Startovací sada

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
wees

#16 Příspěvek od wees »

mám http://www.rcworld.ic.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=26 ale nevím, jak bych jednočlánek nabíjel. proto bych radši něco s nabíječkou třeba http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=53 nebo sadu http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=62 kde se mi líbí hlavně ten tzv. prst
bolero2004

#17 Příspěvek od bolero2004 »

Teda ,jak to všichni dělate,že spalovák nahodíte rukou,ja přečetl snad vše o záběhu motoru,co se na netu valí a stejně se mi to bez startéru nepovedlo,asi mám opravdu levý ruce :)).Vrtuly chytím vždy na třech hodinách a protočím proti hodinových ručičkách a stejně nic,propotil jsem na tom tričko v létě :))
veka1
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od veka1 »

bolero2004 píše:Teda ,jak to všichni dělate,že spalovák nahodíte rukou,ja přečetl snad vše o záběhu motoru,co se na netu valí a stejně se mi to bez startéru nepovedlo,asi mám opravdu levý ruce :)).Vrtuly chytím vždy na třech hodinách a protočím proti hodinových ručičkách a stejně nic,propotil jsem na tom tričko v létě :))

... čemu se divíš? Stačí dobrý technický stav motoru a trochu znalostí jak motor funguje :wink: .

Od roku 1982 jsem lítal soutěžně upoutané akrobaty s motory 5,6 - 8ccm.
Základní podmíkou slušného umístění na závodech , bylo nahození motoiru a vzlet modelu do 1min od okamžiku ,kdy jsem připojil žhavení a začal spouštět motor.
Pokud jsem to nestihl, mohl jsem si zrovna nahlásit opravu...

Pozn. použití startéru v kat F2B je zakázano pravidly :)
wees

#19 Příspěvek od wees »

A co takovéhle žhavítko na aa baterii? Není to šmejd?

http://www.savage.cz/cz/zbozi/rc-prislu ... terie.html
arda1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od arda1 »

Tak dvakrát s tím nažhavíš -pak to bude pouze trápení. :wink:
ICQ 638556901
baxiik
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od baxiik »

Když jsem začal cca před 8 lety létat s letadlama se spalovacím motorem, taťka mi vyrobil supr startovací příslušenství. Z překližky (dříve výplň starých dveří) mi vyrobil stojan na letadla, kam udělal přihrádku pro 12V baterii, kterou jsme vzali z mého simsona. Dále litrový kanistřík, který na min. denní létání (aspoň mě) postačí. Pumpu na tankování paliva jsem vyraboval z kámošovýho vraku škodovky (pumpa z ostřikovačů), která krásně běhá dodnes a to i s 3 letou pauzou, kdy jsem nelétal a palivo v ní zatuhlo. K žhavení mám tohle: http://www.rcm.cz/e-shop/prislusenstvi- ... 3883.eshop (už to tady bylo řečeno), ke kterému mám 2 buřtíky - 1 do rezervy a nabíjím je starou nabíječkou z bazaru za pár kaček. Když ti motor chytá nějak rozumně, fakt s tím není problém. A k startování mám dnes již z aukra koupený startér, ale dlooouho mi to taťka startoval rukou, jenž je důkazem stále funkční rukavice s ošoupaným ukazováčkem hozená v boxu a připravena kdykoliv zasáhnout :lol: Je to fakt o pohodě - aspoň tě to donutí správně poštelovat motor :wink: Jak jsem tedy nastínil - všeho všudy startbox za pár korun a na takové běžné poletování mi bohatě stačí :)
I pád na držku je pohyb dopředu...
arda1
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od arda1 »

Nejde o nějaký šetření - na žhavení ani nic lepšího než 1čl(NiCd) nikdo nevymyslel. :wink:
ICQ 638556901
baxiik
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od baxiik »

arda1 píše:Nejde o nějaký šetření - na žhavení ani nic lepšího než 1čl(NiCd) nikdo nevymyslel. :wink:

Žhavení je jedna věc, startovací příslušenství věc druhá. To žhavení na 1 článek NiCd jsem nijak nehanil, ba naopak :wink: Jen jsem chtěl ukázat, že nemusí dávat nutně kolem 3 300 Kč za nějakou kompletní sadu, na kterou je zde odkaz :roll: V tomhle jsem myslel to šetření...
arda1
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od arda1 »

