
a) blb
b) nabíjačka
www.elektromodely.sk
coro

#71 Příspěvek od coro »

Porovnávanie cien lipo v číne s cenami A123 tu, sa mi nepáči. V číne sa dajú, napr. cez eBay, kúpiť A123 2300mAh za cca 8 až 10 dolárov kus (kupoval som a sú OK), a u nás sa zas lipolky predávajú za tisícky, tak by porovnanie vyšlo ľahko aj výrazne opačne.

A123 sa tešia z používania a 1000 cyklov pri plnej sile môže byť normálna realita, na to lipolky nemajú - ale ležanie bez využitia nemajú rady rovnako ako lipolky takže záleží na tom kto ako lieta..

Téma okolo balancerov sa preberala milionkrát a zostáva mi len poznamenať že to čo je predávané ako balancer zďaleka nie je ideálne a dokáže zničiť aj tak robustnú vec ako sú A123.. Žiaľ.
Keby fungovali slušne, nikoho by nenapadlo nabíjať bez "balanceru" a dobíjať po článkoch - ale fakt musím uznať že často to je pre aku lepšie.. :(
Poviem to tak, že napätie aj 4V počas nabíjania A123 nezničí, ale musí to trvať fakt len pár sekúnd. To nastane bez balanceru. 3,7V držaných na článku blbým balancerom niekoľko hodín, ho asi môže zničiť.. testovať to ale jednoducho odmietam, nevidím pre to v 21. storočí dôvod.
Mira96
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od Mira96 »

Ad a) No, na blba se necejtím, choval jsem se k nim slušně
Ad b) Jelikož BC-6 v poslední době nestíhá, plánuji nákup výkonnějšího nabíjedla.
Díky všem za názory.
coro

#73 Příspěvek od coro »

Mira96 píše:To coro
Dík za podrobné vysvětlení. Vím dobře, že lionky stárnou každým dnem a cyklem, ale LiFe vyměkly po 35 cyklech a létat se na ně téměř nedalo. .

Stalo sa mi čosi podobné s malými A123/1100mAh po zime. Ležali plne nabité kdesi pohodené.
Pomohlo asi 5 cyklov, nabiť 10C, vybiť 20C... zase na ne lietam.
LV
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od LV »

Mira96 píše:Ad a) No, na blba se necejtím, choval jsem se k nim slušně
Ad b) Jelikož BC-6 v poslední době nestíhá, plánuji nákup výkonnějšího nabíjedla.
Díky všem za názory.

Ja som nikde nenapísal, že si blb :wink:
www.elektromodely.sk
Mira96
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od Mira96 »

To LV
Vždyť jsem napsal, že se tak necítím ;-)
To coro
Dík za tip, zkusím to, ale s BC-6 už to dělat nebudu a kdyby to vyšlo dám vědět.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“