lipolka zippy - demontaz

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od JirkaA »

rozebrat jednotlive clanky tak, abych mohl + i - kazdeho clanku napojit na silovy konektor a vyvest je zvlast.

Jaký je důvod pro takové opatření?
OK2WY
churavym

#17 Příspěvek od churavym »

JirkaA píše:Jaký je důvod pro takové opatření?

delam merici pripravek a potrebuji mit moznost napajeni 2,3,4,5 a 6-ti clankem, takze si zapojim do serie tolik clanku, kolik budu prave potrebovat...odber bude v radove desitkach amper, takze balancni konektor nestaci. a kombinovat z hotovych baterek 2 a 3 clankovych se mi nechce. nehlede na to, ze koupe 6-ti clanku, ktery kuchnu vyjde nejlevneji a bude universalni...teda pokud pri rozborce neshori, pak by se to prodrazilo:-)
churavym

#18 Příspěvek od churavym »

arda1 píše:Nic jdu to blejsknout. Ale někde ho mám i v kompu-ale kde že?.... :wink:

tak co, nasli moji radcove, nasli?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od arda1 »

Bohužel na to nemám nervy-jdu fotit. :cry:
ICQ 638556901
jez_cz

#20 Příspěvek od jez_cz »

churavym píše:ja to myslel tak, ze kdyz ji poskodim, tak bude vybita mene horet, ale je fakt, ze pri zkratu muze dojit ke zniceni clanku pri vybitem stavu...takze nabita bude mozna lepsi s tim, ze to kuchnu na balkone nad dlazbou:-)

Při porušení kovového obalu baterie začne unikat ta chemie, kterou je LiPol baterie napuštěna a ta při reakci se vzduchem může začít hořet. Když je poškození kovového obalu malé (třeba propíchnutí špendlíkem), tak se bez hoření jen pomalu odpařuje a typicky smrdí. Pro článek je i mikroskopická trhlinka v obalu smrtelná i když může článek ještě nějaký krátký čas fungovat. Nabitím-vybitím se neovlivní množství chemie v baterii, tedy na hoření nemá stav nabití podstatný vliv.

Při rozebíráví baterie se potřebuješ vyvarovat:
1. mechanickému porušení kovového obalu jednotlivých článků
2. ulomení pólových vývodů článků
3. zkratu jednotlivých článků

Při rozebírání LiPol baterií postupuji takto:
1. rozstřihnu a strhnu smršťovačku, kterou je baterka fixována
2. odlepím pásku, překrývající plošný spoj s vývody článků
3. odletuji pólové vývody krajních článků z plošného spoje
4. odlepím články - bývají mezi sebou slepeny oboustrannou lepící páskou
5. stejně postupuji k článků středovým
ad 1. až 5. - vše velmi opatrně

Až budeš mít z baterie strženu smršťovačku a lepící pásku, tak už na to přijdeš sám. Na rozletování to chce výkonnější páječku a při práci být velmi, velmi opatrný. Držím palce. JaHo
I květák je jen vycepované zelí
churavym

#21 Příspěvek od churavym »

to jez_cz> diky za velmi podrobne info a postup rozborky. jen dotazek k odlepeni clanku od sebe, jde to silou rukou...nerad bych to pacil nejakym bazmekem, abych neriskoval proderaveni obalu?
jez_cz

#22 Příspěvek od jez_cz »

churavym píše:to jez_cz> diky za velmi podrobne info a postup rozborky. jen dotazek k odlepeni clanku od sebe, jde to silou rukou...nerad bych to pacil nejakym bazmekem, abych neriskoval proderaveni obalu?

Rozlepovat jenom rukou a s velkým citem, at nenatrhneš ten kovový obal článku, on je to jen takový trošku silnější alobal. Třeba pomůže před rozlepením kápnout na tu lepící pásku trochu lihu nebo něčeho podobného. JaHo
I květák je jen vycepované zelí
corsair
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od corsair »

chce to být opatrný, některé osobní zkušenosti jsou k nezaplacení, viz můj příspěveček http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=30502&postdays=0&postorder=asc&start=60
a taky dát pozor na Neulomení toho plus nebo mínus kontaktu na lipolce, jak se ulomí ,je to v pr....i,bo ten hlíník nejde pájet.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od arda1 »

Tak tady je tříčlánek-

Obrázek
ICQ 638556901
voza

#25 Příspěvek od voza »

corsair píše:a taky dát pozor na Neulomení toho plus nebo mínus kontaktu na lipolce, jak se ulomí ,je to v pr....i,bo ten hlíník nejde pájet.

....jo tak proto mě ten přepálenej plíšek nešel spájet dohromady :D , právě že jsem si s nima cinknul ale to byla jen snad tisícinka sekundy při rozpojování na letišti, doma asi po týdnu jsem jí chtěšl dát nabít a nic tak po rozebrání jsem zjistil, že je v laufu, je to krajní ze 3 článku 2200mAh, tak nevím asi to vyhodím nebo jestli z toho jde udělat dvoučlánek??? Ale už jsem si z číny nechal poslat další za 11 doláčů kousek tak to asi nemá cenu nějakou opravou/úpravou riskovat že doma vyhoříme......
churavym

#26 Příspěvek od churavym »

takze panove, vsem diky za vecne prispevky a za fotku kuchle baterky, vypada to dobre a kdyz jsem zapajel trafopajeckou compactflash pin slotu u dig. fotaku, tohle pro me bude brnkacka:-) jen to nezkratnout nebo neprotrhnout.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od arda1 »

Hliník zapájet samozřejmě jde(zrovna mi domů dorazila spešl pájka se spešl tavidlem)- jen musíš mít čím a taky zda to oplatí. :wink:
ICQ 638556901
mhabr

#28 Příspěvek od mhabr »

arda1 píše:Hliník zapájet samozřejmě jde(zrovna mi domů dorazila spešl pájka se spešl tavidlem)- jen musíš mít čím a taky zda to oplatí. :wink:

Az na to, ze ta pajka je mnohonasobne drazsi, nez klasicky "olovo" i "bezolovo". Kvuli vysoke agresivite tavidel je nutny oplach, nici to hroty pajecky.

Na druhou stranu kvuli nizsi tepelne vodivosti hliniku staci i pajecka s "normalnim" vykonem.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od arda1 »

Ano cena pájky je vysoká a ta agresivita tavidla taky.
ICQ 638556901
corsair
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od corsair »

já zkoušel na hliník jenom nějakou vodičku na pájení hliníku a obyč pájku trubičkovou, a samolitr to nešlo
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“