Však já to pochopil dobře-myslel jsem tím obhájce všelijakých elekronických žhavítek - prostě tohle je nejlepší (a nejlevnější) řešení. :wink:
ICQ 638556901
sharkcom
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od sharkcom »

krtek2k píše:Než jsem přešel na čistý pytlíky, měl jsem tohle:
http://www.hobbyeshop.cz/inshop/spal-mo ... aster.html
Maximální spokojenost.
Ale co se spalovákem? Je to mastný čoudí, dělá to rámus a když ti z toho vyteče olej na sedačku v autě, tak tě stará zmaže jak malýho kluka. Zlatý Lipolky.

Ti lipolkáří jsou jak jehovisti, furt by někoho přesvětčovali... :lol: :lol: :lol:
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
sharkcom
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od sharkcom »

Ba. Začínal jsem s rukavicí a žhavítkem na NiCd. Místo pumpy jsem měl stříkačku. Stačilo to a motor jsem nahodil rukou i v zimě. U desítky se mi už nechtělo ládovat motor stříkačkou a tak jsem koupil ruční pumpu. Potom jsem postavil éro který mělo u 4T zakryté sání a tak jsem koupil starter....
Takže do začátků stačí to žhavítko.
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Celeron »

baxiik píše:Pumpu na tankování paliva jsem vyraboval z kámošovýho vraku škodovky (pumpa z ostřikovačů), která krásně běhá dodnes a to i s 3 letou pauzou, kdy jsem nelétal a palivo v ní zatuhlo.

Ahoj Baxiiku!
Mluvis o ty cerny valcovy potvurce prumeru asi 4 cm, dylce asi 8 cm, co ma na jedny strane zubovy cerpadylko s dvema vyvody? Me v tom uz po 2 letech ztvrdla ta puvodni tesnici pruchodka, co oddeluje prostor cerpadla a vinuti motoru a palivo teklo do vinuti. Tam vyschlo a zalepilo motor a uhliky a pak se mu nechtelo hlavne po delsi pauze. Udelal jsem novou pruchodku z silikon hadice. Ted to tesni ale stejne se trochu do motoru dostane. Pozna se to, ze pri cerpani dost kolisaj otacky cerpadla.
Jirka
baxiik
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od baxiik »

Jo jo, to je přesně ten. Žádné problémy s kolísáním otáček, které popisuješ, jsem ale u čerpadla nikdy nepozoroval. Po té pauze jsem ho rozebral, zbežně vyčistil a šlape zase hezky až do teď. Těsnění mám zatím okej (teda aspoň doufám :D ).
fish01fish01fish01

#29 Příspěvek od fish01fish01fish01 »

cawte sem zacatecnik myslite ze je lepsi methylový motor nebo benzínový potrebuji ten silnější ,a nepobral jsem jak se ten methyl míchá
dekuji
fish
DAF
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od DAF »

to 3x fish01, na to ti odpovím, že já třeba chci třeba motorku, tak a teď mi poraď jakou. AHA :!: :?: , na silnici, do terénu, naháče, kapotáž, powercruissera, choppera, jakou kubaturu, musíš napsat blíže pro co to chceš. Metylové palivo je lepší koupit než míchat. Až budeš machr, nebo ho prolítáš hektolitry, tak si ho míchej, možná tě vyjde levněji. Benzíny jsou zhruba od 20ccm výš (sežene se i menší, ale není zcela běžný). Žhavík je zase o něco výkonnější, ale víc žere, což je u větších kubatur na zváženou. Benzín koupíš po cestě na letiště a přimícháš olej, jako do dvoutaktů. Takže definuj přesně a pak se budem bavit. Hlavně napiš své výskytiště, aby se ti případně mohl někdo ozvat z okolí s radou. Když si dáš tu práci, že to tady trochu prostuduješ, najdeš už teď spoustu odpovědí na své otázky, jen nebýt líný a věnovat tomu trochu času. Tak hledej šmudlo! Pokud opravdu začínáš, bylo by vhodnější si pořídit něco jednoduchého a na tom se to naučit. Koupit benzíňák a dát ho do něčeho velkého není až takové umění, jako to udržet v luftě a někoho s tím nepraštit.
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“